5 Temmuz 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 15 Temmuz 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Dünya karışıyor. İngiltere’de Başbakan Johnson’un istifasının ardından Japonya’da eski başbakan öldürüldü. Sri Lanka’da protestocular başkanlık sarayını bastı, cumhurbaşkanı ülkeyi terk etti. İtalya’da Draghi karşıtı gösteriler sürerken, Hollanda ve Polonya’da çiftçiler ayaklandı. Küresel piyasalarda ise resesyon endişeleri artıyor. Türkiye’den ve dünyadan haftanın öne çıkan gelişmelerini sizler için derledik, iyi okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

“...Allah yolunda öldürülenlere gelince, Allah onların yaptıklarını boşa çıkarmaz."
(Muhammed, 4)


Hadis-i Şerif

“Allâh’a îman etmek ve Allah yolunda cihat, amellerin en fazîletlisidir.”


Nükte

Şehîd olmak, hakîkatte ölmek değil, bizim farkına varamadığımız bir hayat keyfiyeti içinde ebedî nîmetlere mazhar olmaktır.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Türkiye'nin başta askeriye ve emniyet olmak üzere birçok kurumuna sızan ve gerçek amaçlarını 15 Temmuz'da açığa çıkaran FETÖ'nün, darbe girişiminin üzerinden 6 yıl geçti. Ülkenin başta askeriye ve emniyet olmak üzere birçok kurumuna sızarak gerçek emellerini 15 Temmuz 2016'da açığa çıkaran ve 251 kişiyi şehit eden FETÖ'nün kanlı darbe girişimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine Türkiye'nin dört bir tarafında demokrasiye sahip çıkmak adına meydanları dolduran vatandaşların desteğiyle bertaraf edildi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 6. yıldönümü, “Türkiye Aşkına” temasıyla ülke genelinde ve yurt dışında geniş kapsamlı etkinliklerle anılacak. Bu yılki 15 Temmuz etkinlikleri İletişim Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Yapılan açıklamada, “Anma etkinlikleri ile 15 Temmuz ruhunun canlı tutulması, milli şuurun güçlendirilmesi, aziz şehitlerin hatırasının yâd edilmesi amaçlanıyor” denildi.

Bu yıl 15 Temmuz etkinlikleri kapsamında, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından 9 bin program düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programı Ankara’da başlayacak İstanbul Saraçhane’de devam edecek. Bugün tüm camilerde salalar okunacak.


2019'un son aylarında hayatımıza giren Koronavirüs (Kovid-19) dünya genelinde milyonlarca hayata mal oldu. Pek çok alışkanlığımızı geride bırakmamıza neden olan virüs tabiri caizse kabuk değiştirmeye devam ediyor. Daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü Omicron varyantından sonra pek çok ülke gevşeme kararı alırken virüs bir kez daha tabiri caizse kendisini hatırlattı. Zira pandeminin başlamasından yaklaşık iki buçuk yıl sonra, şimdiye kadarki en bulaşıcı varyant ile karşı karşıyayız. BA 5'in son derece bulaşıcı olduğunun altını çizen uzmanlar dünya genelindeki vaka artışının ana sorumlusunun da bu varyant olduğu görüşünde.

[Türkiye’de durum ne?] Vaka sayıları; 30 Mayıs ve 5 Haziran arasında 7 bin 322, 6 Haziran ve 12 Haziran arasında 7 bin 556, 13 Haziran ve 19 Haziran arasında 10 bin 954, 20 Haziran ve 26 Haziran arasında ise 26 bin 635, 27 Haziran-3 Temmuz arasında ise 57 bin 113 olarak kayda geçmiş. 5 haftalık dönemde vefat sayılarında ise büyük bir sıçrama görülmüyor. Ölüm sayıları söz konusu haftalarda sırasıyla 19, 20, 19, 17 ve 25 olarak gerçekleşmiş.

[Aşılar bir kez daha başlıyor] Sağlık Bakanlığı, son Covid-19 aşısının üzerinden en az altı ay geçen kişilerin, dördüncü doz aşılarını; yani ikinci doz hatırlatma aşılarını olabileceklerini açıkladı. Bakanlık, özellikle 50 yaş üzerindeki kişilerle risk grubundakilere dördüncü doz aşılarını olmaları konusunda çağrıda bulunuyor.


Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe bir seçim kampanyası konuşması sırasında vurularak öldürüldü. Silahlı saldırgan arkasından yaklaştığı sırada Abe toplanan kalabalığa hitap ediyordu. Saldırının el yapımı bir silahla gerçekleştiği açıklanırken suikasttan iki gün sonra gerçekleşen seçimlerde Abe'nin kilit isimlerinden sayıldığı Liberal Demokrat Parti (LDP) ve koalisyon ortakları büyük bir zafer kazandı ve Temsilciler Meclisi'nden sonra Danışmanlar Meclisi'nde de üçte ikilik çoğunluğu yakaladı.

[Neden önemli bir figürdü?] Abe'nin ikinci defa başbakanlık yaptığı 2012'ye dek özellikle Avrupa'da Çin devlet başkanı Şi Jinping'e ve Çin'in ekonomik gücüne karşı bir yumuşama ve Çin'le iyi ilişkiler kurmada istekli bir hal göze çarpmaktaydı. Abe, ABD'yi Çin'in gerçek amacı ve askeri gücü konusunda sürekli uyarıyor, Japonya'nın kendini savunabilmesi gerektiğini söylüyordu.


ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'a ait olduğu iddia edilen telefon verileri ve fotoğraflar internete sızdırıldı. Sızdırılan veriler arasında Hunter Biden'ın yaşı küçük kız çocuklarıyla uygunsuz fotoğrafları, babasını ‘Pedofili Peter’ adıyla kaydettiği, uyuşturucu madde ve silah kullanımıyla ilgili yazışmaları ve görüntüleri yer aldı.


Türk diplomasisi, "Sahada ve Masada Güçlü Türkiye" hedefiyle dünyadaki ağını genişletmeye devam ediyor. Son 20 yılda 83 yeni dış temsilcilik açıldı. 2002 yılında 163 olan diplomatik temsilcilik sayısı 254’e yükseldi. Türkiye, 145 Büyükelçilik, 13 Daimî Temsilcilik, 94 Başkonsolosluk, bir Konsolosluk Ajanlığı ve bir Ticaret Ofisi olmak üzere toplam 254 misyona sahip.

[Asya ve Afrika’ya özel ilgi] Son 20 yılda özellikle Afrika, Asya ve Latin Amerika’ya ağırlık verildi. Afrika’daki büyükelçilik sayısı 12’den 43’ye, başkonsolosluk sayısı ikiden dörde çıktı. Latin Amerika ülkelerinin sadece beşinde Türk büyükelçiliği varken, bugün 15 ülkede büyükelçiliğimiz bulunuyor. Asya kıtasında da 2002 yılında 50 olan diplomatik misyon sayısı “Yeni Asya” açılışı ile 72’ye yükseldi.

[HABER METNİ MODEL 3] açıklama


KISA...KISA...KISA...

• Ekonomi protestolarının gölgesindeki Sri Lanka’da Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın askeri uçakla ülkeyi terk etmesinin ardından ülkede OHAL ilan edildi.


• Yunanistan’ın Selanik yakınlarındaki Aleksandria'da Müslüman azınlığa mescit izni vermemesi sebebiyle bölgede yaşayan bine yakın Türk, bu yıl da bayram namazını kılamadı.


• Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Datça’da başlayan orman yangının kontrol altına alındığını açıkladı, 7 kişi gözaltında.


Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, KYK kredi borcu geri ödemeleri konusunun ilk kabine toplantısında ele alınacağını açıkladı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’nın Rusya gazına uyguladığı yaptırım sonrası Rusya’nın da AB ülkeler karşılık vermesi sonrası enerji krizi yaşayan Avrupa'da para birimi Euro'nun değeri ABD doları karşısında 20 yılın dibine geriledi. Euro’nun ABD doları karşısında yılbaşından bu yana yaşadığı kayıp yüzde 13'ü aştı. Şubat ayında 1,15 dolar civarında işlem gören euro 2002'den bu yana ilk kez 1 doların altını gördü.


ABD’de enflasyon haziranda yıllık yüzde 9.1 ile 41 yılın zirvesine çıktı. Yıllık yüzde 9.1’e yükselen enflasyon, 1981 yılının sonundan beri görülen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. Beklentilerden yüksek gelen bu enflasyon rakamı, FED’in 75 ile 100 baz puan bandında bir faiz artışına devam edeceğine işaret etti. Verilerin açıklanmasından sonra konuşan ABD Başkanı Biden, ülkede haziran ayı enflasyonunun kabul edilemez derecede yüksek olduğunu ancak enerji kaleminin tek başına enflasyondaki aylık artışın neredeyse yarısını oluşturduğunu belirtti.


Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 56 bin kişi azalarak 3 milyon 785 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile %10,9 seviyesinde gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı ise %53,6 olarak gerçekleşti.


Kültür • Sanat

Portre

Milli Saraylar Başkanlığına bağlı saray, köşk ve kasırlarda ziyaretçi sayısı yılın ilk 6 ayında rekor artışla 2 milyon 656 bin 257'ye ulaştı. Dünyanın en güzel sarayı seçilen Topkapı Sarayı, ziyaretçi artışında 1 milyon 404 bin 697 kişiyle başı çekti. Topkapı'yı, 635 bin 56 turistle Dolmabahçe Sarayı takip etti. Yabancı ziyaretçi sayısında da önemli bir artış gözlendi. Milli Sarayları gezen yabancı ziyaretçi sayısı, yüzde 233 artışla 360 bin 107'den, 1 milyon 199 bin 943'e çıktı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2022 yılının yayıncılık istatistiklerini açıkladı; İlk 6 ayda eğitim alanında 92 milyon 868 bin 507 adet bandrol satışı yapılırken, çocuk-gençlik kategorisinde 23 milyon 649 bin 240 adet, inanç kategorisinde 17 milyon 695 bin 440 adet bandrol satıldı.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Tesla CEO'su Elon Musk'ın, 44 milyar dolarlık 'Twitter' anlaşmasını, anlaşmanın birçok hükmünün ihlalini gerekçe göstererek sonlandırmasının ardından Twitter yönetimi Musk'a dava açtı. Twitter, Musk'ın gerekçelerinin 'uydurma' olduğunu öne sürüyor. Yönetim, Elon Musk'ın hisse başına . 54.20 dolar olarak anlaşılan satışın tamamlamasını talep ediyor

[Perde Arkası] Nisan 2022’de başlayan sürecin ardından şu tablo ortaya çıktı: Musk yine dünyanın en zengini, üstelik takipçi sayısı 100 milyon barajını da geçti. 3 ayın sonunda Twitter’a ise 40 milyar dolarlardan 26 milyar dolarlara inen piyasa değeri kaldı.


Koronavirüs salgınıyla birlikte otomotivde patlak veren çip tedarik sorunları, ardından tüketici elektroniğine de sıçramıştı. Aylar geçmesine rağmen çözülemeyen çip krizi, 2022'de de akıllı telefon pazarını etkilemeye devam ediyor.

Samsung'un 50 milyon akılllı telefonunun depolarda kaldığı haberinin ardından şimdi de Counterpoint Research tarafından yayınlanan rapor, pazarın 2013’ten sonra ikinci kez 100 milyon barajının altına gerilediğini gösteriyor.


ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), James Webb Uzay Teleskobu'ndan evrenin şimdiye kadar yakalanmış en derin görüntüsünü paylaştı. Dünyadan yaklaşık 1,5 milyon kilometre ötede görüntü toplayan teleskop ayrıca ‘ilk tam renkli kare’yi de sunmuş oldu.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Deniz suyu, tahmin edilenden de çok fazla mineral içerir. Yaz aylarında kısa süreliğine de olsa denize girmek, bağışıklık sisteminin güçlenmesinden saç derisine beslemesine kadar pek çok faydası bulunur.


Romatizma denilince sadece eklemlerin etkilendiği durumlar aklınıza geliyor olabilir, fakat romatizmal hastalıklar eklemler dışında; cilt, bağ dokusu, tendonlar, damarlar ve neredeyse tüm iç organlarda etkilenmelere neden olabiliyor. Tedavide erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, çocuklarda romatizmal hastalıkların 8 önemli belirtisini anlatıyor, önemli uyarılar ve önerilerde bulunuyor.


ABD'de alzaymır üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Dr. Martin L. Pall, cep telefonu ve kablosuz bağlantı Wi-Fi teknolojisinden kaynaklanan radyasyonun alzaymır vakalarında artışlara neden olabileceğini duyurdu.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Yurtiçinde ve dünyanın bir çok farklı coğrafyasında kurban organizasyonu düzenleyen Hüdayi Vakfı, bu bayramda da yardıma muhtaç binlerce kişiye ulaştı. Detaylar:


İHH İnsani Yardım Vakfı'nın her yıl düzenlenen Kurban faaliyetleri kapsamında bu yıl Afrika'nın Togo ülkesine giden dört kişilik gönüllü ekip, kuzeydeki Sokode şehrinden başkent Lome'ye hareket ettikleri sırada elim bir trafik kazası geçirdi.i. Kazada ikisi Türk üç kişi vefat ett


Diyanet Vakfı kurban faaliyetlerine katılan tüm Müslümanlara teşekkür etti: “İyiliklerinizle umudu ve sevinci yüreklere taşıdık Kurban Bayramı'nın neşesini başta ülkemiz olmak üzere dünyanın dört bir yanında gönüllere işlememizi sağladığınız için şükranlarımızı sunarız.”


Derin Okuma

Derin Okuma

[Avrupa’ya kaçırılan Anadolu]

Avrupa’daki özel ve kamuya ait koleksiyonları doldurmanın tek yolu kültür ve medeniyetin beşiği Anadolu ve bütün Orta Doğu coğrafyasının yağmalanmasıydı. Amerika ve Avrupa’daki sömürgecilik anlayışının arkeoloji ve sanat tarihine kadar genişlemesi, hiç şüphesiz bu sömürgeciliğin “gizli planları”ndan biriydi. Bu yüzdendir ki 19. yüzyıl ortalarından itibaren Anadolu’ya yayılan çok sayıda diplomat görürsünüz. Bu durum politikanın arkeoloji ve sanat tarihiyle ne kadar ilgili olduğunun en açık göstergesidir.


[Yalan haberle nasıl mücadele edeceğiz?]

Şunu biliyoruz ki "Cumhurbaşkanına Hakaret Suçu" kalkmalı diyen birçok kimse kendisine hakaret edildiğinde soluğu yargıda almaktadır. Bundan kıyasla "yalan haber ile ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç yok" cümlesini siyaseten sarf eden birçok kimse, bu düzenleme kanunlaşırsa bu maddeden en fazla istifade edecek kimselerdir.


[Abe Şinzo suikastı Japon siyasetini nasıl etkileyecek?]

Abe Şinzo, İkinci Dünya Savaşı sonrası Japon siyasetine üç başbakan, bir dışişleri bakanı, bir de milli savunma bakanı çıkartmış köklü bir aileden geliyor. Dedesi Kishi Nobusuke ile başlayan bu süreç, kendisi, kardeşi ve halihazırda Milli Savunma Bakanı olan Kishi Nobuo ile devam ediyor. Japonya’nın başbakanlık koltuğunda en uzun süre oturan Abe Şinzo’nun ölümü, hiç şüphesiz Japonya siyaseti ve ona yön veren Liberal Demokrat Parti (LDP) özelinde taşları yerinden oynatacak gibi görünüyor.


[Doların Küresel Yükselişi]

ABD doları, Avroya karşı da son 20 yılın en yüksek seviyesinde. Bu durum, şüphesiz, Anglo-Sakson dünyanın, Avrupa ile de para politikasında ayrışma trendinin bir başka kanıtı. Nitekim, güçlü dolar, emtia fiyatlarını da baskılıyor. Resesyon endişeleri nedeniyle emtia fiyatlarında beklenen düşüşler, tahıl koridorunun açılması, olumlu hava ve iklim koşullarının da desteği ile yaz dönemi rekolte artışlarının tarımsal emtia fiyatlarında getireceği düşüşler, enflasyonun düşüş trendine katkıda bulunacaktır.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: