1 Ekim 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 1 Ekim 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz yeni bir A Gündem ile karşınızdayız.

Bu hafta hem iç hem dış siyasette hareketli günler yaşandı. Tüm detayları, haberler, analizler ve yorumlarla istifadenize sunuyoruz. Keyifli okumalar…

Haftaya yeniden görüşmek üzere…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (O İyi Kullar)

“Yine anılan o iyi kullar, asılsız şeylere şahitlik etmezler; boş ve mânasız davranışlarla karşılaştıklarında onurluca çekip giderler.”
(Furkan, 72)


Hadis-i Şerif (Doğruluk İyiliğe, Yalan Kötülüğe)

“Doğruluktan ayrılmayınız. Muhakkak ki doğruluk iyiliğe, iyilik de cennete götürür. Kişi devamlı doğru söyler ve doğru olanı ararsa Allah katında ‘sıddîk’ (özü sözü bir olan kişi) olarak yazılır. Yalandan sakının! Çünkü yalan kötülüğe, kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleyip, yalanı araştıra araştıra Allah katında yalancı olarak yazılır.”
(Müslim, Birr, 105)


Nükte (Mü'minin Alâmet-i Fârikası)

“Doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlik, bir mü’minin en büyük alâmet-i fârikası olmalıdır. Ashâb-ı kirâm, doğruluk hususunda o kadar hassas idiler ki, bir hadis almak için uzun yollar katedip yanına vardıkları kimsenin, atını boş bir yem torbasıyla kandırarak çağırdığını gördüklerinde, bunu bir şahsiyet zaafı olarak telâkkî edip onu hadis almaya ehil görmezlerdi.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de yüz yüze görüştü. Mart 2020'den beri ilk defa buluşan liderler, yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından yaptıkları kısa açıklamalarda toplantının verimli geçtiğini belirttiler. Görüşmede, Rusya-Türkiye ilişkilerinde yakın geleceğe yönelik başta Suriye ve özellikle İdlib kaynaklı görüş ayrılıkları gündeme geldi. Enerji yatırımları, Libya gibi başlıklar da liderler düzeyinde masaya yatırıldı.

[DETAY] Görüşmenin ana gündem maddesi, Suriye’nin İdlib kentinde son dönemde artan gerginlikti. Moskova yönetimi, kentin etrafındaki muhaliflere ait mevzileri vurmuş, Rusya ile Türkiye arasında 5 Mart 2020'de imzalanan ateşkesin bozulabileceği endişesi ortaya çıkmıştı. Görüşmeye hakim üst düzey Türk yetkili, Middle East Eye'a (MEE) verdiği demeçte, Erdoğan ile Putin'in Suriye'nin İdlib bölgesindeki mevcut statükoyu koruma konusunda anlaştığını açıkladı.

[DETAY] Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’le Soçi’de gerçekleştirdiği kritik zirvenin ardından dönüş yolunda gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, bir soruda ABD dönüşü “Biden ile gidişat pek hayra alamet değil” dediğinin hatırlatılması üzerine, “Bunları söyledik, cevap geldi zaten. Nasip olursa Roma’da görüşeceğiz” dedi. Erdoğan F-35’ler konusunda ise “1 milyar 400 milyon dolar ödeme yapmışız. Biz elimizde bol para var da bunları etrafa saçan bir ülke değiliz. Bu paraları da kolay kolay kazanmadık, kazanmıyoruz. Ya uçaklarımızı verecekler ya da parayı verecekler” dedi.


Almanya'da 16 yıllık Angela Merkel dönemini bitiren seçim büyük çekişmeye sahne oldu. Merkel'in partisi tarihinin en düşük oyunu alırken, gözler koalisyon pazarlıklarına çevrildi. Resmi ön sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) %25,7 ile birinci, muhafazakar Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) %24,1 ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sıradaki Yeşiller Partisi'nin oranı %14,8 ve dördüncü sıradaki Hür Demokrat Parti'nin (FDP) %11,5. Aşırı ağcı Almanya için Alternatif partisi (AfD) %10,3 ile beşinci, Sol Parti (Die Linke) de %4,9 oy oranına sahip.

[Analiz] Almanya'daki genel seçimlerin en önemli sonucu Almanya siyasi tarihine damgasını vuran Hristiyan Birlik Partileri’nin ikinci sıraya düşerek federal başbakanlığı kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya kalması.

Almanya'da pazar günü yapılan federal seçimlerde sosyal demokratlar az farkla da olsa zaferini ilan etti. Peki yaklaşık 900 bin Türkiye kökenli seçmenin oy kullandığı seçimlerde Türkiye kökenli adayların durumu ne oldu? Geçici ilk resmi sonuçlara göre, geçen seçimde 14 olan Türk kökenli milletvekili sayısı bu seçimde 18'e yükseldi.


Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasını fırsat bilenler yeni bir sokak hareketi denemesi gerçekleştirdi. KYK yurtlarında barınamadıkları gerekçesiyle bazı kişilerin sokak ve parklarda eyleme başlaması gündeme oturdu. Ancak gerçek kısa sürede ortaya çıktı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Barınamıyoruz protestoları"nın 24 ilde yapıldığını açıkladı. Toplam 2057 kişinin eylemlere katıldığını açıklayan Soylu, bu kişilerin sadece 310 tanesinin öğrenci olduğunu söyledi: "Bunların da tamamına yakınının yurt başvurusu bulunmuyor. Eylemlere katılanların sol marjinal gruplarla ilişkisi var.”

Yurt tartışmasıyla ilgili konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ise, “Gençlerimize umutsuzluk aşılamaya, bu tabloyu karalamaya kimsenin hakkı yok” derken, “8 milyon öğrenciye 770 bin yatak kapasitesi mi olur” diyenlere rakamlarla cevap verdi: İşte gerçek hesap!


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yüzyüze “eğitimin başlamasıyla birlikte geçen 3 haftanın pandemi rakamlarına etkisinde dair detaylı bir açıklama yaptı. İşte açıklamadan öne çıkan başlıklar:

  • Okulların son üç hafta açık kalmasıyla 0-17 yaş arası vaka sayısı bir kat daha arttı.
  • Ortalama aktif vakamız şu an 400 bin. Dörtte biri 0-17 yaş grubunda. Yüzde 25 oranında. Daha önce yüzde 10-11 oranındaydı. Bu vaka sayılarındaki artış hastane yatışına yüzde 10 yansıdı. Yoğun bakım ve entübe sayılarına yansımadı.
  • Tedirgin olabilecek bir durum yok. Yakından takip ediyoruz. Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı olarak ikili ve hafta sonu eğitim dahil olmak üzere bütün alternatiflerin denenmesini ve her haliyle okulların açık kalmasını düşünüyoruz.

Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 220 milyonu geçti
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 6.244.139.877 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 7 milyonu,
• Vefat sayısı 63 bin 600 ü geçti
• Verilen toplam doz sayısı 109.486.282 oldu.


Pandemi ile mücadele kapsamında onaylanan ilk corona virüs aşısını geliştiren bilim insanlarından BioNTech kurucu ortağı Dr. Özlem Türeci, corona virüsün geleceği, varyantları ve güçlendirici aşı dozu ile ilgili açıklamalarda bulundu. "Virüs bize birkaç yıl daha eşlik edecek" diyen Türeci, güçlendirici dozların 12 veya 18 ayda bir yapılabileceğini söyledi.


Koronavirüsle mücadelede vaka ve vefat sayılarında istenilen düzeye gelinmemesi yeni önlemleri de beraberinde getirecek. İlk olarak Çin ve Alman aşısı konusunda endişeleri olanlar için yerli aşı kampanyası başlatılacak. Şu anda yerli aşı Turkovac'ın, üçüncü faz çalışmaları 30 merkezde tamamlanmış durumda. Kasım veya aralıkta kullanıma girmesi planlanan Turkovac'ın Sinovac'dan daha etkin olduğu da son günlerde saptandı.


Oxford Üniversitesi ve Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan çalışmada, virüs bulaştıktan üç ila altı ay sonra hastaların yüzde 37'sinde en az bir uzun süreli Covid-19 semptomuna rastlandı.
Çalışmada, Covid-19'dan iyileşen 270 binden fazla kişideki semptomlar araştırıldı. En yaygın olanların solunum problemleri, yorgunluk, ağrı ve anksiyete olduğu görüldü. Ayrıca semptomların daha önce Covid-19 ile hastaneye yatırılan kişilerde daha sık aynı zamanda kadınlar arasında biraz daha yaygın olduğu aktarıldı.


Ekonomi

ekonomi

Fed toplantısında varlık alımlarının azaltımına yönelik sinyallerin verilmesi sonrasında doların kuvvetlenmesiyle ons altın fiyatı Eylül sonu itibarıyla aylık %5 değer kaybetti. Öte yandan bu süreçte ons gümüş fiyatı da Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyeleri gördü. Gram altın fiyatları ise PPK toplantısının ardından Dolar/TL kurunun tarihi rekor seviyelere yükselmesiyle onstaki düşüşü telafi etti ve iki hafta öncesine göre 15 TL artışla 495 TL seviyesine yükseldi.


İngiltere’de petrol krizi büyüyor. Ordunun petrol tedariki noktasında görevi devralacağı konuşulurken, “askerlerin, gerektiğinde en çok ihtiyaç duyulan yerlere yakıt sevkiyatı için hazır duruma getirileceği” açıklaması yapıldı. İngiltere, petrol nakliyatı için kamyon sürücüsü bulmakta güçlük yaşarken yakında bankacılık sektöründe de çalışacak personel bulmada zorlanabileceği belirtiliyor. Büyük bir çoğunluğu Avrupa Birliği’nden gelen ve sayıları 1,1 milyona ulaşan uluslararası çalışanlar bankacılık sektöründeki işlerin neredeyse beşte birinde çalışıyor.

Geçen hafta BP'nin ülkede yeterli sayıda nakliye aracı sürücüsü olmaması nedeniyle bazı petrol istasyonlarını geçici olarak kapatılacağını duyurmasıyla araç sahipleri benzin istasyonlarına akın etmiş, istasyonların önünde uzun kuyruklar oluşurken, çoğu istasyonda yakıt stoku tükenmişti.

[Ne Olmuştu?] Pandeminin yol açtığı tedarik sorunlarının yanısıra enerji fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişin ardından şoför sıkıntısının yaşandığı ülkede, süpermarket zincirlerinde de bazı ürünlere ulaşılamıyor, panik alımları rafların boşalmasına neden oldu.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün gelinen noktada Türkiye'nin unicorn sayısının 5'e ulaştığını, 2023 yılına kadar da 10'a ulaşacağını açıkladı: “Türkiye'den 2023 yılına kadar en az 10 unicorn, yani milyar doların üzerinde değerlemeye ulaşan şirket çıkarmak istiyoruz, bunlara da 'Turcorn' diyeceğiz dedik.

O zaman bizimle dalga geçtiler. Dediler ki 'Türkiye'de öyle bir ekosistem yok, öyle girişimcilik atmosferi yok. Türkiye'den unicorn, Turcorn falan çıkmaz'. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'nin unicorn sayısı 5'e ulaştı. İnşallah 2023 yılına kadar da 10'a ulaşacak"

Kültür • Sanat

Portre

12. Uluslararası Dergi Günleri, dergi fuarlarının öncüsü Asım Gültekin anısına Sirkeci Garı'nda kapılarını açtı. Dergi günler kapsamında Asım Gültekin için özel bir alan hazırlandı. Ayrıca Amerika'dan Endonezya'ya; Polonya'da Mısır'a bir çok ülkeden UWC (Union of World Cartoonists) mensubu onlarca karikatürün çizmiş olduğu karikatürler de ilk defa bu fuar kapsamında sergilenecek. Türkiye'de bir kişi için dünya çapında karikatür ile anma etkinliği de bir ilk olacak. 3 Ekim’e kadar devam edecek ve 97 etkinliğin düzenleneceği fuar için yurt içi ve yurt dışından yüzlerce dergi yerini aldı. İşte detaylar..


Geçmişten günümüze estetik bir serüven: Minyatür sanatı
Minyatür terimi, genel anlamıyla çok ince işlenmiş küçük boyutlu resimler ve bu türdeki resim sanatları için kullanılmaktadır. Minyatür kelimesinin, Latince "kırmızı ile boyamak" anlamına gelen “miniare” kelimesinden türetilmiş olduğu ve daha sonra Fransızca’ya “miniature” biçiminde geçtiği düşünülmektedir. Osmanlı dönemi kaynaklarına baktığımızda bu terimin yerine “tasvir” veya “nakış” sözcüklerinin tercih edildiği görülmektedir.


İngiliz müzayede evi, 250 yıllık tarihi dönemi kapsayan altı Osmanlı padişahı portresini satışa sunacak. 28 Ekim'de gerçekleştirilecek müzayedede, Orhan Gazi’nin padişah olduğu 1326 yılından 2. Selim’in 1574'teki vefatına kadar 250 yıllık tarihi kapsayan dönemden altı Osmanlı padişahı portresi satışa sunulacak. Orhan Gazi, 1. Bayezid, İsa Çelebi, 1. Mehmed, 1. Selim ve 2. Selim'in portrelerinden oluşan seri için 800 bin-1 milyon 200 bin sterlin değer biçiliyor.


Teknoloji

Teknoloji

Sosyal medya platformu YouTube, aşılar hakkında yanlış bilgiler yayan videoların kaldırılmaya başladığını açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan şirket, aşıların hastalıkların yayılmasını ve bulaşmasını engellemediği; aşıların otizme, kansere ya da kısırlığa neden olduğu ya da aşılarda çip olduğu iddialarının yer aldığı videoların kaldırıldığını bildirdi. Şirket geçen yıldan bu yana bu nedenlerle 130 binden fazla videonun platformdan kaldırıldığını da ifade etti.



Kısa video paylaşımı odaklı sosyal medya platformu TikTok’un dünya genelinde aylık kullanıcı sayısı 1 milyarı geçti. Bu sayı ile Çinli TikTok, Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, Messenger ve WeChat’in yer aldığı milyarlık sosyal medya platformları listesine de adını yazdırdı. Bu alanda TikTok, Facebook (2.8 milyar), Youtube (2.3 milyar), WhatsApp (2 milyar), Instagram (1.4 milyar), Facebook Messenger (1.3 milyar ve WeChat’in (1.2 milyar) ardından en çok kullanıcısı olan 7. platform olmuş oldu.


Geçtiğimiz günlerde 26. yılını kutlayan Google dünyanın en çok kullanılan arama motoru… Google'ın arama motoru dünyasındaki hakimiyeti uzun yıllardır eleştiriliyor. Google'ın üst kuruluşu Alphabet bu nedenle dünyanın bir çok yerinde mahkeme kapılarında bekliyor. Son olarak, Alphabet ve Microsoft'un mahkemedeki Google - Bing arama motoru kavgası çirkinleşti. Alphabet avukatları Bing'de en çok aratılan kelimenin Google olduğunu söyledi. Microsoft, Android'de Google.com'un varsayılan olmasını haksız rekabet olarak nitelendiriyor. Bunun sebebi ise Google'ın Android'in de sahibi olması.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Global kahve zincirleri ile birlikte kahve tüketim yaşının düştüğünü kaydeden uzmanlar, Türk kahvesinin gerilerde kaldığını vurguluyor: “Global kahve markalarıyla beraber Türkiye’de kahve içme yaşı 12’ye düştü. Bu noktada latte, cappucino, americano gibi Avrupai kahvelerin tüketiminin daha fazla olması rol oynuyor. Global kahve markaları, bu kahve türlerini daha çok satıyor.”


Kilo vermek için saatlerce spor salonlarında egzersiz yapmanıza gerek yok. Günlük hayatta arkadaşlarınızla yapacağınız aktivelerle de oldukça yüksek kaloriler yakabilirsiniz. Tabii unutulmaması gerekir ki kalori yakmanın egzersizi gerçekleştiren kişinin kilosu, yağ oranı hatta ve hatta ortamdaki oksijen seviyesi gibi değişkenlere göre farklılık gösterebilir.


[Altınoluk'tan] Çocuğun Dünyasında Babanın Yeri: “İlk aylarda çocuğun bakımı, beslenmesi gibi nedenlerle anne, çocuk için babadan daha önemli pozisyondadır. İlerleyen zamanlarda babanın varlığı da çocuk için önem kazanır.”


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinde okumakta olan öğrencilere yönelik olan "Anadolu İlahiyat Meclisi" programı kayıtları başlıyor. Detaylı bilgi ve başvuru için buraya tıklayabilirsiniz.


Geleceğin Öğretmeni Akademisi kayıtları başladı. İstanbul'da Eğitim, Fen-Edebiyat, İlahiyat, İslami İlimler'de okuyan ve öğretmen olmak isteyenlere barınma ve eğitime destek bursları gibi imkanların yanında geniş fırsatlar sunan bir program... Başvurular buradan...


İHH koordinatörlüğünde gerçekleşen çalışmayla hayata geçirilen, Gazze'de bulunan 103 kız ve 48 erkek öğrencinin eğitim gördüğü Mavi Marmara Hafızlık Kursu faaliyetine devam ediyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Analiz] Umutsuz stratejiler: Avrupa siyasetinde karizma.
Avrupa değerler sistemi üzerine inşa edilen bir karizma iddiası artık kalmamış görünmektedir. Aşırı sağ liderlerin Avrupa değerler sisteminin evrenselliğinden vazgeçip bu değerleri sadece Avrupa'ya aitmiş gibi görmeleri kendi toplumlarında destek yaratmakta ama göçmenleri ve aydınlanmacı elitleri korkutmaktadır. Avrupa siyasetinde küçük karizma kuleleri yaratmanın yolu göçmen düşmanlığı, ekonomik popülizm ve milliyetçi politikalardan geçmektedir. Karizmaya giden en kestirme yol da liberal Macron'un bile son demlerinde sarıldığı İslam düşmanlığından beslenmektedir.


[Yorum] Türkiye’nin yeni dip dalgası
Millet hafızasının topladığı enerji büyük bir dip dalgayı işaret ediyor. Savunma sanayiini ve havacılık iddiasını millileştirmiş bir Türkiye artık hayal değil. Geliştirilen İHA ve SİHA sistemleri ve bu alanda öne çıkan Selçuk Bayraktar ismi yeni bir geleceği işaret ediyor. Erbakan, Özal ve Erdoğan dönemlerinden nüveler taşıyan bu yeni dip dalga sadece siyaset yapma biçimini değil Türkiye’nin geleceğe bakma penceresini de yeniden tarif edecek.


[Rapor] Covid-19 pandemisi şehirlerde ve kentsel alanlarda oluşan güvenlik açıklarını ortaya çıkardı. Bu noktada akıllı şehir teknolojileri, toparlanmayı hızlandırmanın ve gelecekte olabilecek krizlere karşı dayanıklılık oluşturmanın, verimliliği artırmanın ve yaşam kalitesini iyileştirmenin anahtarı olarak görülüyor.


[Yorum] Uluslararası Sisteme Dair Bir Düşünce Platformu Olarak BM Genel Kurulu Türkiye, uluslararası sistemin gidişatına dair söyleyecekleri olan ve bu fikirleri kamusal ortamlarda ifade etmekten çekinmeyecek bir lider profiline de sahiptir. Birçok uluslararası aktörün içe kapanma eğiliminde olduğu bir dönemde Türkiye'nin yapıcı eleştirileri ve krizleri çözmeye dair girişimci ve insani diplomasi yaklaşımı zamanla hak ettiği konuma gelecektir.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: