25 Mart 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 25 Mart 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Rusya’nın Ukrayna işgalinde 29. gün geride kalırken ülkenin her köşesinde yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar can almaya devam ediyor. Brüksel’deki kritik NATO Zirvesi’nden savaşın sona erdirilmesiyle ilgili somut bir yanıt çıkmazken, Birleşmiş Milletler Ukrayna’da 10 milyon kişinin yerinden olduğunu açıkladı.

Çatışma bölgesinden hafta boyunca yaşanan gelişmelerle birlikte, ekonomi, kültür, teknoloji, aile-sağlık ve sivil topluma dair öne çıkan haberleri, detayları, derinlemesine analizleri bültenimizde bulabilirsiniz.

Haftaya yeniden buluşmak dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

"O (Allah'tan hakkıyla korka)nlar, bollukta ve darlıkta Allah için harcarlar, öfkelerini yutarlar, insanları affederler. Allah iyilik edenleri sever."
(Âli İmrân; 134)


Hadis-i Şerif

"Veren el, alan elden üstündür."
(Buhârî)


Nükte

Hayırda yarışmak ve acele etmek, kâmil ve makbûl bir mü’min olmanın alâmetlerindendir. Unutmayalım ki mü’min, hayır işlemeye doymaz ve bir hayrın şerefi de, geciktirilmeden yapılmasındadır.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne iştirak etmek ve zirve kapsamında ikili temaslarda bulunmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak Macron'la bir araya geldi. Erdoğan, NATO zirvesinin ardından ise İtalya Başbakanı Draghi, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gün içinde başta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg olmak üzere ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson gibi liderlerle ikili görüşmeler yapması planlanıyor.

[Türkiye çözüm için devrede] Cumhurbaşkanı Erdoğan liderler ile temasında Türkiye'nin Ukrayna'da barış ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına ilişkin çabalarına odaklanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna lideri Zelenski ile yaptığı telefon görüşmeleriyle ilgili bilgi vermesi iki ülke arasındaki müzakerelerde sonuç alınmasının hızlanmasına yönelik girişimlerde bulunacağı öngörülüyor.

[Zirveden ne bekleniyor?] NATO'nun Doğu Avrupa'daki uzun vadeli duruşunun değerlendirileceği zirve kapsamında devlet ve hükümet başkanları dün akşamdan bu yana Brüksel'de ikili görüşmeler yapmaya başlamıştı. Toplantının bitmesinden sonra da bazı liderlerin NATO karargahında ikili görüşmelerinin devam etmesi öngörülüyor.

[İlk adımlar atılıyor] NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, dünkü açıklamasında "Yarınki zirvede daha fazla karar alacağız. Caydırıcılığımızı yeniden konumlandırmalıyız." diyerek, ittifakın doğu kanadındaki güçlerin sayısını kara, hava ve denizde artıracaklarını, ilk aşama olarak Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'ya daha fazla asker konuşlandırılacağını söylemişti.

[Türkiye’nin aktif diplomasi çalışması] Türkiye Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başladığı 24 Şubat'tan bu yana iKi ülke arasında aktif bir diplomasi çalışma yürüttü. Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna ile Rusya arasındaki en üst düzey görüşme 10 Mart'ta Antalya'da yapıldı. Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği görüşme Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla gerçekleşti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla 3'lü formatta barış görüşmesi gerçekleştirilirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba savaşın başladığı günden beri ilk defa temas kurdu.

[Zirvede ilginç anlar] NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı olağanüstü zirve, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında başladı. Aile fotoğrafı çekimi öncesi İngiltere Başbakanı Johnson ile konuşan ABD Başkanı Biden'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı görünce Johnson'a sırt dönmesi dikkat çekti. Tokalaşan Biden ve Erdoğan bir süre sohbet etti.

[Ortak bildiride ne var?] NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı olağanüstü zirveden sonra yayımlanan ortak bildiride, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının, Avrupa'da barışı paramparça ettiği, muazzam insani acılara ve yıkıma neden olduğu" belirtildi.

Bildiride ayrıca NATO'nun dönüşümünün, daha tehlikeli bir stratejik gerçeklik nedeniyle hızlandırılacağı vurgulandı.

Bildiriden Çin’e de bir mesaj geldi: “Çin dahil tüm devletlere, Rusya'nın savaş girişimlerini desteklemekten ve Rusya'nın yaptırımları atlatmasına yardımcı olacak herhangi bir eylemden kaçınma konusunda çağrı yapıldı.”


Gözler kritik NATO Zirvesi’nin gerçekleştiği Brüksel’e odaklanmışken, Rusya’nın Ukrayna işgalinde 29'uncu gün geride kaldı. Ülkenin dört bir yanında yaşanan çatışma ve bombardımanlar ise can almaya devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, video bağlantısı aracılığıyla NATO zirvesinde yaptığı konuşmada Rusya'yı bu sabah fosfor bombası kullanmakla suçladı: “Hepimiz Rusya'yı durdurmalıyız. Dünya bu savaşı durdurmalı. NATO, Avrupa Birliği ve G7'den anlamlı adımlar bekliyoruz"

AP'ye konuşan bir NATO kaynağı kayıpların 7 ila 15 bin arasında olduğunu belirtirken, Rus işgali altındaki Ukrayna'da liman kenti Mariupol kesintisiz top ateşiyle harabeye döndü. 100 bin kişi kentte sıkışıp kaldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mariupol'deki insanlık dramını 'Cansız bedenler ve yıkılmış binalarla dolu dondurucu bir cehennem" olarak tanımladı.

Diğer yandan Suriye’de tecrübe kazanan Rus askerleri, Ukrayna savaşına gönderiliyor. Askerlerin, yola çıkmak üzere Lazkiye’deki Hmeymim Hava Üssü'ne transfer edildiği, boşalan bölgelere Suriye rejimi askerlerinin yerleştirildiği belirtildi. Suriye’de 30-45 bin Rus askerinin bulunduğu tahmin ediliyor.

 

[Putin’den yeni hamleler] Ukrayna'ya saldırısı sonucu açıklanan yaptırımlarla dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya'ya yönelik özellikle finans, enerji, ulaşım ve ticaret alanlarındaki yaptırımlar her geçen gün genişliyor. Rusya Devlet Başkanı Putin ise karşı hamle yaparak, ABD ve Avrupa Birliği'ne mal tedarikinde ödemeyi dolar veya euro ile almanın artık anlamsız olduğunu açıkladı. Putin, dost olmayan ülkelere doğalgaz satışının Rus rublesi ile gerçekleştirileceğini açıkladı.

[En büyük siber darbe] Anonymous, ülkenin saldırılarına devam etmesi ve sivil can kayıplarını artırmasının ardından geçtiğimiz saatlerde Rusya Merkez Bankası’nı hacklediğini duyurdu. 48 saat içinde gizli anlaşmaların da bulunduğu 35 bin dosyanın yayınlanacağını ifade eden hacker grubu, bundan böyle Rusya’daki faaliyetlerine halen devam eden yabancı şirketlere de saldırmaya başlayacaklarını söyledi.

[S-400’ler Ukrayna’ya gidecek mi?] Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Wall Street Journal için bir makale kaleme aldı. 'Türkiye S-400’leri Ukrayna’ya göndersin' önerisi hakkında yazan ve önerilere cevap veren Altun, "Bu fikir hiçbir şekilde gerçekçi değil" dedi. Türkiye’nin Batı’dan hak ettiği desteği görmeyi beklediğini söyleyen Altun, teklifi açıkladı: “Batı, önce F-35’leri ve Patriot bataryalarını herhangi bir ön koşul olmadan Türkiye’ye göndermeli. Bunun üzerine [S-400’lerin Ukrayna’ya gönderilmesi] konuşulabilir.”

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik başlattığı saldırılar devam ederken, Birleşmiş Milletler savaş nedeniyle 10 milyon Ukraynalının evini terk ettiğini açıkladı. Ukrayna'daki savaştan kaçan 10 kişiden 9'unun kadın ve çocuk olduğunu da belirten BM, Ukrayna'dan kaçanlar arasında 1,5 milyondan fazla çocuğun olduğunu vurguladı.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin Suriyeli misafirlere sunmuş olduğu sağlık hizmetlerinin niteliği ve kapasitesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. “Pasaportuna göre göçmen politikası belirlemek yüzyılın tedbir kisvesine bürünmüş ırkçılığıdır.” diyen Koca’nın paylaştığı rakamlar şöyle;
“Suriyelilere 97 milyon kez poliklinik hizmeti verildi.
Suriyelilere 3 milyon kez yataklı tedavi hizmeti sunuldu.
Suriyeli sığınmacılara 2,6 milyon kez ameliyat yapıldı.
Türk sağlık tesislerinde 754 bin Suriyeli bebek dünyaya geldi.


KISA...KISA...KISA...

2021 Dünya Hava Kirliliği raporu açıklandı. Rapora göre, Türkiye dünyanın en kirli havasına sahip 46. ülke. Avrupa’nın en kirli havasına sahip beş şehrinden ikisi de Türkiye’de yer alıyor: Iğdır ve Düzce.


İslami değerlerin hiç olmadığı kadar tehlike altında olduğuna işaret eden Pakistan Başbakanı İmran Han “1,5 milyarız ancak açık adaletsizliğe karşı sesimizi yükseltemiyoruz.” dedi.


• ABD, Myanmar ordusunun Arakanlı müslümanlara karşı işledikleri suçu soykırım olarak tanıdıklarını açıkladı.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 472 milyonu
• Vefat sayısı 6.1 milyonu geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 14 milyon 800 bine,
• Vefat sayısı 98 bine yaklaştı.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarını açıkladı. Eskişehir 709,95 ile vaka yoğunluğunda zirvede yer aldı. Haritaya göre, vaka yoğunluğu en az iller de 14,27 ile Şırnak, 19,19 ile Van ve 30,55 ile Hakkari oldu.

Yaklaşık 9 milyon hastanın verilerinin incelendiği çalışmada, corona virüs atlatan kişilerin diyabet geliştirme riskinin olduğu belirtildi.

ABD'de, COVID-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 632 artarak 973 bin 266'ya yükseldi.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi politikasının sıkı bir şekilde sürdürüleceğini ifade ederek, "Hayat pahalılığının önüne geçmek, vatandaşımızı enflasyona ezdirmemek boynumuzun borcudur" dedi.


Merkez Bankası, Mart ayına ilişkin Para Politikası Kurulu toplantı özetinde liralaşma odaklı yaklaşımın süreceğini belirtti. Özetlerde konuyla ilgili olarak, "Para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edilecektir. Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli bir rol oynayacağını değerlendirmiştir." ifadeleri kullanıldı.


Rusya-Ukrayna savaşı piyasalarda etkisini sürdürürken, Suudi Arabistan'dan gelen haberlerle petrol fiyatları yükseliş kaydetti. ABD tipi ham petrol ve Brent petrolde yüzde 3'lük yükseliş izlendi ve 111 doların üzeri görüldü. Arap koalisyonu, Husilerin Suudi Arabistan'ın güneyine gönderdiği 9 İHA ile bir balistik füzenin düşürüldüğünü duyurmuştu. Suudi Arabistan, saldırıların enerji güvenliğini istikrarsızlaştırmayı amaçladığını dile getirdi.


AK Parti, 1 yılı aşkın süredir üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanun Teklifi’ni Meclis’e sundu. Teklifle, spor kulüplerinin borçlarından başkanlar sorumlu olacak. Bir başkan, aldığı borçtan fazlasıyla görevini devredemeyecek. Teklifle kulüpler için denk bütçe uygulaması getirilecek.


Kültür • Sanat

Portre

Çamlıca Camii'nin hemen altında yapımı süren 11 bin metrekare büyüklüğe sahip İslam Medeniyetleri Müzesi'nde sona gelindi. Ramazan ayında açılacak müzede kadim İslam medeniyetlerine dair eserler sergilenecek. 550'den fazla eserin yer aldığı müzede, Peygamber Efendimize ait eserler, yazma Kur'an-ı Kerim'ler, kılıçlar ve Kabe örtüsünden 17. yüzyıla uzanan birçok eser yer alacak.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Ödüllerin belirlenmesinde değerlendirme kurulunun son derece titiz bir çalışma gerçekleştirdiğini bildiren Bakan Ersoy, "Yapılan değerlendirme neticesinde ise 2021 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri'ne; Türk Edebiyatı Dergisi ile Türk Edebiyatı Vakfı, 'milli şuur ve geleneklere bağlılık ülküsüyle yürüttüğü sayısız faaliyeti' ile Türk Kültürüne Hizmet Vakfı ve Afyonkarahisar Caz Festivali ile Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği layık görülmüştür" dedi.


"Medeniyetler geçidi" olarak bilinen Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yer alan UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Tarihi İshak Paşa Sarayı'nı 2013'te 96 bin 858 kişi, geçen yıl da Kovid-19 salgınına rağmen 226 bin 600 ziyaretçi gezdi.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Türkiye’de akıllı telefon pazarında 2021 yılını hangi marka kaçıncı sırada tamamladı? Samsung, Apple, Redmi, Oppo ve diğerleri Türkiye’de ne kadarlık paya ulaştı? 2021’de pazarı domine eden bu 4 markanın toplam payı yüzde 77’yi geçerken; Türkiye’de geçen yıl satışa sunulan her 5 akıllı telefondan 4’ü Samsung, Apple, Oppo ve Redmi markalarından oluştu. İşte BTK tarafından kayıt altına alınan yeni cihazların marka bazlı dağılımı...


Rusya’nın Ukrayna işgali ile birlikte sosyal ağlar başta olmak üzere ülkedeki internet sitelerine yönelik aldığı erişim engelleme kararlarının ekonomik olarak yol açtığı zarar belli oldu. Facebook ve Instagram’ı yasaklayan, Twitter’a erişim engeli getiren Rusya’nın devreye aldığı internet yasakları, dünya ekonomisine şimdiden 1.2 milyar dolar kaybettirdi.


Amazon, Türkiye'de 100 milyon dolarlık yatırımla lojistik üssü kuruyor. Amazon, 2022 Sonbahar döneminde İstanbul’da açmayı hedeflediği Türkiye’deki ilk lojistik üssü ile bir yılda 1000'i aşkın kişi için istihdam imkanı oluşturmayı öngörüyor.


Tekonoloji dijital model 1 link


Aile • Sağlık

aile sağlık.jpg

Bulanık görme, tansiyon düşüklüğü, yorgunluk ve açlık gibi sebeplerden dolayı halk arasında hemen hemen herkesin başına gelebilen bir sağlık sorunudur. Bulanık (sisli-puslu) görme hastalıklarının altında genellikle yaş ve enfeksiyon gibi nedenler yatsa da tam teşhisin konulması ve doğru tedavi için doktora başvurulması gerekir. Peki bulanık görme rahatsızlığına ne iyi gelir?


Ergenlik, her bireyin hayatında oldukça önemli bir yer tutan bir dönemdir. Genellikle 11–20 yaşları arasında tanımlanan bu döneme girme yaşı ve uzunluğu genetik faktörlere ve çevresel faktörlere göre kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Önemli değişikliklerin olduğu, çocukluktan yetişkinliğe adım atıldığı, kişinin artık kendini ve çevresini farklı bir pencereden gördüğü bu devre, en yakını olan ailesi tarafından aldığı destekle aşılmakta sağlıklı ve mutlu bireyler yetişmektedir. Bu dönemde aile içinde çok büyük problemler yaşanabilmektedir. Bunun da en büyük sebebi kuşak çatışmasından çok ebeveynlerin, ergenlik hakkındaki yetersiz bilgileri ve anne-baba-çocuk iletişiminin yanlış kurulmasıdır.


Uzmanlar, Ramazan ayında rutin beslenme düzeninin değişmesiyle sıklıkla karşılaşılan sindirim bozukluklarından korunmak için özellikle sahur ve iftarda bir bardak laktozsuz süt içilmesini öneriyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, Ramazan ayı öncesi yardım faaliyetlerini hızlandırdı. Sizler de, “İFTAR, FİDYE veya FİTRE" yazıp 4948’e SMS atarak 55TL bağışta bulunabilir, Türkiye’de ve dünyanın dört bir köşesinde yolumuzu gözleyen ihtiyaç sahiplerinin ve Kur’an talebelerinin yüzlerini güldürebilirsiniz.


Kızılay, Ukrayna’da savaştan etkilenen sivillere yardım elini uzatmaya devam ediyor. Katılmak için;


Sırtını bir duvara yaslayabilmek bile büyük bir nimettir, bilene. Tıpkı; titreyen bir eli, yalnızlığın soğuk karanlığında üşüyen bir yüreği ısıtabilmek gibi...


Derin Okuma

Derin Okuma

[Batı’nın mülteci ayrımcılığı ‘Renk’ ayarları bozulmuş insan hakları] Orta Doğu’daki mermilerden kaçan insanlara kör, sağır ve dilsiz kalanların, Ukrayna’da insan hakları savunuculuğuna dönüşmesi açık yüreklilikle sorgulanmalıdır. Dünya üzerinde sadece sarı saçlı, mavi gözlü, beyaz bebekler ölmemekte ve ölüm riskiyle karşı karşıya gelmemektedir. Her yıl sayısız Aylan bebek; dalgalara, bombalara, açlığa ve zulme yenik düşmektedir. Bu nedenledir ki göç, sadece bir güvenlik problemi olarak görülmemeli, insan haklarına saygı çerçevesinde kalıcı çözümler üretilmesi hedeflenmelidir.


[Ukrayna Savaşı'ndan alınması gereken dersler] Türkiye'nin çatışmaya taraf olmaktan kaçınması güvenlik risklerini azaltması anlamında oldukça önemli ve yerindedir. Ancak, kolektif savunma örgütü olan NATO'ya üye bir ülke olarak Türkiye'nin caydırıcı ve önleyici silah sistemlerine sahip olması acilen öncellenmeli ve ittifak nezdinde yaygın kamu diplomasisi gerçekleştirilmelidir.


[Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yapay zeka izleri] Rusya-Ukrayna savaşı, müzakerelerin sonuçsuz kalmasıyla hız kesmeden devam ederken, modern teknolojinin savaştaki rolü için de bir test vakası haline dönüşmüş durumda. Özellikle gerçekleştirilen siber saldırılar, kullanılan yapay zeka entegreli otonom silahlar ve yapay zeka destekli dezenformasyon araçları sıcak çatışma alanlarında yaşanan gelişmelerin seyrini değiştirecek potansiyelde. link


[Rusya-Ukrayna Savaşının Küresel Gıda Enflasyonuna Muhtemel Etkileri] Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı üretim ve tedarik sorunları, kuraklık ve ulaşımdaki zorluklar sebebiyle iki ülkenin ihraç kapasiteleri ilerleyen dönemde ciddi anlamda düşecektir. Son bir yılda aşırı derecede artış gösteren enerji fiyatları da gıda fiyatlarındaki yükseliş eğilimini güçlendirmektedir. Savaşla birlikte yüzde 35’ten fazla artan petrol ve doğal gaz fiyatlarını buna örnek göstermek mümkündür.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: