13 Ağustos 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 13 Ağustos 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Anadolu topraklarında bugüne kadar görülen en büyük yangın olarak tarihe geçen ve 15 günlük çalışma sonrasında kontrol altına alınan orman yangınlarının ardından gözler şimdi de Karadeniz bölgesinde yaşanan sel felaketlerine yöneldi. İnsanlığın ağır bir imtihandan geçtiği bir gerçek.

A Gündem olarak bu hafta, çeşitli afet bölgelerinden son durumu sizlerle paylaşıyor, iç siyasette devam eden “mülteci” tartışmasına odaklanıyoruz. Haftaya yeniden görüşmek üzere…

Haftaya görüşmek üzere…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Dosdoğru Yol)

"Onların dinlerine tâbi oluncaya kadar ne yahudiler ne de hıristiyanlar senden asla râzı olmayacaklardır. De ki: 'Dosdoğru yol, Allah’ın gösterdiği İslâm yoludur.' Eğer sana gelen ilimden sonra, onların hevâ ve heveslerine uyacak olursan, bilesin ki seni Allah’ın gazabından koruyacak ne bir dostun olur ne de bir yardımcın."
(Bakara 2/120)


Hadis-i Şerif (Cennet Yolu: İlim)

"İlim öğrenmek her Müslümana farzdır. Allah, ilim öğrenmek amacıyla yola çıkan kimseye cennetin yolunu kolaylaştırır."
(İbni Mace, Mukaddime, 17.)


Nükte (Karakter Aşısı)

“Eğitim; bilgi aktarmaktan ziyâde, hâl ve karakter aşılamaktır. Zira insanlık; şahsiyet, karakter ve vakara meftundur.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Haberler

28 Temmuz’da başlayan, 15 gün süren ve tarihimizde gördüğümüz en büyük orman yangınlarının son halkası olan Muğla Köyceğiz yangını da büyük bir özveriyle kontrol altına alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yanan ormanlarımız küllerinden yeniden doğacak. Bu alanlar en verimli şekilde ağaçlandırılacak, yeniden orman olacak." derken, Manavgat yangınının açı bilançosu da açıklandı:

“Türkiye'nin en büyük yangın felaketinde, 60 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. Ormanlar harici 59 mahalledeki yanan ev, ahır, depo, iş yeri, tarım alanları ve ölen hayvanlarla ilgili ekonomik kaybın en az 1 milyar TL olduğu hesaplandı. 2'si orman işçisi 7 kişi ile binlerce yaban hayvanı ve köylülere ait hayvanlar da yangında öldü. Bölgede 15 bin dekar tarımsal alan zarar görürken, 33 bine yakın hayvan öldü.” Yangın felakatine ait acı bilanço.

RTÜK, orman yangınlarındaki yayın ihlalleri nedeniyle FOX TV, KRT, TELE 1, Halk TV ve Haber Türk'e idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla ceza verilen yayıncı kuruluşlarda cezaya konu olan sözlerin çoğunu, orman yangınlarıyla ilgili bazı haberler ve programlarda geçen ifadeler oluşturdu.

Orman yangınlarının kontrol altına alınmasının ardından gözler bu kez başka bir afet bölgesine çevrildi. Kastamonu, Sinop ve Bartın başta olmak üzere Karadeniz'de görülen yoğun yağışlardan etkilenen bölgede son rakamlara göre 7 kişi hayatını kaybetti. Kayıpları arama çalışmaları büyük fedakarlıkla sürerken, yerleşim yerlerindeki caddeler nehre döndü. Yollar çöktü, çok sayıda araç ve ev hasar gördü, birçok vatandaş mahsur kaldı.


Ankara'nın Altındağ ilçesinin Battalgazi mahallesinde iki grup arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan ve yaralanan iki kişiden 18 yaşındaki Emirhan Yalçın'ın hayatını kaybettiği kavga sonrası mahallede başlayan gerilim tırmandı. Söz konusu cinayetle ilgili olarak iki Suriyeli "kasten adam öldürme" suçundan tutuklanırken, mahallede toplanan yüzlerce kişi Suriyeli sığınmacılara ait ev ve iş yerlerini taşladı.

Provokatörlerin cirit attığı mahalledeki tansiyon saatlerce düşmezken, sosyal medyaya yansıyan görüntülerde mültecilere ait araçlarının ve eşyalarının yakıldığı görüldü. Ankara Valiliği’nin gece yarısı yaptığı olayların sona erdiğini duyuran açıklamasının ardından mahallenin nabzı düşerken, olayla ilgili çok yönlü soruşturma başlatıldı.

Ankara Emniyeti, Altındağ olaylarıyla ilgili sosyal medyada gerçek dışı paylaşım yapan ve olaylara karışan 76 kişi gözaltına alındığını duyurdu. Yakalanan kişilerin 38'inin yağma, kasten yaralama, hırsızlık ve uyuşturucu madde bulundurma suç kaydı bulunuyor. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde ülkenin huzurunu kaçırmak için sahaya inen provokatörlerin polis araçlarını taşladığı görüldü.

Konuyla ilgili konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bazı siyasilerin sığınmacılara yönelik uzun süredir kullandığı nefret dilinin yol açabileceği tehlikelerin ne kadar büyük olduğunun bir kez daha görüldüğünü ifade ederken, “Failleri etnik kimliği üzerinden tanımlayan ve toplulukları hedef gösterenler ülkemize zarar vermeye çalışan bir atmosfer oluşturmaya çalışıyorlar" dedi.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "Ekşi Sözlük" isimli sosyal paylaşım sitesinde yer alan "halkın ayaklanması için daha ne olması gerekiyor" başlığıyla ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi. Başsavcılıkça yapılan açıklamada, "Ekşi Sözlük" isimli sosyal paylaşım sitesinde yer alan "halkın ayaklanması için daha ne olması gerekiyor" başlıklı içerik hakkında, başlık ve başlık altında yer alan paylaşımlarda suç ve suç unsuru içeren ifadeler bulunduğu kanaatine varıldığı aktarıldı.

Halkı alenen isyana teşvik eden paylaşımlarda, "örgütlü bir direnişi yönetecek kapasite olmadığından" şikayet edilirken, sitede yer alan farklı bir konu başlığında ise Türkiye'nin, İsrail'in bir eyaleti olması yönünde yapılan çağrılar yer aldı.

Gelen tepkiler ardından kaldırılan 2020 tarihli başlıkta, Türk - Musevi devletini resmeden bir harita yer alıyordu. Harita, 'Türkiye ve İsrail'in birleşiminden oluşan ütopya devlet' denilerek sunuldu.


TÜİK tarafından Haziran ayına ilişkin açıklanan işgücü istatistiklerine göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı bir önceki aya göre %2,5 düşerek %10,6 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı ise bir önceki aya göre 602 bin kişi artarak 28 milyon 586 bin kişi, istihdam oranı ise 0,9 puanlık artış ile %44,9 oldu.


Yükseköğretim Kurulu, üniversite sınavlarında baraj puanının düşürülmesi için hazırladığı çalışma Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da gençlere müjdeyi Twitter hesabından verdi: ”Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacaktır."


2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları tamamlandı. Türkiye, kazandığı 13 madalya ile toplam madalya sıralamasında 20. basamakta kendine yer buldu. Türk sporcularının Tokyo’daki başarılarına bakıldığında, Türkiye’nin şu ana kadar katıldığı olimpiyatlara kıyasla en fazla madalya aldığı turnuvanın bu yılki turnuva olduğu görülüyor.

Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 205.082.290
• Vefat sayısı 4.329.833
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 4.586.460.514 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 5.996.194
• Vefat sayısı 52.565
• Verilen toplam doz sayısı ise 81.601.923 oldu.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tüm okulların zamanında yüz yüze eğitime açılacağını belirterek, "Bilim Kurulumuz eğitimde uyulması gereken uygulanabilir kuralları belirledi. Alınması gereken tedbirlerle ilgili hazırlıklarını tamamladı." dedi.


Türkiye Futbol Federasyonu, stadyumlara giriş şartlarını yeniden belirledi. TFF, bu sezon oynanacak maçlarda aşı olmayan seyircilerin statlara alınmayacağını açıkladı.


Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'da ihtiyaç duyulan yeni tip koronavirüs aşısının sadece yüzde 10'unun kıtaya ulaşabildiğini açıkladı.


Kültür • Sanat

Kültür Sanat

[Analiz] Vefatının 700. yılında halk ozanı Yunus Emre'nin mirası: Türkçe

“Yunus Emre, Türkçe'de 'aşık, tutkun, arkadaş, kardeş' gibi anlamlara sahiptir. Yunus, Türkçe'nin aşığıdır, arkadaşıdır, yoldaşıdır. Yunus'un yaşam öyküsü Türkçe'nin öyküsü olmuştur. İkisinin de filizlenip geliştiği yer Anadolu'dur. "

[Altınoluk’tan] Şefik Can’ın kaleminden: “Hazret-i Mevlana ve Yunus Emre”


Siyer Vakfı ve Fidan Sanat Vakfı iş birliğiyle düzenlenecek "Uluslararası Alemlere Rahmet Kısa Film Festivali" sinemaya katkı sunmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteklediği, Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu festival, bu yıl 21-27 Kasım'da sinemaseverlerle buluşacak. Festival kapsamında toplam 300 bin lira ödül dağıtılacak.


Millet Kütüphanesi dünyanın dört bir yanında basılan nadir eserlere ev sahipliği yapıyor. Bu nadir eserlerin bakım ve onarım çalışmaları kütüphane içindeki Şifahanede yapılıyor. Nadir Eserler Kütüphanesinde 50 binin üzerinde eser ve el yazması bulunuyor. Eserler, sıcaklık ve nem değerleri ayarlanmış oda ve depolarda muhafaza ediliyor.


Teknoloji

Teknoloji

Google, Play Store için büyük bir uygulama silme temizliği yaptı. Play Store’dan 2021’in ilk çeyreğinde tam 115 bin uygulama silindi. Bu silinen uygulamalar; kurallara uymayanlar, kullanıcıları yanlış yönlendirenler ve kötü niyetli içerikler barındıranlar.


Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olan Microsoft, İsrail merkezli bilgisayar korsanları tarafından oluşturan Candiru adlı casus yazılımın hedefi olduğunu açıkladı. Siber silahın Türkiye, İspanya, Singapur gibi ülkelerde siyasetçileri, gazetecileri, aktivistleri ve akademisyenleri hedef almak için kullanıldığı belirtiliyor.


Toplam 16 markanın boy gösterdiği Türkiye akıllı telefon pazarında bu yılın ilk çeyreğinde günde ortalama 26 bin cihaz piyasaya sunuldu. IMEI kayıt işlemlerine göre pazara yeni giren her 10 telefondan 7’sini Samsung ve Apple’ın cihazları oluşturdu.


Aile • Sağlık

Aile Sağlık

Dünya çapındaki önlenebilir ölümler arasında ilk sıralarda yer alan obezite ve aşırı kiloluluğun Covid-19’a yakalan gençlerde hastalığın seyrini ağırlaştırdığı ve yoğun bakım oranlarını arttırdığı görülüyor.


Covid 19’un hedef aldığı akciğerlerimizi güçlendiren besinler son süreçte daha da dikkat çekiyor. Uzmanlar, şiddetli öksürüklerin giderilmesini sağlamada, astım ataklarının azalmasını ve enfeksiyon oluşumunu önlemede keçiboynuzunu önerirken, akciğerleri bakterilerden korumak için ise C vitamini kaynaklarına yönelmek gerektiğini vurguluyor.


Dijital bağımlılık bizi hayatın gerçekliğinden koparıyor mu? Araştırmacılar, "Bir insanın günlük rutininde 6 ile 8 saat arası uyuduğu, 4 saat yemek ve diğer ihtiyaçlarına ayırdığı düşünülürse özellikle sosyal medyanın 7 saatten fazla kullanılması, günlük yaşamın orada geçtiğini gösterir. Birey için bu durum bir felakettir." diyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Türkiye’de bugüne kadar çıkan en büyük yangın olarak tarihe geçen afet sonrası yaraları sarmak için yardım kampanyası başlattı. Bağış yazıp 4832’ye SMS atarak 15TL bağışlayabilirsiniz.


İstanbul’daki üniversitelerin örgün lisans programlarına kayıtlı, üniversite ile birlikte veya kayıt dondurarak hafızlık eğitimi almak isteyen öğrencilere yönelik yatılı hafızlık programına kayıtlar sürüyor. Program kapsamında seçilen öğrencilere Hüdayi Vakfı Üsküdar Külliyesi’nde hafızlık eğitimi ve yurt imkânı sunuluyor.


Batı Karadeniz’de yaşanan şiddetli yağışlardan en çok etkilenen Sinop, Bartın ve Kastamonu’ya hareket eden Kızılay ekipleri vatandaşlara sıcak yemek dağıtımına başladı.


Öğrencilerine İslami İlimler ile Sosyal ve Beşeri Bilimler alanlarında dersler sunan Abdullah Tivnikli İSAR Vakfı’nın eğitim programına başvurular devam ediyor. Detaylı bilgi ve başvuru için http://isar.org.tr


Derin Okuma

Derin Okuma

[Analiz] COVID19 küresel salgını ve tam kapanma, ekonomiyi dönüşüme zorladı. Tam kapanma ve kısıtlamaların oluşturduğu ekonomik baskıyı fırsata çeviren sektörler ise büyümeye ve kazandırmaya devam ediyor. Hacmi 520 milyar TL’ye ulaşan lojistik sektörü, krizi fırsata çeviren sektörlerin başında geliyor. Lojistik sektörünün içerisinde önemli bir yer tutan kargo sektörü, pandemide 100 bin kişiye istihdam sağlayarak iş kaybına uğrayan diğer sektörlerin açığını kapattı.


[Rapor] ABD merkezli New York Times gazetesi, 2021 ikinci çeyrek bilançosunu yayımladı. Nisan, mayıs ve haziran aylarında sadece dijitalde 142 bini aşkın yeni abone kazanan NYT, yıl sonuna kadar 8.5 milyon aboneye ulaşacağını öngörüyor.

NYT tarihinde ilk kez bu kadar yüksek oranda abone, haber dışı ürünleri nedeniyle gazeteyi tercih etti. Yeni abonelerin %45’i, NYT’nin yemek ve oyun uygulamaları ile Audm üzerinden kazanıldı.


[Analiz] Merkel Sonrası Dönemde Türkiye-Almanya İlişkileri ve Muhtemel Senaryolar:

"Merkel sonrası dönemde Türk-Alman ilişkileri kurulacak hükümete göre şekil alacak. Alman devletinin, terör örgütleri PKK ve FETÖ’nün Almanya’daki yoğun faaliyetlerine göz yumması ikili ilişkilerde başlıca sorunlar arasında yer almaya devam edecek. "


[İnfografik] Hava kirliliğine bağlı olarak her yıl 7 milyondan fazla kişi hayatını kaybediyor. Bunlardan 600 bini çocuklardan oluşuyor. Sadece fosil yakıt emisyonlarının küresel ekonomiye maliyeti yıllık 2.9 trilyon doları aşıyor.


[Görüş] Son yılların belki de en hızlı yükselen trendi olan akıllı şehir kavramı 1990’lardan itibaren ortaya çıkmış fakat başta teknolojik, ekonomik, politik ve sosyal alanlar olmak üzere birçok farklı alan tarafından inceleniyor olmasından dolayı üzerinde uzlaşılan ortak bir tanım bulunamamıştır.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: