21 Mayıs 2021 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 21 Mayıs 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Siyonist İsrail rejiminin Filistin topraklarına yönelik saldırıları sürerken, bir çok İslam ülkesiyle birlikte dünya kamuoyu sessizliğini koruyor. Türkiye’nin yürüttüğü yoğun diplomasi trafiği ve Filistin topraklarına dönük insani yardımlar ise artarak sürüyor.

Altınoluk Gündem’de bu hafta, Filistin meselesini merkeze alarak Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derledik… Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (İbadette Devamlılık)

“Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et.” ”
(Hicr, 99)


Hadis-i Şerif (En Sevimli Amel)

““Allah katında amellerin en sevimlisi, az da olsa devamlı olanıdır.”
(Ebû Davûd, Tatavvu, 27)


Nükte (Kullukta Gevşeklikten Sakınalım)

"Nasıl ki günümüzde salgın hastalık sebebiyle “kontrollü normalleşme” kararları alındığında; “–Aman rehâvete kapılmayalım, tedbirlere devam edelim, ciddiyeti elden bırakmayalım!” deniliyorsa, Ramazan’dan sonra da kulluk hayatımızda gevşemekten ve rehâvete kapılmaktan sakınmalıyız."
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Filistin'deki Yahudi terörü yüz yılı aştı: Filistin’de sivillere yönelik şiddet yüz yıldan fazladır artan şekilde devam ediyor. Son yüzyılda dünya siyaseti büyük değişimler geçirdi, büyük savaşlar yaşandı, rejimler değişti, uzay çağı başladı fakat Filistinlilere yönelik İsrail şiddeti değişmedi.

İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırıları bir haftayı geride bırakırken, saldırılarda 200 Filistinlinin hayatını kaybetmesi ve bin 307 kişinin yaralanması insani felaketin boyutunu gösteriyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne devam eden saldırılarında onlarca çok katlı bina, konut, kurumsal tesis, okul, medya merkezi, emniyet ve hizmet merkezi ya tamamen yıkıldı ya da ağır hasar aldı.

Küresel güçlerin İsrail’in yanında pozisyon aldığı saldırılara karşı dünya sessizliğini korurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya ülkelerinin liderleriyle yoğun diplomasi trafiği yürütmeye devam ediyor.

Hamas, İsrail’e karşı uzun soluklu bir hazırlık yaptıklarını dünyaya ilan ederken, İsrail ordusunun hedef gözetmeksizin düzenlediği saldırılarda Gazze'de 31, Batı Şeria'da 3 çocuk şehit oldu.

Yıllardır sivilleri vuran, Filistinlilerin haklarına el koyan İsrail, işgal altındaki topraklarda yeni yerleşimler açıyor. Birleşmiş Milletler ise çözüm olmak bir yana, çözümsüzlüğün adresi oluyor. Alınan kararların hiçbiri İsrail tarafından uygulanmıyor, Amerika Birleşik Devletleri de İsrail'e destek veriyor.

Filistin meselesinde çözümsüzlüğün adresi: Birleşmiş Milletler


Mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın veri paylaşımıyla ilgili gizlilik sözleşmesinin kabul edilmesi için belirlediği son tarih 15 Mayıs sonunda geldi. WhatsApp'ın gizlilik sözleşmesini kabul etmeyen kullanıcıları neler bekliyor?


Avusturya Müslümanlar için Dokümantasyon ve Danışmalık Merkezi (Dokustelle) tarafından hazırlanan "2020 Müslüman Karşıtı Irkçılık Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı. Çarpıcı detayların yer aldığı rapora göre, 2020’de Avusturya'da Müslümanlara yönelik bin 400’ün üzerinde ırkçı saldırı gerçekleşti


Toyota, çip tedarikindeki sıkıntılar nedeniyle Japonya’da yer alan iki fabrikasında 7 Haziran’dan itibaren sekiz gün süreyle üretimi durdurmaya karar verdi. Geçtiğimiz ay, Birleşik Krallık’taki iki Jaguar Land Rover fabrikasında üretimi durduran Tata Motors ise ilk çeyrekte 1 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kontrollü normalleşme süreci hakkında “Aşılarda hızlanmayı yakaladığımız andan itibaren çok rahat adım atacağımızı ifade edebilirim. 1 Haziran'dan itibaren daha rahatlayacağımıza inanıyorum. Şu anda bir ölçü tutturmak yanıltmak anlamına gelir. Niyetimiz mümkün olduğunca kısıtlamaları ortadan kaldıracak adımları atmak.” dedi.

Soylu ayrıca PKK ile mücadele hakkında "Bugün Türkiye'de kalan terörist sayısı 260. Beytüşşebap'ta ise 4 terörist daha etkisiz hale getirildi. Bundan 5 yıl önce Türkiye'de her gün bir patlama vardı. Şimdi bunların önüne geçtik. Bunu çekemiyorlar. Netanyahu ile Sayın Cumhurbaşkanımızın benzetilmesinin altında tamamen bu vardır. Türkiye burada bambaşka bir ivme yakaladı. Bütün bunlar yapılırken siyaseti elemanlaştırmışlar. Siyaset elemanlaşamaz. Siyaset kutsal bir şeydir, siyaset milletin emanetinin sözcüsüdür, tarihin sözcüsüdür." dedi.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 165 milyona ,
• Vefat sayısı ise 3 milyon 420 bine yaklaştı
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 1 milyar 500 milyonu aştı.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyona yaklaştı,
• Vefat sayısı 42 bini geçti
• Verilen toplam doz sayısı 27.281.361 oldu.


Kademeli normalleşme takvimi belli oldu. 1 Haziran'a kadar sürecek 'kademeli normalleşme’nin detayları için tıklayın.


Kademeli normalleşme takviminin açıklanmasının ardından hangi işletmelerin açık, hangilerinin bir süre daha kapalı kalacağı açıklandı. İşte detaylar…


17 günlük tam kapanma sürecinde vaka sayısı azalmaya devam ediyor. Vaka sayısı 63 binlerden 11 bin seviyesine geriledi. Peki 17 Mayıs'tan itibaren geçilecek kontrollü normalleşme sürecinde bu kazanımları korumak için neler yapmak gerekiyor?


BioNTech CEO'su Prof. Uğur Şahin, "Amacımız, pandemiyi sona erdirmek, hastaneye yatışları azaltmak ve normal bir hayata dönmeye yardımcı olmak için dünyanın dört bir yanındaki insanlara Kovid-19 aşımızı mümkün olduğunca çok dozda ulaştırmak. Türkiye'nin aşılama çalışmalarına önemli katkılarda bulunabildiğimiz ve bize duyulan güven için minnettarız" açıklaması yaptı.


Kültür • Sanat

Portre

 

Türkçe eski bir dil olmasının yanı sıra, en çok konuşulan diller arasında 5'inci sırada. Köklü bir geçmişi olan Türkçenin asırlar boyu yolculuğuna gelin birlikte göz atalım…


Siyonist İsrail rejiminin Filistin topraklarına saldırıları sürerken komuoyu, bu toprakların tarihi arka planına daha çok eğiliyor. ‘Filistin Meselesi’ni yakinen anlayabilmek için okuma önerileri…


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) raporuna göre, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle geçen yıl müzelerin yaklaşık yüzde 90'ı ortalama 155 gün ziyarete kapatıldı.


Teknoloji

Teknoloji

 

Dünyanın en fazla kullanılan harita servisi Google Haritalar, Gazze'yi düşük çözünürlüklü olarak gösteriyor. Yani aslına bakılırsa tepeden bakıldığında binalardaki, yollardaki ve şehirdeki tahribatın görünmemesi için bir sansür uygulanıyor.


Türkiye'nin yeni ve en gelişmiş hava aracı! AKINCI TİHA gökyüzü ile buluştu... Selçuk Bayraktar, seri üretim bandından çıkan ilk AKINCI TİHA'nın test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu.


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu verilerinden yaptığı derlemeye göre, ülkede 82,1 milyon mobil telefon abonesi bulunuyor. Türkiye'de cep telefonu operatörleri arasında bugüne kadar 151 milyon 91 bin 343 numara taşınırken, sabit telefonlarda bu sayı 2 milyon 263 bin 38 olarak kayıtlara geçti.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Sağlıkla ilgili doğru bilgilere ulaşma, bu bilgileri anlama ve kullanma becerisi, kısaca sağlık okuryazarlığı... Son dönemde önemi çok daha artan sağlık okuryazarlığı, bireylerin sağlığı ve ülkelerin sağlık sistemleri için kritik bir unsur.


En faydalı 7 yaz meyvesi: Meyve tüketmek her mevsimde olduğu gibi yaz aylarında da son derece önemlidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler sağlıklı ve lezzetli meyvelerden alınabilir.


“Süper besin’ tabiri ilk olarak 20’nci yüzyılın başlarında muz reklamlarında kullanılmaya başladı. Günümüzde ise 'süper besin', özellikle besin değeri yüksek ve kalorisi düşük olmak üzere sağlık için birçok faydası olan herhangi bir gıdayı tanımlamak için kullanılıyor. ‘Süper gıda’ tüketiminin birçok avantajı olsa da çok fazla tüketmek aslında abur cubur yemek kadar tehlikeli olabilir!


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı, adak, dakika ve nafile kurbanları yerlerine ulaştırmaya devam ediyor. Hüdayi Vakfı’nda yurt içi adak kurban bedeli kurbanlıkların büyüklüğüne göre 1.250TL, 1.500TL ve 2.000TL olarak belirlendi. Yurt dışı adak kurban bedeli ise 950TL.


Türkiye'nin merhamet eli Türk Kızılay, Filistinlilerin yanında yer almaya devam ediyor. Kurum, “Filistin Yaralı, Uzat Elini” sloganıyla yürüttüğü yardım kampanyası kapsamında bölgenin acil ihtiyaçlarını karşılıyor.


İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Gazze'de İsrail ordusunun saldırılarından dolayı evlerini terk etmek durumunda kalan Gazzelilere yemek dağıtarak acılarını paylaşıyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

Nekbe’den İbrahim anlaşmasına Kudüs’ün işgal tarihi: Bugünlerde Şeyh Cerrah mahallesinde ve Mescid-i Aksa’da Filistinlilere ve Müslümanların en kutsallarına yapılan saldırılar 19. yüzyıldan beri adım adım işletilen bir planın ve projenin artık son adımlarının yaklaştığını gösteriyor.

Filistin'in 73 yıldır süren dramı “Nekbe” : İsrail'in 14 Mayıs 1948'de tarihi Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi, Filistinliler için onlarca yıldır devam eden felaketler silsilesinin başlangıcı oldu.


Türk medyası Siyonist yalan makinesini ürkütüyor: Kafasını Siyonist kara propaganda aygıtından kurtarabilen her özgür insan İsrail’in işlediği suçları görebiliyor. Bu suçlar ve onları aklamaya çalışan aparatlar tarihin utanç sayfalarına kaydediliyorlar.


Filistin’e yönelik saldırılar karşısında bir çok İslam ülkesi sessizliğini koruyor. İslam İşbirliği Teşkilatı’na ise ‘samimi ol’ çağrıları yapılıyor.


İran siyasetini Zarif’in ses kaydı üzerinden okumak: “İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in basına sızdırılan ses kaydında dile getirdiği iddialar, İran siyasal sistemini bilenler açısından şaşırtıcı değil.”


Hangi Başörtüsü?: “Avrupa'da insan haklarının dışarıdan gelen 'öteki' paydaşları çoğaldıkça 'haklar' dönemi de kapanıyor.”


Dünyayı okullulaştırmak: Beyaz adamın son yükü “Tam şu anda, yani siz bu satırları okurken dünyada kaç okulda derse başlama zili çalıyordur, hiç düşündünüz mü? Dünyada kaç sınıfın dersi matematiktir ve kaç öğrenci matematik dersine geç kalmamak için sınıflarına koşturuyordur?”


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: