8 Temmuz 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 8 Temmuz 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Tüm Altınoluk okurlarının mübarek Kurban Bayramı’nı tebrik ederiz.

Türkiye’den ve dünyadan hafta boyunca öne çıkan başlıklarını ve gözden kaçabilecek önemli detayları sizler için hazırladığımız A Gündem’in bu sayısında, NATO Zirvesi’nin yankılarına, ekonomideki son gelişmelere odaklanıyoruz. Bültenimizde ayrıca dünyanın farklı coğrafyalarındaki ülkelerden önemli gelişmeleri dikkatinize sunuyoruz.

Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

“Gelsinler de, hacda kendilerini bekleyen dünyevî ve uhrevî faydaları görsünler. Ayrıca Allah’ın onlara ihsân ettiği kurbanlık hayvanları, belirlenen günlerde üzerlerine Allah’ın adını anarak kessinler!” Bu hayvanların etinden hem siz yiyin, hem de darda kalmışlara ve yoksullara yedirin!”
(Hac, 28)


Hadis-i Şerif

“Ey insanlar! Her sene her bir ev halkına kurban kesmek vâciptir.”
(İbn-i Mâce)


Nükte

Kurbanlar, İslâm’ın şiarlarındandır. Dolayısıyla kurbana ehemmiyet göstermek, îman ve takvâ alâmetidir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Ankara’da geçmiş dönem belediye başkanları ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme dair açıklamalarda bulunurken, NATO Zirvesi’nde yakalanan başarıyı, “NATO'nun kayıtlarına PKK girmiştir, YPG girmiştir, PYD girmiştir ama hepsinden öte FETÖ bir terör örgütü olarak girmiştir. Bugüne kadar sadece AB kayıtlarında olan PKK artık YPG, PYD ve FETÖ, NATO'nun kayıtlarına girmek suretiyle resmi kayıtlarda yerini almıştır. Biz gerek NATO Genel Sekreteri gerek diğer Cumhurbaşkanı ve Başbakana 'bizim kırmızı çizgimiz bunlar' dedik. Bu kayıtlara YPG, PYD, FETÖ girecek. Girmediği takdirde kusura bakmayın imzayı atmayız dedik. Bunu kabul etmek zorunda kaldılar.” cümlesiyle anlattı.

[Ekonomik değerlendirmeler] Son dönemde ortaya çıkan hayat pahalılığını biliyoruz. Ülkemizin imkanlarını, finansal ilizyonlarda değil, istihdamda artırmak için kullanma tercihinde bulunduk. Asgari ücretler, sabit gelirlilerin gelir seviyesine arttırarak yaşadığımız sıkıntıları hafifletmeye çalışıyoruz. Dünyanın resesyonun eşiğinde bulunması ülkemizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yönüyle büyütme esasına dayanan programımızın ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor.”

Hain darbe girişiminin yıldönümü yaklaşırken açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Soylu toplam bilançoyu açıkladı: "15 Temmuz 2016 tarihinden 20 Haziran 2022 tarihine kadar sadece bizim kapsamımızda 332 bin 884 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerden 101 bin kişi tutuklandı ve 104 bin şahıs hakkında adli kontrol kararı uygulandı. Cezaevlerine halen 19 bin 252 FETÖ tutuklusu ve hükümlüsü var" dedi.

Bu yürüyüşle Somali yeniden doğdu” Bu ifadeler hafta içinde ülkemizde temaslarda bulunan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’a ait… Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Ağustos 2011’de Başbakanken ülkeye yaptığı ziyareti ve güvenlik riskine rağmen Mogadişu sokaklarındaki yürüyüşünü unutamıyor: “Bu, kimsenin mümkün olmasını beklemediği bir şeydi. Ancak bir hakikatti. Buna bakıldığında Somali-Türkiye ilişkilerinin bugün neden güçlü olduğu çok açıktır.”

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya ile yürüttüğü keskin müzakereler ve Ukrayna tahılı konusunda Karadeniz'deki rolü konuşulmaya devam ediyor. Financial Times da 'Erdoğan, çileden çıkaran ama vazgeçilmez bir müttefik' başlıklı analiz yayınlayarak bu kervana katıldı.

'Neden Türkiye'yi NATO'dan atmıyoruz? Harika bir fikir gibi duruyor.' şeklindeki ifadelerle başlayan analizde, 'NATO, Türkiye olmadan daha iyi olmaz mı? Kesinlikle hayır. Türkiye'nin dışlanması, yasal olarak mümkün ama stratejik bir felaket olur.' denildi.

Ses getiren analizde ayrıca; “Orta Doğu'daki güvenlik dengesi de ciddi şekilde karmaşık hale gelir. Türkiye, 3,7 milyon Suriyeli mülteciyi barındırıyor. Bu da Avrupa Birliği üzerindeki baskının çoğunu ortadan kaldıran insani bir eylem.” ifadelerine yer verildi.

İngiltere Başbakanı Johnson, partisinin liderliğinden istifa ettiğini, başbakanlık görevine ise yeni lider seçilene kadar devam edeceğini açıkladı. Böylece Johnson’ın yaklaşık 3 yıldır devam eden görevi sona erdi.

[Adım krize doğru] Johnson, Başbakanlık Ofisi 10 Numara'da Kovid-19 salgını sırasında karantina kurallarını ihlal eden partiler düzenlenmesi nedeniyle eleştiri ve istifa baskısı altındaydı. Bu partilerden biri nedeniyle para cezası da alan Johnson, kendi partisinin bazı milletvekilleri ve muhalefet tarafından parlamentoya yalan söylemekle suçlanmıştı. Lideri olduğu Muhafazakar Parti içinde
6 Haziran'da güven oylamasına gidilmiş ancak Johnson 148'e karşı 211 oyla kazanmıştı.

[Asıl darbe kabineden] İngiltere'de Sağlık Bakanı Sajid Javid ile Maliye Bakanı Rishi Sunak 5 Temmuz'da art arda istifa ettiklerini açıklamıştı. Ülkede Başbakan Johnson'a tepki gösteren ve görevini bırakmasını isteyen bakan ve milletvekillerinin art arta istifaları devam etti.


Son olarak İngiltere'nin Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Bakanı’nın ardından iki gün önce Eğitim Bakanlığına atanan Michelle Donelan da istifa ettiğini duyurdu.

Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın yerine atanan Nadhim Zahawi de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Doğru olanı yapmalı ve hemen gitmelisiniz." ifadelerini kullandı.


KISA...KISA...KISA...

• 2022 yılında İngiltere'de "Erkek bebeklere en çok koyulan isimler" sıralamasında 'Muhammed' ismi birinci sırada yer aldı.


• Türkiye’de kedi ve köpeklerin petshop'larda satılması 14 Temmuz itibariyle yasaklanıyor.


• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: "Abdülhamid Han sondaj gemisi, ağustosun ilk yarısında ilk görev yerine gidecek"



• Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas lideri İsmail Heniyye yıllar sonra ilk kez Cezayir'de bir araya geldi.



• Fransız medyası, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçimleri kıl payı kazanmasının ardından yorulduğunu ve depresyona girdiğini iddia etti.



• Dünyanın çok takip edilen TikTok fenomeni Senegal asıllı Khaby Lame, dininin İslam olduğunu ve hafızlık yaptığını açıkladı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Küresel piyasalar, artan resesyon endişeleriyle alt üst olurken, dünya genelinde makroekonomik verilerin ekonomilerin durumuna ilişkin vereceği işaretlerin piyasalarda oynaklığı daha da artırmasından endişe ediliyor.

Analistler, ABD ekonomisinin gelecek yıl resesyona girme ihtimalinin yüzde 40'lara yaklaştığını bildirirken, ABD Merkez Bankası'nın gelecek yıl şahin tutumundan vazgeçerek yıl ortasına kadar 2 kez faiz indirmesinin fiyatlanmaya başladığını dile getirdi.

Avrupa'da artan resesyon kaygıları, enerji arzındaki problemler ve politik gelişmeler risk iştahını da olumsuz etkiliyor.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 78,62'ye yükseldi. Aylık artış yüzde 4,95 oldu. Üretici fiyat endeksi aylık yüzde 6,77, yıllık yüzde 138,31 arttı. Böyece TÜFE 24 yılın zirvesine çıkarken, ÜFE de 1995'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

[Bakan Nebati’den mesajlar] “Temel öncelik olan enflasyonla mücadele kapsamında, uygulanan politikalar, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar, vergi indirimleri ve sübvansiyonlar vasıtasıyla vatandaşlarımızın fiyat artışlarından en az düzeyde etkilenmesi amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir."


Merkez Bankası tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 1 Temmuz itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 553 milyon dolar azalarak 59 milyar 789 milyon dolara geriledi. Brüt döviz rezervleri, 24 Haziran'da 60 milyar 342 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri de 440 milyon dolar azalışla 41 milyar 594 milyon dolardan 41 milyar 154 milyon dolara indi. Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 1 Temmuz haftasında bir . önceki haftaya kıyasla 994 milyon dolar azalarak 101 milyar 936 milyon dolardan 100 milyar 942 milyon dolara düştü


Başkan Erdoğan, yeni asgari ücretin 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 30 artışla 5 bin 500 liraya yükseltildiğini açıkladı: “Kamu çalışanlarımızın ve tüm emeklilerimizin maaşına yüzde 40'ın üzerinde bir enflasyon farkı zammı zaten yapılacak. Asgari ücretlilerin de kayıplarının telafi edilmesi gerektiğini gördük. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 TL destek verecektir.”


Kültür • Sanat

Portre

Altınoluk dergisi 2022 Temmuz sayısı çıktı. Altınoluk, yeni sayısında “Rasûlullah Efendimizin İzinde Kur’ân Mücâhidleri Olun” çağrısı yapıyor. Altınoluk ayrıca, yeni dönemde abone olan okuyucularına hediye edeceği “Kıssa Sohbetler” isimli eserin baskıya girdiğini de duyurdu.


[Röportaj] Hüma Dergisi’nin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz:Gençlerimiz tasavvufa olan ilgiyi, gönüllerindeki muhabbeti önce bilgi boyutuyla buluşturmalıdır.”


2022'de Milli Sarayları ziyaret eden turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 288 artışla 2 milyon 565 bin 257'ye ulaştı. 2021'de bu rakam, 660 bin 253 olarak kayıtlara geçmişti. Dünyanın en güzel sarayı seçilen Topkapı Sarayı, ziyaretçi artışında 1 milyon 404 bin 697 kişiyle başı çekti. Topkapı'yı, 635 bin 56 turistle Dolmabahçe Sarayı takip etti.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

2022'nin ilk yarısında uygulama pazarındaki harcamaların istatistiği ortaya çıktı. App Store ve Play Store dünyasında sonuçlar dikkat çekti. İstatistiğe göre, Google Play Store mağazasının uygulama satın alımlarından elde edilen gelir, 2022’nin ilk yarısında yüzde 7,4 azaldı. Android kullanıcıları toplam 21,3 milyar dolar harcarken, iOS kullanıcılarını yapmış olduğu harcama yaklaşık 65 milyar dolara ulaştı.


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, Türkiye'de elektrikli araçların şarj altyapısını oluşturmak amacıyla devreye aldığı "Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Destek Programı" ile 1 milyar liralık yatırımın önü açıldı. Programla asgari 90 kWs'lik hızlı şarj imkanı sunacak 1572 istasyonla 180 MW'dan fazla kurulu gücün sektöre kazandırılması hedefleniyor. Bu sayede, Türkiye hızlı şarj kapasitesini en hızlı artıran ülkelerden biri haline gelecek.


Sanal dünyada ülkelerin sınırlarının eskisi kadar kolay çizilemediğini belirten ve artık klavyede yazma şeklinin bile kişisel veri olduğuna değinen Doç. Dr. Elif Küzeci, “Verilerimizi işleyen teknoloji devleri, yeni siyasal aktörler olarak güçlenmeye başlıyor. Önümüzdeki dönemde bu güce karşı meşruiyeti sağlayacak mekanizmaların geliştirilmesi daha çok tartışılacak. Bilişim teknolojilerinin hukuk ve devlet yapısında yol açtığı değişimin henüz başındayız ve bu değişimin içinde yer aldığımız için önümüzdeki dönemde nasıl seyredeceğini de öngöremiyoruz” diyor.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Günümüzde hastalıkların bu denli sıklıkla görülmesi, kalp krizi yaşının dahi 20'li yaşlara kadar düşmesi uzmanların açıklamalarına göre beslenme alışkanlıklarının son yıllarda büyük bir değişikliğe uğraması olarak görülür. Peki beslenme alışkanlıkları ölüme sebep olur mu?


Dünya Sağlık Örgütü, dünyada en çok tütün ürünlerinin çöpe atıldığını açıkladı.

Tütün kullanımının her yıl 8 milyon kişi, 600 milyon ağaç, 200 bin hektar arazi, 22 milyar ton su ve 84 milyon ton oksijene mal olduğu belirtilerek, "Çevreye saldığı 7 binin üzerinde zararlı kimyasal bulunduran tütün ürünleri, dünyada en çok çöpe atılan madde." ifadesi yer aldı. DSÖ, her yıl 4,5 trilyon sigara izmaritinin okyanus, nehir, kaldırım, park ve sahillere atıldığı bilgisini paylaştı.


Kurban Bayramında yeterli ve dengeli beslenme düzeni için güne mutlaka kahvaltı ile başlanması gerektiğini dile getiren uzmanlar, “Eğer kahvaltıya kesilmiş olan kurban etinden eklenecekse peynir ya da yumurta kahvaltıdan çıkarılmalıdır” diyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı kurban emanetlerinizi 40 ülkede; Afet bölgeleri, aşevleri, çadır kamplar, Kur’an kursları, medreseler, talebe yurtları, yetimhaneler ve mazlum coğrafyalarda ihtiyaç sahiplerine, doğal afet-savaş-terör mağdurlarına, mültecilere ve Kur’an talebelerine ulaştırıyor.


Şahsiyet Akademisi Yaz Programları başvuruları başladı! Yazı dolu dolu geçirme fırsatını kaçırma... Detaylı bilgi ve başvuru için:


İLAM Akademi kayıtları başladı! İstanbul'da uluslararası bir ortamda ilahiyat eğitimi fırsatını kaçırmayın. Başvuru için:


Derin Okuma

Derin Okuma

[Orta Doğu NATO'su fikri hayata geçirilebilir mi?]

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, 2018'de ülkesini tek taraflı olarak İran'la imzalanan nükleer anlaşmadan çekmesinin ardından, Washington yönetimi bir Arap NATO'su kurulması için çalışmalara başladı. Trump 2020'de düzenlediği bir basın toplantısında, yeni ittifakı "NATOME" (Orta Doğu NATO’su) kısaltmasıyla kamuoyuna duyurdu.


[Kim Yönetebilir Tartışması]

İktidar ve muhalefet arasındaki rekabetin ana iddiası ülkeyi kendisinin yönetebileceğidir. Bu iddianın ikinci yüzü ise rakibinin ya da rakiplerinin yönetemeyeceğidir. 2023 seçimlerine giderken Türkiye'de güncel siyasetin her konusu bu tema etrafında şekilleniyor. En son muhalefet Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO'nun Madrid Zirvesi'nde Türkiye'nin taleplerini Finlandiya ve İsveç'e kabul ettirdiği üçlü mutabakatı eleştirdi.


[Hasta adamdan büyük Türkiye’ye…]

NATO Genel sekreteri Stoltonberg’in Madrid’deki zirvede Turkey yerine ilk kez telaffuz ettiği “Türkiye” ifadesi Büyük Türkiye’nin kapısına tabela asılmasıdır. Artık uluslar arası bir toplantıda, masamızın önünde İngilizcedeki karşılığı hindi olan Turkey değil Türkiye yazacaktır.


[Göçmenlere yönelik polis şiddeti ve suçun ırksallaştırılması]

Almanya'daki Bochum Üniversitesi'nin araştırması, göçmenlerin sıklıkla polis denetimlerine maruz kaldıklarını; göçmen olmayanların daha çok gösteri gibi etkinliklerde polis şiddetiyle karşılaşırken, göçmenlerin daha geniş sahada polis şiddetine maruz kaldıklarını ortaya çıkartmıştır.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: