18 Haziran 2021 - Cuma

Altınoluk

 

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 18 Haziran 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri derlediğimiz A Gündem’de bu hafta, kritik NATO Zirvesi’nin detaylarına odaklanıyor, Covid-19’da son duruma eğiliyoruz.

Kültür Sanat, Teknoloji ve Aile Sağlık kategorilerimiz gözden kaçmayan içeriklerle dolu dolu… Keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Doğru Söz Söyleyin ki...)

“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğru söz söyleyin ki Allah sizin işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın.”
(Ahzâb, 33/70-71)


Hadis-i Şerif (Söz, Kalp, İman)

“Kulun kalbi doğru olmadıkça imanı doğru olmaz. Sözü doğru olmadıkça da kalbi doğru olmaz.”
(İbn Hanbel, III, 199)


Nükte (Söz Söylemeden Evvel)

Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- konuşmadan evvel iyi düşünmek îcâb ettiğine işaretle; “...Özür dilemeni gerektiren bir sözü söyleme!..” buyurmuşlardır. (İbn-i Mâce, Zühd, 15)
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargâhında gerçekleşen NATO Zirvesi tamamlandı. Zirvenin ardından yayımlanan bildiride, "Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmektedir." ifadesi yer aldı.

[İnfografik] Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Zirvesi'ni değerlendirdiği açıklamasında, ”Küresel istikrarın muhafazasında NATO'nun hem belirleyiciliği hem de üstlenmesi gereken sorumluluklar artmıştır." dedi. Biden ile görüşmesiyle ilgili olarak da konuşan Erdoğan, “Kendisini Türkiye’ye davet ettim” dedi.

[Analiz] ABD Başkanı Biden’ın NATO Zirvesi’nden en büyük beklentisi, ülkesinin uluslararası sistemdeki dominant pozisyonuna ve Batı merkezli uluslararası sisteme en büyük meydan okumayı yapan Çin’e karşı diğer NATO üyelerinin tam desteğini almaktı. Peki istediğini aldı mı?


NATO Zirvesi sonrası Azerbaycan’a geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlham Aliyev ile tarihi imzaları attı. İki ülke arasında imzalanan "Şuşa Beyannamesi” ilişkilerin yeni dönemdeki yol haritasını belirliyor.

Kars Anlaşması’na atıfta bulunulan beyanname ilgili konuşan Erdoğan, “Bugün yeni bir tarihi adımı attık. 11 A4 sayfası bu beyanname bugün hayatiyet kazanıyor. Şuşa'da en kısa sürede başkonsolosluk açmayı planlıyoruz. (Zengezur koridoru) Bu projenin hayata geçirilmesiyle doğudan batıya herkesin istifade edebileceği yeni bir ortak koridor açılacaktır. Savunma sanayi alanındaki ilişkilerimizi daha da tahkim ediyoruz. Burada İHA'lar, SİHA'lar ciddi işler gördüler.” dedi.

İlham Aliyev ise 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşması’na atıfta bulunan Şuşa Beyennamesi’yle verilen mesajların tüm dünyada ses getireceğini söyledi.


Ulaştırmadaki stratejik hamle Kanal İstanbul’un ilk köprü detayları belli oldu. Kuzey Marmara Otoyolu’na bağlantılı inşa edilecek köprünün genişliği 46 metre, kuleleri ise 196 metre yüksekliğe çıkacak.


Terör örgütü PKK'ya son 3 yılda büyük darbe vuruldu. Operasyonlarda çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi, yüklü miktarda silah, mühimmat ve patlayıcı ele geçirildi. Aralarında Rus, ABD ve İsveç yapımı silahlar dikkati çekiyor.


Portekizli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo'nun bir Euro 2020 basın toplantısında önündeki iki Coca-Cola şişesini kaldırmasının ardından meşrubat devinin piyasa değeri 4 milyar dolar düştü.


Twitter, Ocak 2020’den bu yana platformunda Covid-19 ile ilgili paylaşılan tweetlerin verilerini paylaştı. Buna göre Türkiye’de pandemi döneminde Covid hakkında 23 milyondan fazla Tweet atıldı. Bu dönemde Covid ile ilgili en çok paylaşılan ‘hashtag’ler ise #evdekal, #evdehayatvar ve #HayatEveSığar oldu.


Türkiye, otomobilde beyaz rengi tercih etti. 2021 yılının ilk çeyreğinde satılan 253 bine yakın aracın yüzde 40'ı beyaz renk oldu. Beyazı; gri, mavi, kırmızı ve siyah renk araçlar takip etti. Kiri göstermemesi ve çizikleri belli etmemesi, beyaz araç tercihinde önemli etkenler olarak gösteriliyor.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 178 milyona ,
• Vefat sayısı ise 3 milyon 850 bine yaklaştı
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 2.496.809.053 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyon 350 bine,
• Vefat sayısı 49 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 38.864.097 oldu.


G7 ülkeleri, ihtiyaç sahibi ülkelere toplam 1 milyar doz Covid-19 aşısını Covax programı aracılığıyla hibe etme sözü verdi.


Aile hekimlerinde BioNTech başladı, bir günde 1.5 milyon kişi aşılandı.


Corona virüs salgınında bir eşik daha aşıldı. Türkiye'de ilk doz corona virüs aşısı yapılan kişi sayısı 20 milyonu aştı. İlk doz 13 Ocak'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yapılmıştı.


Kültür • Sanat

Portre

 

İlk Türk İslam halifesi ve 9'uncu Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in hayatı beyazperdeye taşınıyor. 'Yavuz: Adaletin Kılıcı' adlı projenin oyuncu kadrosunun oluşturulması için çalışmalarına başlandı. Filmin çekimleri 2022'de Fas'ta gerçekleştirilecek.


Yazar-düşünür Cemil Meriç, vefatının 34. yılında anılıyor. Kaleme aldığı eserleriyle edebiyat tarihinin önemli isimleri arasında yer alan Meriç, ömrünün sonuna kadar yazmaya ve üretmeye devam etti.

Kaleme aldığı eserleriyle düşünce tarihinde müstesna bir yer tutan yazar, çevirmen ve mütefekkir Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, babasının İstanbul’da iz bıraktığı mekânları anlattı.


Kur’an ile olan ilişkisi entelektüel boyutu aşan Goethe, onu dışarıdan değil, kendi özünden bir anlama gayreti içerisindeydi. Nitekim, “Kur’an’ın göklerden Peygamber’e indirildiği o kutsal geceyi idrak etmek huşu veriyor” diyen ve “bu gecede kazanılacak şeyler var” diye ekleyen Goethe, Kur’an’a olan manevi bağını açıkça beyan etmektedir.


Türkiye Tanıtma Platformu tahminlerine göre kültür turizmi gelirlerinde 5 yılda 20 milyar dolar rakamına ulaşılabilir.


Teknoloji

Teknoloji

 

Birçoğumuz akıllı cihazlarımızdaki verilerin, bizler öldükten sonra kimlerin eline geçeceğini merak ediyordur. Apple ise kişisel bir önlemin yeterli olmayacağını düşünüp bu konuyla ilgili yeni bir özellik geliştirdi.


Netflix yapımı birçok program seviliyor ve popülerleşiyor. Hatta bazı dizileri o kadar çok seviliyor ki dizilerin önemli simgeleri ikonikleşiyor ve birçok reklama, içeriğe konu oluyor. Netflix de bunun farkına varmış olacak ki buradan yola çıkarak yeni bir dijital mağaza açtı.


İnterneti bugün bildiğimiz internet yapan, ‘World Wide Web’i oluşturan kodlar satışa çıkıyor. Tim Berners-Lee 32 yıllık, binlerce dizeden oluşan arşivi; NFT olarak satılacak.


Türkiye, geçen yıl 2 bin 480 megavatlık yeni hidroelektrik enerjisi kapasite kurulumu ile Avrupa'da liderliğini devam ettirirken dünyada ikinci sıraya yükseldi.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Aşırı izin verici aile ortamı, çocuğa zarar veriyor: Çocuğun ruhsal ve duygusal gelişimi için sınırların gerekli olduğunu vurgulayan uzmanlar, çocuğun gerçek yaşamdaki ilk sınırlarının aile ortamında oluştuğuna dikkat çekiyor.


Lezzet dolu bir tarihi yolculuk: Ekmeğin tarihiyle eşgüdümlü olarak da düşünebileceğimiz pastanın tarihi, ilk çağlardan itibaren şekillense de günümüzdeki modern pastacılık anlayışı bazı önemli malzemelerin keşfiyle başlamıştır.


Bir grup bilim insanı tarafından yürütülen araştırmaya göre 6 ila 7 saat gece uykusu kalp sağlığı için daha faydalı olabilir.


65 ve üstü yaş grubunun fiziksel aktiviteleri, sokağa çıkma kısıtlamalarıyla azaldı. Kısıtlamaların hafiflediği bu dönemde uzmanlar bu gruba açık havaya çıkmaları ve egzersiz yapmalarını öneriyor. Tabii ki egzersizi dikkatli yapmak şartıyla...


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Hüdayi Vakfı’nın 2021 kurban organizasyonu kapsamında yurt dışı kurban bağışları,
- Üsküdar ve Küçük Çamlıca (İLAM) merkezlerimize gelerek,
- Anlaşmalı banka şubelerimize giderek veya hesaplarımıza Havale-EFT ile
- Online bağış sayfamızdan banka kartlarıyla yapabiliyor.
Bağış Hattı: 0532 691 48 32


Kızılay, Kovid-19'la mücadeleye destek amacıyla dünya genelinde salgından etkilenen ülkelere yardımlarını sürdürüyor. Son olarak Afgan Kızılayı Hastanesi'nde tedavi gören hastalar için oksijen tüpü teslimatı gerçekleştirildi.


İnsanların sebep olduğu çevre sorunları, küresel ısınma ve iklim değişimleri, beraberinde bir problemi daha getiriyor: İklim göçü... Uzmanlara göre Türkiye iklim mültecileri için hem transit hem de varış noktası olabilir...


Derin Okuma

Derin Okuma

 

[Araştırma] İklim değişikliği riski, kültür ve Covid-19 ilişkisi araştırıldı.


[Röportaj] ‘Teknoloji bizi hem birbirimize bağlayacak hem de kutuplaştıracak’


[Araştırma] Southern California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma izlenme rekoru kıran filmlerde, Müslüman karakterlere neredeyse hiç yer verilmediğini, mevcut karakterlerin ise "tehlike yaratma potansiyeli olan insanlar" olarak resmedildiğini ortaya koydu.


[Analiz] Küresel düzeyde İslam düşmanlığıyla mücadelenin ilk adımları Türkiye öncülüğünde atılmaya başlandı. Kurumsal ve küresel düzeyde İslam düşmanlığıyla mücadelenin Türkiye’nin liderliğinde yürütülmesi tesadüf değil.


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: