23 Nisan 2021 - Cuma

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 23 Nisan 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Tüm dünya pandemi sonrası döneme odaklanmışken, Türkiye’de de bundan sonraki süreçte neler yaşanacağına dair ipuçları görmekteyiz.

Bu çerçevede; Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz yeni bir Altınoluk Gündem ile karşınızdayız. A-Gündem’in daha çok kişiye ulaşması için lütfen bağlantılarımızı paylaşın… Keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Kur'an'ın İndirildiği Ay)

"Ramazan ayı, insanlara yol göstermek, doğrunun ve hakkı bâtıldan ayırmanın açık delilleri olmak üzere Kur’ân’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden kim Ramazan ayına ulaşırsa onda oruç tutsun."
(Bakara, 2/185)


Hadis-i Şerif (Şeytanların Bağlandığı Ay)

“Mübarek Ramazan ayına kavuştunuz. Yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda cennetin kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve azgın şeytanlar bağlanır.”
(Nesâî, Sıyâm, 5)


Nükte (Son Ramazan'ımız Olabilir)

"Ramazân-ı Şerîf, ömür takvimi üzerinde tefekkür mevsimidir. Düşünmeliyiz ki, geçen Ramazan ayında aramızda olan nice eş-dost, akraba; bu Ramazân-ı Şerîf’te aramızda değiller. Geçen Ramazan, onların son Ramazan’ıydı. Biz de önümüzdeki senenin Ramazan ayında olacak mıyız, meçhul! Dolayısıyla idrâk etmekte olduğumuz bu ayı son Ramazan'ımız olabileceği şuuruyla, büyük bir uyanıklık, basîret ve teyakkuz içinde değerlendirmeye gayret edelim."
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye'yi F-35 programından resmi olarak çıkardı. Pentagon’dan bir yetkilinin Anadolu Ajansı muhabirine verdiği mülakata göre ABD 2006 yılında imzalanan 9 üyelik mutabakat zabtının iptal edildiğini ve geriye kalan 8 üye ile tekrar mutabakat imzalandığını belirtti.

Bu şekilde Türkiye resmi ve hukuki olarak F-35 programında çıkarılmış oldu. Pratikte ABD, Türkiye’nin mülkiyetine verilmiş olan uçaklara Türkiye’ye gelmeden el koymuş ve Türkiye’de üretilen parçaların alımını durdurmuş ve bu parçalar için yeni tedarikçiler bulmuştu.

The New York Times kaynaklı bir başka haberde ise, ABD Başkanı Biden’ın 24 Nisanda 1915 Ermeni olaylarını “soykırım” olarak tanıyacağını belirtildi. Son yıllarda yaşanan politik olaylarla halihazırda kötü olan Türk-Amerikan ilişkilerinin olası bir duyuru ile daha da kötüye gidebileceği belirtiliyor: “Bu, ABD'nin Türkiye ile ilişkilerini daha da yıpratacaktır, ancak Biden bu riski almaya istekli.”


Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" ile "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı" kuruldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Vedat Bilgin, Ticaret Bakanlığına Mehmet Muş getirildi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm sektörler için geçerli olmak üzere nisan, mayıs, haziranı kapsayacak şekilde kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam etme kararı aldık'' açıklamasında bulundu.


KKTC Başbakanı Ersan Saner, mahkemeden "Kur'an kursları KKTC'de kapatılıyor" yönünde bir karar çıkmadığını belirterek, "KKTC'de hiç kimsenin Kur'an kurslarını kapatma diye bir niyeti yok, böyle bir olay da yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’de tartışmalara neden olan Kur'an öğretimi kararına ilişkin "Anayasa Mahkemesi Başkanının yapmış olduğu bu açıklamayı kabul etmemiz mümkün değil. Kuzey Kıbrıs bir Fransa değildir!" demişti.


Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kripto paralar ödeme hizmetlerinde ve elektronik para ihracında kullanılamayacak.

Türkiye'de işlem yapan kripto para borsalarından Thodex'te iki gündür işlem yapılamıyor. 391 bin kişinin işlem yaptığı platformun kurucusunun 2 milyar dolarlık kripto parayla Tayland'a kaçtığı belirtiliyor. Şirket ise 4-5 gün sürecek bakım çalışması nedeniyle işlemlerin durduğu iddiasında. Siber suçlarla mücadele ekipleri şirketin merkezinde inceleme yapıyor.


İletişim Başkanlığı, yeni nesil doğrulama platformu ile yalan habere savaş açacak.

Uzmanlara göre, bir yalan haber ortalama 10 saat içerisinde bin 500 kullanıcıya ulaşıyor ve doğru haberlerin aynı kitleye ulaşması 60 saat alıyor. Ayrıca yalan bilgi, doğru bilgiye kıyasla yüzde 35 daha fazla kişiye erişiyor.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 140 milyonu,
• Vefat sayısı ise 3 milyonu geçti
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 950 milyonu aştı.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 4 buçuk milyona,
• Vefat sayısı 37 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 20.798.116 oldu.


Kovid-19 verilerine göre, 18 Mart-18 Nisan'ı kapsayan sürede vefatlar 4 kat, ağır hastalar ise 2 kat arttı.


Dünya genelinde 904 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapıldı.


Uzmanlar: “Covid-19'un kalp ritim bozukluğu olan hastalarda önemli çarpıntıları tetiklediğini ve ölümlere sebep olduğunu biliyoruz.”


DSÖ: Covid-19 vaka ve hastaneye yatış oranları 25-59 yaş arasında endişe verici şekilde artıyor


Kültür • Sanat

Portre

 

Pakistan’ın milli şairi Muhammed İkbal: “Bugün Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde okul ve üniversitelere, çeşitli enstitülere ve mabetlere ismi verilen Muhammed İkbal, gerek İslam düşüncesine yönelik çalışmaları gerekse şiirleriyle milyonlarca kişiyi etkiledi.”

[Altınoluk'tan] Halil İbrahim Kurucan yazdı: “Muhammed İkbal… Varlığını, “ölümünden sonra da” devam ettirebilmiş, hayatıyla ve eserleriyle arkasında “hoş bir seda” bırakabilmiş çok az insan vardır tarihte…”


Köklü tarihiyle göz kamaştıran Anadolu’da, her karış topraktan tarih çıkıyor. 2020’de yapılan 502 arkeolojik faaliyetle 6 bin 437 eser çıkarıldı.


Unutulmuş bir Ramazan geleneği: Diş kirası

Bütün bir cihana misafir ağırlama dersleri veren bir okul gibidir Osmanlı coğrafyası. Allah tarafından gönderildiğine inanılan ve evi şereflendiren misafiri ağırlamak, Osmanlı uygarlığı için başlı başına bir sanattır. Osmanlı Devleti, misafirperverlikte öylesine üstün bir kültür geliştirmiştir ki bu eşsiz kültürün izlerini halen barındırsak da, inceliğini ve zarafetini tekrar hatırlamamız gerekir.


Türk tıp tarih ve sanatının öncüsü: Ahmet Süheyl Ünver. Ülkemizin kültür ve irfan hayatına yayınladığı eserleri, arşivi, hocalığı ve sohbetleri ile unutulmayacak katkıları olan Ahmet Süheyl Ünver; 17 Şubat 1898 tarihinde İstanbul Fatih'te doğar. Ailesinden gelen çok çeşitli fikir ve zanaat kültürü, Süheyl Ünver’in hayatının şekillenmesinde önemli bir rol oynar.


Teknoloji

Teknoloji

 

Hacker saldırılarındaki artış ve Yemeksepeti, Facebook ve Linkedin’de yüz milyonlarca kişinin kişisel bilgilerinin çalınması bir çok kişiyi endişelendirdi. Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanı, verilerin çalınması halinde izlenecek yolu anlatıyor.


TOGG, 2022 yılı son çeyreğinde ilk seri versiyonunu banttan indireceği C-SUV modeli ile dünyanın en prestijli tasarım ödüllerinden iF Design Award'da, Türkiye'den mobilite alanında ödül kazanan ilk marka oldu.


Olası İstanbul depremine önerilen yüzen ev projesi: Sudaki Umut


2020 yılında dünya çapında yaşanan karantina kapsamında rekor büyüme kaydeden Netflix 2021 yılına kötü başladı. Ocak ve Mart ayları arasında Netflix'e yaklaşık 3,98 milyon yeni üye katılırken bunun öngörülen 6,2 milyondan çok daha az olduğu bildirildi. Yılın ilk üç ayında son 8 yılın en kötü çeyreğini yaşayan Netflix’in hisseleri haberin açıklanmasının ardından anlık olarak yüzde 11 düştü. Netflix’in piyasa değeri 25 milyar dolar azaldı.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Sağlıklı bir şekilde oruç tutmak ve Ramazan döneminde kilo almamak için doğru ve dengeli besinlerden oluşan sahur ve iftar mönüleri oldukça önemli bir yer tutuyor.


Uykunuzun bölünmemesi için sahura kalkmıyorsanız bir kez daha düşünün. Gün içinde ihtiyacınız olan enerjiyi sadece iftarda yediklerinizle karşılamanız biraz zor…


Oruç tutan yaşlıların iftarda sağlıklı pişirme yöntemleriyle besinler tüketmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bol sıvı tüketilmesi uyarısında bulundu.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı, 2011’den bu yana eğitim ve insani yardım faaliyetleri gerçekleştirdiği Uganda'daki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize Ramazan emanetlerinizi ulaştırmaya devam ediyor.


Türkiye Diyanet Vakfı, ramazan ayı boyunca yurtiçindeki ihtiyaç sahiplerine 61 milyon lira dağıtacak.


Irak'ın başkenti Bağdat'ta yaklaşık 7 yıl önce bir grup gönüllü gencin çöp yığınlarının olduğu alanı temizleyerek iç göçmenlere sıcak yemek sunmak için kurdukları Çorbahane’de her gün ihtiyaç sahiplerine iftar veriliyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

Sosyal Medya Bağımlılığının Farklı Kuşaklar Üzerindeki Etkisi: Bu araştırma, Çoklu kuşak kuramından hareket ederek sosyal medya bağımlılıklarının farklı kuşaklar üzerindeki kullanımlarının farklılığını tespit etmeyi amaçlıyor.


Futbolcuların iftarlarına saygı duyulmayan Müslüman ülke: “Geçtiğimiz günlerde Ankara Keçiörengücü’nün oruç tutan futbolcuları, oyun sakatlık nedeni ile durunca saha kenarında su ve hurma ile oruçlarını açtılar. Yayıncı kuruluş da bu sahneleri sosyal medyadan paylaştı. Bu paylaşım bir haftada 5 milyon kez izlenmiş.”


İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te Filistinliler için yılın en canlı dönemi ramazan ayında, renkli bir gelenek bulunuyor. On binlerce Müslüman'ın ibadet etmek için akın ettiği Kudüs'ün sokakları rengarenk ışıklarla donatılıyor.


Ipsos tarafından yapılan ve 30 ülkeden 21.011 katılımcının katıldığı araştırma, zihinsel ve duygusal olarak en fazla etkilenen ülkeleri ortaya koydu. Listenin en tepesinde yer alan ülkeyse Türkiye oldu. Türk katılımcıların %61'i, zihinsel ve duygusal sağlığının kötüye gittiğini söyledi.


Daha önceleri ABD ve İngiltere ülkeleri Rusya’yı siber saldırılardan dolayı doğrudan suçlamışlardı. Ancak bu kez ilk defa ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, NATO ve AB’nin peş peşe gelen açıklamaları ve bir tür ortak görüş bildirir gibi doğrudan Kremlin’i adeta “siber suçlu” gibi tanımlamaları son derece manidar.


Haftanın Fotoğrafı

Dua

 

Ramazan ayının son cuma günü ibadete açılması planlanan Taksim Camii'ne ilk kez asılan mahya ilgi odağı oldu.

Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: