19 Ocak 2024

 

 

 

GÜNDEM

              19 Ocak 2024
 

A Gündem’in yeni formatıyla sizlerleyiz.
Bültenimizi e-posta, WhatsApp ve Telegram 
kanallarıyla takip edebilirsiniz.
Keyifli okumalar...

ABONELİK İÇİN TIKLAYINIZ


OKU - PAYLAŞ 
 

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar…

Ortadoğu‘da gerilim artıyor. Filistin, Lübnan, Yemen ve Irak‘ta çatışma var. Geride bıraktığımız 100 günde 25 bine yakın sivil hayatını kaybetti. Türkiye ise üst üste ikinci kez terör saldırısının hedefinde, 9 şehidimiz var. Haftanın öne çıkan tüm gelişmelerini sizler için derleyen A Gündem’i yakın çevrenizle paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasına katkı sunabilirsiniz...

Ayet-i Kerime

Allah, faiz malını mahveder, sadakaları ise bereketlendirir. Allah hiçbir günahkâr nankörü sevmez.
(Bakara, 276)


Hadis-i Şerif

Her meşrû ve güzel iş sadakadır.
(Buhârî)


Nükte

Sadaka belâlara siper-i sâikadır.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

7 Ekim'de Gazze'ye yönelik saldırılarını başlatan İsrail ordusu, bölgede katliamlarına 105 gündür devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, can kaybı bilançosu güncellendi. Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 24 bin 448'e, yaralıların sayısı ise 61 bin 504'e yükseldi.

[İsrail ve Hamas yardımda anlaştı] İsrailli esirlere ihtiyaç duydukları ilaçların sağlanması karşılığında, Gazze'de sivillere insani yardımların ulaştırılması konusunda anlaşmaya varıldı.

[Hamas‘tan tarihi çağrı] Hamas Lideri İsmail Haniye: "Artık kurtuluş mücadelesini birlikte vermenin zamanı geldi. Filistin direnişini desteklemek için küresel bir cephe, uluslararası bir ittifak kurulması çağrısında bulunuyorum."

[İsrail vatandaşlarını geri çağırdı] İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir: "Türkiye'deki tüm İsraillileri derhal geri dönmeye çağırıyorum."

[Yemen'e kural dışı saldırı] Kızıldeniz’deki saldırıları bahane ederek İngiltere ile birlikte Yemen’de Husileri vuran ABD'nin uluslararası hukuku ihlal ettiği, kendi anayasasına göre Kongre’den onay alması gerektiği belirtildi. BM ise gerekçe olarak ileri sürülen ‘seyrüsefer serbestisini koruma’nın da saldırıya herhangi bir uluslararası meşruiyet sağlamadığını . duyurdu


[Metina‘da 9 şehit verdik] Terör örgütü PKK, Kuzey Irak'taki bir üs bölgesine sızmaya çalıştı. Sızma girişimi sırasında çıkan çatışmalarda 9 Türk Silahlı Kuvvetleri personeli şehit oldu. Çatışmalarda 4 personel de yaralandı.

[Operasyonlar sürüyor] Pençe Kilit Harekatı bölgesinde hava harekatları ile mağara, barınak, petrol tesislerinden oluşan 78 hedef imha edildi, 81 terörist etkisiz hale getirildi.

[Yeni harekatlar yolda] Kabine toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terör yuvalarının tamamını darmadağın etmeden durmayacağız." açıklamasında bulunurken, yeni harekat için önümüzdeki ayları işaret etti.


ÖNE ÇIKANLAR

[Zenginler listesi belli oldu] Forbes, Türkiye'nin en zenginleri listesini güncelledi. İlk üçte sırasıyla; Murat Ülker - 5,1 milyar dolar, Semahat Sevim Arsel - 3 milyar dolar ve İpek Kıraç - 2,9 milyar dolar var.


[Üniversiteyi bırakmada artış gözleniyor] Türkiye'de 2018-2022 yılları arasındaki beş yılda 1 milyon 957 bin üniversite öğrencisi okulu bıraktı. Birinci sırada Anadolu Üniversitesi yer alıyor.


[Üniversiteyi bırakmada artış gözleniyor] IMF tarafından yapılan yeni bir analize göre, yapay zeka teknolojisi, dünya çapında tüm işlerin yaklaşık yüzde 40'ını etkileyecek.


[Ayasofya‘da yeni dönem başladı] Ayasofya'da ücretli sistem devreye girdi. Ayasofya’ya ibadet amacıyla gelenler haricindeki yabancı turistler için giriş ücreti 25 Euro olarak belirlendi.


[Faruk Beşer son yolculuğuna uğurlandı] Ülkemizin önde gelen İslam Âlimlerinden, öncü insan, fıkıh âlimi Muhterem Faruk Beşer Hoca vefat etti. Kendilerine Rabbimizden rahmet, sevenlerine sabr-ı cemil niyaz ederiz.




TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

[Küresel boykot sonuç veriyor]

İsrail'e desteği nedeniyle boykot edilen Starbucks, Londra'daki bir şubesinde reklamlarında başörtülü kadın kullanarak boykotu kırmaya çalıştı. Görüntüler sosyal medyanın gündemi oldu.


[Tehlikeli provokasyon]

Antalyaspor’da forma giyen İsrail asıllı futbolcu soykırım destekçisi şovu sonrası gözaltına alındı. alındı.


[Seçimlere heykel tartışması]

CHP’li Barış Yarkadaş’ın “Heykel bir medeniyet ölçüsüdür.” sözleri sosyal medyada en çok yorum alan değerlendirme oldu.


[İsrail’e tokat gibi sözler]

Güney Afrika’yı temsil eden avukatlardan Ni Ghralaigh, Uluslararası Adalet Divanı'nda Filistinli Papaz Munzir İshak’ın sözlerini hatırlattı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

[2024 Emekliler Yılı ilan edildi]

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024’ü “Emekliler Yılı” olarak ilan ettiklerini açıkladı. Erdoğan SSK ve Bağkur emeklilerine ek yüzde 5 puan zam verildiğini belirtirken, en düşük emekli aylığı 10 bin liraya yükseltildi. Erdoğan, memur, SSK ve Bağkur ayrımı yapmadan tüm emeklilerin yıllık maaş artış oranlarının önümüzdeki Temmuzda eşitleneceğini . söyledi


[Bütçe açığı 20 yılın zirvesinde]

Hazine ve Maliye Bakanlığı Aralık ayına dair merkezi yönetim bütçe istatistiklerini yayımladı. Bütçe, yaşanan deprem felaketinin de etkisiyle 1,37 trilyon TL açık verdi.


[Faiz indirimi olmayacak]

AB Merkez Bankası üyesi Robert Holzman, "Faiz indirimi bekleyenler korkarım hayal kırıklığına uğrayacaklar" diye konuştu.


[ İhracat artışında BAE başı çekiyor ]

Türkiye'nin geçen yıl ihracatının değer bazında en fazla arttığı ülke 2 milyar 269 milyon dolarlık yükselişle Birleşik Arap Emirlikleri oldu. BAE'yi, 1 milyar 776 milyon dolarla Rusya takip ediyor.


[ Alman ekonomisi ilk kez küçüldü ]

Almanya ekonomisi 2023 yılında yüksek enflasyonun etkisiyle pandemiden beri ilk kez daraldı. Ancak 3. çeyrek büyüme verisinin yukarı yönlü revize edilmesiyle ekonomi resesyonun eşiğinden döndü. Sanayi devi Almanya'daki küçülme, ülke ekonomisinin geleceğine yönelik soru işaretlerini artırdı.


[ 150 bin TL maaşa işçi yok ]

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin 2023 yılının son çeyrek dönemine ilişkin İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nda, sektörde orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşandığı ve ücretlerin aylık 150 bin lira seviyelerine çıktığı belirtildi.


Kültür • Sanat

portre

[ Okur’un yeni sayısı çıktı]]

35. sayısında Okur Dergisi, kalemi silah olarak kullanan kitaplardan bahsedilen "Direniş Edebiyatı" dosyasını okurlarının istifadesine sunuyor. Bu sayıda tam 219 kitabın tanıtıldığı Okur’da 2023'ün yıldız kitapları soruşturması da yer alıyor.


[ Mehmet Genç'in son arzusu kitaplaştı ]

2021 yılında vefat eden tarihçi Mehmet Genç'in son isteği yerine getirildi. Osmanlı iktisat tarihi çalışmalarıyla bilinen Genç'in, terekeler üzerine yapılmasını istediği çalışma "Terekeler Neyi Derler" başlığıyla kitaplaştı.


Teknoloji • Dijital Dünya

teknoloji

[ İlk astronotumuz uzayda ]

Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı. Milli Uzay Programı kapsamında "ilk insanlı uzay misyonu" hedefini gerçekleştirecek Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.


[ Apple yine zirvede ]

ABD'li teknoloji şirketi Apple, 2023'te akıllı telefon satış hacmi bakımından Samsung 'u geride bırakarak ilk sıraya yerleşti.


[ İnternet reklamları kullanıcıları etkiliyor ]

Ticaret Bakanlığının araştırma raporuna göre, internet kullanan her 10 kişiden 4'ü internet reklamlarından etkileniyor. Kişisel verilerin paylaşılması noktasında iki tüketiciden biri endişeli.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

[ Maske koruma sağlıyor ]

Son dönemde artan üst solunum yolu hastalıkları hakkında konuşan Prof. Dr. Ateş Kara: “Hasta olanların maske takması hastalığın yayılmasını engelleyecektir.”


[ Gereksiz vitamin sorun çıkarıyor ]

Vitamin ve minerallerin gereksiz kullanımıyla bağışıklık sisteminin vitamin ve minerallerle gereğinden fazla uyarılması diyabet, sarkoidoz, troid gibi hastalıklara yol açabiliyor.


[ Çocuklarda ekran bağımlılığına dikkat!]

Ekran bağımlılığı, teknolojinin “sağlıksız kullanımı” diye tanımlanabilecek bir durumdur ve kişinin ekran başında geçirdiği süre ile belirlenir.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

[ 3 aylara özel Hadis Halkaları başlıyor ]

Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren gençlik kuruluşu, dernek ve vakfın bir araya gelerek organize ettiği, üç aylar boyunca devam edecek olan 'Hadis Halkalarına' kayıtlar, hadishalkalari.org adresinden başladı.


[ Lider Eğitim yeni seyyahlarını bekliyor ]

Yarıyıl tatilinde 16 farklı yer ziyareti ve daha nice aktivitelerle çocuklar için kaçırılmayacak 2 günlük bir program için tıklayınız.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Dünyanın yeni buhranı: Ahlaki çatışma ]

Dünya bir buhrandan geçiyor. Bu artık sadece klasik bir Doğu-Batı çatışması değil. Bu sol-sağ, kapitalizm-sosyalizm çatışması da değil. Bu bir ahlaki çatışma, bu bir vicdani çatışma, bu bir akli çatışma. Yoksa Kanada 'da okul bahçeleri kazdıkça ortaya çıkan toplu cesetlerin bir benzerinin New York'ta bulunan sinagogların altına kazılan tünel ve dehlizlerden çıkmasından bu kadar korkar mıydık hiç?


[İsrail terörünün normalleştirilmesi ]

Naziler’in yöntem ve soykırım planını izleyen İsrail, yaptığı eylemleri normalleştirerek meşru müdafaa olarak dünyaya sunmakta ve böylece kötülüğün sıradanlığını kendi haklılığı olarak anlatmaktadır.


[Filistin ve Batı’nın ifade özgürlüğü ile imtihanı ]

Az sayıdaki istisna dışında hemen her kamusal alanda İsrail eleştirisinin hatta ateşkes talep etmenin ya da Filistin toplumuna destek çıkmanın antisemitizm ve terör propagandası gibi temelsiz iddialarla baskılandığı görülmektedir.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olmak için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta görüşmelerinden bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWİTTER | İNSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Bulv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak olarak yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK 

 

PAYLAŞ: