10 Eylül 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 10 Eylül 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz A Gündem ile karşınızdayız.

Bu hafta, yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte ortaya çıkan tablonun detaylarına eğiliyoruz. Ayrıca her kategorimizde zengin muhteva sizleri bekliyor.

Haftaya yeniden görüşmek üzere…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Şifa Vereni Tanımak)

“Hastalandığım zaman bana şifa verendir.”
(Şuara S./80)


Hadis-i Şerif (Kıymeti Bilinmeyen Nimet)

“İki nimet vardır ki, insanların çoğu onların kıymetini hakkıyla bilmezler: onlardan biri sıhhat, diğeri de boş vakittir.”
(Buhârî, Rikak 1. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 1; İbni Mâce, Zühd 15)


Nükte (Madden ve Manen Sıhhati Muhafaza Etmek)

“Yüce dînimiz İslâm, sıhhatimizi korumamız için, maddî ve mânevî birçok tedbir yolları göstermiştir. Yeme-içmede ölçülü davranmayı, bulaşıcı hastalık olan yere girmemeyi, oradakilerin de çıkmamasını emretmiştir. Buna benzer pek çok emir ve tavsiyelerle, koruyucu hekimliğin temel esaslarını bildirmiştir. Bu minvaldeki maddî tedbirler yanında, Allâh rızâsı için sadaka vermek ve infakta bulunmak gibi mânevî tedbirlere de başvurmamızı, böylece belâlardan selâmet bulmamızı tavsiye etmiştir. Yine sıhhatin muhâfazası yolundaki mânevî tedbirler cümlesinden olmak üzere Rasûl-i Ekrem -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem- şöyle buyurmuştur: “Her birinizin her bir eklemi için günde bir sadaka vermesi gerekir. İşte bu sebeple her tesbih bir sadaka, her hamd bir sadaka, her tehlîl (lâ ilâhe illallâh demek) bir sadaka, her tekbîr bir sadaka, iyiliği tavsiye etmek sadaka, kötülükten sakındırmak sadakadır. Kuşluk vakti kılınan iki rek’at namaz, bunların yerini tutar.” (Buhârî, Sulh, 11)”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Ve okullar bir kez daha yüz yüze eğitimle açıldı. Yaklaşık 18 milyon öğrenci ders başı yaparken, okullarda ciddi önemler alındı; Okul ve servislerde hijyen tedbirlerinden taviz verilmeyecek.

İşte eğitim öğretim yılının ilk haftasından öne çıkan notlar:

  • Kısa süre içerisinde 15 bin öğretmenin daha atamasının yapılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kurduğumuz dijital altyapı ile okullarımızdaki süreçleri, hastalığın seyrini yakından izliyoruz ve izleyeceğiz. Yüz yüze eğitimi devam ettirmekte kararlıyız.” dedi.
  • Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise, “Uzaktan eğitim ne kadar başarılı olursa olsun, asla yüz yüze eğitimin yerine geçemez. Yüz yüze eğitime geçilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Okullarımız ilk açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır.” sözleriyle kararlılık vurgusu yaptı.
  • Tüm okullara gönderilen genelgede ders saatlerinin azaltılmayacağı vurgulandı: “Bir dersin süresi 40 dakikayı aşmayacak. Teneffüs ve beslenme saatleri, kalabalık oluşmaması için farklı zamanlarda planlanacak.”
  • Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risklilik durumları sürekli takip altında olacak. Aşı olmayan öğretmenlerden iki günde bir PCR testi istenecek.
  • Yaklaşık 58 bin okula maske, dezenfektan ve temizlik ihtiyacı için 650 milyon lira ödenek gönderildi. 113 bin temizlik personeli görevlendirildi.
  • İstanbul'da yaklaşık 3 milyon öğrenci ve 200 bin öğretmen ders başı yaptı. Yaklaşık 20 bin kadar servisin ve çocuklarını özel araçlarıyla okula bırakan velilerin oluşturduğu araç yoğunluğu özellikle okul çevrelerinde dakikalarca trafiğin kilitlenmesine yol açıyor.

[Araştırma] Milli Eğitim Bakanlığı, OECD Sosyal ve Duyusal Beceriler Araştırması'nın sonuçlarını paylaştı. Araştırmada Türkiye'deki 10 yaş grubu öğrencilerin neredeyse tüm becerilerde 15 yaş grubundan daha yüksek puanlara sahip olduğunu görüldü.

[İnfografik] Türkiye'de kadın ve erkekler için yükseköğretime yapılan yatırımların getiri ve maliyet oranları OECD ortalamasından yüksek.

[Detay] Türkiye’de misafir olarak bulunan mülteci öğrenci sayıları açıklandı. Buna göre; anaokulunda 35 bin 553, ilkokulda 338 bin 807, ortaokulda 222 bin 703 ve lisede 89 bin 518 öğrencinin eğitim görüyor. Ayrıca Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde yer alan Bab ilçesinde Türkiye’nin de desteklediği Yerel Meclis’in Temmuz ayında açtığı kurslarla 2 ayda 11 bin yetişkin okuryazar oldu.


Fransız çimento şirketi Lafarge’ın DEAŞ’ı Fransa istihbaratının bilgisi dahilinde finanse ettiğini kanıtlayan belgeler ortaya çıktı. Söz konusu belgelere göre; Şirketle istihbarat arasındaki ilişki 2014 yılında başladı ve DEAŞ, aldığı çimentoları sığınak ve tünel yapımında kullandı.


İsrail’i madara eden firar: 6 Filistinli 10 metre tünel kazıp kaçtı. İşgalci İsrail’in yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi’nden 6 Filistinli 10 metre uzunluğunda bir tünel kazarak kaçtı. Olay, İsrail genelinde geniş yankı uyandırırken, yetkililer bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisinin sevk edildiğini ve yoğun arama çalışmalarının yürütüldüğünü duyurdu.

[İnfografik] İsrail hapishanelerinde 1967'den beri 222 Filistinli şehit oldu. İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklulardan 67'si tıbbi ihmal, 75'i gözaltına alındıktan sonra kasten öldürülme, 7'si hapishanede doğrudan ateş açılma ve 73'ü işkence sonucu hayatını kaybetti.


Türkiye'de 8 ayda hava yolunu kullanan yolcu sayısı 75,7 milyonu buldu. Türkiye genelindeki havalimanlarında Ocak - Ağustos döneminde havayolu kullanan uçak trafiği 1 milyona yaklaştı. İstanbul Havalimanı ise aynı dönemde 20 milyon 972 bin 497 yolcu tarafından kullanıldı.


MHP Lideri Bahçeli, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın, Yargıtay binasının açılışında dua etmesinin eleştirilmesiyle ilgili, "Diyanet İşleri Başkanı Sayın Ali Erbaş doğru bir iş yapmıştır. Ve desteğimiz tamdır." dedi. Dua edilmesinin eleştirilmesinin ilkellik olduğunu söyleyen Bahçeli, "İçi boş demokratikleşme ve özgürleşme çağrısı yapanların alenen ateistleşme güzergahına kaymaları ileri düzeyde bir tehdittir" ifadesini kullandı.


Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, ağustosta gıda enflasyonu son 28 ayın zirvesine çıktı. Buna göre, 2021 Ağustos'ta yıllık TÜFE yüzde 19.25 ile politika faizini aşarken, gıda fiyatları aylık yüzde 3.18, yıllık yüzde 29 yükseldi.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinde enflasyon, rezervler ve risk primi alanında iyileşme aralığı olduğunu gördüklerini söyledi. Kavcıoğlu ayrıca, "Rezervlerimiz 115-120 milyar dolar seviyesine gelmiştir" diye konuşurken, yılın son çeyreğinde enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini ve cari işlemler hesabının fazla vermesinin beklendiğini sözlerine ekledi. Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyonun olağanüstü koşullardan ötürü önem kazandığı yönündeki açıklamasının ardından dolar ve euroda yükseliş gerçekleşti.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 220 milyona ,
• Vefat sayısı ise 5 milyona yaklaştı
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 5.603.263.222 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 6 buçuk milyonu geçti,
• Vefat sayısı 59 bine yaklaştı
• Verilen toplam doz sayısı 100 milyonu geçerek 100.255.617 oldu.


Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 1,5 yıl öncesinde olduğu gibi 2021-2022 eğitim öğretim döneminde üniversitelerde yüz yüze eğitime geçileceğini, kampüslerde Covid-19 ile ilgili sürecin dijital sistemlerle yakından izleneceğini bildirdi. Peki üniversitelerde yüz yüze eğitim nasıl olacak?


Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında şehirlerarası toplu taşımada "aşısı olmayana PCR testi zorunluluğu" başladı.


Son günlerde artan solunum yolu enfeksiyonu ile Covid-19 karıştırılabiliyor.

Halsizlik, burun akıntısı gibi belirtilerle hastaneye başvuranların sayısı arttı. Covid-19'a yakalandığı şüphesiyle test yaptırmak isteyen vatandaşların sayısında artış olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, "Bu ani sıcaklık değişiklikleri doğaldır ki vücutta bir adaptasyon sorununa neden oluyor ve soğuk algınlığı benzeri bir tablo ortaya çıkıyor." dedi.


Kültür • Sanat

Portre

Türkiye genelinde müze sayısı, 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 5,8 artarak 494'e ulaşırken, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı Kovid-19 salgını etkisiyle yüzde 73,6 düşerek 9 milyon 241 bin 912'ye geriledi.


Türkiye'nin bağımsızlık sembollerinden İstiklâl Marşı'nın yazılış serüveni beyazperdeye 'Akif' ile yansıyacak. 24 Eylül Cuma günü vizyona girecek film, şair Mehmet Akif Ersoy'un yaşamından kesitler de sunacak. Senaryosu, Mehmet Akif Ersoy'un ailesinin verdiği muvafakatname ve Sebilürreşad Dergisi'nin katkısıyla oluşturulan A'kif'te Mehmet Akif Ersoy'u Yavuz Bingöl canlandıracak.


İmanın döşediği raylar: Hamidiye-Hicaz Demiryolu: “Ümmetin gönlünü bağladığı Hicaz Demiryolu, Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Halife II. Abdülhamid’in Müslümanlar nezdindeki kıymetini ve kuvvetini arttırdı. Müslümanların yılların ataletini atmasına da vesile oldu."


Teknoloji

Teknoloji

Arşiv açıldığında büyük merak uyandıran “soyağacı” hizmetine bir yenisi daha eklendi. Vatandaşların alt-üst soy bilgileri ile soyağacı tasarlayabilecekleri "Soyağacı Oluşturma" hizmeti uygulamaya açıldı. Osmanlı Dönemi’nde 1904 yılında yapılan genel nüfus sayımı ile elde edilen bilgilere dayandığı için 1800'lü yıllara kadar doğmuş olan kişilerin kaydına erişebilme imkanı sağlayan hizmet büyük heyecan uyandırdı.


Facebook çalışanlarının, kullanıcıların WhatsApp mesajlarını okuyabildiğini ve sesleri dinleyebildiği iddia edildi. Araştırma kuruluşu ProPublica tarafından yayımlanan raporda, “WhatsApp’ın Austin, Dublin, Singapur ve Teksas’ta milyonlarca kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği araştıran 1000’den fazla sözleşmeli çalışanı bile var” denildi. Peki uçtan uca şifrelemede bu mümkün mü?

[Sıcak Gelişme] Yalan terörüyle mücadele kapsamında hazırlıkları süren “dezenformasyonla mücadele yasası”nda sona yaklaşılıyor. Yasa ile sosyal medya platformlarının açtıkları temsilciliklerin sembolik değil, işlevsel olması sağlanacak. Gerekli şartları sağlamayan platformlara para cezası, reklam yasağı ve bant daraltma cezaları uygulanması gündemde olacak.


TEKNOFEST 2021 Roket Yarışları’nda Türkiye’nin dört bir tarafından gençler projelerini sergiledi. ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde düzenlenen ve 12 Eylül’e kadar sürecek yarışlarda 80 takım şampiyonluk için mücadele edecek.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Çin, oyun bağımlılığı ile mücadele kapsamında Çin'de süresiz olarak yeni online oyunlara onay verilmeyecek. Günümüzde çocuklar, ebeveynlerinden daha fazla dijital dünyaya bağlı ve teknoloji bilgisine sahip oldukları için online tehlikelerle karşı karşıya kalma ihtimalleri de daha fazla. Çocukların internette karşılaştığı rahatsız edici içeriklere ve siber zorbalıklara karşı ebeveynleri uyaran uzmanlar, çocukların cihazlarında ebeveyn kontrolü uygulamalarının kullanma zamanının geldiğini gösteren 7 işareti sıraladı.


Dünyayla birlikte ülkemizi de derinden etkileyen pandemi hastalığı tüm hızıyla sürerken, bir yandan da sonbahar, kendine özgü hastalıkları da ortaya çıkarıyor. Sonbaharı sağlıklı geçirmek ve bağışıklığımızı güçlendirmek için önlem almak şart… Peki neler yapmalıyız?


Son zamanlarda konuşurken kelime bulmakta güçlük çekip, konuşulanları anlamakta zorlandığınızı hissediyorsunuz, işlerinizi planlayamıyor, iş toplantılarını kaçırıyorsanız, gündelik para hesaplarında zorlanıyor, gittiğiniz yolları şaşırıyor hatta çok iyi bildiğiniz yemekleri bile yapamıyorsanız dikkat, Alzheimer başlangıcı olabilirsiniz!


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Kurulduğu günden bu yana yurt içinde eğitim faaliyetlerine destek veren vakfımız, 1992 yılında Hüdâyi gönüldaşlarının katkıları ve işbirlikleri ile yurt dışına açılarak hâlihazırda 30’u aşkın ülkede 200’e yakın eğitim müessesesine yardımlarına sizlerin de desteğiyle devam ediyor.


Uzaktan Eğitimle İslami İlimler Öğrenmek ister misiniz? Tefsir, Hadis, İlmihal, Akaid, Siyer, Tasavvuf gibi İslâmi İlimler öğrenmek isteyen herkes kayıt yaptırabilir. HUZEM için detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Türk Kızılayı, selden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için başlattığı yardım kampanyasına 32 bin 338 bağışçının toplamda 19.196.792 TL bağışta bulunduğunu açıkladı.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Analiz] Almanya tarihinde kara bir leke: “Geçtiğimiz haftalarda Almanya yakın tarihinin en önemli ve en uzun davası ile ilgili karar Yargıtay tarafından onandı. Sonuç mağdur ailelerin ve kamuoyunun beklentilerini karşılamadığı gibi, vicdanları da rahatlatmadı. Zihinlerde birçok soru işareti cevapsız kaldı. NSU terör ağının tüm yönleriyle aydınlatılmaması ve yargılama sürecinde de soruşturma sürecinde olduğu gibi bir dizi skandalın gerçekleşmesi kamuoyunda olayların ve terör ağının büyük ölçüde örtbas edildiği kanaatini oluşturdu.”


[Makale] Goebbels'in kayığına binenler: “Maksatlı olarak servis edilmiş bir haberi tıklayan birinin karşısına bir süre sonra aynı haber birçok farklı haber sitesi ve sosyal medya mecrasında yeniden çıkıyor. Yani yapay zeka tarafından önlerine çıkarılan haberler üzerinden algıları oluşturuluyor. Araştırmalara göre bu tip haberleri okuyanlar genellikle teyit gereği duymuyor.”


[Analiz] ABD istihbaratının Afganistan'daki başarısızlığının nedenleri: “Afganistan’daki sarp dağlık bölgenin kontrolü, denetimi ve gözetimi büyük zorluk arz eder. Bu durum ABD’nin sofistike sinyal istihbaratı (SIGINT) ve elektronik istihbarat (ELINT) imkanlarını verimli kullanamamasına neden olmuştur. Bu coğrafyanın zor şartları aynı zamanda, ABD istihbaratının SİHA ve İHA kabiliyetini de sınırlamıştır.”


[Yorum] Uzmanlara Göre, Batı Medyası PKK ile Suç Ortaklıkları Alenileşmesin Diye Diyarbakır Annelerini Görmüyor: “ (Batı medyası) Diyarbakır annelerine haberlerinde yer vermezler. Aksi halede iki yüzlülükleri ortaya çıkar. Zira hak ihlali yapan PKK'dır ve bizzat Kürt aileler bunu haykırmaktadır.'


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: