6 Mayıs 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 6 Mayıs 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

A Gündem’de bu hafta mülteci tartışmalarına odaklanıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı gönüllü geri dönüş projesinin detayları ve son günlerdeki provokasyonlara yönelik muhtevayı Haberler kategorimizde bulabilirsiniz. Ekonomi, kültür sanat, teknoloji gündemleri için kategorilerimizi ziyaret edebilir, olaylara detaylı bakmak isterseniz Derin Okuma’ya göz atabilirsiniz. Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

İşte bu, Rabbiniz olan Allah’tır. O’ndan başka hiçbir ilah yoktur. Her şeyin yaratıcısıdır. Yalnızca O’na kulluk edin. O, her şeyin üzerinde (gözetleyen, denetleyen ve işlerini yürüten) Vekil’dir.
(6/En'âm; 102)


Hadis-i Şerif

“Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.”
(Müslim)


Nükte

Ramazan bayramı biter bitmez hemen altı günlük Şevvâl oruçlarının müstehab kılınması, bir taraftan vücudu kademe kademe normal düzenine alıştırmaya vesîle olurken, asıl olarak Ramazan’daki oruç rûhâniyetini nâfilelerle devam ettirmenin bir telkînidir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “1 milyon Suriyelinin dönüşünü sağlayacak proje hazırlığındayız” dediği çalışmanın detayları netleşiyor. Suriye’nin kuzeyinde oluşturulan güvenli bölgelere şu ana kadar 500 bin Suriyeli dönerken, sığınmacıların gönüllü dönüşü için büyük bir adım daha atılacak, çok yönlü bir dönüş süreci başlatılacak.

Suriyeli mülteciler için açıklanan gönüllü dönüş projesi için hazırlanan 8 aşamalı plana göre öncelik, istikrarın sağlandığı 5 bölgede 13 mahalli meclisin hakim güç olduğu noktalarda siyasi ve askeri istikrarın güvencede tutulduğu alanlara verilecek.

[İşte gönüllü dönüş projesinin detayları]

Gönüllü geri dönüş Ankara İstanbul, Konya Adana Gaziantep gibi büyükşehirlerdeki nüfusu yoğun bölgelerden başlatılacak ve askeri ve siyasi açıdan istikrar ve güvenliğinin sağlandığı Azez, Cerablus, El Bab gibi bölgelerde gerçekleştirilecek.

AFAD koordinesinde Kızılay, İHH gibi STK'ların briket ev ve sosyal donatılar için yeni alanlar açılacak.

Günlük yaşamın sürdürülebilmesi için tarımdan küçük sanayi sitesi, dükkân, çarşı gibi ticaret alanları kurulurken, okul, hastane, cami başta olmak üzere alt ve üstyapı inşa edilecek.

Suriyelilerin meslek sahibi olabilmesi için meslek edindirme kursları ve mikro krediler, üretim yapan atölyeler kurulurken, rehabilitasyon, psikolojik destek, eğitim faaliyetlerine ağırlık verilecek. Proje kapsamında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği dahil ulusal ve uluslararası fonlardan destek istenecek.

[Provokasyonlar artıyor] Ramazan bayramı süresince mülteci düşmanlığı ve yabancı nefretini körüklemeye yönelik provokasyonlar dikkat çekti. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Ümit Özdağ, Sinan Ogan, Bengi Başer gibi sözüm ona akademik unvan taşıyan bazıları Türkiye’de 8 milyon, 10 milyon Suriyeli olduğu yalanını yayıyor, yabancı düşmanlığı yapıyorlar. Yazık, insanlık adına bunlardan utanıyorum. Haklarında Göç İdaremiz suç duyurusunda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

[Rakamlar açıklandı] İstanbul Valiliği'nin açıklamasına göre kentte yasal olarak 1 milyon 305 bin 307 yabancı ikamet ediyor. Bu yabancıların 542 bin 45'ini geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeliler oluşturuyor.

[Göç Avrupa’ya doğru] Eurostat’ın açıkladığı 2021 Sığınmacı Verileri’ne göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının AB üyesi ülkelere iltica başvuruları önceki yıla göre %45 artarak 20 bini aştı. Geçen yıl AB genelinde 534 bin sığınma başvurusundan 267.360’ı kabul edildi. Bunlar arasında Türkler; Suriye, Afganistan, Venezuela, Irak, Somali ve Eritre vatandaşlarından sonra başvurusu en fazla kabul edilenler arasında 7. sırada yeraldı.

Birleşmiş Milletler’in Küresel Gıda Krizi raporu yayınlandı: Yaklaşık 193 milyon insan kötü seviyede.

"2022 Küresel Gıda Krizi" başlıklı rapora göre, çatışmalar, aşırı hava koşulları ve Kovid-19 salgınının ekonomik etkileri sebebiyle 2021'de 53 ülkede/bölgede yaklaşık 193 milyon insan kriz ya da daha kötü seviyelerde akut gıda güvensizliği yaşadı. Akut gıda güvensizliği çeken insan sayısının 2021'de yaklaşık 193 milyon olmasıyla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı, bunun 2020'den de yaklaşık 40 milyon kişi daha fazla olduğu kaydedildi.

Raporda, "Etiyopya, Güney Madagaskar, Güney Sudan ve Yemen'deki yarım milyondan fazla insan (570 bin kişi) akut gıda güvensizliği felaketinin en şiddetli aşamasında yer alırken, çöküşü önlemek için acil önlem alınması gerekiyor." ifadesi kullanıldı. Aşırı hava koşulları sebebiyle 8 ülkede/bölgede 23 milyondan fazla insanın, ekonomik şoklar nedeniyle de 21 ülkede/bölgede 30 milyondan fazla kişinin akut gıda güvensizliği yaşadığı kaydedildi.

[İsraf inanılmaz boyutta] Birleşmiş Milletler raporlarına göre, gıda kayıp ve israflarının yüzde 56’sı gelişmiş ülkelerde, yüzde 44’ü gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkıyor. Dünyada üretilen yıllık 4 milyar ton gıdanın sadece 2.7 milyar tonu tüketime gidiyor. Çöpe giden ve israf olan gıda miktarı 1.3 milyar ton. Bunun finansal değeri yaklaşık 1 trilyon doları buluyor. Bu gıdanın 4’te biri kurtarılabilse, dünyadaki 821 milyon aç insan doyurulabilir.

Gelişmiş ülkelerdeki israfın maliyeti 680 milyar dolar iken gelişmekte olan ülkelerde bu rakam 310 milyar dolar. Meyve ve sebzeler en yüksek oranda israf edilen gıda ürünleri. Zengin ülkelerin gıda israfı 222 milyar ton, Sahra Altı Afrika’da bir yılda üretilen gıdanın neredeyse toplamına eşit (230 milyar ton).

Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik işgalinde 3. aya yaklaşılırken savaş sınırlı bölgelerde devam ediyor. Ülkeler arasında müzakerelerde istenilen sonuç bir türlü alınamazken, savaşın başından itibaren Ukrayna'yı terk edenlerin sayısı 5.5 milyonu geçti. Ukrayna’yı terk edenlerin çoğunun Polonya başta olmak üzere komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

[Rusya ağır kayıp veriyor] New York Times gazetesinde yayınlanan habere göre, Amerikan istihbaratı, Ukrayna’da Rus generallerin öldürülebilmesi için Kiev’e askeri istihbarat verdi. Mobil komuta merkezlerinin konumunu anlık olarak Ukrayna ordusuna verilmesiyle, 12 Rus general öldürüldü.

[Diplomatik temaslara devam] Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hafta içerisinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile büyük ihtimalle bir görüşme gerçekleştireceklerini belirtti. Çamlıca Camii’nde bayram namazı sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Ukrayna'nın doğusuyla ilgili atılacak adımların çözüm noktası, inanıyorum ki Türkiye olacaktır, İstanbul veya Ankara olacaktır." ifadelerini kullandı.

[ABD’nin desteği tam gaz] ABD Başkanı Joe Biden, Kongre’den Ukrayna’ya yardım için 33 milyar dolar daha talep etti. “Ukrayna’yı özgürlük mücadelesinde desteklemek için bu tasarıya ihtiyacımız var” diyen Biden, “Bu savaşın maliyeti ucuz değil ancak saldırganlığa boyun eğersek maliyet daha ağır olacak” ifadesini kullandı.


KISA...KISA...KISA...

Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan'ın "Azerbaycan ile bir barış anlaşması imzalanması gerektiğini" belirttiği konuşmasının ardından hükümet karşıtı protestolar başladı. Paşinyan'ın istifasının talep edildiği eylemde 180 kişi gözaltına alındı.


Sırbistan ve Kosova liderleriyle Berlin'de görüşen Almanya Başbakanı Scholz, Batı Balkan ülkelerinin tamamının Avrupa'nın parçası olduğunu ve AB'ye alınmaları gerektiğini söyledi.


Koronavirüs salgını sebebiyle 31 Mayıs 2020’den bu yana, açık cezaevlerinde bulunan mahkûmların 12 defa uzatılan izinleri artık uzatılmayacak. Cezaevine dönmeyenler firari sayılacak ve haklarında yakalama kararı çıkarılacak.


Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bayram dönüşü bilet bulamayıp işine iki gün üst üste gitmediği için tazminatsız kovulan işçinin mağdur edildiğine hükmetti.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu, Nisan ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre yıllık enflasyon yüzde 69,97 oldu. Aylık bazda ise yüzde 7,25'lik artış izlendi. Böylelikle Nisan ayı verileri ekonomist beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Veriler üretici enflasyonundaki yükseliş ivmesinin sürdüğünü de gösterdi. Üretici fiyatlarındaki yıllık artış Mart 1995'ten bu yana görülen en yüksek artış oldu.


ABD Merkez Bankası Mayıs ayı toplantısında politika faizini beklendiği gibi 50 baz puan artırdı. Bu, 2000 yılından beri en yüksek miktarlı faiz artışı oldu. Bilançonun 1 Haziran’dan itibaren aylık 47,5 milyar dolar azaltılacağı, gelecek 3 ayda ise aylık 95 milyar dolar azaltılacağı ifade edildi. Metinde “Enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatliyiz” ifadesi yer aldı.

[Adım adım gelişmeler] Fed, mart toplantısında 25 baz puan artışla 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına gitme kararı almıştı. Banka en son faiz artırımını, Kasım 2018'de küresel finansal krizin ardından devreye aldığı genişlemeci para politikalarını sonlandırma amacıyla gerçekleştirmişti.

Bankanın mayıs toplantısında kararlaştırdığı 50 baz puanlık artış 2000'lerden bu yana gerçekleştirilen en hızlı faiz artışı oldu. ABD'de enflasyon martta yıllık yüzde 8,5 ile Aralık 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.


Sosyal Güvenlik Kurumu, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara sıfır faizi konut kredisi imkanı sunduğunu duyurdu. Yalnızca bir kez başvuru hakkı olan destek, 240 bin liranın üzerinde sıfır faizli kredi imkanı sunuyor. SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden alınacak hak sahibi belgesi ile Ziraat Bankası'na başvurulması, kredi almak için yeterli.


Hükümet, kuralsız fiyat değişikliğine karşı tüketici farkındalığını artırmak, üreticiden tüketiciye tüm kesimlerin işbirliğiyle enflasyonu düşürmek için "Birlikten Berekete" temalı seferberlik başlatıyor. Seferberlikte, üretim ve satış noktaları gönüllük esası ile fiyat indirimlerine katkı verecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, vatandaşların daha ucuz gıda maddelerine ulaşması için "Birlikten Berekete" uygulaması ve dijital "Ürün Takip Sistemini" devreye almaya hazırlanıyor.


Kültür • Sanat

Portre

Altınoluk dergisinin Mayıs 2022 sayısı çıktı. “Ramazan’dan Kalanları Nasıl Koruruz?” sorusuyla okurlarını karşılayan Altınoluk dergisi yeni sayısında “Halde ve Amelde Devamlılık” konusunu tartışıyor. Sunuş yazısını okumak için tıklayın;


İstanbul'un siluetinin önemli bir parçası haline gelen ve mimarisiyle dikkati çeken Büyük Çamlıca Camii'nin açılışının üzerinden üç yıl geçti. 72 metre yükseklikteki ana kubbesi Türkiye'de yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul'u simgeleyen ve ülkemizin en modern külliyesi özelliğini taşıyan Büyük Çamlıca Camii, resmi açılışının gerçekleştirildiği 3 Mayıs 2019'dan bugüne 25 milyon ziyaretçiye kapılarını açtı.


Osmanlı dönemine ait paralar, elektronik ticaret işlemlerinin yapıldığı platformda milyonlarca liraya satışa sunuldu. İnternette 17 binden fazla ilanda en yüksek fiyat biçilen 5'inci Mehmed dönemine ait delikli 20 para 50 milyon, 2'nci Abdülhamid dönemine ait para ise 42 milyon liradan satışa çıkarıldı.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Dünyada doğrudan veya dolaylı teknoloji işi ile uğraşan sektörler büyük kâr oranları elde ederken, teknoloji şirketi sahipleri de en zenginler listelerinde ilk sıralarda yer alıyor. Brand Finance tarafından hazırlanan araştırmaya göre, dünyanın en değerli 10 şirketinin 8'i direkt teknoloji veya teknolojiyle bağlantılı işler yapıyor. Dünyanın en zengin iş adamlarının listesini yayımlayan Bloomberg Billionaires Index verilerine göre dünyanın . en zenginleri listesinde yer alan ilk 10 iş adamından 6'sı doğrudan teknoloji ile bağlantılı işler yapıyor


Dijital para sistemlerinin yaygınlaşması ve kullanım alanlarının giderek artmasından sonra çağı yakalamak adına harekete geçen Merkez Bankası, dijital Türk lirası üretmek için yerli teknoloji firmalarıyla başlattığı projenin pilot uygulamasına başlıyor.

[Nasıl ilerleyecek?] Dijital Türk lirası kullanımının önce projede iş birliği yapan kurumların çalışanları tarafından pilot uygulama olarak kullanılması planlanıyor. Çalışanlara kendilerine tanımlanacak dijital cüzdan aracılığıyla alışveriş yapma imkanı sağlanacak ve sağlanan veriler ARGE faaliyetlerine kullanılacak.


Online pazaryeri GittiGidiyor’un verilerine göre bu yıl 2 Nisan tarihinde başlayan Ramazan ayıyla birlikte sahur saatlerinde değişen uyku düzeni kullanıcıların online alışveriş alışkanlıklarına da yansıdı. Sahur saatleri olan 04.00-05.00 arasında GittiGidiyor’un site trafiğinde bir önceki aya kıyasla 3 kata varan artış yaşandı.

Sahurda en çok alışveriş yapılan kategoriler “Otomobil, Motosiklet ve Aksesuar”, “Bebek & Anne”, “Yapı Market & Tamirat, “Kozmetik ve Kişisel Bakım” ile “Ev, Dekorasyon ve Bahçe” oldu.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü, obezitenin Avrupa bölgesinde ‘salgın boyutuna' ulaştığını açıkladı. Obezitenin yılda en az 200 kanser vakası dışında kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara yol açtığı belirtildi. Obezite salgınında Türkiye ilk sırada yer alıyor.


Bahar aylarında artan çiçek, bitki ve ağaç polenlerinin alerjik bünyesi olan kişilerde başta alerjik konjonktivit olmak üzere birçok alerjik hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabileceğini dile getiren uzmanlar, göz sağlığını korumak ve özellikle bahar mevsiminde artış gösteren göz alerjilerinin önüne geçmek için uyarılarda bulunuyor.


Birleşmiş Milletler'in çocuk ajansı Unicef, Corona virüs pandemisinin dünya çapında Covid-19 dışı hastalıklara yönelik aşı kampanyalarını kesintiye uğrattığını ve 200 milyonu aşkın insanın tehlikede olduğunu duyurdu.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, hayırseverlerin destekleriyle Türkiye dâhil 40 ülkede gerçekleştirdiği Ramazan Yardımları ile İslam dünyasında ve mazlum coğrafyalarda gönül köprüleri kurdu.


Türkiye Diyanet Vakfı, “Kardeşliğimiz Zekatla Bereketlensin - Beklenen Sensin” sloganıyla gerçekleştirdiği 2022 yılı Ramazan programı kapsamında ecdadımızın miras bıraktığı iyilik, şefkat ve merhamet sancağını ülkemizin her köşesine dünyanın dört bir yanına taşıdı.


Yetim Vakfı, “Ramazan Bereket Yetim Emanet” sloganıyla başlattığı 2022 Ramazan çalışmalarını tamamladı. Vakıf, Ramazan boyunca görevli ve gönüllülerden oluşan ekipleriyle 20 ülkede 203 bin 766 yetim ve ailelerine hayırseverlerin yardımlarını ulaştırdı.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Avrupa'nın "siyasi" mülteci rejimi] 2021'in son aylarında sınırındaki mültecileri dondurucu soğuğa rağmen geri itme politikası uygulayan Polonya, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre yaklaşık 2,7 milyon Ukraynalı mülteciyle, Türkiye ve Kolombiya'dan sonra dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan üçüncü ülke konumuna geldi. Aynı şekilde göçmen karşıtı söylemleriyle iktidara gelen ve 3 Nisan'daki seçimlerde tekrar seçilmeyi başaran aşırı sağcı Viktor Orban hükümetinin yönettiği Macaristan'da da 440 bin Ukraynalı mülteci bulunuyor. Bu durum, AB'nin önceliğinin, sınırlarına yakın bölgelerde oluşan krizler olduğunu gösteriyor.


[Kızıl meydanların emekçi meydanlarına dönüşümü] 1 Mayıslarda alanlarda kızıl bayraklar taşınması, marjinal sol örgütlerin alanlarda olması, 1977 yılında yaşanan kanlı 1 Mayıs ve meydanlarda ideolojik sloganlar atılması nedeniyle yıllarca 1 Mayıs'ı kutlamak "komünist olmakla" eşdeğer görüldü. Geniş halk kitleleri ve emekçilerin önemli bir bölümü bu nedenle yıllarca kutlamalara ve alanlara mesafeli durdu. Ancak artık 1 Mayıs sol örgütlerin vesayetinden kurtarıldı.


[Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gölgesinde medeniyetler çatışması] Rusya – Ukrayna savaşını sonlandırmak üzere kurulan, bir tarafında Ortodoks Hıristiyan Slav Rusların, diğer tarafında soydaşları ve dindaşları Ukraynalıların bulunduğu barış masasının Müslüman toprağı İstanbul’da kurulması ve girişimin öncüsü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının ayakta alkışlandığı sahne, Huntington’un “Medeniyetler Çatışması” tezindeki Rusya ve Slavlara ilişkin öngörülerinin tutmadığının tek başına açık bir kanıtıdır.


[Dünden Bugüne Twitter’ın Altından Ne Sular Aktı?] Twitter isimli sosyal medya şirketinin Tesla ve SpaceX şirketlerinin CEO’su Elon Musk tarafından satın alınması tüm dünyanın gündemine düşmüş durumda. Meselenin yalnızca bir şirket alma işlemi olmadığı açık. Twitter gibi son yılların popüler mikro blog platformunun satılıyor olması başlı başına önemli bir mesele. Öte yandan alıcının Mars’a koloni kurma heveslisi, kripto para piyasasının yakından tanıdığı ve elektrikli otonom araç piyasasının başat aktörlerinden Elon Musk olması meselenin ilgi çekmesindeki diğer etkenlerden.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: