9 Nisan 2021 - Cuma

Altınoluk
 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 9 Nisan 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye bu hafta boyunca bir yandan koronavirüs salgınında artışı konuşurken, diğer yandan emekli amirallerin yayınladığı bildiriyi tartıştı.

Altınoluk Gündem’de bu hafta Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmelere değinirken, gündeme dair notlar düşüyoruz. Keyifli okumalar….

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Kim Ramazan'a Erişirse)

"O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır. Artık içinizden kim bu aya yetişirse onu oruçlu geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa, başka günlerden sayısınca tutar. Allah sizin için kolaylık istiyor, güçlük çekmenizi istemiyor. Sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu göstermesinden ötürü Allah’ı tazimle anmanız için ve şükredesiniz diye uygun hükümler gönderiyor."
(Bakara, 185)


Hadis-i Şerif (Günahlardan Temizlenme Ayı)

"Şüphesiz Allah Ramazan orucunu farz kıldı. Ben de Ramazan gecelerini ihya etmeyi sünnet kıldım. Her kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan'ı oruçla, gecelerini namazla ihya ederse, anasından doğduğu gün gibi günahlarından temizlenmiş olur" buyurmaktadır.
(İbn Mâce, İkametu's-Salâ, 173; İbn Hanbel, I, 191, 195)


Nükte (Rahmet ve Mağfiret Mevsimi)

"Ramazan kelimesi, bir görüşe göre “ramda” mastarından “yanmak” mânâsına gelir. Kızgın yerde yalın ayak yürüyerek yanmak demektir. Ramazân-ı Şerîf de, çekilen açlık ve susuzluğun harâretiyle günahların yanıp kalplerin temizlendiği bir aydır. Rabbimiz, bu rahmet ve mağfiret mevsiminden cümlemizi müstefîd eylesin."
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri
 

104 emekli amiralin imzasıyla yayınlanan ve seçilmiş iktidarı hedef alan bildiri ülke kamuoyundan sert tepki aldı. Emekli amirallerin yayınladığı muhtıra gibi bildiride, "Kanal İstanbul iptal edilsin, Montrö Boğazlar Sözleşmesi tartışmaya açılmasın" gibi dikte edici ifadeler kullanıldı.

Gece yarısı yayınlanan bildiri tüm Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Siyasi irade başta olmak üzere vatandaşlardan, Atlantik ötesi kurulumlu vesayet artıklarına binlerce tepki geldi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 103 emekli amiralin açıklamasına ilişkin soruşturma başlatıldığını duyururken, bazı emekli amiraller gözaltına alındı. Muhtırayı imzalayan amirallerin koruma ve lojman hakları ellerinden alınırken, rütbelerin sökülmesi yönünde çağrılar sürüyor.


Amerikan iş dünyası dergisi Forbes'un Milyarderler Listesi'nde bu yıl rekor sayıda isim yer alırken, yeni tip koronavirüs salgınına rağmen milyarderlerin toplam serveti 5 trilyon dolarlık artışla 13,1 trilyon dolara ulaştı.


Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,7 büyüme gösterdi.

Almanya'nın günlük gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung'daki haberde, Türkiye'nin Otomobili'nin Tesla, Volkswagen ve diğer tüm potansiyel rakiplere meydan okuyacağı anlatıldı.


‘Tarihin sonu’ tezinin sahibi ünlü ABD’li siyaset bilimci Francis Fukuyama, Türk SİHA’larının savaşa etkisini analiz eden bir makale yazdı. Türkiye’nin dengeleri ABD, Çin veya Rusya’dan daha fazla belirlediğini belirten Fukuyama, “Küresel görünüm, askeri SİHA’lar tarafından değiştirildi ve Türkiye burada ana aktör oldu” dedi.


Günlük Kovid-19 vakaları 50 bine yaklaşınca Diyanet İşleri Başkanlığı da kendi tedbirlerini devreye soktu. Teravih namazı geçen Ramazanda olduğu gibi camilerde değil yine evde kılınacak.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, kamuoyunun merakla beklediği kararı açıkladı: “Mevcut şartlarda teravih namazlarımızı camide değil evlerimizde kılmanın daha uygun olduğuna karar verdik. Böyle bir duyuruyu yapmak benim için çok acı ama sağlık önemli.”


Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesinde büyük başarı sağlandı. Okul-Kur'an Kursu işbirliğindeki projeden yetişen ve hafızlık sınavına giren öğrencilerin %84'ü başarılı oldu. Son yapılan sınavda 7 bölgeden 387 öğrenci Hafızlık Belgesini aldı.


Geçici görevlendirme ile Ayasofya-i Kebir Camii'nde imamlık vazifesini yürüten Mehmet Boynukalın, bu görevinden ayrılma talebinde bulundu. Boynukalın'ın talebi olumlu yanıt buldu. Boynukalın, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde akademik kariyerine devam edecek.


Küresel Salgın
 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 133 milyona,
• Ölüm sayısı 3 milyona
• Uygulanan toplam aşı 711 milyona yaklaştı
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 3 milyon 630 bini geçti,
• Ölüm sayısı 33 bine yaklaştı.
• Uygulanan aşı sayısı 18.206.980 oldu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Amacımız ülkemizi ramazanda dinlendirerek bayram sonrasındaki güzel günler için hazırlamak.”


İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde 36 ilde yapılan araştırmada, yeni tip koronavirüs salgınının birinci yılında hava kirliliğinin, bir önceki yıla oranla ortalama yüzde 8 azaldığı tespit edildi. Salgının birinci yılında hava kirliliği İstanbul, Ankara ve Bursa'da azaldı.


Kan grupları ile Covid-19’dan ağır hastalanma ya da ölüm riski arasında hiçbir bağlantı olmadığı açıklandı.


Araştırmalara göre Covid-19 görülen her üç kişiden biri psikolojik ya da nörolojik rahatsızlık yaşıyor.


Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan aşı açıklaması: "Kovid-19 aşısı dahil olmak üzere hiçbir aşının içerisinde besleyici vitamin ve gıda içerikli bir madde bulunmamaktadır. Böyle şeyin vücuda zerk edilmesi orucu bozmamaktadır fakat ihtiyatlı hareket etmek açısından iftar ve imsak arasında olunabilir." dedi.


Kültür • Sanat

Portre
 

Ramazan Ayı'nın vazgeçilmez geleneği mahyalar 11 Ayın sultanı için hazırlanıyor. 450 yıllık Osmanlı geleneği yüzyıllardır cami minarelerini süslüyor. Mahya geleneğinin son ustaları da ramazan için yoğun tempoda çalışıyor.


İslam ve sanat, gelenek ve gelecek: “21. yüzyılın ilk çeyreğinde bir başka tehlikeyle daha karşı karşıyayız. Görece yeniden hatırladığımız, canlandığını iddia ettiğimiz sanatlar, zanaatlar tam da 21. yüzyıla yakışır bir simülasyon burkacının içinde içeriksiz, niteliksiz bir görüntü nesnesine dönüştürülmektedir.”


2017 yılından itibaren Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı bünyesinde Arapça, İslâmî İlimler ve Açık Lise seminerleri verilen İlam Açık Lise’ye başvurular başladı. Hafızlığını bitirmiş ve Açık liseye kaydolmuş öğrencilerin, ilmî ve irfânî bakımdan donanımlarını sağlamak amacıyla kurulan programın detayları için tıklayın.


Katar Foundation tarafından çevrim içi düzenlenen 5. Uluslararası Arapça Münazara Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, "Ana Dili Arapça Olmayan Ülkeler" kategorisinde dünya şampiyonu oldu.


Teknoloji

Teknoloji
 

İş yeri alışverişine 56 milyon dakika harcadık: Avansas verilerine göre, tüketiciler geçen yıl iş yeri alışverişine 56 milyon dakikadan fazla zaman harcadı. 2019 yılına kıyasla yeni kullanıcı sayısı yüzde 68 artarken, en çok satılan ürünler arasında hijyen ürünleri, dezenfektan, çay, Türk kahvesi yer aldı.


Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçen yıl itibarıyla Türkiye'de e-ticaret hacminin 2019 yılına göre yüzde 66 artış göstererek 226 milyar 200 milyon liraya yükseldiğini belirterek, "e-ticaret hacminin genel ticarete oranı 2019 yılında yüzde 9,8 iken, 2020 yılında 5,9 puan artışla ortalama yüzde 15,7’ye çıkmıştır" dedi.


“Business Insider” bir hacker platformunda 106 ülkeden 533 milyon Facebook kullanıcısının telefon numaraları ve kişisel verilerinin çevrim içi olarak ücretsiz paylaşıldığı iddiasında bulundu. Yayımlanan kişisel bilgilerin yaklaşık 20 milyonunun Türkiye’den olduğu açıklanan haberde, söz konusu bilgiler arasında telefon numaraları, konum bilgileri, doğum tarihleri, elektronik posta bilgilerinin bulunduğu aktarıldı.


İçişleri Bakanlığınca geliştirilen Kadın Destek Uygulaması (KADES), Türkiye'de en fazla kullanıcıya sahip çevirimiçi mağaza Google Play Store'da yaşam alanında en fazla indirilen 3'üncü uygulama oldu.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık
 

İslami açıdan aile hayatının esasları: Ayet ve hadisler ışığında aile…


[Altınoluk'tan] İkisi de yazı olan “pdf” yi “Word” e çevirmek bile ciddi bir teşkilat gerektirirken, beynimizdeki var olduğunu düşündüğümüz fındık kadar alan, bir türlü açıklayamadığımız bir mekanizma ile bu işi kıvırmaktadır. Biz bir taraftan araştırmaya devam edelim, bir taraftan “yumurtaya can veren Rabbimizin hikmetinden sual olunmayacağı“ gerçeğini unutmayalım.


ABD'de yapılan bir araştırmada, yüksek şeker tüketimi ile ilgili dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Uzmanlara göre fazla şeker tüketimi beyni çocuk yaşta tehdit etmeye başlıyor.


Osmanlı tıbbının altın kuralı: "Az ye"


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler
 

Hüdayi Vakfı, on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’i idrak etmeye sayılı günler kala hazırlıklarını tamamladı. Dünyanın farklı coğrafyalarına ulaşacak bu iyilik kervanına sizler de katılabilirsiniz.


Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, bu yıl 8 milyon ihtiyaç sahibine yardım ulaştırmayı hedeflediklerini duyurdu. Ramazan'da 60 bin gönüllü ihtiyaç sahipleri için sahada olacak.


Yeşilay Uzaktan Eğitim Platformu yenilendi!


Derin Okuma

Derin Okuma
 

Arşive Ruh Veren Tarihçi: “Mehmet Genç, Osmanlı tarihçiliğinin boyar maddesiydi. Tonlarca beyaz ham maddeye bir kaşık kırmızı boyar madde attığınızda, bütün kitle kıpkızıl olur. Birkaç kısa makaleyle arşivdeki ölü rakamları canlandıran “unvansız tarihçi” gelecek nesillere işaret feneri oldu.”


'Şairlerin Sultanı' Baki: “Hayatı ve edebi kişiliği ile öne çıkan Divan edebiyatı şairlerinden Baki, vefatının 421. yılında anılıyor.”


Dünyanın gündemi yükselen Afrika ve Türkiye: “Türkiye’nin geçmişin içe kapanık monoton devlet ve dış politika mantığını bir kenara bırakması özellikle Sahraaltı Afrika ülkeleri ile yürütülen yapıcı diplomasi faaliyetlerinin meyveleri kısa sürede ekonomik ilişkilere de yansıdı.”


[Altınoluk'tan] Sâlih Kulların Ramazan-ı Şerif Halleri: “Bu ümmetin sâlihlerininin, Ramazan-ı şerifi büyük bir iştiyakıyla beklediklerine dair çok sayıda menakıp anlatılır. Gerçek hayatın âhiret hayatı, hakiki sermayenin de ebediyet sermayesi olduğuna inanan kimse, elbette Hakk’ın rahmet ve ihsanının âdeta coştuğu bir mevsim olan Ramazan-ı şerife karşı gönlünde bir şevk taşıyacak, o aya karşı büyük bir tazim duygusuyla dolacak ve onu büyük bir heyecanla karşılayacaktır.”


Aşı pasaportu küresel ölçekte fırsat eşitsizliğini derinleştirebilir: “Sadece belli aşılar için geçerli olacak bir pasaportun lojistik sorunu ve aşıların stok durumu da düşünüldüğünde ülkeler arasında bir fırsat eşitsizliği yaratma ihtimali var.”


Dua

Dua
 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2021 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: