25 Haziran 2021 - Cuma

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 25 Haziran 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri haftalık olarak derlediğimiz A Gündem’de bu hafta, küresel salgınla ilgili son gelişmelere odaklanıyoruz.

Bu hafta tüm haber kategorilerimiz de dolu dolu içeriklerle karşınızdayız. Derin Okuma bölümüne özellikle bakmanızı tavsiye ederiz. İyi okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Hayat İmtihanı )

“Her nefis ölümü tadıcıdır. Biz sizi, şerle de, hayırla da deneyerek imtihan ediyoruz ve siz Bize döndürüleceksiniz.”
(Enbiya, 35)


Hadis-i Şerif (Zorluklar ve Arzular)

“Cennet zorluklarla; cehennem ise aşırı arzularla çevrilmiştir.”
(Müslim, Cennet 1, 2822, 4/2174)


Nükte (Ahiret Endişesi)

Üniversiteye giriş imtihanlarında bazı anne-babalar da evlâtları ile beraber geliyor, saatlerce okul kapısında bekliyorlar. “Acaba yapabilecek mi, kazanabilecek mi?” diye dertlenip telâşlanıyorlar. Evlâtların bu dünyaları için duyulan endişe, âhiretleri için ne kadar duyuluyor?
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

 

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, 24-25 Haziran'da Brüksel'de bir araya geliyor. Zirvede Covid-19 pandemisiyle mücadelenin yanı sıra AB'nin Rusya ve Türkiye ile ilişkileri ele alınacak.

Türkiye ile ilişkiler başlığının altında ise Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetleri ve 18 Mart 2016 tarihli mülteci mutabakatının güncellenmesi var.

Konuyla ilgili olarak Reuters, AB’nin Türkiye'ye Suriye'den gelen göçmenlere 2024'e kadar ev sahipliği yapmaya devam etmesi için 3,5 milyar avroluk fon sağlamayı değerlendiğini iddia eden bir haber yayınladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, Türkiye ile 2016 yılında imzalanan mülteci mutabakatının uzatılmasını istemiş, Merkel ayrıca “Türkiye’nin her türlü desteğe hakkı var” açıklamasında bulunmuştu.


Türkiye'nin son günlerdeki en büyük sorunlarından bir tanesi haline gelen müsilaj ile ilgili yeni bir dönem başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Türkiye'nin En Büyük Deniz Seferberliği kapsamında Marmara Denizi'nde belirlenen 5 ayrı noktadan, denize oksijen verilecek. Daha önce farklı ülkelerde denenen ve müsilaja karşı başarılı olan bu sistemin Türkiye'de de işe yarayacağı düşünülüyor.


Beştepe’de AK Partili belediye başkanlarıyla toplantı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sosyal medya belediyeciliği hizmet belediyeciliğinin yerini almaz, alamaz. Tüm ihaleleri mutlaka şeffaf şekilde gerçekleştirin, hatta tüm ihaleleri canlı yayınlayın.” dedi.


Avrupa Birliği Polis Teşkilatı (Europol), terör örgütlerinin koronavirüs salgınını nefret propagandası yapmak ve kamu kurumlarına yönelik güvensizliği artırmak için kullandıkları" uyarısında bulundu. Europol'e göre, salgın döneminde internet üzerinden 'terör' propagandasında artış yaşanırken, çevrimiçi ortamın aşırı sağcılığın yayılmasında rolü giderek artıyor.


İran'da 18 Haziran Cuma günü 1979 devriminden bu yana 13'üncüsü düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 42 yılın en düşük seçime katılım oranı yaşandı. halkın, son yıllarda gittikçe artan ekonomik sorunlar, dış politika, çevre ve özgürlüklerin sınırlandırılması gibi problemlerin giderilmesinde cumhurbaşkanlarının aktif bir rol üstlenmedikleri kanısına vardıklarını düşünüyor.

Fransa’da da önümüzdeki yıl yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin provası olarak görülen yerel seçimlerin ilk turu, Cumhurbaşkanı Macron ile en önemli rakibi Le Pen’i memnun etmedi. Liderler sonuçları düşük katılıma bağlayarak sorumluluktan kaçıyor.


Küresel Salgın

 

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 180 milyona ,
• Vefat sayısı ise 3 milyon 900 bine yaklaştı
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 2.789.178.281 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5 milyon 390 bine,
• Vefat sayısı 50 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 45.492.308 oldu.


Yeni dönemin 1 Temmuz'da başlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnetilen tedbirleri 4 maddede açıkladı. Erdoğan, "1 Temmuz'dan itibaren tüm sokağa çıkma yasakları kalkıyor. Müzikle ilgili sınırlamayı da 24.00'e çekiyoruz. Şehirler arası seyahat kısıtlamaları ile şehir içi toplu taşımadaki kısıtlamalar sona eriyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçiliyor" dedi.


Temmuzda tüm kısıtlamalar kalkabilir: Türkiye'de her gün yapılan 1,5 milyona yakın aşılama ile toplam yapılan aşı sayısı 38 milyona yaklaştı. Uzmanlara göre aşılama bu hızla sürerse Temmuzda tüm kısıtlamalar kalkabilir. Maskeler ise bir süre daha hayatımızda olacak.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu aşı, hali hazırda ülkemizde en ileri düzeye ulaşmış olan çalışmadır. Yerli aşının adı "TURKOVAC"

Yerli aşı TURCOVAC hakkında 9 Soru 9 Cevap


Dr. Abdullah Uçar yazdı: Kovid-19 aşılarının rekor geliştirilme hızı ve arka planı. "Küresel ölçekte paydaşların iş birliği insanlığa Kovid-19 aşısını kazandırdı. Dünya, bilim insanlarının desteklenmesi ve finansal risklerden korunması durumunda neler kazanabileceğini bir kez daha gördü."


Kültür • Sanat

Portre

 

Osman Nûri Topbaş Hocaefendi ile Yaygın Eğitim ve Nesil Endişesi Üzerine Mülâkat: “Buradaki mühim nokta, gençlerin dilini yakalamak. Eğitimcinin, muhataplarını çok iyi tanıması gerekiyor. Onların yüreğine dokunacak noktalar yakalaması şart. Onların yüreğine girecek bir damar bulması lâzım. Eğer enjeksiyon o damara yapılamazsa, orada apse oluşur, fayda yerine zarar verir.”


Astronomi, fizik, psikoloji, sosyoloji ve dinle ilgili pek çok bilimsel çalışma yapan İslam alimi Erzurumlu İbrahim Hakkı, vefatının 241. yılında rahmet ve minnetle anılıyor.

15 eseri bulunan Erzurumlu İbrahim Hakkı, Marifetname'yi 'evlat eserim' olarak tanımlıyordu.


Türkiye'de kütüphane sayısı 2020 yılı itibarıyla 33 bin 978 oldu, kayıtlı üye sayısı 8 milyonu aşıyor.


Teknoloji

Teknoloji

 

Avrupa Birliği ülkelerinde satılacak araçlarda gelecek mayıs ayından itibaren 'karakutu' zorunluluğu geliyor. 'Karakutu' araçlardaki 41 veriyi kaydedecek.


Facebook'a geçtikten sonra WhatsApp başta olmak üzere Instagram'ın da çehresi değişti. Kısa süre önce bazı ülkelerde WhatsApp Pay kullanıma sunulmuştu. Bunu bir adım öteye taşıyan geliştiriciler, WhatsApp üzerinden alışveriş özelliğini devreye alıyor.


Yerli ve milli helikopterlerin önü açıldı: TUSAŞ, 2014’te Hürkuş için küçük uçaklar sınıfında sertifika almıştı. Bu kez Gökbey vesilesiyle büyük helikopterler için kabiliyet belgesi alındı.


Teknoloji son zamanların en çok değişen ve insanlara "bu kadarı da olur mu?" dedirten gelişmelerle karşımıza çıkıyor. Hızla değişen teknolojik gelişmeler önümüzdeki yıllarda da bizleri şaşırtmaya devam edecek gibi duruyor. İşte hayatımızı pek çok anlamda etkilemesi muhtemel olacak yeni projeler...


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

 

Sağlıklı beslenmek, her yaş ve cinsiyet grubunda önemsenmesi gereken, sağlığın korunmasındaki en temel faktörlerden biri. Gıdaların doğallığının bozulmasındaki gerçeklik de göz önünde bulundurulduğunda beslenmeye dikkat etmek hayati önem taşıyor. Ancak her şeyde olduğu gibi bu durumun da aşırısından zarar görmek kaçınılmaz oluyor.


Su olmazsa olmazlarımız arasında tartışmasız hep zirvede yer alıyor. Her gün en az 2-2,5 litre su içmemiz gerekiyor. Tabi bu durum kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. İşte aç karnına bir bardak su içmenin 10 faydası…


Bebekler, dünyaya gözlerini açar açmaz bir şeyler öğrenmeye başlarlar. Geçirdikleri her gün onların değişik davranışlar göstermesine neden olur. Sizi öğrendikleriyle, tepkileriyle bunun yanında eğilimleriyle şaşırtmaya başlarlar. Bu sebeple bebeğinizin dönem dönem farklılaşan gelişim özellikleri olduğunu bilmelisiniz. Peki, ilk 3 yaş çocuklarda neden önemli?


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

 

Kurbanda asıl mesele; “Canım kurban olsun Sen’in yoluna!..” sözünü samimi­yetle söyleyebilecek derecede fedakârlık ufku kazanabilmektir.
Hüdayi Vakfı Kurban Bağış Kılavuzu yayınlandı


Lider Eğitim Yaz Kampı kayıtları başladı. 9 Ağustos’ta başlayıp 4 hafta sürerek 03 Eylül’de bitecek yaz okullarına kayıt için:


Açlık, kuraklık ve savaştan kaçıyorlar: 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü


Kızılay, Gazze'de yetimlere ve yıllardır acılarla, imkansızlıklarla boğuşan tüm ihtiyaç sahiplerine merhamet elini uzatıyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

 

Avrupa'da yaşayan ve uzun yıllardır kıtanın önemli bir bölümünü oluşturan Müslüman azınlıklar, bulundukları ülkelerdeki nüfuslarına oranla siyasi alanda yeterince temsil edilmiyor.


Uluslararası ilişkiler literatüründe parçalanma anlamına gelen “Balkanlaşma” (Balkanization) kavramının doğduğu Balkanlar coğrafyasında sınırların yeniden değişmesi gündemde.


The New York Times'ın haberine göre, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda 2018'de gazeteci Cemal Kaşıkçı'yı öldüren Suudi infaz ekibinden 4 kişi, cinayetten bir yıl önce ABD'de eğitim aldı.


Küresel ısınmanın insan sağlığı ve refahına etkisine dair BM taslak raporunda ürkütücü tahminler geldi. Son hali 2022'de yayınlanacak olan çalışmaya dair taslak raporda öne çıkan bulgulara göre dünyayı zor zamanlar bekliyor.


Öncü bir kuvvet olarak İsrail, İslam coğrafyasında Haçlı Seferleri ile yapılamayanı yapıyor. O zaman askerlerin hâkimiyeti vardı ve bu bir işgaldi. Fakat şimdi coğrafyayı yerleşime açıyorlar. İsrail, Batılı olmayan ulusları coğrafyadan temizlediği için Batı’dan destek görüyor. .


Türkiye'de hane başı ortalama yaşayan sayısı Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Listenin ilk sırasında 5,75 ortalamayla Şırnak yer aldı.


Bu yıl sekizincisi gerçekleşen Türkiye Ar-Ge Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Araştırmada yer alan 500 firma 16 milyar 995 milyon TL Ar-Ge harcaması yaptı. 2020 yılında en fazla Ar-Ge harcaması yapan şirket ASELSAN oldu.


Dua

Dua

 

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: