27 Mayıs 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 27 Mayıs 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Dünya büyük bir enflasyon tehlikesiyle karşı karşıya… Pandeminin etkilerinin üzerine Rusya’nın Ukrayna işgali dengeleri alt üst etti. Gıda kıtlığı, enerji arzı ve diğer problemler önümüzdeki süreçte neler getirecek her birlikte göreceğiz.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri haftalık olarak derlediğimiz A Gündem’de bu hafta ayrıca Afrika Haftası dolayısıyla Derin Okuma’da iki önemli makaleyi dikkatlerinize sunuyoruz. Haftaya yeniden sizlere ulaşabilmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

Şeytan sizi fakirlikle korkutur; sizi her türlü hayasızlığı ve ahlâksızlığı yapmaya teşvik eder. Allah ise size bağışlamayı ve bol nimet vermeyi va‘deder. Allah, lutfu pek geniş olan, her şeyi hakkıyla bilendir.
(Bakara,268)


Hadis-i Şerif

Sadaka vermek malı eksiltmez. Kul başkalarının hatalarını bağışladıkca Allah da onun şerefini arttırır. Kim Allah için alçak gönüllü davranırsa, Allah da onu yükseltir.”
(Müslim)


Nükte

Zekât, sadaka ve infak; kulu, Cenâb-ı Hakk’a kulu yaklaştıran ibâdetlerdir. Bu ibâdetleri îfâ ederken de hassâsiyet ve îtinâ göstermek lâzımdır. Veren, dâimâ, alana bir teşekkür edâsı içerisinde ikrâm etmelidir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın kuzeyinde devam eden Pençe-Kilit Operasyonu'nda şehit olan 5 askere Allah'tan rahmet dileyerek, "Askerlerimizin tek damla kanını yerde bırakmadık, bırakmayacağız. Bu hain saldırılara cevabımızı yeni operasyonlarla vermeyi sürdüreceğiz." dedi.

[Ne olmuştu?] Milli Savunma Bakanlığı, önceki gün Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde, PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada 5 askerin şehit olduğunu, 2 askerin yaralandığını bildirmişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pençe Kilit Operasyonu'nda bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısının 100'ü geçtiğini açıklamıştı.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Filistin ve İsrail temasları sürüyor. İlk olarak Filistin’e giden Çavuşoğlu, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 'Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması şarttır' dedi.

Çavuşoğlu, 'İsrailli mevkidaşımla Filistin sorununu da konuşacağız. İsrail ile normalleşme sürecimiz sürüyor ancak Filistin davasına desteğimiz İsrail ile ilişkilerimizden tamamen farklıdır. Filistin politikamızın değişmesi mümkün değildir.' ifadelerini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de görüşen Çavuşoğlu, Filistin meselesi ve bölgedeki güncel gelişmeleri masaya yatırdı.

Ardından İsrail’e geçen Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Yair Lapid’le görüştü. Çavuşoğlu düzenlenen ortak basın toplantısında "BM parametreleri içinde 2 devletli çözümün barış için tek yol olduğuna inanıyoruz. Farklılıklarımıza rağmen sürdürülebilir diyalog faydalı olacaktır. Pozitif bir gündemde çalışmak anlaşmazlıkları çözebilir." ifadelerini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid ise “Amacımız, ekonomik ve sivil işbirliğimiz ile insanlar arasındaki bağlantılarımızı daha da geliştirmek.” dedi.

[Neden önemli?] Bakan Çavuşoğlu'nun ziyareti Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkiye'den İsrail'e 15 yıl sonra gerçekleştirilen ilk ziyaret oldu. Türkiye'den İsrail'e en son Dışişleri Bakanı düzeyinde ziyaret dönemin Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından 2007'de gerçekleştirilmişti.

2009 yılında Davos ve 2010 yılında 'Mavi Marmara' krizi nedeni ile iki ülke arasındaki tansiyon yükselmiş 2018'de diplomatik temsil maslahatgüzar düzeyine inmişti. 2021 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Herzog arasındaki telefon görüşmeleriyle başlayan onarım süreci Mart ayında Herzog'un Ankara ziyaretiyle önemli bir ivme kazanmıştı.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgal, 3 aydır devam ediyor. Donetsk ve Luhansk bölgesine yoğunlaşan Rus ordusu, Ukrayna ordusunun direnişi karşısında çok büyük bir ilerleme sağlayamadı.

Savaşta ölü sayısıyla ilgili net açıklama yapılmazken, Rus yetkililer, Ukrayna ordusunun da savaş boyunca 23 bin 367 askerini kaybettiğini iddia etti. Ukrayna da bugüne kadar 29 bin 350 Rus askerinin öldüğünü ileri sürdü. Savaştaki sivil kayıplara ilişkin ne Ukrayna ne de Rus tarafı net rakam verdi.

[Büyük Göç Dalgası] Birleşmiş Milletler’e göre, 24 Şubat-22 Mayıs döneminde, yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere, Ukrayna'dan 6 milyon 552 bin 971 kişi komşu ülkelere geçti. BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütüne göre, çatışmalar nedeniyle her 6 kişiden biri ülke içinde yerlerinden edildi, toplam sayı ise 7,7 milyon kişi olarak kayda girdi.

[Soros’tan savaş çıkışı] Macar Yahudisi Amerikalı milyarder yatırımcı George Soros, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının Üçüncü Dünya Savaşı'nın başlangıcı olabileceğini söyledi. Soros, “Toplumumuzu korumanın en iyi ve belki de tek yolu Putin'i mümkün olan en kısa zamanda yenmek" ifadelerini kullandı.


Şimdiye kadar ABD, Avrupa ve Avustralya'nın da aralarında bulunduğu 22 ülke ve bölgede görülen maymun çiçeği virüsü endişe oluşturmaya devam ediyor. Küresel vaka sayısı 200'ün üzerine çıkan hastalığa ilişkin bir açıklama yapan DSÖ yetkilisi, Prof. Dr. David Heymann maymun çiçeği virüsünün Avrupa kıtasına birkaç yıl önce sinsice girip yayılmış olabileceğini belirtti. Heymann, yeni vakalardan alınan örneklerin insanlar arasında dolaşırken ortaya çıkmış mutasyonları taşıdığını açıkladı.

[Türkiye’de durum ne?] Maymun çiçeği virüsüyle ilgili soruları yanıtlayan Sağlık Bakanı Koca, bugüne kadar Türkiye’de görülen vaka olmadığını açıkladı. Yeni bir tedirginlik alanı oluşturmamak gerektiğine dikkat çeken Koca, “Olduğunda bunu açıklamış ve bildirmiş oluruz ve bu hastalığın bir pandemi sebebi olacağına inanmıyorum. Çünkü damlacık enfeksiyonuyla bulaşmadığını, daha çok yakın temas ile bulaştığını biliyoruz. O nedenle bu konuda gereksiz tedirgin olunmamalı. Vatandaşımız müsterih olsun.” dedi.


KISA...KISA...KISA...

Türkiye’nin ilk ticari uydusu Plan-S, Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundan SpaceX firmasının Transporter 5 görevi kapsamında Falcon-9 roketiyle uzaya fırlatıldı.


Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, Ukrayna'ya destek olmak adına, Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA satın alıp Ukrayna'ya yollamak için yardım kampanyası başlatıldığını duyurdu.


ABD'nin Teksas eyaletinde bir okula düzenlenen silahlı saldırıda 18 çocuk ile 2 yetişkin ve saldırgan dahil şu ana kadar 21 kişi hayatını kaybetti.


Birleşmiş Milletler: "Dijital teknolojilerin siyasi ve askeri amaçlarla hem devlet hem devlet dışı aktörlerce kötüye kullanımı 2015'ten beri 4 kat arttı."

Ekonomi • Finans

ekonomi

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisi ve yıl sonu dolar/TL beklentisi belli oldu. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarına göre, Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi mayıs döneminde yüzde 57,92 oldu. 12 ay sonrası için enflasyon artışı beklentisi ise yüzde 33,28. Bir önceki ayın anket sonuçlarında TÜFE için yıl sonu beklentisi yüzde 46,44; 12 ay sonrası için ise yüzde 28,41 olarak açıklanmıştı. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi de yüzde 17,68'den 19,54'e yükseldi.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan konut fiyat endeksine göre martta konut fiyatlarında yıllık artış yüzde 110 oldu. Aylık bazda artış ise yüzde 9,3 olarak kaydedildi.

Üç büyük il için konut fiyat endeksi değişimine bakıldığında martta bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yüzde 9,8, yüzde 9,6 ve yüzde 10,6 artış görüldü. İstanbul'da ortalama konut fiyatı 1.8 milyon TL'yi aştı.


[Kira düzenlemesi geliyor] Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira fiyat artışlarıyla ilgili düzenlemenin 10 gün içinde tamamlanacağını açıkladı. Bakan Kurum, " Adalet Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığıyla ortak bir çalışma yürütüyoruz. Fırsatçılığa müsaade etmeyeceğiz" dedi.


Katar ile İngiltere arasında, Katar'ın gelecek 5 yılda fintech, sıfır emisyonlu araçlar ve siber güvenlik gibi İngiltere ekonomisinin farklı sektörlerine 10 milyar sterline kadar yatırım yapmasına olanak sağlayacak "Stratejik Yatırım Ortaklığı" anlaşması imzalandı. Büyük yatırım sonrası . İngiltere’den "Katar, İngiltere'nin değerli ortağı" açıklaması geldi


Kripto paralardaki sert düşüş, dijital para birimlerinin geçerli olduğu Metaverse evrenleri ile NFT’leri de vurdu. Metaverse’teki arsaların fiyatları plaftormuna göre yüzde 80’lere varan değer kayıpları yaşadı. Dünya haritasının parsellere bölündüğü Metaverse platformu OVR’de ocak ayında İstanbul’da ortalama 200 liradan alıcı bulan bir parselin bugünkü bedeli 60 liraya kadar düştü.


Kültür • Sanat

Portre

"Çile", "Kaldırımlar", "Örümcek Ağı" adlı şiirleri, "Reis Bey", "Bir Adam Yaratmak" ve "Tohum" adlı oyunların da aralarında bulunduğu çok sayıda unutulmaz eseri Türk edebiyatına miras bırakan Necip Fazıl Kısakürek'in vefatının üzerinden 39 yıl geçti.

[Birlikte Dinleyelim] Necip Fazıl Kısakürek'in kendi sesinden ‘Kaldırımlar’ şiiri dinlemek için tıklayınız 


8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali: Peygamberin hayatındaki güzelliklere talip…

Fidan Sanat Vakfı tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü destekleriyle gerçekleştirilen "Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali" bu yıl sekizinci kez sinemaseverlerle buluşacak.

Yarışmada Ulusal ve uluslararası iki ayrı bölümde "kurmaca", "animasyon" ve "belgesel" olmak üzere 3 ayrı kategoride 6 en iyi eserin ödüllendirecek. "Son Taslak" bölümünde ise 3 projeye 150 bin lira "Kısa Film Yapım Desteği" verilecek. Toplamda da ödül ve desteklerle dağıtılacak rakam 300 bin lirayı bulacak.


Büyük Çamlıca Camii Külliyesi’ndeki İslâm Medeniyetleri Müzesi ziyaretçi rekoru kırdı. Kutsal emanetlerin de sergilendiği müzeyi, 41 günde 265 bin kişi ziyaret etti.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Google Avustralya ve Kanada'nın ardından AB ülkelerinde de telif hakkı yasaları kapsamında medya kuruluşlarına içerikleri için ödeme yapmayı kabul etti. Dünya genelinde Google ile hükümetler ve medya kuruluşları arasında adeta bir bilek güreşi yaşandı. Firma 7 yıl boyunca News özelliğini İspanya'da askıya aldı. Avustralya'yı ise ülkeden tamamen ayrılmakla tehdit etti.

Ancak günün sonunda hiçbir ülkeden vazgeçmedi ve çıkarılan yasalara uyumlu bir şekilde telif ödemeyi tercih etti. Avustralya'da medya kuruluşlarının Google ile yaptıkları anlaşmalardan yıllık 142 milyon dolar gelir elde etmesi beklenirken Türkiye'de bu alanda bir yasa bulunmuyor.


Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi başlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen "Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu" görevini başlattığını bildirdi. Bu kapsamda uzaya bir Türk gönderilecek.

Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi için 45 yaşından küçükler, mühendislik, fen bilimleri/temel bilimler, fen bilimleri alanındaki eğitim ve tıp fakültelerinden birini bitirmiş olanlar ve çok iyi derecede İngilizce bilenler başvuru yapabilecek.


Ev dışındayken, çocuklarının nerede olduğunu merak eden aileler için geliştirilen mobil uygulama Find My Kids Türkçe dil desteği ile kullanıma sunuldu. Uygulama ile ebeveynler, çocuklarının konumunu gerçek zamanlı olarak harita üzerinde adım adım takip edebiliyor.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Ebeveynlerin çocuklarıyla doğru iletişim kurabilmesi çok önemli. Ebeveyniyle iyi iletişimi olan çocuklar, hem daha mutlu hem de özgüveni yüksek olur. Peki çocuklarla iyi iletişim nasıl kurulur? İşte cevaplar…


Bahar yorgunluğuyla ilgili bilgi veren uzmanlar tavsiyelerini sıralıyor: "Yorgunluğu almada çiğ sebze ve meyveler antioksiden kaynaklı olduğu için çok önemlidir. Enerji vermede sert kabuklu yemişler fındık, ceviz, badem gibi ara öğüne konulmalıdır. Omega 3 kaynağı olan yemişler kalbimizi besler ve günlük hayattaki zindeliği de arttırmaktadır"


Yaz mevsimine girdiğimiz şu günlerde birçok kişi tarafından yağ yakımını hızlandırıcı yiyecekler araştırılıyor. Uzmanlar tarafından zayıflatıcı çay olarak önerilen kuşburnu çayı metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmayı sağlıyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, 40 ülkede gönül köprüleri kuracak. Vakıf, yurt dışı kurban emanetlerinizi diğer tüm sadaka-i cariyelerinizde olduğu gibi faaliyet gösterdiği ülkelerde yıl içerisinde sürekli iç içe olduğu ihtiyaç sahiplerine, doğal afet-savaş mağdurlarına ve ilim talebelerine ulaştırıyor.


Çilehane Dârulhuffaz Hafızlık Programı sınırlı kontenjanı ile yeni dönem öğrencilerini bekliyor. Başvuru ve detaylı bilgi için:


Yetimin gönlüne dokun, iyiliğe kanatlansın dünya…

Yetim Vakfı aracılığıyla 200₺ bağışlayarak bir yetimin eğitim, sağlık, gıda ve kıyafet ihtiyaçlarına destek olabilir, geleceğe güvenle bakmalarına vesile olabilirsiniz.


Derin Okuma

Derin Okuma [Dünden daha güçlü Afrika]

Batı merkezli yazılan Afrika tarihi, genellikle sömürgecilik devrini Afrika için yıkım değil medenileştirme hareketi olarak tasvir etti. Afrikalılar kendi topraklarında geçen bir tarihin öznesi olmaktan çıkarıldı. Bugün ise Afrika kendi hikayesini yazmaya başladı. Uzun asırlardır kıtayı sömüren Batılı güçler Afrika adına konuştu. Bugün artık Afrika kendi adına konuşuyor ve tüm dünyanın Afrika’ya kulak verme zamanı geldi. İşte “25 Mayıs Afrika Günü” bu gerçeği ifade etmenin günüdür.


[Afrika'nın savunmasında yükselen güç: Türkiye]

Türkiye'nin Afrika kıtasındaki yatırımlarının kapsamı giderek genişliyor. 2021 sonunda 30 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 78 milyar dolar değerindeki yatırım projeleriyle, Afrika ülkelerinin ana kalkınma ortakları arasında yer almayı başaran Türkiye, savunma sanayii alanında gerçekleştirdiği atılımla, Afrika devletlerinin güvenlik ortağı olarak da sivrilmeye başladı.


[İsveç ve Finlandiya'nın NATO serüveni]

İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği konusunda Türkiye'nin gösterdiği önemli tavır, NATO üyeliğine yeni bir kriter getirebilecek potansiyel taşımakla birlikte, terörün NATO nezdinde müşterek olarak tanımlanması için tartışma yaratabilecektir.


[Veri, Sosyal Medya ve Riskler]

Digital 2022 raporuna göre halihazırda yaklaşık 4,62 milyar aktif sosyal medya kullanıcısı mevcut. 2012'den bugüne kullanıcı sayındaki artış yaklaşık 3,1 kat. 13 yaş üstü kişilerin yaklaşık %75'i sosyal medya kullanıcısı. Bu kullanıcıların sosyal medya platformlarında günde ortalama iki saat 27 dakika geçirdikleri hesaplanıyor. Bu süre Türkiye özelinde ise üç saate yaklaşıyor.


[Küresel gıda krizi derinleşiyor]

Koronavirüs salgını biterken patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı, küresel ticaret ağı ve finansal piyasalarda sebep olduğu dalgalanmayla yeni problemleri gün yüzüne çıkardı. Rusya’nın enerji ve endüstriyel metal üretiminde kritik bir oyuncu olması ve uygulanan yaptırımların piyasadaki arzı olumsuz etkileyerek ek bir enflasyonist baskı oluşturması, gündemin üst sıralarını işgal etti. Diğer taraftan savaşın ilk dönemlerinde görece geri planda kalan ancak savaş uzadıkça etkisini artıran özellikle tahıl arzında yaşanan sıkıntılar, ciddi bir küresel gıda krizi ihtimalini ortaya çıkardı.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: