11 Mart 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 11 Mart 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Rusya’nın Ukrayna işgalinde ikinci hafta geride kalırken, savaşın ağır sonuçlarının küresel etkileri her geçen gün daha da hissediliyor. Barış ve ateşkes görüşmeleri ise sonuçsuz kalıyor. A Gündem olarak hafta boyunca çatışma bölgesinde yaşanan gelişmeleri sizler için derlerken, gözden kaçan detayları, analizleri ve diplomatik adımları hem Haberler hem de Derin Okuma kategorilerimizde istifadenize sunuyoruz. Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

"Şüphesiz peygamberlerimize ve iman edenlere, hem dünya hayatında, hem şahitlerin şahitlik edecekleri günde yardım ederiz."
(Mümin; 51)


Hadis-i Şerif

“İmanın yetmiş küsur şubesi vardır. Bunların en üstünü ‘Lâ ilâhe illâllâh’ (Allah’tan başka ilâh yoktur.) sözüdür. En alt derecesi ise yoldaki eziyet veren şeyleri kaldırmaktır. Hayâ da imanın bir şubesidir
(Müslim)


Nükte

“Kendimizi toplumla kıyaslamayacağız, asr-ı saâdetle kıyaslayacağız. Asr-ı saâdet insanı.
O câhiliye insanından nasıl bir Allâh’ın güzel kulları çıktı, “ibâdurrahmân” çıktı…
Demek ki bizler de hâlimizi, onların hâliyle kıyas edeceğiz.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

16’ıncı günün yaşandığı Rusya’nın Ukrayna işgalinde şiddetli çatışmalar devam ediyor. Rusya, birçok Ukrayna kentini kuşatma altına almışken iki ülke arasındaki müzakerelerden şimdiye dek herhangi bir ateşkes ihtimali de çıkmadı. Yaşanan krizde en başından bu yana arabuluculuk rolünü üstleneceğini söyleyen Türkiye’de dün tarihi bir zirve gerçekleşti. Türkiye’nin arabuluculuğunda Antalya’da masaya oturan olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba’nın bu tarihi görüşmesinden müzakerelere devam kararı çıkarken, ateşkes için sonuç alınamadı. Savaşın çözümü için Bakan Çavuşoğlu’nun yönetiminde yapılan görüşmeler, dünyanın gözünü bir kez daha Türkiye’ye çevirdi. Tarihi zirveyi aralarında Rusya, Ukrayna, ABD, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail, Japonya ve Hollanda gibi ülkelerin de yer aldığı 34 ülkeden 330'un üzerinde gazeteci takip etti.

[3. Dünya Savaşı mı?] Hafta içinde savaşa dair kritik açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin "Üçüncü dünya savaşı başlayacak ve ancak o zaman uçuşa yasak bölge oluşturacaksınız. Ama çok geç olacak" sözleri şok etkisi oluştururken, Rusya’nın sivil ayrımı gözetmeksizin devam ettiği bombaların hedefi bu kez bir çocuk hastanesi oldu. Mariupol Belediyesi, Facebook üzerinden yaptığı bir paylaşımda şehirdeki bir çocuk hastanesinin Rus birlikleri tarafından hedef alındığını açıkladı. İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Rusya’nın Iprin’deki bombardımanının savaş suçu olabileceği değerlendirmesi yaptı.

[Binlerce Rus askeri öldürüldü] Savaşın 14. gününde Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol’den sivillerin tahliyesi için insani koridorlar açıldı. Rus güçlerinin belirli aralıklarla yaptığı ateşkes ihlallerine ve kar yağışının neden olduğu zorluklara rağmen tahliyeler devam etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus güçlerin Mariupol'da 300 bin sivili rehin tuttuğunu, mutabakata rağmen tahliyeyi engellediğini iddia etti. Ukrayna yönetimi, savaşından başından itibaren 10 binin üzerinde Rus askerini öldürdüklerini iddia etti. ABD istihbaratı ise ölen rus askerlerinin sayısının 2-4 bin arasında olduğunu açıkladı.

[Kararlar dünyayı etkiliyor] Kiev yönetimi, aralarında mısır, buğday, tahıl ve tuzun da bulunduğu temel gıda maddelerinin yurtdışına satışına yasak getirdi. Ukrayna Tarım Politikaları ve Gıda Bakanı Roman Leshchenko kararın halkın ihtiyaçlarının karşılanması için alındığını belirtti. Tüm dünyadaki tahıl üretiminin yaklaşık %30'u Rusya ve Ukrayna’da yapılıyor.

[Rusya’ya yeni yaptırımlar yolda] ABD Başkanı Joe Biden, Fransız, Alman ve İngiliz mevkidaşlarıyla Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ve Rusya’ya uygulanması planlanan yaptırımlar hakkında telekonferans görüşmesi gerçekleştirdi. 1 saat 19 dakika süren toplantının ardından Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi’nin Meclis Üyelerine gönderdiği mektupta, Rusya’ya yönelik bir yasa tasarısı üzerinde çalışıldığını bildirdi.

[Erdoğan’dan kesintisiz diplomasi] Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının son bulması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yürüttüğü kesintisiz ve etkin diplomasi dikkati çekiyor. Erdoğan, 22 Şubat'tan bu yana 20'yi aşkın devlet ve hükümet başkanı ile görüşmeler gerçekleştirdi.

[AB’den ayrıcalıklı mülteci politikası] Avrupa Birliği'nin Rusya'nın saldırısına uğrayan Ukrayna'dan kaçanlarla, dünyanın başka yerlerindeki çatışma bölgelerinden kaçanlara koruma sağlamadaki uygulamaları farklılık gösteriyor. Ukraynalılara kısa sürede kolaylaştırılmış imkanlar tanınmasına karşılık Suriye, Afganistan, Irak veya Afrika gibi dünyanın başka yerlerindeki silahlı çatışmalardan kaçanlar için AB'nin farklı bir uygulaması bulunuyor

[En çok çocukları etkiliyor] Ukrayna'daki durum en çok çocukları vurdu. Ukrayna’dan ayrılan 2 milyondan fazla kişi yüz binlercesi çocuk. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ülkedeki 7,5 milyon çocuğun yaşamları için de tehdit oluşturuyor. 7,5 milyon çocuk içinde okul öncesi ve liseye kadar eğitim seviyesinde olan 3 ile 17 yaşları arasındaki 5.7 milyon çocuğun eğitimleri yarım kaldı.

[Alman gazetesi: Umudun Silahı Bayraktar] Alman Bild gazetesi, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşta kullanılan silahlı insansız hava aracı (SİHA) "Bayraktar TB2"leri övdü. "Ukrayna savunması, Türk teknolojisine güveniyor. Umudun Silahı Bayraktar" başlığı kullanılan haberde, TB2'lerin üç kıtada Rus askeri teçhizatını yok ettiği vurgulandı.

[Podcast] Tüm dünya tarafından yakından takip edilen Rusya-Ukrayna savaşı sadece sahada ağır silahlarla devam etmiyor, siber teknoloji tarafında da büyük bir mücadele var. Rusya-Ukrayna krizinin siber güvenlik boyutu ile ilgili tüm detayları dinlemek için tıklayın:


2 günlük resmî ziyaretine başlayan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Türkiye’yi 2008’den bu yana ziyaret eden en üst düzey İsrailli yetkili oldu. Herzog’u Türkiye’ye getiren uçağın üzerine Ayasofya Camii ve Galata Kulesi siluetleri konulurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından törenle karşılandı. Önce başbaşa görüşen daha sonra da heyetlerarası görüşmelere katılan iki lider, basın toplantısında ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği mesajları verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve İsrail’in ekonomi ve enerji başta olmak üzere birçok alanda işbirliği yapabileceğini dile getirdi. Rusya-Ukrayna savaşının enerji güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, “Enerji ve enerji güvenliği alanlarında yürütülecek projelerde işbirliğine hazır olduğumu Sayın Cumhurbaşkanı’na ifade ettim. Türkiye, böylesi projeleri hayata geçirebilecek tecrübe ve kapasiteye sahiptir” diyerek Doğu Akdeniz’de yapılması planlanan doğalgaz boru hattına yeşil ışık yaktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de önümüzdeki dönemde İsrail’i ziyaret edeceğini açıkladı.


TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, çalışmaları süren sosyal medya yasasının sansür yasası olmayacağını söyledi. “Yasa üç katmanlı olacak: Bir taraftan internet medyası ile ilgili düzenlememiz var. 5651 sayılı kanunla ilgili birtakım yeni talepler de bulunuyor. Üçüncüsü ise dezenformasyon konusunda düzenleme var” diyen Yayman, “Biz hem özgürlükleri koruyacak hem de kamu düzenini sağlayacak bir yasal düzenleme arayışı içerisindeyiz” dedi. Yayman, dezenformasyon kriterlerinin belirlenmesi için Almanya ve Fransa’dan ilham aldıklarını da belirtti.

[İnfografik] Almanya ve Fransa’nın Sosyal Medya Yasaları hangi yaptırımları beraberinde getiriyor? Suç kapsamı, teknoloji devlerinin sorumluluk ve yükümlülük alanları ve cezalar itibariyle iki ülke yasaları bir çok katı yaptırımı kapsıyor.


KISA...KISA...KISA...

• Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, görevden af talebi kabul edilen Bekir Pakdemirli'den boşalan Tarım ve Orman Bakanlığına Vahit Kirişçi atandı.


• Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul dahil olmak üzere birçok il için kar yağışı uyarısı yaptı. Havaların yeniden ciddi bir şekilde soğuması nedeniyle Aybar kar fırtınasının etkisini göstereceği belirtildi. Fırtınanın etkili olacağı illerde ise eğitime ara verileceği duyuruldu.


• Mali Suçları Araştırma Kuruluna (MASAK) geçen yıl 511 bin 26 kişi hakkında 515 bin 627 bildirim gönderilirken, suç gelirlerinin aklanması konulu bildirimler 5 yılda 2,5 kat arttı.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 448 milyonu,
• Vefat sayısı 6 milyonu geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 14 milyon 500 bine,
• Vefat sayısı 96 bine yaklaştı.


Sağlık Bakanlığı, Covid-19 için geliştirilen yerli aşı TURKOVAC'ın faz-3 çalışmalarının Azerbaycan'da başlayacağını açıkladı.


Bilim adamları, Covid-19 virüsünün zihinsel işlev üzerindeki endişe verici etkisini vurgulayan bir çalışma yayınladı. Buna göre hafif bir vaka bile beyne zarar verebiliyor.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Şubat ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Bu verilere göre geçtiğimiz Şubat ayında Hazinenin nakit gelirleri 277 milyar 542 milyon lira, nakit giderleri ise 222 milyar 778 milyon lira oldu. Böylelikle Şubat ayında nakit dengesinde 55 milyar 513 milyon liralık fazlalık oluştu.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayına ilişkin işgücü istatistiklerini yayımladı. Buna göre, işsiz sayısı Ocak ayında bir önceki aya göre 21 bin kişi artarak 3 milyon 859 bin kişi oldu. İşsizlik oranı yüzde 11,4 seviyesinde gerçekleşti.


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının bitkisel yağlar ve süt ürünleri öncülüğünde şubatta tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.


[Detay] ] FAO raporunda, tahminlerin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın olası etkisinin hesaba katılmadan yapıldığını aktardı. Fiyatların savaşın seyrine göre daha da artış göstereceği tahmin ediliyor.


Kültür • Sanat

Portre

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan "Ekitabım" uygulaması hizmete açıldı. “Ekitabım” uygulamasıyla okurlar, kamu yayıncıları ve özel yayınevleri tarafından yayımlanan binlerce e-kitaba ücretsiz olarak ulaşabilecek, kitapları mobil cihazlarına indirerek 15 gün boyunca okuyabilecek, kendi kitaplıklarını oluşturabilecek, masaüstü ya da mobil cihazlarında kaldıkları yerden okumaya devam edebilecek, notlar alabilecek.


Dünyanın farklı yerlerinde Türkiye'yi ve Türk kültürünü tanıtan, kültürel alışveriş yoluyla Türkiye'yle bağ kuran insan sayısını artırmayı hedefleyen Yunus Emre Enstitüleri, Yunus Emre'nin mesajlarını dünyada yaygınlaştırmak üzere İngilizceye çevrilmiş olan şiirlerini dijital medya aracılığıyla yayınlıyor. Haluk Bilginer, Yunus Emre'nin Talat Sait Halman tarafından İngilizceye çevrilmiş olan 3 şiirini İngilizce yorumlayarak, tüm dünyaya 700 yıldır taze olan bu mesajları iletiyor.


Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde halı dokuma kursuna katılan kursiyerler, 14. ve 15. yüzyıllarda Avrupa'daki sarayları süsleyen Uşak halısını geleneklere uygun şekilde dokuyor. Suriye sınırında üretilen geleneksel Uşak halıları, ABD ve İspanya'ya gönderilecek.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Dedesi 2. Dünya Savaşı’nda Almanlara karşı savaştı... Annesi Ukraynalı, babası Rus. Putin ile anlaşamadı, kurduğu Rusya’nın Facebook’u VK’dan ayrılmak zorunda kaldı... Şimdi ise kurucusu olduğu Telegram ile WhatsApp’ın en büyük rakibi... Pavel Durov, Ukrayna-Rusya cephesinde yaşananlarla ilgili düşüncelerini yazdı: Bugün olsa yine aynısı yaparım...


Instagram, Rus devlet medyasından gelen gönderileri ve Rus kontrolündeki medya sitelerini etiketleme ve bulunmalarını zorlaştırma kararı aldı. Twitter da, Rus devlet bağlantılı medya sitelerine bağlantı veren içerikleri etiketlemeye devam ediyor. Facebook ile Twitter’ın yanı sıra YouTube ve TikTok da AB'de RT ve Sputnik'i yasakladı. Apple da bu uygulamaları aynı şekilde App Store'dan çekerken Rusya’da tüm ürün satışlarını durdurdu.


Türkiye'nin son yıllarda başta savunma sanayi olmak üzere teknoloji alanındaki atılımları meyvelerini vermeye başladı. Son yıllarda yüksek teknoloji gerektiren projeleri birer birer hayata geçiren Türkiye, birçok projeyi de yakın gelecekte vitrine çıkarmaya hazırlanıyor. Türkiye, son dönemde en çok savunma sanayindeki atılımları ile adından söz ettiriyor. İşte hayata geçen ve vitrine çıkmayı bekleyen projeler…


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

[Altınoluk’tan] Çocuk ve anne... İlk kadın ve ilk anne Hz. Havva (a.s.)’dan bu güne kadar birbirinden ayrı düşünülemeyen, ayrı düşünülmesi mümkün olmayan ikili...


Bağırsak sağlığı için en önemli mikro organizmalardan biri olan probiyotik, daha çok mayalanarak hazırlanan besinlerin içinde yer alıyor. Sindirim sisteminin doğru çalışması ve şişkinliğin kısa sürede giderilmesi için probiyotik yoğurdun gün içinde belli ölçüde tüketilmesi tavsiye ediliyor.


Yeni bir araştırma, iyimser insanların, başa çıkmaları gereken daha az stresli olaya sahip oldukları için kötümserlere göre daha uzun ve daha sağlıklı yaşadığını ortaya koydu.



Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Rahmet ve infak mevsimi Ramazan yaklaşıyor. Hüdayi Vakfı yeni kampanyasının detaylarını paylaşarak, dünyanın her köşesinden hayırseverlere çağrıda bulundu.


"3 günde Kuran Programı” Mart ayı takvimi açıklandı. Detaylar ve katılım için tıklayın:


Türk Kızılayı, Ukrayna’da savaştan etkilenen sivillere yardım elimizi uzatıyor. Yardım kampanyasının detayları için tıklayın:


Derin Okuma

Derin Okuma

[Sürekli genişleyen güç: Rusya] Küçük bir hakimiyet alanına sahip Moskova Prensliği, Kiev’e bağlıyken bağımsızlaşmış ve uzun asırları geride bıraktıktan sonra Rus Çarlığı, Sovyetler Birliği ve sonunda Rusya Federasyonu olarak adlandırılan bir güce dönüşmüştür. Tarihin akışı içerisinde zaman zaman Türkler ve Japonlar tarafından durdurulan Rus yayılmacılığı bugün kendileriyle aynı kökenden gelen Ukraynalıların mukavemetiyle karşı karşıyadır.


[Rusya’nın Müdahalesi Ortadoğu’yu Nasıl Etkiler?] Bu anlamda Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesiyle, Rus varlığının bizzat kendini gösterdiği Ortadoğu’da da hareketlilik yaşanması ve etkiler üretmesi kuvvetle muhtemel. Bu noktada iki alan ortaya çıkıyor: Libya ve Suriye... Libya’da kilitlenen sürecin en önemli parçalarından biri Rusya. Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e en güçlü desteği veren ülkelerin başında Rusya geliyor. Özellikle Rus askeri güvenlik şirketi Wagner’in Libya topraklarındaki faaliyetleri dikkat çekici.


[Ukrayna Rusya'nın bataklığı mı olacak?] Savaşın seyri nereye evrilir, şimdiden kestirmek zor. Ancak Rusya Ukrayna'da bir bataklığa saplanabileceği gibi yayılmacı tutumunu sürdürerek Doğu Avrupa'nın doğal komşusu haline de gelebilir. Odessa Bölgesi bu anlamda kritik bir öneme sahip. Ukrayna'nın Slavlıkla yakın kan bağı vardır ve dilleri de birbirine yakındır. Ancak Ruslar çok etnikli federasyon yapısı içerisinde Slav birliğini dahi sağlayamamış bir devlet görüntüsü veriyor. Putin bu durumu tersine çevirmek istiyor.


[Rusya’nın Enerjisine Bağımlılık ve Yaptırımlar] Soğuk Savaş döneminde günümüz Rusya’sından doğal gaz ithal etmeye başlayan Batı Avrupa ülkeleri bilhassa Kırım’ın ilhakından sonra Rus enerji kaynaklarına bağımlılıklarını azaltmaya çalışsa da yüksek oranda bağımlılıkları halen sürüyor. Avrupa Birliği günümüzde en fazla doğal gaz aldığı ülke Rusya olmasıyla gündeme geliyor. Son verilere göre yirmi yedi üye ülkesi bulunan AB’nin toplam doğal gaz ithalatı içinde Rus doğal gazının oranı yaklaşık yüzde 47’dir.


Dua

dua.png

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: