24 Haziran 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 24 Haziran 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Sıcakların artmasıyla birlikte orman yangınları mesaisi başladı. Marmaris’te başlayan yangın henüz kontrol altına alınamazken, uzmanlar yangınların bu yaz çok erken başladığı görüşünde. Son durumu bültenimizden okuyabilirsiniz.

Türkiye bu hafta Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ı ağırladı. İkili ilişkilerin seyri ve liderlerin görüşmesine dair analizleri Derin Okuma kategorimizde detaylıca bulabilirsiniz.

Haftaya yeniden görüşebilmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

“Allah içinizden iman edenlerin ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir.”
(Mücâdele, 58)


Hadis-i Şerif

“Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır.”


Nükte

İlmin en öz gayesi; önce Allâh’ı bilmek, sonra da dünya ve âhiret saâdeti için lüzumlu olan bilgileri devşirerek iki âlemde kurtuluşa ermektir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladı. İkilinin baş başa görüşmesi yaklaşık 2 saat sürdü. Bu görüşmenin ardından heyetlerarası görüşmeye geçilirken ortak bir bildiri yayınlandı.

Bildiride; “Görüşmelerde Türkiye Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki ikili ilişkiler muhtelif yönleriyle ele alınmış; siyasi, ekonomik, askeri, güvenlik ve kültürel ilişkiler dahil olmak üzere iki ülke arasındaki ikili ilişkilerde yeni bir işbirliği döneminin başlamasına yönelik ortak kararlılık en güçlü şekilde vurgulanmış; bölgesel ve uluslararası alanda öne çıkan ve her iki tarafın da önem atfettiği gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur.” İfadelerine yer verildi.

[Arka plan] Kaşıkçı cinayeti sonrası ikili ilişkiler bir süre askıya alınmış, yeni temaslar çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan da 28-29 Nisan'da Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'un daveti üzerine Cidde'ye gitmişti. Erdoğan ayrıca 10 Mayıs'ta Prens Muhammed Bin Selman'la yaptığı telefon görüşmesinde de ikili ilişkileri ve bölgesel konuları ele almıştı.

[Öte yandan] Suudi Arabistan resmi haber ajansı (SPA), Ankara'dan ayrılan Veliaht Prens Bin Selman'ın mesajını paylaştı. Bin Selman, "Kardeş ülkenizden ayrılırken, şahsıma ve heyetimize gösterilen sıcak karşılama ve misafirperverlik için siz Ekselanslarına en derin teşekkürlerimi ve takdirlerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Sıcakların artmasıyla birlikte orman yangınları yeniden gündemde. Yılın büyük ölçekli ilk orman yangını Marmaris'te çıktı. Henüz kontrol altına alınamayan yangınla ilgili konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, rüzgar ve sıcaklık artışıyla yangının yeniden alevlendiğini açıkladı.


Kirişci, yangının durumuyla ilgili olarak, "Kontrolsüzlük yok ama kontrol altına alınmış bir yangın da söz konusu değil. Bunun ikisinin arasında bir durumumuz var" dedi; bölgedeki 51 hanede 151 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Orman Genel Müdürlüğü, yangına karadaki çalışmaların yanısıra 20 helikopter ve 14 uçak ile müdahale edildiğini belirtirken, AFAD 1393 personel, 338 araç ve 35 iş makinesi görevlendirildiğini duyurdu.

[Rakamlar ne diyor?] 2007-2018 yılları arasında çıkan orman yangınlarının %34'ü ihmal ve dikkatsizlik sonucu meydana geldi.


Bir asra yakın ömrünü Müslümanların tevhidi, tedrisi ve tenviri gayreti ile geçirmiş, ilim, irşad ve tasavvufi ahlakı yolunda ve halinde birleştirerek izzetli ve vakur bir neslin yetişmesine vesile olmuş, İslam’ın şeairinin inkişafı için nice sıkıntılara göğüs germiş kıymetli alimlerimizden Muhterem Mahmud Ustaosmanoğlu Hocaefendi Hakk’a rıhlet etti.

Mahmud Ustaosmanoğlu Hocaefendi’nin cenazesi, 24 Haziran cuma namazını müteakip Fatih Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.


Türkiye’den yurtdışına çalışmak için göç eden doktorlara dair tartışmalar sürüyor. Son olarak, Türkiye’nin en iyi tıp fakültelerinden biri olan Çapa Tıp Fakültesi'nin mezuniyet töreninde yapılan bir konuşma hafta boyunca en çok paylaşılan içeriklerden biri oldu.

Çapa Tıp Fakültesi’nden birincilikle mezun olan Merve Nur Uçar törende yaptığı konuşmada göç tartışmalarına atıfta bulundu: “Rasim Özdenören'in deyimiyle, hem bu deveyi güdecek hem bu diyarda kalacağız. Çünkü deve de bizim, diyar da."


Birleşmiş Milletler, Türkiye’den haftada yaklaşık 800 Suriyelinin ülkesine döndüğünü açıkladı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, Reuters’a verdiği demeçte “Suriye’deki belirsizlik seviyesi, şu an kitlesel bir dönüş hareketine olanak vermiyor” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise şu ana kadar 502 bin kişinin gönüllü olarak ülkesine geri döndüğünü açıklayarak ”Geri döndükleri bölgeler de bizim güvenli olarak yaptığımız bölgeler" dedi. TRT’nin servis ettiği son habere göre ise, 2022’nin başından bugüne kadar 42 bin 666 düzensiz göçmen sınır dışı edildi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısını açıkladı. Buna göre 2022 yılı Mayıs ayında Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre %308,48 artış kaydetti.

2022 yılı Mayıs ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre %308,48 oranında bir artış göstererek 3.824.555 oldu. En çok ziyaret edilen kentler; İstanbul, Antalya, Edirne, Muğla ve Artvin olarak sıralandı.


Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un partisi meclis çoğunluğunu kaybetti, aşırı sağ partiler ise oylarını artırdı. Seçimlerin ikinci turunda sandığa gitmeyen seçmenin oranı yüzde 53,77 ile 5. Cumhuriyet'in en yüksek ikinci oranı olarak kayda geçti. Bu oran aynı turda 2017'de tarihi rekorla yüzde 57,36 idi. Macron cephesi 2017'ye nazaran Mecliste büyük bir gerileme kaydetti.

[Hangi senaryolar gündemde?] Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Ensemble (Birlikte) ittifakı, seçimlerde Ulusal Mecliste salt çoğunluğu elde edemedi. İki ay önce yeniden seçilen Macron'u zorlu günlerin beklediği yorumları yapılırken, Ensemble ittifakı 'felçten kurtulmak' için yeni senaryolar üzerinde çalışıyor.

İnsan faaliyetleri ve küresel ısınma, gezegenimize her geçen gün daha da zarar veriyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre; kuraklık 2050'ye kadar dünya nüfusunun dörtte üçünden fazlasını etkileyecek. Yayımlanan raporda Türkiye ile ilgili bölüm de var: “Topraklarımızın yüzde 22,5'i yüksek çölleşme riski altında bulunuyor.”


KISA...KISA...KISA...

Afganistan'ın Paktika eyaletinde 6 büyüklüğündeki depremde bugüne kadar binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.


BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, devletlerin elinde toplam 13 binden fazla nükleer silah olduğunu hatırlatarak "Onlar bizi yok etmeden önce bu silahları yok edelim. Hiroşima ve Nagazaki'nin korkunç dersleri hafızalardan siliniyor." dedi.


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konuştu:Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri bulunuyor. Finlandiya ve İsveç ile bunları gidermek için çalışıyoruz.”


• Ukrayna limanlarındaki tahıl yüklü gemilerin tahliyesi için Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmeler olumlu geçti.


9’u HDP’li 1’i bağımsız 10 milletvekiline ait 11 dokunulmazlık dosyası TBMM’de Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na getirildi.


Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsrail ile ilişkilerin büyükelçi seviyesine çıkarılması için çalışma başlattıklarını açıkladı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. Toplantının ardından gösterge faizi olan bir haftalık repo faizi yüzde 14 seviyesinde sabit bırakıldı. Merkez, böylelikle yılın 6. toplantısında da pas geçmiş oldu. Karar metninde, güçlendirilen makroihtiyati politika setinin kararlılıkla uygulanacağı ve . gerekmesi durumunda ilave tedbirlerin uygulanabileceğine dönük ifade dikkat çekti


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 yılı Merkezi Yönetim Ek Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri kapsamında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu oturumuna katıldı.

Nebati yaptığı açıklamada, "Azalan dış finansman ihtiyacı ile birlikte enflasyon üzerindeki kur baskılarının düşeceğini öngörüyoruz” dedi.


AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, Temmuz ayında emekli maaşlarında yüzde 40'lara varan bir artış olabileceğini açıkladı. Kurtulmuş, "İşçi ve memur emeklileri de dahil olmak üzere emeklilerimizin, çalışanlarımızın alım gücünü daha yukarıya çıkarmak için yüzde 40'lara varan bir dokunuş olacak" dedi.


TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) madde sepetinde madde bazında fiyat yayımı yerine daha detaylı endeks yayımına geçiş hakkında duyuru yayımladı. Ortalama madde fiyatlarına ilişkin tablonun kamuoyunda yanlış anlama ve yanıltıcı değerlendirmelere sebebiyet verdiği belirtilirken bunun yerine Harcama Gruplarına Göre Endeks Sonuçları tablosunun kapsamı genişletilerek, daha ayrıntılı endeks değişimlerini içeren ve 144 temel başlık için sonuçların yayımlanacağı duyuruldu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasını taşıyan ek bütçe teklifi Meclis'e sunuldu. Ek bütçe kapsamında yıl sonuna kadar 880,5 milyar liralık (50,8 milyar dolar) daha harcama yapılması öngörülüyor. Bu miktarın yüzde 14’ünü doğalgaz ve kömür ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüsleri kullanacak. Ek bütçe öncesi 2022'de bütçe giderlerinin 1,75 trilyon lira, bütçe gelirlerinin 1,47 trilyon lira ve bütçe açığının 278,4 milyar lira olması öngörülüyordu.


Kültür • Sanat

Portre

Eyüp Sultan'ın manevi varlığı İstanbul için ne ifade ediyorsa, Hala Sultan Tekkesi de Kıbrıs için aynı önemi taşıyor.

İşte Peygamber Efendimizin (SAV) süt halası Ümmü Harâm’ın türbesini bünyesinde barındıran bu tekkenin tarihi hikayesi...


Türk-İslam mimarisinin örneklerinden çok sayıda medrese, cami, türbe ve kervansaraya ev sahipliği yapan Özbekistan'ın Buhara şehri, devlet korumasına alınmış 700'e yakın tarihi ve kültürel miras niteliğinde yapıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, icra ettiği sanatı geleneksel aktarım yöntemleriyle öğrenen ve öğretebilen, sanatında belli bir olgunluğa erişmiş eserler ortaya koyabilen 290 ustaya "sanatçı tanıtma kartı" verdi. Son açıklamayla birlikte, ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcı’ sayısı 5 bin 270’e yükseldi.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Türkiye'de oyun endüstrisine yatırımlar son 10 yılda yükselişe geçti. 2020 yılında yatırımlar 13,1 milyon dolarken bu tutar 2021 yılında 266 milyon dolara yükseldi. Yani sektöre yatırım 1 yılda yaklaşık 20 kat arttı. Böylece 2021 yılında oyun endüstrisi en çok yatırım alan sektör oldu. Girişim dünyasındaki toplam yatırımın da yaklaşık her 4 dolarından 1’i yine oyuna yapıldı.


Elon Musk'ın 44 milyar dolarlık Twitter anlaşması günden güne şekilleniyor. Musk, Twitter çalışanlarıyla ilk soru-cevap bölümünde Twitter'ın 1 milyar kullanıcıya ulaşma vizyonunu paylaştı. Bu sayı Twitter kullanıcılarının dört katına çıkacağı anlamına geliyor.

Elon Musk, Twitter çalışanlarına, şirketin 1 milyar kullanıcıya ulaşma hedefine ulaşmak istiyorsa WeChat ve TikTok gibi olması gerektiğini söyledi.


Meclis Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, "İnanıyorum ve umut ediyorum ki Google ile telif meselesinde AB müktesebatına, Avrupa normları ve evrensel normlara uygun bir yol haritası üzerinde görüşeceğiz, müzakereler yapacağız ve ortak akılla bir çıkış yolu bulacağız" dedi. Yayman, "Google'ı önümüzdeki dönemde Dijital Mecralar Komisyonumuza çağırıp bu konuya nasıl yaklaştıkları, ne düşündükleri, Avrupa'da benzer uygulamalar olduğu ve olacak" ifadelerini kullandı Türkiye'de nasıl bir yol haritası çıkartılacağı konusunda görüşmelerimiz


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Kanser veya kardiyovasküler hastalıkları önleme umuduyla beta karoten veya E vitamini takviyesi alınmasının hiçbir faydası olmadığı belirten uzmanlar, tam tersine bu vitaminlerin sağlık problemleri riskini artırabileceğini savunuyor.


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, endemik olmadığı en az 28 ülkede yaklaşık bin 300 kişiye bulaşan maymun çiçeği virüsünün, önceki salgınlara göre "olağandışı" davrandığını açıkladı.


Dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde, ebeveynlerin yaşadığı kaygılardan en önemlisinin çocuklarının psikolojisi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Pandemi Çocukları”nın bu dönemi atlatmasının ardından yaz tatili boyunca sosyalleşmeye ağırlık vermesi gerektiğinin altını çiziyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, yurtdışı kurban organizasyonunu 40 ülkede kendi müesseseleri veya yerelde güvenilir paydaş kurumlar aracılığıyla gerçekleştiriyor. Kurbanlık alım, kesim, dağıtım dahil tüm aşamalarında güven veren bir yapılanmayla hareket ediyor. Detaylar:


İGEDER tarafından düzenlenen Geleceğin Öğretmeni Üniversite Yaz Kampı İstanbul’da Başlıyor! Detaylı bilgi ve başvuru için:


Liseliler bu yaz Lider Eğitim’in Değer Okulu’nda buluşuyor. Sosyal projeler, gelişim seminerleri ve kültürel faaliyetler hakkında detaylar için tıklayın:


Derin Okuma

Derin Okuma

[Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri: Stratejik rekabetten stratejik iş birliğine]

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinde yaşanan gerginlik en çok ticareti olumsuz etkilendi. Suudi Veliaht Prensi bin Selman'ın ziyaretiyle ilişkilerde siyasi, ekonomik, askeri, güvenlik gibi alanlarda yeni iş birliği döneminin başlaması bekleniyor


[Muhammed Bin Selman’ın Ziyareti ve Türkiye-Suudi Arabistan İlişkilerinde Yeni Sayfa]

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ziyareti Türkiye-Yunanistan geriliminin arttığı bir döneme denk gelmiştir. Veliaht prens bu gerginlikte Türkiye’nin güvenlik endişelerini dikkate alarak Yunanistan’a yapacağı ziyareti bilinmeyen bir tarihe ertelemiştir. Dolayısıyla Suudi Arabistan, Türkiye ile normalleşmeyi önceleyerek bu tercihini güvenlik ve dış politikasına da yansıtmış görünmektedir.


[Rekabetten iş birliğine Türk-Suudi ilişkileri]

Türkiye’nin hedeflediği ihracat rakamlarına ulaşmasında ekonomisi hızla büyüyen Körfez bölgesinin önemli avantajlar sunacağı bir gerçek. Son dönemde Türkiye’ye yabancı yatırımcı çekme isteği de Türk-Suudi ilişkilerindeki ilerlemeyi destekliyor. İçinde bulunduğumuz dönemde Suudi kamu fonlarının alternatif yatırım arayışları için Türkiye önemli bir güzergâh olabilir.


[Yunanistan taşeron rolünü kabul etmiş bir ülkedir]

Yunanistan'ın topraklarında ABD askeri varlığını barındırması onun aynı zamanda taşeron ülke olarak kendi rolünü de resmi olarak kabul etmesi anlamına gelmektedir. Her ne kadar bu askeri yığınağın Rusya için yapıldığı beyan edilse de bu durum gerçekçi değildir. Polonya ve Çekya'ya 2008 yılında kurulan hava savunma ve radar sistemlerinin Rusya için değil İran için kurulduğu yalanı ile aynı minvaldedir. Amaçlanan Yunanistan'ın Türkiye'yi muhtemel bir savaşta yenmesi değildir. Zaten böyle bir şey de muhtemel değildir.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: