9 Eylül 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 9 Eylül 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan haftanın öne çıkan gelişmelerini sizler için derlediğimiz A Gündem’in bu sayısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Balkanlardaki temaslarına, ekonomide yaşanan sıcak gelişmelere, Avrupa’yı endişeye sevk eden enerji krizine ve daha bir çok habere odaklanıyoruz. Kültür sanat, teknoloji ve derin okuma kategorilerimize mutlaka göz atın, keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

"Allah, faiz malını mahveder, sadakaları ise artırır. Allah hiçbir günahkâr nankörü sevmez."
(Bakara, 276)


Hadis-i Şerif

Sadaka, veren kişinin imanına delildir.
(KAYNAK,NUMARA)


Nükte

Sadaka belalara siper-i saikadır.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın Balkanlardaki ziyareti sürüyor. 3 günlük ziyaretlerin ilk durağı Bosna Hersek'te merhum Aliya İzzetbegoviç’in kabrini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan Saraybosna'dan ayrılmadan önce Boşnak müftülerle bir araya geldi. Bosna Hersek İslam Birliği’nin yeni binasını ziyaret eden Erdoğan ulema tarafından tekbirlerle karşılandı.

Ziyarette bulunduğu Bosna Hersek'te baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştiren Erdoğan, "Şüphesiz ki şu anda Bosna Hersek, 2 Ekim'de yapılacak bir seçime hazırlanıyor. Seçim arifesinde böyle bir seyahati gerçekleştirmek bizler için de gerçekten ayrı bir mutluluk vesilesi. Türkiye'nin, Bosna Hersek'in huzur, refah ve istikrarına verdiği önemi, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğini, bir kez daha vurguladık." ifadesini kullandı.

Balkan turu çerçevesinde geldiği Sırbistan'ın başkenti Belgrad’ın Sancaklı bölgesindeki liderlerle görüşen Erdoğan, “Sırbistan'ı Balkanlar'da barış ve istikrar için anahtar bir ülke olarak görüyoruz. Bölgede istikrar ve refahın hüküm sürmesi için birlikte çalışıyoruz” ifadelerini kullanırken, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kosova-Sırbistan arasındaki gerginliğe ilişkin, "Cumhurbaşkanı öncülüğünde, Türkiye'nin bölgedeki istikrarın korunmasındaki yapıcı rolü çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Sırbistan’dan Hırvatistan’a geçen Erdoğan'ı mevkidaşı Milanoviç resmi törenle karşıladı. Erdoğan ile Milanoviç ikili, bölgesel ve küresel konuları ele alırken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması için de anlaşmalar imzalandı. Hırvatistan temasları kapsamında konuşan Erdoğan, Putin'in tahıl koridoru açıklamasını da değerlendirdi. Putin'in eleştirisinde haklı olduğunu söyleyen Erdoğan, "Tahıl fakir değil zengin ülkelere gidiyor" dedi.

[Seyahatte yeni dönem başlıyor] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek'ten Türkiye'ye, Türkiye'den Bosna Hersek'e artık kimlik kartıyla seyahat yapılabileceğini açıkladı. Türkiye, çok sayıda ülke ile ikili ilişkilerini geliştirerek vatandaşlarına seyahat için yeni kapılar açıyor. Bu kapsamda sadece kimlikle girilebilen ülke sayısı Bosna-Hersek ve Sırbistan’ın eklenmesiyle 7'yi buldu. Türkiye’ye kimlikle girebilen ülkelerin sayısı ise 19.


Millet İttifakı’nın oluşturduğu 6’lı masa çatırdıyor. CHP Lideri Kılıçdaroğlu adaylık niyeti konusunda, giderek daha net ifadeler kullanarak ilerliyor. Son çıkışı ise "altılı masa benim ismim üzerinden uzlaşırsa ben hazırım" şeklinde oldu. Kılıçdaroğlu’nun çıkışı İyi Parti’nin geçtiğimiz haftalarda ortaya attığı Mansur Yavaş ismine misilleme olarak yorumlanırken, masa bu kez de HDP konusunda ayrıştı. CHP’li Gürsel Tekin’in masada yer almayan HDP’ye “Bakanlık verebiliriz” çıkışı İyi Partinin tepkisini çekti. Meral Akşener, “HDP’nin olduğu masaya biz olmayız” cevabını verdi. İyi Partili vekillerden tepki gelirken CHP lideri Kılıçdaroğlu ise "Yok böyle bir şey" diye karşılık verdi. HDP'den de 'Aynı masada oturmayız' diyen Akşener'e cevap geldi: “Oturduğun kıraathanede çay içmeyiz.”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise HDP'ye kucak açtı: "HDP'liler bakan seçemez" demek Türkiye'nin iç huzuruna bir darbedir.”

[Polemik büyüyor] CHP'li eski Milletvekili Barış Yarkadaş, İYİ Parti ile CHP arasındaki 'HDP'ye bakanlık verilebilir' polemiğini değerlendirerek sert bir çıkış yaptı: “HDP'li seçmenlerin katkısıyla seçilen büyükşehir belediyelerinden ihale alıyorlar. Genel müdür, daire başkanı makamlarına oturuyorlar.”


Türkiye’nin silahlı insansız hava araçları teknolojisindeki başarısı, dünyanın gündemindeki sıcaklığını korumaya devam ediyor. SİHA’ların başarısını, son olarak İtalya basınından Il Sole 24 Ore gazetesi yazdı. ABD ve İsrail, söz konusu teknoloji alanındaki varlığına ve Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar’a işaret edilerek, Türkiye’nin “kendi Elon Musk’ı sayesinde SİHA ihracatında lider” olduğuna dikkat çekildi.


İngiltere’de yeni başbakan belli oldu. Ülkenin şahin politikalarıyla ünlü eski dışişleri bakanı Liz Truss, birçok skandalın ardından görevinden ayrılan Boris Johnson’un yerine geçecek isim oldu.

Ülke nüfusunun yüzde 1’inden azını oluşturan Muhafazakar Parti üyelerinin, istifa eden Boris Johnson’ın yerine yeni parti liderlerini seçmek için oy kullandığı süreç tamamlandı. Seçimde son tura Liz Truss ve Rishi Sunak kalmıştı. Muhafazakar parti üyelerinin 81 bin 326'sı Truss'ın yeni liderleri olması için oy kullanırken, rakibi Rishi Sunak 60 bin 399 oy aldı.

[İlk telefon Ukrayna’ya] İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss, dünya liderleriyle ilk telefon görüşmesini Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le yaptı ve ülkesinin Ukrayna'ya desteğini yineledi.;ıklama

[İlginç detay] 70 yıldır Büyük Krallık tahtında oturan 96 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth 6 Şubat 1952’de tahta çıkışından bu yana tam 15 başbakan atadı. Kraliçe Elizabeth’in ilk Başbakanı 1874 yılında doğmuştu. Son Başbakan Liz Truss ise 1974 doğumlu.


Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırmasının ardından ülkede birçok önemli isim, gizemli şekilde hayatını kaybediyor. Son olarak Rus petrol şirketi Lukoil'in Yönetim Kurulu Başkanı Ravil Maganov, Moskova Merkez Klinik Hastanesi'nde pencereden düşerek hayatını kaybetti.

Maganov'un ölümünün ardından hem Rus hem de dünya kamuoyu, ülkedeki sır ölümlerin arkasında hangi güçlerin olduğunu sorgulamaya başladı. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş esnasında 8 Rus petrol şirketi yöneticisi şüpheli şekilde hayatını kaybetti.


KISA...KISA...KISA...

• Kur’an kursları Cumhuriyet tarihinin en yüksek katılımını yaşadı: 2022 yaz döneminde sadece Diyanet’in kurslarına tam 2,5 milyon genç katıldı.


• Milli Savunma Bakanlığı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı operasyon bölgelerine taciz ateşi açan 5 PKK/YPG'li teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.


• Türkiye’de en yaşlı gazi unvanına sahip, Kore ve Kıbrıs gazisi Ali Cesuroğlu, 99 yaşında hayatını kaybetti.


• İsrail: “Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile'yi büyük ihtimal biz öldürmüş olabiliriz ancak herhangi bir soruşturma açılmasına gerek yok.”


• Birleşmiş Milletler, Somali'nin bazı bölgelerinde bu yıl sonunda kıtlık yaşanabileceği uyarısında bulundu.


• Türk Hava Yolları, UEFA Şampiyonlar Ligi’ne sponsor olduğunu duyurdu


TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

ABD merkezli demiryolu yolcu taşımacılığı yapan Amtrak şirketi tek kelimelik bir tweet attı, olanlar oldu. Amtrak paylaşımında "trains" yani trenler ifadesini kullanmasına şirketin takipçileri anlam veremese de bu hata Twitter’da bir trende dönüştü. Amtrak'ın ardından birçok şirket yaptıkları işi tek kelimeyle özetleyen paylaşımlarda bulundu. Küresel manada bir akım haline dönüşen sosyal medya etkinliği, "One Word Challange" adıyla biliniyor. ABD Başkanı Biden akıma “democracy” kelimesiyle katılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye" paylaşımında bulundu.


Babası savaşta şehit olan Suriyeli çocuk, Hatay'da bıçaklı bir saldırının kurbanı oldu. Tıp fakültesinde okumaya hazırlanan Firas el Ali, İdlib'de defnedildi. Bıçaklı saldırı sonrası yabancı nefreti körükleyen hesaplar çirkin iftiralarla mülteci düşmanlığını pompalarken, İHH Başkanı Bülent Yıldırım, “5 yıldır misafir edip okuttuğumuz, bu yıl Tıp Fakültesini kazanan 17 yaşındaki yetimimiz Faris Muhammed Al-Ali, Hatay’da uğradığı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.” açıklamasında bulundu.


Kız Kulesi’nde yürütülen restorasyon çalışması üzerinden yürütülen dezenformasyon haftanın gündemleri arasında yerini aldı. Bazı sosyal medya kullanıcılarının Kız Kulesi’nin yıkıldığına dair yorumları geniş yankı uyandırırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı. Kız Kulesi'nin restorasyon projesinin danışmanlığında yer alan mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın verdiği bilgiye göre, yangın geçiren yapının 1944 yılında betonla yapılan bölümü eski haline döndürülüyor.


Prof. İhsan Fazlıoğlu’nun İbn-i Sina üzerine sözleri sosyal medyada haftanın en çok paylaşılan videoları arasına girdi.


Ekonomi • Finans

ekonomi

TÜİK Ağustos ayı enflasyonunu açıkladı. Ağustos ayı enflasyonu yüzde 1,46, yıllık enflasyon yüzde 80,21 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "Önümüzdeki aylarda enflasyonun daha da hız kestiğine birlikte şahitlik edeceğiz. Bugün açıklanan Ağustos ayı enflasyon verileri de bu projeksiyonlarımızı destekler niteliktedir. Yüksek enflasyonu bir daha geri dönmemek üzere bu topraklardan def edeceğiz" açıklamasında bulundu.


Dünya Altın Konseyi verilerine göre Merkez Bankası temmuz ayında 11 ton net altın alımı yaptı. Altın rezervleri 469.3 tonla son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. TCMB yılın ilk 7 ayında 86 ton net altın alımı yaparak açık ara dünyanın en fazla altın alan merkez bankası oldu. Net alımlarda TCMB'yi 44.3 tonla Mısır Merkez Bankası takip etti


Türkiye'de faaliyet gösteren Avrupalı şirketler, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği'nin acilen güncellenmesini istiyor. Türkiye'nin güvenilir bir ortak olduğunu belirten İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, 'Çin'le bağı kesmek istiyorsanız Türkiye dışında ülke yok' ifadesini kullandı.


Rusya'nın Kuzey Akım gaz hattını kapatmasınının ardından Avrupa'da doğalgaz fiyatı yüzde 30 artış gösterdi. AB Enerji Bakanları olağanüstü toplantı yapacak. Cuma günü Rus doğalgaz şirketi Gazprom, Kuzey Akım 1 boru hattında tespit edilen bir arıza nedeniyle Avrupaya doğalgaz akışını süresiz olarak kapalı tutacağını duyurmuş ve ardından başta Almanya olmak üzere bir Avrupa ülkeleri yeni önlemler açıklamıştı.

[Tehdit gibi açıklama] Rusya Devlet Başkanı Putin, hafta içerisinde bir ekonomik forumda yaptığı konuşmada, Rus enerji ihracatına Avrupa Birliği’nin fiyat tavanı getirilmesi hâlinde, Rusya’nın doğalgaz ve petrol arzını tamamen durduracağını açıkladı. Putin ayrıca “Kurdun kuyruğunu donduracağız!” sözleriyle AB’ye gözdağı verdi.


Kültür • Sanat

Portre

Hayatının her döneminde Hz. Peygamber’i rehber edinen, mutasavvıf, müzisyen ve yazar Ömer Tuğrul İnançer vefat etti. “Ölüm dert değil vuslattır” diyen İstanbul Cerrahi Tarikatı’nın son postnişini, Batı Müziği eğitimini bizi bize anlatmadığı için bırakmış, Tasavvuf Musıkisi’ne yönelmişti. Ardından da tasavvufu keşfeden İnançer, gönüllere girmenin derdini bir ömür taşıdı.

[Video] Erkam TV’nin yayınına katılan İnançer, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî ve Aşk’ı anlatmıştı.


Podcast yayıncılığı görsel olmamasına rağmen dijital dünyanın en tercih edilen formatları arasına girdi. Türkiye’de de podcast yayınlarını dinleyenlerin sayısı artıyor. Peki, bu yayınları ilgi çekici kılan ne?


Sesli kitaplara olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Ülkemizde yılın ilk altı ayında geçen yıla oranla sesli kitap dinleme yüzde 21 arttı. Storytel’in yayınladığı dinlenme süresi istatistiklerine göre bu yılın ilk yarısında toplam 7 milyon saat kitap dinlendi.


Türkiye genelinde müze sayısı, 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 5,1 artarak 519'a ulaşırken, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı da yüzde 69 artışla 23 milyon 245 bin 317 oldu. Bakanlık tarafından satılan müze kartı sayısı 1 milyon 799 bin 388 oldu.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

İrlanda’nın veri mahremiyeti düzenleyici otoritesi, çocuklara ait veriyi kullanış şekline dair yapılan bir soruşturma neticesinde sosyal ağ Instagram’a 405 milyon avro para cezası kesilmesi kararı verdi.


MASAK TikTok platformunda suç gelirlerini aklayanlara karşı harekete geçti. Geçen yılın başından bu yana Türkiye'de yer alan TikTok kullanıcısı yerli ve yabancılara yaklaşık 1.5 milyar lira aktarıldığını, paranın dar bir kitlenin kasasına girdiğini, bazı hesapların bu platformu para aklama ya da terörün finansmanı için kullandığını belirledi.


Bilişim sektöründe yaşanan gelişmelerin sağlıktan eğitime, iş yapma biçimlerinden eğlenceye kadar hayatın her alanındaki önemi artırmaya devam ediyor. Bilişim dünyasındaki gelişmelere imkan tanıyan en büyük yeniliklerden biri 5G oldu. 5G teknolojileri henüz tamamen yerleşmezken 6G de son dönemde dünyanın gündemine girmiş durumda.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme her yaş grubunda olduğu gibi okul dönemi çocuklarında da çok önemlidir. Erken saatlerde başlayan dersler ve kantinde satılan sağlıksız yiyecekler beslenme düzenlerini bozabilir. Beslenme alışkanlıklarının oluşmaya başladığı bu dönem, ilerleyen yaşlardaki beslenme alışkanlıklarını etkileyeceği için çok önemlidir.


ABD ve İtalya'da yapılan iki yeni ve büyük ölçekli araştırmada, aşırı işlenmiş gıdaların fazla tüketiminin kalın bağırsak kanseri riskini önemli ölçüde artırmanın yanı sıra kalp hastalığı ve erken ölüme yol açtığı ortaya çıktı.


Ergenlik döneminde terlemenin artması ayakkabı içinde gün boyu kalan ayakları da vuruyor. Buna bir de tırnakların yanlış kesilmesi eklenince deri kısa sürede tahriş olarak batık oluşumu hızlanıyor. Peki tırnak batığını önlemek için ne yapmalı?


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

2022 yılı Haziran ayından bu yana devam eden şiddetli yağışlar sonrası 1000’den fazla kişi hayatını kaybetti. Hüdayi Vakfı, evleri yıkılarak çadırlarda yaşamaya başlayan kardeşlerimizin yaralarını sarma çağrısı yaptı. Bilgi ve bağış için:


Acıbadem Hüdayi Külliyesi’nde üniversiteli gençlere hizmet veren İFTAM Akademi kayıtları için son günler! Detaylı bilgi ve başvuru için:


İLAM Lise "İslami İlimler Programı" 2. Etap Başvuruları Devam Ediyor Detaylı bilgi ve başvuru için:


Derin Okuma

Derin Okuma

[Gözleri var görmezler, kulakları var işitmezler…]

Evlatları PKK'nın elinde olan kadınlar terör örgütünün siyasi şubesinin önünde bundan tam 1100 gün önce büyük bir direnişe geçmişti. Önce tek bir anne ile başlayan eylem sonrasında diğer kadınların da katılmasıyla tarihî bir sivil toplum hareketine, PKK'nın bölgedeki faşizan korku imparatorluğuna karşı bir meydan okumaya dönüşmüştü. Bu durum yakın zamana kadar akla hayale gelmeyecek bir durumdu zira PKK kendisine karşı çıkan her türlü sesi susturmuş, katletmişti. İşte PKK'ya meydan okuyan bu kadınlara cesaret veren ortam kuşkusuz devletin askeriyle, polisiyle, istihbaratıyla, savunma sanayisiyle yani tüm imkânlarıyla terör örgütünü ezip geçmesiyle oluşmuştu. Yine de Diyarbakır'daki anneleri evlatları üzerinden tehdit etmeye devam edenler bizzat o annelerin önünde eylem yaptığı PKK uzantısı gayrimeşru partinin mensupları olmuştu.


[Türkiye’nin Balkan politikası siyasal istikrar ve barışın korunmasını esas alıyor]

Türkiye, son 20 yılda ekonomik büyüme ve dış politikadaki çok yönlülüğün doğal bir uzantısı olarak Balkanlarda dikkate değer bir aktör haline geldi. Bu durum bölge içinde ve dışında farklı tepkilerin ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle Batılı medya organları Türkiye’nin Balkanlarda artan etkinliğinden rahatsızlık duyuyorlar. Türkiye’nin, Balkanların Batı'yla bütünleşmesine engel olduğu şeklinde değerlendirmeler yapılsa da bu eleştiriler gerçeklerle örtüşmüyor.


[Seçimlerin Üç Duygusu]

2023 seçimlerine giderken seçmenin ve siyasetçinin psikolojisi sonuçları belirleyecek. Kararsız seçmenin, Kürtlerin, gençlerin ve küskünlerin oy verme eğilimleri stratejik öneme sahip. Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan iken muhalefetin adayları hâlâ netleşmedi. Vaktinden önce güçlü esen seçim havasına rağmen adaylar netleşmedikçe gerçek seçim kampanyaları dönemine girmiş sayılmayız. Bahsettiğim seçmen gruplarının tercihlerini etkileyen/etkileyecek olan üç duygunun varlığına işaret edebiliriz: Kaygı, öfke ve umut.


[Ama hangi muhalefet?]

Bugün toplumu, medyayı ve sosyal medyayı yakından takip eden herkesin görebileceği temel bir kavram var: Politik muhalefet! Evde, okulda, sokakta, medyada, sosyal medyada, köyde, kasabada, şehirde, kısacası hayatın içinden her yerde insanımızın aşırı politize olduğuna ve ekseriyetle politik muhalif bir tutum sergilediğine şahit olmaktayız. Teorik düzeyde muhalefet kavramına ve muhalif tutuma karşı değiliz. Hatta bu kavramı ve tutumu değerli bulmaktayız. Fakat muhalif tutumda ideal olan “söylem ve eylem birlikteliği”ni nasıl yakalayabiliriz?


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: