2 Nisan 2021 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 2 Nisan 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Tüm dünyada geleneksel ve yeni medyanın bütün motivasyonunu yeniden yükselişe geçen koronavirüs vakalarına yönlendirdiği bir haftayı geride bırakıyoruz.

Altınoluk Gündem’de bu hafta bir kez daha Covid-19’a odaklanırken, farklı kategorilerde onlarca haberi istifadenize sunuyoruz. Keyifli okumalar….

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Kimseyi Alaya Almayın)

"Ey mü’minler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın. Belki de onlar, kendilerinden daha hayırlıdır. Kadınlar da kadınları alaya almasınlar. Belki onlar kendilerinden daha hayırlıdır. Kendi kendinizi ayıplamayın, birbirinizi kötü lâkaplarla çağırmayın. Îmandan sonra fâsıklık ne kötü bir isimdir! Kim de tevbe etmezse işte onlar zâlimlerdir."
(el-Hucurât, 11)


Hadis-i Şerif (Mümin Samimiyeti)

"Mümin, (kolayca) kaynaşılan kişidir.(İnsanlarla)kaynaşamayan ve kendisiyle kaynaşılamayan kimsede hayır yoktur."
(Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 400)


Nükte (Kimseyi Küçük Görme)

"Temiz bir bardakta bulunan saf ve berrak bir suya bir damla necâset düştüğünde, nasıl ki o su, bütün sâfiyet ve kıymetini kaybederse; Allâhʼın kullarını küçük görerek dolaylı yoldan büyüklenmek de, kulun Hak katındaki değerini yok eder."
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Küresel salgın yeniden yükselişe geçti. Avrupa’da artan vakalara Türkiye de katılırken yeni vaka sayısında Avrupa birincisi oldu. Sağlık Bakanı Koca, mutasyonun Türkiye'deki oranının yüzde 75'lere ulaştığını açıkladı.

Uzmanlar, gençlerin COVID-19’a artık daha fazla yakalandığını açıklarken, Bloomberg, dünyada en fazla aşı uygulayan ülkelerin listesini paylaştı. Listenin ilk iki sırasında ABD ve Çin bulunurken Türkiye yaklaşık 14 milyon doz aşı ile 7. sırada yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü ise, koronavirüse karşı geleneksel tıp uygulamalarına karşı olmadığını açıkladı.

The Washington Post'un haberine göre ABD'de Biden yönetimi, insanların Covid-19'a karşı aşılandıklarını kanıtlamalarına yardımcı olacak, aşı pasaportları olarak tanımlanan kimlik bilgilerinin nasıl yönetileceğine dair planlar üzerinde çalışıyor.


Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 4,5'ten yüzde 5'e çıkardı. Bankadan yapılan açıklamada, Avrupa ve Orta Asya bölgesi ekonomilerine ilişkin tahminlerin güncellendiği belirtildi.


Merkez Bankası Dijital Para Ar-Ge projesi başlatarak, pilot uygulama için hazırlıklara başladı. Böylece dijital paranın gerçek hayatta kullanılabilirliğine ilişkin değişik senaryolar test edilecek. Dijital paranın tasarımına ilişkin daha kapsamlı bulgular elde edilecek ve prototip sistemler geliştirilecek.


ABD Dışişleri Bakanı Blinken’den sıradışı Suriye açıklaması: “Suriye halkının çektiği acıyı düşündüğümde aklıma kendi iki çocuğum geliyor. Onlara yardım etmek için nasıl harekete geçmeyiz? Yapmazsak yazıklar olsun bize."


Dünya genelinde terör örgütleri tarafından hedef alınan çocukların sayısı her geçen gün artıyor. Uluslararası sivil toplum kuruluşları raporları ise, hedeflenen yaş grubunun da giderek düştüğünü gözler önüne seriyor.


Fransa'da İslamcı Ayrılıkçılıkla Mücadele Yasası adı altında Müslümanlara yönelik baskılara her gün bir yenisi ekleniyor. Ülkede son olarak Senato'da görüşülen karara göre yasaya okul gezilerinde başörtülü annelerin katılımı, belediye havuzlarında tesettür mayosu ve çocukların kamusal alanda başörtüsü takması yasakları eklendi.


Muhsin Yazıcıoğlu 12. ölüm yıl dönümünde anılıyor. 55 yıllık dolu dolu bir ömür, 25 Mart 2009'da halen tam çözülemeyen bir helikopter kazasıyla sona erdi. İşte Muhsin Yazıcıoğlu'nun yaşamından kesitler...

[Altınoluk'tan] Muhsin Yazıcıoğlu'nun Görüşleri: Doğu-Güneydoğu İçin Ne Yapılmalı?

[Altınoluk Röportaj] Muhsin Yazıcıoğlu İle... "Siyaset Dini İhtiyaçları Teminde Bir Araç"


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 130 milyona,
• Ölüm sayısı 3 milyona
• Uygulanan toplam aşı 600 milyona yaklaştı
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 3 milyon 300 bini,
• Ölüm sayısı 31 bin beş yüzü geçti.
• Uygulanan aşı sayısı 16.303.825 oldu.


Kovid-19 risk haritasının açıklanmasının ardından Türkiye genelinde 64 ilin kategorisinin değişmesi nedeniyle bu illerde uygulanan tedbirler de değişti.


Türkiye platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli aşı çalışması, insan denemelerine geçen dünyadaki 4. aşı adayı oldu, Dünya Sağlık Örgütü'nün listesine girmeyi başardı.


ABD ve 13 ülke, koronavirüsün kökeninin hayvanlar olduğu sonucuna ulaşan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanlar raporuna tepki göstererek, raporun "çok geç açıklandığını" ve "orijinal verilere ulaşım sağlamadığını" açıkladı.


Kültür • Sanat

Portre

 

Altınoluk Dergisi, Nisan - 2021 tarihli 422. sayısıyla okuyucusu ile buluştu. Yeni sayıya buradan ulaşabilirsiniz.


Necip Fazıl Kısakürek’in önemli şiirlerinden Çile’nin bugüne dek hiç bir yerde rastlamadığımız ilk örneği keşfedildi.


Ordu’nun Perşembe ilçesinde bulunan ve Osmanlı döneminde inşa edildiği düşünülen çivisiz ahşap cami, günümüzde ibadette kullanılarak, tarihe ışık tutuyor.


[Altınoluk'tan] Şarkiyatçılar'ın Gözdesi Ayasofya Kütüphanesi: Bir ‘yazma eser kütüphanesi’ olan Ayasofya Kütüphanesi; caminin güneyinde, meydana bakan iki payandanın arasında yer alır. Osmanlı süsleme ve yapı sanatının en dikkat çeken örneklerindendir.


Teknoloji

Teknoloji

 

Türkiye geçen yıl toplam elektrik üretiminin yüzde 12'sini rüzgar ve güneşten karşılayarak dünya ortalamasının (yüzde 9,4) üzerinde performans gösterirken, bu kaynaklardan elektrik üretimini 2015-2020 döneminde 3 katına çıkardı.


Türkiye'nin siber güvenlik başarısı artıyor: Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, 2 yıldır ülkelerin siber güvenlik karnelerini hazırlıyor. Türkiye, verilerini paylaşan 76 ülke arasında en başarılı yüzde 5'lik dilimde yer alıyor.


We Are Social 2021 verilerine göre Türkiye, yüzde 68'lik kullanım oranıyla Instagram'ı en çok kullanan ülke konumunda.


KVKK, Yemeksepeti’nin uğradığı siber saldırı ile detayları paylaştı. Buna göre Yemeksepeti’nin 27 Mart’ta duyurduğu ve 25 Mart’ta gerçekleştiğini belirttiği siber saldırı, aslında 18 Mart’ta yapılmış. Yemeksepeti'nin KVKK'ya yaptığı bilgilendirmeye göre veri ihlalinden etkilenen kişilerin sayısı ise tamı tamına 21 milyon 504 bin 83!


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Sosyal medya hayatımıza bazı 'sanal kahramanları' soktu. Özellikle rol model arayışında olan genç ve ergenlik çağındaki çocuklar bu ‘sanal kişilikler’den daha fazla etkileniyor. ‘Infulencer etkisi’ denilen bu etki, ruhsal sıkıntılara da yol açıyor.


Vücuttaki toksinleri temizleyen, böbrek taşı oluşumunu engelleyen Isırgan otunun müthiş etkisine birlikte bakalım…


Şehir hayatı ve endüstrileşmenin sonucuyla hava kirliliğinin artmaya başladığını dile getiren uzmanlar, hava kalitesinin önemine dikkat çekti. Hava kirliliğine maruz kalmak organ yetmezliğine kadar götürebilir.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Doğu Afrika ülkesi Uganda'nın başkenti Kampala'nın kalbi olarak nitelendirilen Kololo mevkiinde imarı tamamlanan Hz. Ebubekir Camii ibadete açıldı.


Musul’da savaş yorgunu genç ve çocuklar, gönüllü eğitimcilerin verdiği kurslarla hayata tutunuyor.


İstanbul Tasarım Merkezi, çeşitli atölyelerine online olarak devam ediyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

Harvard Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, çoğunluğun eskisi gibi tam zamanlı olarak ofiste çalışmak yerine esnek ya da tamamen evden çalışma modelini istediğini, ofislere dönmek isteyenlerin çoğunlukla evli ve çocuklu kişiler olduğunu ortaya koyuyor.


Bugün insan gücüne ihtiyaç duyan pek çok işin, gelecekte Yapay Zeka ve makineler tarafından yapılacağı iddia ediliyor. Ancak yerimizin dolduramayacağını düşünenler de var. Peki hangi meslek, ne kadar tehdit altında?


Bir dijital imparatorluğa doğru yol alıyoruz. Ülkelerin öneminin kalmadığı, sınırların ortadan kalktığı, veriye sahip olanın bireyi ve toplumları yönettiği ve yönlendirdiği bir dijital imparatorluk. İnsanlığa uygulanan Kovid kumpası da Trump’a konan dijital karartma da hep bu yolun taşları.


Brüksel'deki 24 Mart tarihli NATO Dışişleri Zirvesi çerçevesinde Blinken'in Türkiye'nin NATO'ya çapalanması konusunda belirttiği görüş, ABD-Türkiye ve Avrupa-Türkiye ilişkileri konusunda verdiği olumlu mesajlar çok dikkatle takip edilmeli…


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2021 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: