Vücuda Enjekte Edilebilecek Kadar Küçük Çip Geliştirildi

İmplante edilebilir tıbbi cihazlar, biyolojik sinyallerin izlenmesi ve haritalanması, fizyolojik işlevlerin desteklenmesi ve iyileştirilmesi, hastalıkların hafifletilmesi ve tedavisi için yaygın olarak kullanılmaktadır. İnsan vücudunun sıcaklık, kan basıncı, glikoz ve solunum gibi fizyolojik parametrelerinin eş zamanlı takip edilmesinde ve böylece teşhis ve tedavide implante edilebilir cihazlar önemli teknolojilerdir.

Bir grup araştırmacı, algılama, enerji toplama/depolama ve veri telemetrisi gibi işlevlerin hepsini yerine getirebilecek tek parça halinde metal oksit yarı iletken bir çip geliştirdi. Bir sofra tuzu tanesinden bile daha küçük olan bu çipin hacmi 0,1 mm3 ten daha az. Araştırmacılar geliştirilen bu çiple normal fizyolojik işlevlere müdahale edilmeden vücudun en ücra köşelerine erişilebileceğini belirtiyor.

Geliştirilen çipin boyutu çok küçük olduğu için radyo frekansı veya elektromanyetik dalga kullanılarak bağlantı kurmak mümkün değil. Bunun yerine araştırmacılar, 0,5-1 dB ölçeğinde ultrason kullandılar. Araştırmacılar çip üzerine piezoelektirik dönüştürücü yerleştirerek kablosuz güç sağlama ve verimli bir şekilde bağlantı kurmayı başardı. Üretilen çip, insan sağlının önemli bir belirtisi olan vücud ısısının ölçümü için tasarlandı. Ekip çipin kullanımını ilk olarak fareler üzerinde denedi.

Vücuda yerleştirilebilen çip teknolojisi sayesinde her ne kadar şimdilik vücud sıcaklığının ölçülmesi hedefleniyor olsa da uzun vadede bu mikro boyutlardaki çipler sayesinde insan vücuduna ait birçok verinin anlık olarak izlenmesi ve kaydedilmesi planlanıyor.

Bedenine ait bazı parametreleri sürekli takip etmek bir bireyi rahatlatmaktan ziyâde derin bir kaygının içine sürükleyebilir. Yaşantımızda kullandığımız birçok nesne artık internete bağlanabiliyor ve ‘nesnelerin interneti’ kavramına da birçoğumuz yabancı değiliz. Ancak günümüzde geliştirilen teknoloji ile insanın bedenine ait bilgilerin sürekli veri halinde depolanması bireyleri de bu nesnelerden biri haline getirebilir.

Kaynaklar

1. Shı, C., Costa, T., Application of a sub–0.1-mm3implantable mote for in vivo real-time wireless temperature sensing, doı: 10.1126/sciadv.abf6312 

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle