1 Temmuz 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 1 Temmuz 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan haftanın dikkat çeken gelişmelerini sizler için derlediğimiz yeni bir A Gündem ile birlikteyiz.

Bu hafta, Madrid’de gerçekleşen ve Türkiye’nin damga vurduğu NATO Zirvesi’ne odaklanıyoruz. Tüm kategorilerde zengin muhtevaya mutlaka göz atınız. Haftaya yeniden buluşmak dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

...Allah'tan korkun ve akrabalık bağlarını kesmekten sakının...
(Nisâ,4)


Hadis-i Şerif

“Kim Allah’a ve âhiret gününe inanıyorsa, misafirine ikramda bulunsun. Kim Allah’a ve âhiret gününe inanıyorsa, akraba ile irtibatını sürdürsün...”
(Buhârî)


Nükte

“Akrabâ ile alâkadar olmada dikkat edilmesi gereken en mühim husus; onların mânevî durumlarıyla da ilgilenmek, ebedî kurtuluşları için de yardımcı olmaktır. Zira en büyük iyilik, kişinin ebedî saâdet ve selâmeti için yapılan iyiliktir.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

İspanya’nın başkenti Madrid’de toplanan NATO zirvesinde ittifakın yeni stratejik konsepti kabul edildi. NATO, Çin'i ilk defa "tehdit unsuru" olarak anarken, Rusya’yı “ittifak için en ciddi ve doğrudan tehdit” olarak tanımladı. NATO’nun en son 2010’da güncellenen stratejik konseptinde Rusya “stratejik ortak” olarak niteleniyordu. NATO liderlerinin ortak bildirisinde, müttefiklerin Rusya tehdidine karşı Doğu Avrupa’daki savaşa hazır kuvvet kapasitesinin artırılması konusunda taahhütte bulunduğu ifade edildi.

[Türkiye istediğini aldı] NATO Zirvesi’nde Türkiye, İsveç, Finlandiya ve NATO arasında gerçekleştirilen dörtlü zirveden 10 maddelik mutabakat çıktı. Ankara’nın taleplerini kabul eden İsveç ve Finlandiya, terör örgütleri PKK, PYD ve FETÖ şüphelilerini sınır dışı edecek. Mutabakat uluslararası basında geniş yer bulurken, ortak yorum “Erdoğan istediğini aldı” oldu.

Mutabakat metniyle birlikte, FETÖ ve PYD uluslararası bir metinde ilk kez terör örgütü olarak tanımlandı. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği için blokajı kaldırsa da bu karar tam üyelik anlamına gelmiyor. Son söz hala Türkiye’nin olacak.

[Biden’la kritik görüşme] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid’de ABD Başkanı Biden ile görüştü. Yaklaşık 1 saat süren basına kapalı toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan da katıldı. ABD Başkanı Biden, kameralar önünde yaptığı kısa konuşmada Türkiye’yi “Finlandiya ve İsveç’in durumuyla ilgili yaptıkları” ve “Ukrayna ile Rusya’daki tahılları ülke dışına çıkarmadaki rolü” nedeniyle tebrik etti.

[Turkey yerine Türkiye] İsveç, Finlandiya ve Türkiye'nin de olduğu mini zirvede yer alan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ilk kez 'Turkey' yerine 'Türkiye' ifadesini kullandı. Mutabakat hakkında konuşan Stoltenberg, “Başka hiçbir müttefikimiz Türkiye kadar ağır terör saldırılarının hedefi olmamıştır.” dedi.


Büyük bir merakla beklenen Kabine Toplantısı kararları açıklandı. Asgari ücrete zam, bayram tatili ve birçok önemli konunun değerlendirildiği Kabine Toplantısı'nda, alınan kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyuruldu.

Erdoğan yaptığı açıklamada; gençlerin rahatça seyahat edebilmesi için 15 Temmuz - 1 Eylül arasında 18-25 yaş arasına istediği ildeki KYK yurtlarının rezervasyonla açık olacağını müjdelerken, Adana’da 1 milyar $’lık petrol bulunduğunu da duyurdu.

Temmuz ayı memur maaşlarının zamlı olarak bayram öncesinde ödeneceğini söyleyen Erdoğan, bayram tatilinin 9 gün olacağını açıkladı. Bakanlar Kurulu kararına göre 20 bin yeni öğretmen atanacak.


2021-2022 eğitim yılında 4-6 yaş Kur'an Kurslarından 168 bin 439 öğrenci mezun oldu. Kurslarda öğrencilerin seviyelerine uygun hazırlanan müfredatla yüzde 75 değerler eğitimi, yüzde 25 ise Kur'an-ı Kerim'i tanıma dersleri verildi.

Bu yıl "Haydi koş gel, camiler seninle güzel" temasıyla organize edilen ve 4 ila 22 yaşlarındaki herkesin katılabileceği yaz Kur'an kursları 27 Haziran’da başladı. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ise cami cemaatlerine ricada bulundu: “Yaz Kur’an kurslarımız başladı. Çocuklar, camide gülüp oynayacak, koşup gürültü yapacaklardır. Bırakın, camilerimiz çocuklarla şenlensin.”


Avrupa’nın mülteci nefreti bitmiyor. Hafta içerisinde İspanya mültecilere ateş açtı, 37 kişi hayatını kaybetti. Yunanistan ise, mültecilere karşı mültecileri kullanan ilk ülke olarak tarihe geçti. İşte detaylar….

[İspanya’da kan donduran katliam] Kuzey Afrika'da bulunan özerk il statüsündeki İspanya toprağı Melilla, insanlık suçuna tanıklık etti. Melilla'ya Fas sınırından geçmeye çalışan göçmenlere İspanya polisi kurşun yağdırdı, 37 mülteci hayatını kaybetti. Başbakan Sanchez'in mültecileri katleden polislere teşekkür etmesi infiale neden oldu.


[Atina’nın kürek mahkumları] Yunanistan sığınmacıları insanlık suçuna zorla ortak ediyor.

Yunanistan sınırda yakaladığı bazı sığınmacıları hapis tehdidiyle geri itme operasyonlarına dahil etti. Bir sığınmacı, polis hücresinde üç ay geçirdikten sonra polis ile anlaşmayı kabul ettiğini anlattı. Suriyeli ve Faslı altı göçmen de gündüzleri kapalı bir yerde kilitli kaldıklarını, geceleri sığınmacıları geri püskürtmek için denizde kürek çekmeye zorlandıklarını söyledi.


KISA...KISA...KISA...

• LGS'de Türkiye birincisi, hafızlık projesinin uygulandığı Sivas Zeki Hayran Hafızlık İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi hafız Reyyan Duman oldu.


• İsrail güçleri, Batı Şeria'da 25 yaşındaki Filistinli genç Muhammed Marei'yi göğsünden vurarak katletti. Batı Şeria'da 2022 yılının ilk 6 ayında 70 Filistinli İsrail güçlerince öldürüldü.


• ABD'nin New York eyaletindeki Times Meydanı'na, 15 Temmuz şehitlerini sembolize etmek için 251 çift ayakkabı konuldu.


• Sisi rejimi, Müslüman Kardeşler (İhvan) üyesi 10 kişiye daha idam cezası verdi.


• Erzincan'ın İliç ilçesinde Fırat nehrine siyanür sızdıran altın madeninin faaliyeti durduruldu.


Biontech CEO’su Uğur Şahin uyardı: “Koronavirüste yeni dalga kapıda, sonbaharda yeniden maske takmaya başlayabiliriz”


İslam İşbirliği Teşkilatı, Şanlıurfa'yı 2023 turizm kenti seçti


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir hastada maymun çiçeği hastalığı tespit edildiğini duyurdu.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2022 yılı Kurban Bayramı emekli bayram ikramiyeleri bayramdan önce 2-7 Temmuz tarihlerinde hesaplara yatırılacak.

SSK emeklileri 5-6 Temmuz’da, Bağ-Kur emeklileri, 7 Temmuz’da, Emekli Sandığı kapsamında aylık alanlar ise 2-5 Temmuz tarihlerinde bayram ikramiyelerini alabilecekler.


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, BDDK tarafından açıklanan türev işlem, konut kredileri ve nakit döviz pozisyonu yüksek şirketlere TL kredi sınırlandırılması kararları için Bloomberg’e «Önemli olan bu kararların verdiği mesajlar. Biz diyoruz ki, paralarını alıp gidip bu parayla döviz alma ve aldığımız kararların hepsi geçici.» dedi. Bakan Nebati, enflasyona endeksli tahvil konusunda şu an için yeni bir adım planlamadıklarını da ifade etti.


Avrupa hisse senedi piyasaları 2008 yılındaki küresel finansal krizden bu yana en kötü ilk yarı performansına imza attı.

Stoxx Europe 600 ilk yarının son gününde yüzde 1'i aşan düşüş kaydetti. Böylece endekste yılın ilk yarısında yüzde 16'ya varan kayıp izlendi.

[Ne olmuştu?] Tüm sektörler otomotiv ve madencilik öncülüğünde düştü. Merkez bankalarının agresif politikalarının ekonomik büyümeyi sekteye uğratacağı endişeleri bu yıl bölge hisse senedi piyasalarında baskıya neden oldu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasını taşıyan 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanunla genel bütçe kapsamındaki idarelerin bütçe tertiplerine 817 milyar 271 milyon 632 bin lira, özel bütçeli idarelerin bütçe tertiplerine 63 milyar 203 milyon 143 bin lira olmak üzere toplam 880 milyar 474 milyon 775 bin lira ödenek eklenecek.


Kültür • Sanat

Portre

Bab’Aziz, Çöl İşaretçileri ve Muhyiddin’i Aramak gibi filmlerin yönetmeni Tunuslu Nacer Khemir, ‘Sufi Film Günleri’ kapsamında Türkiye’deydi. Usta yönetmen sinemaya yeterli kaynak ayrılmamasından dertli: “Para var ama başka yerlere harcanıyor. İslam coğrafyasında futbol, sinemada ürün ortaya koymaktan daha öncelikli.”


Mustafa Kutlu’nun yayın hayatına girişini ve yazarlık serüvenini belgeleyen ‘Üç Konuşma İki Albüm’ kitabı Dergah Yayınları’ndan çıktı. Albümlerden biri Kutlu’nun çizimleri, diğeri ise yazarın biyografisini süsleyen fotoğraflar. İlk görev yerinde okul kütüphanesini açması, basket ve futbol takımı kurup tiyatro sahneye koyması ‘Kutlu’ bir hayatın önemli ipuçları.


Yeşilçam'ın usta oyuncusu Cüneyt Arkın, İstanbul'da kaldırıldığı hastanede 85 yaşında hayatını kaybetti. Sinema hayatında 300'ü aşkın filmde başrol oynayan Arkın’la ilgili ortak yorum; "Türk sinemasına ve Yeşilçam'a çok büyük hizmetleri olan farklı bir sanatçıydı" oldu.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Polaris Market Research şirketi tarafından hazırlanan Podcast Pazar Analizi Raporu'na göre, küresel podcast pazar değerinin 2030'a kadar 149,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Küresel podcast pazar değeri geçen yıl 13,7 milyar dolar seviyesindeydi.


Togg tarafından üretilecek ilk modelin yerlilik oranı belli oldu. Önümüzdeki yıl Mart ayı civarında satışa sunulacak Togg C-SUV modelinin yerlilik oranı yüzde 51 civarında. Daha sonra takip eden B-SUV ve C-MPV modelleriyle birlikte ise bu oran çok daha yukarıya çıkartılacak.


İnternet, modern hayatın en önemli ihtiyaçlarından biri haline geldi. Özellikle son on yılda hayatımızın her alanına giren bu teknoloji, artık olmazsa olmaz bir ihtiyaç olarak tanımlanıyor. Bununla birlikte Çin Uluslararası Kalkınma ve Bilgi Merkezi tarafından yayınlanan rapora göre, dünya genelindeki 2,9 milyar insanın yani tüm insanların yaklaşık %38’inin hala internete erişimi yok.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Çay ve kahvenin yanında hem lezzetli hem sağlıklı hem de doyurucu atıştırmalıklar tüketerek sağlığınızı korumanın yanında kilo kontrolü de sağlanır. Rafine şekersiz ve doğal şeker içeren gıdaların tüketilmesi sağlıklı atıştırmalıklara alternatif olabilir


Ebeveynler genellikle okul öncesinde çocukların eğitimlerini nasıl destekleyeceklerini merak ederler. Bir insanın temel becerilerinden olan okuryazarlık bilgisi, hayat boyu devam edecektir. Bunu desteklemek isteyen ebeveynler, çocukları bu yönde desteklemek ve heveslendirmek isteyecektir. İşte erken okuryazarlık becerileri nelerdir? Erken okuryazarlık becerileri nasıl desteklenir?


Kahve kokusu olmadan yapamayanlar ancak kafeinden uzak durmak isteyenler için tek alternatif olan kafeinsiz kahve ile ilgili merak edilen her şey bu haberde…


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, vekâletlerini aldığı kurbanları, bağış sahiplerinin isimlerini tek tek okuyarak, ilgili ülkelerde vakıf kültürüne sahip ve vacip kurban ibadeti hassasiyetini iyi bilen kendi müesseseleri veya yerelde güvenilir paydaş kurumlar nezaretinde kesiyor.


Geçtiğimiz yıllarda uygulanan ve binlerce kişiyi Kur’an ile tanıştıran “3 Günde Kur’an Öğreten Program” bu yaz da 7’den 70’e herkese Kur’an-ı Kerîm öğretmek harekete geçti. Detaylar için:


Çift kanatlı eğitim merkezi Yeni Gülistan-GEÇA’da 2022-2023 eğitim dönemi kayıtları başladı. Detaylı bilgi ve başvuru için:


Derin Okuma

Derin Okuma

[Kritik Madrid Zirvesi ve Türkiye]

Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in üyeliklerine terör örgütleri ile ilgili 'güvenlik endişelerinin karşılanmadığı' gerekçesiyle itiraz ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid'e giderken henüz bu iki ülke yapılan tüm görüşmelere rağmen Türkiye'nin beklediği somut güvenlik kararlarını (teröristlerin iadesi ve ambargoların kaldırılması gibi) almamıştı.


[Macronizm’in hezimeti]

Fransa siyasetinde çok alışık olunmayan bir manzara ile karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanı Macron ya bir koalisyon ortağı ile hükümet kuracak ya da yasal düzenlemelerde meclis çoğunluğunu aramak üzere azınlık hükümeti ile ülkesini yönetecek. Her iki durum da siyasi istikrarsızlığı ve sert meclis tartışmalarını tetikleyecektir. Bununla birlikte meclis içerisinde güçlenen siyasi kampların yürüttüğü kavga sokaklara yansırsa yeni bir istikrarsızlık dönemine girilmesi de kaçınılmaz olur…


[Orta Doğu'da yeni jeopolitik düzene doğru]

Biden’ın Suudi Arabistan ziyaretiyle “geri adım attığı” biliniyor. Zira gerek seçim kampanyası gerekse başkanlığı boyunca birçok meseleden ötürü Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı dışlamış, Suudi Arabistan’ı parya ilan etmişti. Ancak Ukrayna’daki savaşın neden olduğu artan petrol fiyatları ve enflasyon nedeniyle ara seçimleri kaybetme riski Biden’ı bu adıma zorladı. . Dolayısıyla küresel ve bölgesel şartlar ABD’yi Orta Doğu’da yeniden aktif rol almaya itti


[Z kuşağının din algısı değişiyor mu?]

Bulgularımız, iddia edildiğinin aksine, Z kuşağındaki üniversiteli gençlerimizin büyük çoğunluğunun güçlü bir dini inanca sahip olduğunu, dolayısıyla da gençler arasında ateizmin veya deizmin aşırı derecede artmadığını ortaya koydu. “İnsanlar babalarından çok yaşadıkları çağa benzerler” demiş Marc Block. Elbette çocuklarımız bize benzemeyecekler, onların çocukları da onlara benzemeyecek. Bu zincir böyle devam edecek, önemli olan bazı temel tecrübelerin kuşaklar arasında bozulmadan, yozlaşmadan aktarılabilmesidir.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: