10 Haziran 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 10 Haziran 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan terör koridoruna karşı harekat başlatmak için hazırlıklarını sürdürürken, Yunanistan kanadından gelen kışkırtıcı açıklamalara odaklandı. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Tüm haber kategorilerinde, geride bıraktığımız haftanın öne çıkan ve en çok konuşulan haberlerini sizlerle buluşturmayı sürdüreceğiz. Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle.

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

“Cimrilik eden, Allah’a muhtaç değilmiş gibi davranan ve en güzel söz olan kelime-i tevhîdi yalanlayan kimsenin çetin yola gitmesini sağlarız. O helâk olduğu zaman malı kendisine fayda vermez.”
(Leyl sûresi; 8-11)


Hadis-i Şerif

“Zulüm yapmaktan sakının. Çünkü zulüm kıyamet gününde zâlime zifirî karanlık olacaktır. Cimrilikten de sakının. Zira cimrilik sizden önce yaşayan insanları, birbirini boğazlamaya ve dokunulmaz haklarını çiğnemeye götürmek suretiyle perişan etmiştir.”
(Müslim)


Nükte

Cenâb-ı Hakk’ın, kullarında görmek istemediği çirkin huyların en beterlerinden biri de hasislik ve pintiliktir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Ekonomi gündemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin geldiği yolda özellikle yol ayrımı olarak kabul edilecekse, en çok tartışmaya sebep olan tercihinin hiç şüphesiz ekonomi programı olduğunu söyledi.

Bütün dünyaları faiz, enflasyon, kur ilişkisi üzerine kurulu kabullerden ibaret olan kesin inançlıların ülkenin yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme stratejisini anlamaya bile çalışmadığını ifade eden Erdoğan, “Bizim ekonomideki programımızın esasını, Milli Mücadelemizi de zafere ulaştıran 'Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır' stratejisi oluşturmaktadır. Enflasyon bir sorun mudur? Evet bir sorundur ama Türkiye’nin sorunlarının asıl sebebi ve çözüm yolu tek başına bu başlık mıdır? Kesinlikle değildir. Eğer öyle olsaydı geçmişte sayısız defa uygulanan, bir kısmı da başarıya ulaşan enflasyonla mücadele merkezli ekonomi programları sayesinde ülkemiz tüm sorunlarını çözmüş olurdu.” dedi.

“Teşhis yanlış olunca tedavi de istenilen neticeyi vermez.” diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: ”Ülkemizde bizim programımıza kadar bu teşhisin kasıtlı olarak yanlış konduğu ve yine kasıtlı olarak yanlış tedavilerin uygulandığı da bir gerçektir. Türkiye ekonomisini belli bir çizginin üzerine çıkartmayarak yüksek faizle soyulacak kadar diri, üretimle ayağa kalkamayacak kadar halsiz bırakacak programlarla yıllarımız heba edilmiştir. Aslında bu kısır döngünün ilk adımı enflasyonun tanımıyla başlıyor."

[Yunanistan çizmeyi aşıyor] Yunanistan'ın çizgiyi aşan siyasi söylemleri ve adaları silahlandırmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, TSK'nın komuta kademesi ve devlet erkanı ile birlikte tarihin en büyük tatbikatı olan Efes'te gövde gösterisi yaparak Miçotakis'e mesajı verdi.

Tatbikatta konuşan Erdoğan, Yunanistan kanadını uyararak, “Adaları silahlandırmaktan vazgeçin, şaka yapmıyorum. Yunanistan'ı aklını başına almasına yönelik tekrar uyarıyoruz. Kendine gel. Türkiye, kendi hakkını kimseye çiğnetmez.” dedi. “Yunanistan'ı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla, hüsranla sonuçlanacak eylemlerden uzak durması konusunda ikaz ediyorum.” sözleriyle uyaran Erdoğan geçtiğimiz hafta ABD’yi hedef almıştı: “Yunanistan’da 9 Amerikan üssü var. Bunları kime karşı açtınız diyince Rusya diyorlar. Bunu yemezler. Yunanistan’ın Avrupa ülkelerine 400 milyar avro borcu var. Buna rağmen buraya silah satıyorlar. Kime karşı?”

Ankara’nın sabrını taşıran ve ilişkileri kopma noktasına getiren Yunanistan’ın, Türkiye karşıtı 11 kışkırtıcı adımı şunlar:

[Suriye’de neler oluyor?] Bir yandan Suriye’nin kuzeyinde açılmak istenen terör koridoruna karşı hazırlıklarını sürdüren Türkiye, diğer yandan Yunanistan ile kışkırtılıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barbara Leaf, Türkiye'yi olası Suriye operasyonundan vazgeçirmek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ancak Ankara'nın, ABD istiyor diye operasyondan "geri adım atacağını" düşünmediğini söyledi.


Emniyet Genel Müdürlüğü, mayıs ayına özel sosyal medya raporunu yayınladı. Açıklamada, mayıs ayı içerisinde ülkemizde sosyal medyada gündem olan 10 etiket (hashtag) incelendiğinde, bu etiketler üzerinde yoğun olarak etkileşimde bulunan hesapların %52’sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğuna vurgu yapıldı. Sosyal medya platformu Twitter’da, Mayıs ayı içerisinde ülkemizdeki 12 milyon 479 bin hesap üzerinden 145 milyon adet tweet atılmış, bu tweetleri atan hesapların %23’ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğu görülmüştür.

Yine Mayıs ayı içerisinde ülkemizde sosyal medyada gündem olan 10 etiket (hashtag) incelendiğinde, bu etiketler üzerinde yoğun olarak etkileşimde bulunan hesapların %52’sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen Bot Hesaplar olduğu anlaşılmıştır.


Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Türkiye’de hukuk, temel haklar ve demokrasi alanındaki gerilemeler başta olmak üzere pek çok alanda eksiklikler olduğu yönünde çapsız eleştirilerin yer aldığı 2021 Türkiye Raporu’nu 67’ye karşı 448 oyla kabul etti.

AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye’de “bilinçli bir geriye gitme” olduğunu savunarak “Seçimlerden sonra da bu politikalar değişmezse, Türkiye’nin üyelik sürecinin sonlanacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı’nın raporun kabul edilmesi sonrası yaptığı açıklamada “Ülkemiz ve AB arasındaki ilişkilerin karşılıklı çabalarla güçlendirilmesi ihtiyacı ortadayken, AP’nin sığ ve vizyonsuz bir yaklaşımla bu ihtiyacı görmezden gelerek, raporda önyargılı ve gerçeklikten kopuk değerlendirmelerde bulunmasını kabul etmiyor ve reddediyoruz.” denildi. Bakanlık açıklamasında “terör örgütü üyelerinin AP içerisinde yuvalanmalarına ve terör propagandası yapmalarına izin verildiği” suçlamasında da bulunuldu.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov, Ankara’da bir araya geldi. Çavuşoğlu, Ukrayna tahılının BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye koordinasyonuyla Odessa Limanı’ndan çıkarılması ve dünyaya dağılması için bir mekanizma oluşturulması planının uygulanabilir olduğunu söyledi. Lavrov ise “Ukraynalılar mayınsızlaştırma faaliyetine hazırsa biz de hazırız” dedi. Ukrayna’nın Odessa Limanı’nda bekleyen 84 gemide 22 milyon tondan fazla tahıl ürününün biriktiği belirtiliyor.

Çavuşoğlu ayrıca, Rusya ve Ukrayna’nın müzakerelere dönmesi için uygun zeminin oluştuğunu söylerken kolaylaştırıcı ülke olarak Türkiye’nin de üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu vurguladı. Suriye ve Libya’daki gelişmeleri de ele aldıklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Suriye’nin kuzeyinde artan PKK/YPG tehdidine karşı tedbir almamız gerekiyor. Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık” şeklinde konuştu. Lavrov ise Türkiye’nin sınır güvenliği hassasiyetini önemsediklerini ifade etti.


[Erdoğan resmen aday] İzmir'de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na seslendi ve adaylığını açıkladı: "Adaylık meselesini daha fazla geçiştiremez. Seçim önümüzdeki yıl haziran ayının ortasında yapılacak. Kaçacak yerin yok Bay Kemal. İşte söylüyorum, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan." Sözlerinin devamında Kılıçdaroğlu'na 'adayını açıkla' çağrısı yapan Erdoğan, "Ya adayını açıkla ya adaylığını açıkla'' dedi.


KISA...KISA...KISA...

• Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 81 il müftüsüne talimat verdi: "Camilerde gençlere yönelik Kur’an-ı Kerim, tefsir, ve hadis-i şerif dersleri yapın."


• Konya’da Cuma namazına gittiği gerekçesiyle iş akdi feshedilen Mehmet Yetkin, şirketini mahkemeye verdi. Mahkeme ise 'din ve inanç özgürlüğü Anayasal haktır' diyerek Yetkin'in işe iade edilmesine karar verdi.


Hac ibadeti için Türkiye'den ilk kafile yola çıktı. Kovid-19 salgını nedeniyle son iki yıldır yapılamayan ve bu sene 37 bin 770 kişiyle sınırlandırılan hac ibadeti için son kafile de 5 Temmuz'da hareket edecek.

Ekonomi • Finans

ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası 3600 ek göstergenin ayrıntılarını açıkladı. Buna göre, tüm memurların ek göstergelerinde 600 puan artış olacak. Genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3600'den 4400'e, şube müdürü, ilçe müdürü seviyesindeki yöneticilerin 2200'den 3000'e çıkacak. Erdoğan ayrıca, ek göstergesi 3600'e çıkan 30 yıllık hizmeti bulunan bir memurun emekli aylığının bin 234 ile bin 391 lira arasında, emekli ikramiyesinin ise 44 bin 500 ile 50 bin 150 lira arasında artacağını açıkladı.


Adalet Bakanı Bozdağ: "Konut kiralarında, 1 yıl süreyle, bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilecek, üzerindeki artışlar geçerli olmayacak" dedi. Kira artışına sınır getiren düzenleme bu açıklamanın ardından jet hızıyla Meclis'ten geçti


BM, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın gıda, enerji ve finans sistemleri üzerindeki etkisine ilişkin yeni bir rapor yayımladı.

Rapora göre, 94 ülkede 1,6 milyar kişi Ukrayna savaşının etkileri ile karşı karşıya ve artan gıda ve petrol fiyatlarıyla başa çıkmakta güçlük çekiyor.

Rapor, dünyanın, Ukrayna savaşı nedeniyle gıda ve enerji alanında şimdiye kadar görülen en ciddi ekonomik krizin eşiğinde olduğuna işaret etti.


Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Mayıs ayında Hazine 149,2 milyar TL ile rekor nakit fazlası verdi. Hazine Nisan’da 43,7 milyar lira açık vermişti. Önceki ay 29,1 milyar TL açık veren faiz dışı denge Mayıs'ta 164,8 milyar lira fazla verdi. Mayıs fazlası ile birlikte yılın ilk beş ayında nakit dengesi 82,4 milyar lira fazlaya ulaştı. Beş aylık faiz dışı fazla 189,3 milyar lira oldu.


Kültür • Sanat

Portre

Türkiye'de faaliyet gösteren kütüphane sayısı geçen yıl itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 1,7 artarak 34 bin 555'e yükseldi. Buna göre, ülke genelinde geçen yıl sonu itibarıyla Milli Kütüphane'nin yanı sıra, 1252'si halk, 612'si üniversite ve 32 bin 690'ı örgün ve yaygın eğitim kurumu kütüphanesi olmak üzere toplam 34 bin 555 kütüphane faaliyet gösteriyor.

Kitap sayıları bir önceki yıla göre incelendiğinde, Milli Kütüphane'de yüzde 4,7 artarak 1 milyon 545 bin 352, üniversite kütüphanelerinde yüzde 8,7 artarak 20 milyon 174 bin 856, halk kütüphanelerinde yüzde 5,8 artarak 22 milyon 359 bin 38, örgün ve yaygın eğitim kurumları kütüphanelerinde yüzde 0,4 azalarak 34 milyon 325 bin 612 oldu.


Şair ve yazar Mevlana İdris Zengin, Kahramanmaraş’ta tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Birçok mecrada şiir, hikaye ve denemeleri yayınlanan yazar yine de kalemini daha çok çocuklar için kullanıp 70’in üzerinde çocuk kitabı yazdı.


Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) tarafından bu yıl 11. kez düzenlenen "Uluslararası Dergi Fuarı" okurlarla buluştu. 12 Haziran'a kadar Sirkeci Garı’nda devam edecek olan fuar, bu yıl 'Dijital Dönüşüm' temasıyla gerçekleştiriliyor.

Ulusal ve uluslararası 350 yayıncı ve yazar ile dergicilerin yer aldığı fuarda, 4 gün boyunca yaklaşık 112 etkinlik gerçekleşecek.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

İnternet arama motorlarında kullanıcıların yönlendirildiği iddiası üzerine savunma hazırlayan Google’dan cevap geldi. Meclis Dijital Mecralar Komisyonu'na rapor sunan şirket, Türkiye'ye özel bir algoritmanın olmadığını savundu.

36 sayfalık bir raporda, arama motorunun nasıl işlediği, algoritmaların nasıl çalıştığı ve veri güvenliğine dair bilgiler yer aldı. Arama sonuçlarını siyasi amaçlarla saptırmak Google faaliyetlerine zarar verir vurgusu yapıldı.

Raporda, "Muhalif görüşlere ve muhalif sitelere öncelik veriliyor” eleştirisine de cevap verildi. Google; sistemlerinin siyasi eğilim gibi öznel kavramların analizi için tasarlanmadığını savundu.


Sosyal medya platformu Twitter'ın yönetim kurulu, Elon Musk'ın satın alma şartlarını kabul etmeyi planlıyor. Buna göre, Musk'ın Twitter'da kaç kullanıcının 'bot' yani gerçek olmayan kullanıcı olduğunu görmesine izin verilecek.

[Bu arada] Bir Türk'ün 2,5 milyon dolara satın aldığı tarihin ilk tweetinin NFT'sine sadece 30 dolarlık teklif geldi.


Apple iPhone ürünlerine son 3 ay içerisinde ikinci büyük zam uygulandı. En son Mart ayında zamlanan telefonlara 3 ayın ardından gelen yeni zamla, iPhone 13 fiyatları %17,5 - % 22,2 aralığında zamlandı. Son zammın ardından en pahalı iPhone fiyatı 41 bin TL’yi buldu.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü, son haftalarda Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede yayılma gösteren maymun çiçeği virüsünün şimdiye kadar 30 ülkede 550 kişiye bulaştığını bildirdi.

ABD Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezi’nin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayla, virüsün en çok LGBT'lilerin eşcinsel ilişki sonrası kaptığını açıklamıştı.


Akıllı telefonlar artık sadece bir araç değil, hayatımızın parçası olarak görülüyor. Milyonlarca insan daha çocukluk hatta bebeklik döneminde akıllı telefonlarla tanışıyor. Bu çocuklar biraz büyüyüp okula başladıklarında da kendilerine ait bir telefonları ve sosyal medya hesapları oluyor. Ancak bazı ebeveynler çocuklarına akıllı telefon almama konusunda direniyor. Kimisi 18 yaş şartı koyuyor, kimisi "En azından lise çağına kadar bekleyeceğim" diyor. Peki, ebeveynleri telefon yasağı koyarken çocuklar bundan nasıl etkileniyor? Telefon kullanımı için ideal bir yaş var mı?


Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümünde yapılan araştırmaya göre, bazı poşet çaylar üzerine yaptığı araştırmada, farklı markalarda 11 bardak poşetinin 4'ünde, 11 demlik poşetinin ise tamamında mikroplastiğe rastladı. Poşet çaylarda 13 bin mikroplastik parçacığı tespit edildi.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Her yıl Kurban Bayramı’nda yurtiçi ve yurtdışında yüzlerce farklı noktada düzenlenen Hüdayi Vakfı kurban kesim organizasyonu nasıl gerçekleşiyor? İşte tüm detaylar…


Şahsiyet Akademisi yaz okulu eğitimleri ile liseli gençlere bilgi ve becerilerine katkı sağlayacağı nitelikli modüler eğitimler sunuyor. Başvuru ve detaylı bilgi için:


Yetim Vakfı, bu yıl Kurban bayramında 21 ülkede yetimlere yardımlarınızı ulaştıracak.


Derin Okuma

Derin Okuma [Miçotakis hükümetinin Türkiye karşıtı politikalarının hedefi ne?]

Son haftalarda Türk kamuoyu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tarafından kışkırtıcı şekilde gündeme getirtilen Ege sorunları ve Ege adalarının Lozan Barış Antlaşması hilafına silahlandırılması konularına odaklandı. Miçotakis hükümeti, savaşın eşiğinden dönülen 1980 ve 90'ları hatırlatırcasına, Türkiye aleyhtarlığını yeniden köpürtmeye başladı.

Yunanistan’ın, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kongresi’nden Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’ne kadar taşıdığı, Ege’de provokasyonlara varan hareketleri, hangi nedenlerle bu dönemde gerçekleştirme ihtiyacı hissettiği merak konusu.


[Rusya bataklığa mı saplandı?]

Donbass bölgesi tamamen Rusların kontrolüne geçer ancak sonrasında kalıcı bir ateşkes sağlanamazsa savaş ve kargaşa daha da uzayacak gibi. Savaş orta veya uzun vadeli bir “yıpratma savaşı”na dönüşebilir. Bu “yıpratma” savaşının Rusya’ya karşı olacağı da açık! Bu şekilde ABD ve G7 ülkeleri Rusya’yı “Ukrayna bataklığında” yıpratmaya ve gücünü kırmaya çalışacaklar. Bununla birlikte Rusya’da yeni iç siyasi sorunlar ve ittifaklar içerisinde kargaşa yaşanması da hedeflenmiş olabilir.


[Gezi Olayları Üzerine İdeolojik Kapışma]

9 yılın ardından Gezi eylemlerinin ne olduğu ya da ne olmadığı tartışması giderek siyasetin merkezine yerleşiyor. Kılıçdaroğlu'nun muhalefetin ortak adayı ya da CHP'nin adayı olma ihtimali bu tartışmayı daha da hararetlendiriyor. CHP'nin adayı olma ihtimali bu tartışmayı daha da hararetlendiriyor.


[Türkiye NATO'dan ne istiyor?]

Ukrayna Savaşı ya korkutucu ve tırmanma riski ile dolu bir mini savaş olarak kalacak, ya daha henüz cezalandırma stratejilerinin sınırları bilinmeyen bir yeni Soğuk Savaş olacak ya da Avrupa'da yeni bir demir perde ile yaşayacağız. Mevcut senaryoların hepsi Türkiye dahil tüm müttefiklere yeni riskler ve maliyetler getiriyor. Bu ortamda NATO'nun güvenliğinin bölünmezliğinden kimsenin şüphesi olmamalı. Türkiye'nin de aslında temel talebi budur.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: