17 Eylül 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 17 Eylül 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye'den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz yeni bir A Gündem ile sizlerleyiz.

Bu hafta tüm kategorilerde, analizler, gözden kaçan detaylar ve raporlarla dolu dolu bir muhteva hazırladık. Keyifle okuyunuz...

Haftaya yeniden görüşmek üzere…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Rızkımız O'nun (c.c) Lutfundan)

“ Kullarına olan merhametinden ötürü Allah, sizin için geceyi ve gündüzü yarattı ki, geceleyin sükûnete erip dinlenesiniz, gündüzün de O’nun lutfundan rızkınızı arayıp şükredesiniz.”
(Kasas /73)


Hadis-i Şerif (En Hayırlı Lokma)

“Hiçbir kimse elinin emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir lokma yememiştir.”
(Buhârî, “Büyû‘”, 15)


Nükte (Meslek Sahibi Olmanın Ehemmiyeti)

“llah Teâlâ’nın hiç şüphesiz her insana verdiği zekâ, kâbiliyet ve temâyüller farklı farklıdır. İnsanların sahip olduğu farklı kâbiliyet ve meşrepler neticesinde değişik meslekler ortaya çıkmıştır. Toplum düzeninin devamı için, her mesleğe ve erbâbına ihtiyaç vardır. Meslek tercihinde ilk dikkat edilecek husus, helâl-haram sınırlarına riâyet etmektir... ...Dînimiz çalışmayı, bir meslek sahibi olup helâl yoldan rızık kazanmayı ibadet olarak kabul etmiş ve buna çok ehemmiyet vermiştir. Bütün peygamberlerin birer mesleği vardır. Zekeriyyâ -aleyhisselâm- marangozluk, Dâvud -aleyhisselâm- demircilik, İdris -aleyhisselâm- terzilik yapmıştır. Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz de çobanlık ve ticaretle meşgul olmuştur.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Son dönemde Diyanet üzerinden yürütülen karalama kampanyalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tepki geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Diyarbakır'daki programında katılımcılara telefonla hitap eden Erdoğan, "Son dönemde Diyanet camiamız üzerinde cereyan eden bazı spekülatif olaylar bizleri ciddi manada üzüyor" dedi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizlerin birlik, beraberlik, dayanışma, kardeşlik içerisinde duruşunuz inanıyorum ki o grupların, arzuları istikametinde devamına inşallah fırsat vermeyecektir. Burada hep beraber sizin sergileyeceğiniz duruş birliktir, beraberliktir, kardeşliktir. Ve bir de tabii Allah'ın ipine toptan sımsıkı sarılışımızın bir ifadesidir."

Geçtiğimiz hafta Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a destek çıkarak "Doğru yapmıştır" diyen MHP lideri Devlet Bahçeli desteğini sürdürerek provokasyona dikkat çekti: "Milli ve manevi değerler eksenine tutunan sert kutuplaşmalar zaman zaman tehlikeli boyutlara ulaşarak milli birlik ve dayanışma ruhuna zarar vermiştir."

[Ne Olmuştu?] Yeni Yargıtay binası açılışına katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hedef alınmış, muhafelet provokatif açıklamalarda bulunarak olayı milli ve manevi değerlere bir saldırı aracı haline getirerek İslam düşmanlığı eksenine taşımıştı.

[Öte Yandan] Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19-22 Eylül arasında ABD'de olacak. Birleşmiş Milletler Liderler Zirvesi'ne katılacak ve ABD Başkanı Biden ile ikili temasta bulunacak. Erdoğan'ın gündeminde göç, iklim değişikliği ve salgın konuları önemli yer tutuyor.


ABD büyük skandalla çalkalanıyor. İddiaya göre, Trump döneminin genelkurmay başkanı Çin ile temasa geçerek, Başkan'ın atabileceği fevri adımlar konusunda güvence verdi. Trump'ın vatan hainliğiyle suçladığı General Mark Milley'e Joe Biden sahip çıktı. İddialara göre General Milley'in, Trump'ın başkanlığının son döneminde Çinli mevkidaşını iki kez aradığı, bir saldırı durumunda kendisini önceden uyaracağını söylediği belirtiliyor.


Merkez Bankası döviz hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti ve 200 baz puanlık artırım yaptı.

[Beklenti Ne Yönde?] 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 13,9 milyar Türk lirası, döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,4 milyar ABD doları karşılığı tutarında artması bekleniyor.

[Bu Arada] Merkez Bankası dijital Türk lirası için ilk adımı attı; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM işbirliğiyle "Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu"nu oluşturdu.


TIME dergisinin dünya çapında en etkili isimleri seçtiği ve bu yıl 18'incisini yayımladığı 2021 TIME 100 listesi açıklandı.

Dünyanın en etkili 100 kişisi arasında öncü isimlerden biri olarak gösterilen Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, listedeki tek Türk oldu. IEA'da 1995'ten beri çeşitli görevlerde bulunan Birol, son 6 yıldır kurumun başkanlığını yürütüyor.

[Dikkat Çeken İsimler] TIME 100 listesinde ABD Başkanı Joe Biden, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Avrupa Birliği Komisyonu Kıdemli Başkanı Frans Timmermans, eski ABD Başkanı Donald Trump, Tesla Üst Yöneticisi Elon Musk, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in torunu Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Düşes Meghan Markle gibi ünlü isimler yer aldı.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 220 milyona ,
• Vefat sayısı ise 5 milyona yaklaştı
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 5.815.245.479 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 6 milyon 730 bini,
• Vefat sayısı 60 bin 600 ü geçti
• Verilen toplam doz sayısı 100 milyonu geçerek 104.004.988 oldu.


Okullarda yüz yüze eğitim başladı. Salgının seyrini görebilmek için bazı okullarda PCR testi taraması yapılacak. Yetkililer, veli iznine bağlı olacak testlerin ağızdan alınan tükürükle yapılacağını söyledi.
Bakan Koca, "Öğrencilerimize tarama amaçlı yapılacak testlerde velilerimizin izni olmadan hiçbir işlem tesis edilmeyecektir. Velilerimiz onay formunda öğrenciden test için numune alınmasına izin vermeleri halinde sadece boğazdan örnek alınarak tarama işlemi yapılacaktır” diye konuştu.


ABD Gıda ve İlaç Kurumu'na (FDA) bir rapor sunan Pfizer, mRNA tabanlı koronavirüs aşısının etkisinin aylar geçtikçe doğal bir şekilde azaldığını açıkladı. Şirkete göre aşı, her ay yüzde 3 oranında etki kaybediyor.


Koronavirüs tablosu: Grafiklerle Türkiye'de dördüncü dalga.


Kültür • Sanat

Portre

2021 yılının, Yunus Emre'nin vefatının 700'üncü yıl dönümü olması nedeniyle UNESCO tarafından anma yıl dönümleri kapsamına alınması ve Cumhurbaşkanlığı tarafından da "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" ilan edilmesiyle birlikte yurt içi ve yurt dışında etkinlikler düzenleniyor.

Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırladığı "Aşkın Türkçesi Yunus Emre" filminin tanıtımı beğeni topladı.


Muhafazakâr perspektiften bir 12 Eylül filmi: Bizim Hikâye Türkiye’nin zor zamanlarının yaşandığı, özellikle de fikirlerinden dolayı çok fazla kişinin tutuklanıp hapishanelerde öldüğü, sokaklarda her gün yeni bir olayın yaşandığı 12 Eylül döneminin Türkiye’nin karanlık bir yüzü olduğunu, aslında bu ülkede yaşayan herkes çok iyi bilir. Belki de bu yüzden bu dönemde yaşanılanların günümüzde de unutulmaması için, bugüne kadar çok çeşitli sinema filmleri çekilmiş ve kitaplar yayınlanmıştır. 2015 yılında gösterime giren “Bizim Hikâye” filmi de genel muhteva olarak aslında 12 Eylül dönemini konu alıyor.


Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yahya Kemal Beyatlı'nın yaklaşık 100 yıl önce kaleme aldığı "Le Derviche Nomade" adlı bilinmeyen şiiri gün yüzüne çıktı. Beyatlı'nın Paris'te yaşadığı gençlik yıllarına ait olduğu tahmin edilen esere, Fransa Milli Kütüphanesi'nde yaptığı araştırmalar esnasında edebiyat araştırmacısı Habil Sağlam ulaştı.


Teknoloji

Teknoloji

Facebook'un basına sızan raporu, Instagram'ın gençler üzerindeki olumsuz etkilerinin bilindiğini gösterdi. Facebook'un, uygulamanın etkilerini bilmesine rağmen, çocuklar için Instragram projesi üzerinde çalışması tepki çekti.

Facebook'un kurum içi raporlarına ulaşan Wall Street Journal gazetesi, sosyal medya şirketinin sahibi olduğu Instagram uygulamasının, başta ergenlik çağındaki kızlar olmak üzere, gençler üzerindeki zararlarının, bu raporlara birden fazla kez yansıdığını ortaya koydu.

[Ne Olmuştu?] Instagram’ın 13 yaşın altındaki çocuklar için özel bir Instagram uygulaması geliştirdiği ortaya çıkmıştı. “Instagram Çocuk” uygulamasının başında ise daha önce Google için YouTube Kids uygulamasını geliştiren iPavni Diwanji görev yapacak.


Yeni tip corona virüs pandemisi nedeniyle aralarında Microsoft, Facebook, Reddit ve Twitter gibi devlerin olduğu pek çok şirket evden çalışma sistemine devam ediyor. Durum böyle olunca, insanların iş performanslarını artırmalarına yardımcı olan uygulamaların popülaritesi hızla artıyor. Apptopia adlı veri analizi şirketi ABD'de evden çalışanların en çok indirdiği uygulamaları açıkladı. İşte Eylül ayının ilk haftasında Apple ve Google cihazlarında en çok indirilen 16 üretkenlik uygulaması...


Twitter, Ocak 2020-Haziran 2021 arasındaki milyonlarca tweeti inceledi ve insanların Twitter'da ne tür sohbetler yaptığını 2021 Trendler Raporu'nda açıkladı. İşte sohbetlere hâkim olan altı başlık: Refah, Kültür, Günlük Merak, Tek Gezegen, Teknolojik Hayat, Kimlik.

Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Çocukları davranışsal ve zihinsel açıdan büyük ölçüde etkileyen pandemi süreci odaklanma problemini daha görünür hale getirdi. Okulların açılmasıyla birlikte veliler bu durumdan şikayet ediyor. İşte, çocukların odaklanma problemini aşabilmesine yardımcı olmak isteyen ebeveynlere 13 öneri...


İklim krizi uzun zamandır dünyanın gündeminde olsa da son dönemde artık bu olumsuz değişimin yansımalarını günlük yaşamda çok daha fazla hissediyoruz. Bu krizle mücadele büyük ölçekli bir plan gerektiriyor ama bireysel olarak yapabileceklerimiz, alabileceğimiz önlemler de var.


1 Eylül'de balık avı yasağının kalkmasıyla birlikte balıkçılar ağlarını denize bıraktı. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde birçok balık yaşıyor. Balık tüketimi insan sağlığı için çok önemli olsa da mevsiminde ve ideal büyüklükteki balığın besleyiciliği daha çok oluyor. Peki Eylül ayında hangi balıklar tüketilmeli?


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Akademik başarı ve şahsiyet gelişimini önemseyen liseli gençler için “Şahsiyet Akademisi” kayıtları devam ediyor. Detaylı bilgi ve başvuru için buraya tıklayabilirsiniz.


Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı gönüllüleri, ağustos ve eylül aylarında bağışlanan kurbanlar içinden 70 hisse kurbanı Burkina Faso’da ihtiyaç sahiplerine dağıttı.


İSAR Akademi mezunlarının önemli bölümü, lisansüstü eğitimlerine ülkemizde ve yurt dışında devam ediyor. İSAR, öğrencilerine başvuru sürecinde destek veriyor, peki İSAR International hangi üniversitelerde?


Derin Okuma

Derin Okuma

[Rapor] Dünya Bankası'nın yayımladığı rapor, iklim krizinin önümüzdeki yıllarda büyük çaplı göçlere neden olabileceğini ortaya koydu. İlk kez 2018'de yayımlanan ve iklim krizinin giderek daha etkili bir göç sebebi olmaya başladığına dikkat çekilen rapora göre, iklim krizi 2050'ye kadar 216 milyondan fazla insanı iç göçe zorlayabilir. Rapor ayrıca iklim krizinin su kaynakları, tarımsal verimlilik ve deniz seviyesindeki yükselişteki etkisinin giderek arttığına; bu durumun da bazı bölgelerin yaşanabilirliğini azalttığına dikkati çekiyor.


Kirlenen dünyanın sorunu: Ekolojik mültecilik
Su altında kalma tehdidi ile karşı karşıya olan ada ülkeleri Antigua, Barbuda ve Maldivler; aşırı ısınma tehdidi altındaki BAE; aşırı hava olaylarına maruz kalması beklenen Japonya; yaşadığı kuraklık nedeniyle Sudan yüksek tehdit altındaki ülkeler. BM İklim Değişikliği Konferansı'nın raporuna göre, 50'ye yakın ülke öncelikli risk taşıyor ve dünya haritasından silinebilir. Peki ileride bu ülkelerde yaşayanların durumu ne olacak?


Afrika’ya stratejik yatırım zamanı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son iki ay içerisinde altısı yüz yüze olmak üzere, toplamda 15 Afrika ülkesi lideriyle görüştü. Özellikle küresel salgın ve buna dayalı dünyanın sürüklendiği ekonomik istikrarsızlık ile küresel ısınmanın getirdiği birçok sorunla mücadele edilirken, orta vadeli programın bir parçası olarak Afrika ihmal edilmedi...


Yirmi Yıl Sonra 11 Eylül Dersleri
El Kaide’nin New York’taki ikiz kuleleri 2001’de vurmasının üzerinden yirmi yıl geçti. Sembolik anlamda ilginç bir yemin töreni de bugüne denk geldi. ABD’nin “terörle savaşmak” için işgal ettiği Afganistan’dan geçtiğimiz ağustos sonunda tümüyle çekilmesinden sonra Taliban’ın kurduğu geçici hükümet 11 Eylül’ün yirminci yıldönümünde yemin etti.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: