22 Temmuz 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 22 Temmuz 2022 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar…

Hafta boyunca Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz yeni bir A Gündem’le karşınızdayız. Sıcaklarla mücadele eden Avrupa ülkeleri bir yandan da iç siyasette yaşanan istikrarsızlıklarla boğuşuyor. İngiltere’den sonra İtalya da çalkalanıyor. Türkiye ise kendi bölgesinde İran-Rusya ile işbirliğini arttırarak terörü sonlandırma adımları atıyor. Haftaya yeniden görüşebilmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

"Sana (Allah yolunda) ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: Maldan harcadığınız şey, ebeveyn, yakınlar, yetimler, fakirler ve yolcular için olmalıdır. Şüphesiz Allah yapacağınız her hayrı bilir.
(Bakara, 215)


Hadis-i Şerif

“Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, namusu veya malıyla ilgili bir zulüm varsa altın ve gümüşün bulunmayacağı kıyamet günü gelmeden evvel o kimseyle helalleşsin!”


Nükte

Dünyayı gerçek mâhiyetiyle görebilenler; onu bir cîfe, bir çöp ve lâşe olarak idrâk ederler. Dünya malının ancak, âhirete sermâye kılınırsa kıymetli olduğunu fehmederler.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile üçlü zirvede bir araya geldi. Zirvenin öncelikli gündemi Suriye'de 11 yıldır süren savaştı.

Öncesinde her iki liderle de ayrı ayrı görüşen Erdoğan, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Üçlü zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tel Rıfat ve Münbiç terör yatağı haline dönüşmüştür. Terör yuvalarının temizlenmesi zamanı çoktan gelmiştir” dedi. Türkiye’de 3,7 milyon Suriyeli’nin olduğunu ifade eden Erdoğan, “Suriyelilerin topraklarına huzurla, güvenle onurlu dönüşü temin edilmelidir” diye konuştu.

İran ziyareti dönüşünde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Erdoğan, "30 kilometre güneye kadar, buralardaki terör örgütleriyle mücadelemizde Rusya'nın da İran'ın da bizim yanımızda olmasını istiyoruz. Burada bize gerekli desteği vermelidirler" dedi.


İtalya'da Başbakan Mario Draghi, koalisyon ortağı 3 partinin hükümetine parlamentoda dün destek vermemesinin ardından istifa kararını sunmak üzere Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya gitti. Devlet Başkanı yeni hükümet kurulana kadar Draghi'nin görevde kalmasını istedi.

[Hükümet krizinin perde arkası] Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümeti, Kovid-19 salgınının yol açtığı sağlık ve ekonomik kriz koşullarında ulusal birlik hükümeti olarak 13 Şubat 2021'de göreve gelmişti. Draghi hükümetine, İtalyan parlamentosunda temsil edilen 10 siyasi parti destek veriyordu.

İtalya'da siyasi kriz, koalisyon ortaklarından 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S), 14 Temmuz'da parlamentodaki bir oylamada, hükümetin sunduğu ekonomik yardım paketine destek vermemesiyle başladı. Draghi’nin istifası bir kez geri çevrilirken bu kez ne olacağı merak konusu.


Emeklilikte Yaşa Takılanlar'la ilgili çalışmalar hızla devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Bakanlık bünyesinde çalışma grubu oluşturduk. En uygun formülü devreye sokacağız" dedi.

[EYT’nin şartları ne olacak?] Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi.


2022 YKS sonuçları açıklandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, alanlarında YKS birincilerinin hangi şehirlerde olduğunu duyurdu. Aygün'ün açıklamasında yer alan verilere göre, TYT'de Kocaeli; AYT Sayısalda Kayseri, Eşit Ağırlıkta İzmir, Sözelde Kayseri; YDT Almancada İstanbul, Arapçada İstanbul, Fransızcada İstanbul, İngilizcede Kocaeli, Rusçada ise İstanbul alanlarında başı çeken iller olarak yer aldı. İşte detaylar…


Birleşmiş Milletler, 2022 yılı Dünya Nüfus Beklentileri Raporu’nu açıkladı, bu yıl 15 Kasım tarihi itibariyle dünya nüfusunun 8 milyar kişiye ulaşacağını bildirdi. Son verilere göre dünyanın en kalabalık ülkesi de artık Çin değil Hindistan olacak.

BM verilerine göre dünya nüfusu 2030 yılında 8,5 milyara, 2050 yılında 9,7 milyara, 2080 yılındaysa 10,4 milyar kişiye ulaşabilir. Nüfusun 2100 yılı itibariyle 10,4 milyarın altında sabit kalması bekleniyor.


Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre, Covid-19 haftalık vaka sayıları 100 binleri aştı. 4-10 Temmuz arasında 117.095 vaka görülürken, 31 kişi vefat etti.

Vaka artışlarına dikkat çeken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Giderek artan bir vaka sayısı olduğunu görüyoruz. Vaka sayısının artışıyla birlikte hastane yükü aynı oranda artmıyor. Vaka sayısı artışı şu an günlük 40 katına kadar çıkmış durumda. Hastane yükü ise şu an 3 kat kadar arttı." dedi.


KISA...KISA...KISA...

• MSB: “Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerine saldırı hazırlığında olan 11 PKK/YPG’li terörist etkisiz hâle getirildi.”


• Aşırı sıcaklar sebebiyle Avrupa'da ölenlerin sayısı 3 bin 653'e yükseldi.


• Düzensiz göçle mücadele kapsamında yıl başından itibaren Afganistan, Pakistan ve diğer uyruklu 54 bin 475 kişi ülkesine geri gönderildi.


İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1333 uçuş ile Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu.


• Son dönemde artan yangınlar sonrası Türkiye genelinde 31 Ağustos'a kadar ormanlık alanlara giriş yasaklandı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. TCMB piyasa beklentileri doğrultusunda faizi değiştirmedi. TCMB karar metninde makroihtiyati tedbirlerin “kararlılıkla uygulanacağı”, gerekirse ilave tedbirlerin devreye alınacağı belirtildi. Metinde “Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.” denildi.


Hazine ve Maliye Bakanlığı haziran ayı bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre merkezi yönetim 31 milyar 59 milyon lira açık verdi. Mayıs ayında bütçe 143 milyar 997 milyon lira fazla vermişti. Son verilerle beraber bütçe yılın ilk 6 ayında 93 milyar 560 milyon lira fazla vermiş oldu.

Geçen yılın ilk 6 ayında 32 milyar 540 milyon lira açık verilmişti. Bu yılın ilk 6 ayında bütçenin fazla vermesinde vergi gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artarak 1 trilyon 265 milyar liraya yükselmesi etkili oldu.


Türkiye'de konut satışları Haziran’da yıllık %11,7 arttı. Baz etkisinin devreye girmesiyle satışlarda Eylül 2021'den bu yana en düşük yıllık artış kaydedilirken adet bazında 151 bin konut ile satışlar bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu dönemde ipotekli satışlar yıllık %40,6 artarken toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 70,3 oldu.


Milyonlarca öğrencinin beklediği karar çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan KYK kredisi alan öğrencilerin yalnızca ana parayı ödeyeceğini, faiz ve enflasyon borçlarının silindiğini açıkladı. Peki, bu borcunu hala faiziyle ödemekte olanlar için de geçerli mi? Uzmanlar anlatıyor…


Kültür • Sanat

Portre

Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasına inşa ettiği yapılarla tarihin en önemli mimarları arasında yer alan Mimar Sinan, yaklaşık 500 yıldır ayakta duran eserlerindeki ustalık, mimarlık ve mühendislikle hayranlık uyandırmaya devam ediyor.


Kurban bayramında tatil bölgelerine olduğu kadar sinema salonlarına da akın yaşandı. İzleyici sayısı, bir önceki haftaya oranla % 87 arttı. Bir önceki kurban bayramı haftasına oranla artış ise % 131. 8 - 14 Temmuz arasındaki dönemde gösterimde olan 33 film için toplamda 871.836 bilet kesilirken izleyici sayısı bir önceki haftaya oranla % 87 oranında arttı. Toplam hasılat ise 36.257.661 TL oldu.


E-ticaret sitesi Hepsiburada, platform üzerinden bu yılın ilk yarısında en çok satılan kitapları ve kategorilerini paylaştı. Yılın ilk altı ayında 210 binin üzerinde farklı kitap ilgi gördü. Buna göre, bu yılın en çok satılan kitap kategorileri sırasıyla çocuk, edebiyat, eğitim, kişisel gelişim, araştırma-inceleme alanlarında oldu.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Küresel internet televizyon ağı Netflix, 2022 yılının Nisan-Haziran dönemine ait bilançosunu açıkladı. Buna göre şirketin abone sayısı yılın ikinci çeyreğinde 970 bin kişilik azalış gösterdi. Bu dönemde Netflix’in abone kaybının 2 milyonu bulması bekleniyordu.


Meta, Dünya Emoji Günü’nünde, Türkiye’de Facebook gönderilerinde ve Instagram biyografilerinde en çok kullanılan emojileri paylaştı. Türkiye genelinde son üç ayda oluşturulan Facebook gönderilerine bakıldığında Türkiye genelinde en çok kullanılan yeni emojiler kahkahaya boğulan emoji, gözetleyen surat emojisi ve kalp eller emojisi oldu.


Türkiye'de merkezi yönetim bütçesinden araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetleri için geçen yıl 20 milyar 249 milyon lira harcama yapılırken, bu yıl için 26 milyar 307 milyon lira başlangıç ödeneği ayrıldı.


Türkiye’de 2021 yılında yüzde 88 büyüyen e-ticaret, bu yılın ilk 4 ayında da yüzde 68’lik büyüme kaydetti. NielsenIQ’nun araştırmasına göre Türkiye, hızlı tüketim ürünlerinin satışının online alışverişteki payında Avrupa'da üçüncülüğe kadar yükseldi.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Ergenlik dönemindeki çocukların sosyal medyada geçirdikleri sürenin günde ortalama yedi saate kadar çıktığına dikkat çeken uzmanlar, “Ekran karşısında geçirilen süre arttıkça beyin yavaşlıyor, refleksler azalıyor, hatta ileride parkinson ya da erken demans gibi hastalıklara bile neden olabilir" diyor.


Vücudun ısı dengesini korumak için oluşan doğal bir durum olan terlemenin, bazı durumlarda kişinin günlük işlerini ve sosyal ilişkilerini etkileyerek yaşam kalitesini bozabildiğini belirten uzmanlar, terlemenin fizyolojik ve psikolojik etkilerini anlatıyor.


Uzmanlar, küresel ısınmayla yükselen sıcaklıklar nedeniyle uyku kalitesinde görülen bozulmanın ilerleyen yıllarda daha da artacağı uyarısında bulundu.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Üniversite okurken aynı zamanda hafızlık yapma fırsatı sunan eğitim programı için son günler... Başvuru ve detaylı bilgi için:


İlahiyat Yaz Kampı başvuruları devam ediyor. Mesleki gelişimini önemseyen ve İslami ilimler alanında kendisini geliştirmek isteyen ilahiyat öğrencileri İstanbul’da buluşuyor.


Yetim Vakfı Çocuk Tiyatrosu ek başvuruları açıldı! Kaçıranlar için yeniden açılan sınırlı kontenjanla çocuklara yönelik yetişkin oyunculardan oluşan tiyatro etkinliğine 30 Temmuz’a kadar başvurabilirsiniz.


Derin Okuma

Derin Okuma [Beyaz Saray lobilere teslim olacak mı?]

Pentagon'a göre ABD'deki Ermeni, PKK ve Yunan lobilerinin Türkiye karşıtı faaliyetleri, Türkiye-ABD ilişkilerinin gerilmesinin en önemli nedeni. Ancak bu durum, Amerika'nın küresel ve bölgesel çıkarlarına hizmet etmekten ziyade zarar veriyor.


[ABD’nin Körfez’e dönüşü ve güvenlik denklemleri]

Hesap sorma ve Suudi Arabistan’ı parya bir devlet haline getirme vaatleriyle başkanlık koltuğuna oturan Biden bu siyaseti sürdüremedi ve sonunda Suudi Arabistan’a gitti. Ziyaretin nedenleri arasında Ukrayna’nın Rusya tarafından işgali sonrası küresel enerji piyasalarında oluşan çalkantılı atmosfer ve Körfez’de ABD’den doğan boşluğun rakiplerce doldurulabilmesi riski öncelikli yer tutmaktadır. Bu rekabet ve istikrarsızlık ortamında dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’ın jeopolitik önemi kaçınılmaz şekilde artmıştır.


[Tahran ziyaretinin Suriye operasyonuna etkisi]

İran’ın, gerek Suriye gerekse de Irak’taki kırmızı çizgisi bu ülkelerin başkentlerinde bir rejim değişikliğidir ve Tahran diğer konularda zorlu da olsa diplomasiye açık bir politika izliyor. Dolayısıyla Ankara, ülke içindeki ve dışındaki farklı değişkenleri hesaba katarak bir operasyon için düğmeye bastığında rejim ve İran’ın buna pratikteki tepkisi Türk ordusunu zorlayacak şekilde olmayacak, askeri boyutu içerse dahi çoğunlukla propaganda ve siyasi düzlemde kalacaktır.


[ABD’nin Ortadoğu ile Yeni Bir Angajmanı Mümkün mü?]

ABD'nin Ortadoğu'da Rusya ve Çin'i sınırlandıracak, İran'ın İsrail ve Körfez ile sorunlarını ortadan kaldıracak bir yeni angajman türü üretmesi mümkün görünmüyor. Türkiye'nin dengeleyici ve istikrar/güvenlik sağlayıcı rolünü bile görmekten uzak Washington'ın bölgedeki yeni diplomatik çabalarının zaman kaybı olması kuvvetle muhtemel.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: