22 Ekim 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 22 Ekim 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Bu hafta Türkiye’nin gündemi dış politika odaklı ilerledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika turu sürerken, Suriye ve Irak’a yönelik yeni tezkere Meclis’e sunuldu. Küresel enflasyonun etkileri ise yeryüzünün her noktasında hissediliyor.

Haberler, yorumlar, analizler, gözden kaçan detaylar, infografikler ve dah fazlası için bizi takip etmeye devam edin…

Keyifli okumalar…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Ailenizi Koruyun)

“Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun. Onun başında, acımasız, güçlü, Allah’ın kendilerine buyurduğuna karşı gelmeyen ve kendilerine emredileni yerine getiren melekler vardır.”
(Tahrim, 6)


Hadis-i Şerif (Hepimiz Çobanız)

“Hepiniz çobansınız; hepiniz güttüğünüz sürüden sorumlusunuz. Devlet reisi de bir çobandır ve sürüsünden sorumludur. Erkek ailesinin çobanıdır ve sürüsünden sorumludur. Kadın kocasının evinin çobanıdır ve sürüsünden sorumludur. Hizmetkâr efendisinin malının çobanıdır; o da sürüsünden sorumludur. Netice itibariyle hepiniz çobandır ve güttüğü sürüden sorumludur.”
(Buhârî, Cum`a 11)


Nükte (Terbiyeye Sevgiden Başlamalı)

“Çocuk terbiyesi, evvelâ anne-babanın yüreğindeki çocuk sevgisinden başlamalıdır. Onları Allâh’ın bir emaneti olarak sevmeli; bu sevgiyi de, dünya ve âhiret seâdetini kazanmaya vesile kılmalıdır. Bilhassa çocuklar ile daha yakından alâka fırsatına sahip olan anneler, göz nûru yavrularını terbiye hususunda sahabî hanımlarını misâl almalıdır.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika temasları sona erdi. Erdoğan, Afrika temasları kapsamında Burkina Faso, Liberya ve Togo liderlerleriyle 4’lü zirve gerçekleştirdi. Görüşmesi sonrası dört liderin imzasıyla yayımlanan ve FETÖ'nün adının ilk kez geçtiği uluslararası bildiride terörle mücadele vurgusu yapıldı.

Bildiride ayrıca, DEAŞ, FETÖ, El Kaide ve Boko Haram dahil olmak üzere terör örgütleri arasında hiçbir ayrım gözetmeden, terörle mücadelede iş birliği vurgusu yapıldı.
Liderler, güvenlik, sağlık, iklim ve kalkınma ortamından kaynaklanan sınamalarla ilgili ortak menfaat meseleleri ile Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında işbirliğine ilişkin fikir alışverişinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "daha adil bir dünya mümkün" mesajı da ilk kez uluslararası bir bildiride yer aldı. Erdoğan açıklamasında, "FETÖ belasından Afrika’nın kurtulmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

[Takvim nasıl işleyecek?] Devlet Başkanları, birlikte daha adil bir dünya için İstanbul'da sırasıyla 21-22 Ekim ve 17-18 Aralık tarihlerinde yapılacak olan Üçüncü Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Birliği Forumu'nu ve Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde bir araya gelecek.

[Afrika mercek altında] Kaynakları ve yatırım imkanları açısından dünyanın büyük güçlerinin odağındaki Afrika'ya dünya liderlerinin ilgileri değişkenlik gösterirken, bu ziyaretlerde ekonomik ilişkilerin yanı sıra düzensiz göç ve terör konuları ön plana çıkıyor. 30 farklı Afrika ülkesine ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika’da en fazla ülkeyi ziyaret eden lider.


Türk askerinin Suriye ve Irak’ta 2, Lübnan’da ise 1 yıl daha görev yapmasına izin verecek Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla gönderilen Irak ve Suriye tezkeresinde, Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiğinin altı çizildi.
Tezkereye AK Parti ve MHP’nin ‘evet’ demesi beklenirken, İyi Parti de "Eleştirileri bâki kalmak kaydıyla evet oyu" vereceklerini açıkladı. CHP ise yetkili organlarla görüşüp karar verecek.

[Detaylar neler var?] Suriye ve Irak tezkeresinde "PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize, ulusal güvenliğimize ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürmektedir" ifadeleri kullanılırken; Lübnan tezkeresindeyse Ankara'nın katkı verdiği UNIFIL'in görev süresinin uzatılması nedeniyle 31 Ekim 2021'de dolacak yetkinin 1 yıl daha geçerli olması istendi.


Avrupa Birliği, aday ülkeler için hazırladığı "Ülkeler Raporu"nu açıkladı. Raporun Türkiye ile ilgili kısmında demokratik kurumların işleyişi, yargı bağımsızlığı ve insan hakları alanlarında ciddi eksiklikler olduğu yorumu yapıldı. Raporda ayrıca Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin durma noktasına geldiği belirtildi.

Avrupa Birliği’nin taraflı bakış açısını yansıtan raporla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı ise raporda çifte standart sergilendiğini ifade etti. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "Ülkemize özgü koşulları değerlendirmeden, yönetim ve siyasal sistemimize, temel haklara, bazı yargı/idari kararlar ile terörle mücadelemize yönelik haksız ve orantısız tespitlerini reddediyoruz.” denildi.


Zeka Testi Merkezi, internet sitesinde yaptığı IQ testine göre Türkiye'nin en zeki illeri belirlendi. Yapılan testlerde kullanıcılara şehirleri sorularak ortalama bir puana ulaşıldı. IQ ortalaması en yüksek şehirler Eskişehir, Ankara ve İzmir çıktı. Sıralamanın detayları için tıklayın.


Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda büyükelçileri terör örgütü finansmanı suçlamasıyla tutuklanan Osman Kavala’nın tahliye edilmesi için ortak bir açıklama yaptı.

Türk Dışişleri Bakanlığı ise jet bir kararla Osman Kavala'ya ilişkin açıklamaları nedeniyle 10 büyükelçiyi bakanlığa çağırarak uyardı. Dışişleri Bakanlığı, çağırdığı 10 ülkenin diplomatik misyon şefine, yaptıkları açıklamanın "hadsiz" ve "kabul edilemez olduğunu" iletti.

Osman Kavala kimdir?

[Video] Suudi Arabistan'da, Kabe'nin de içinde bulunduğu Mescid-i Haram'da, 1 yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez sosyal mesafe olmadan binlerce kişi namaza durdu. Mekke’de yer alan Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevi İşleri (Harameyn) Başkanlığı da sosyal medya sitesi Twitter'daki hesabından o anlara ilişkin görüntüler paylaşıldı.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 220 milyona yaklaştı
• Vefat sayısı 4 buçuk milyonu geçti.
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 6.758.434.431 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 7 milyon 740 bini,
• Vefat sayısı 68 bin 200 ü geçti
• Verilen toplam doz sayısı 114.826.135 oldu.


Ankara Şehir Hastanesi Acil Servis Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Covid-19 pandemisinin mevsimsel gribe evrilebilmesi için aşılamanın artması ve toplumsal bağışıklığın sağlanması gerektiğini söyledi. Oğuztürk, "Pandemi devam ettikçe tekrarlayan doz aşılar da devam edecektir. Covid-19'un sonbahar ya da kış gibi artık insanlarda hastalık oluşturabilecek bir duruma indirgenme durumu söz konusu olabilirse büyük oranda dünya gündeminden uzaklaşmış olacak" dedi.


Türk ilaç firması Edispharma bünyesinde Ecz. Erhan Dengiz ve ekibi tarafından geliştirilen 'inhale ozon yöntemi'ne ilişkin makale, 'Medical Gas Research' adlı uluslararası hakimli dergide yayınlandı ve Sağlık Bakanlığı onayı ile Feriha Öz Pandemi Hastanesi'nde gönüllü Covid-19 pnömonisi hastalarına uygulandı.


Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) ortak kuruluşlarla birlikte yayımladığı yazılı açıklamada, salgının başlangıcından bu yana sağlık ve bakım çalışanları için oluşan riskin boyutu değerlendirildi.
Açıklamada, sağlık ve bakım çalışanlarının geçen yıldan bu yana sadece COVID-19 nedeniyle değil artan iş yükleri sonucu psikolojik yıpranma, stres ve yorgunluk gibi sebeplerle yıprandıkları ifade edildi.


Ekonomi

ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu, politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 16'ya düşürdü. MB’den yapılan duyuruda, küresel iktisadi faaliyette yılın ilk yarısında yaşanan toparlanmaya rağmen yakın dönemde açıklanan güven endeksleri ve salgının etkisiyle gerilemeye başladığı belirtildi. Açıklama sonrası dövizde yükseliş gerçekleşti.


Merkez Bankası tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 15 Ekim'de Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 600 milyon dolar artışla 85 milyar 956 milyon dolara çıktı. Brüt döviz rezervleri, 8 Ekim'de 85 milyar 356 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 1 milyar 666 milyon dolar artarak 38 milyar 107 milyon dolardan 39 milyar 773 milyon dolara yükseldi. Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, 15 Ekim haftasında bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 266 milyon dolar artışla 123 milyar 463 milyon dolardan 125 milyar 729 milyon dolara çıktı.


Türkiye son 20 yılda ihracatını 6 kattan fazla artırdı. Dünya ihracatından aldığı payı Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 1'in üzerine çıkaran Türkiye, Kovid-19 salgınına rağmen bu payı artırmayı sürdürdü. Türkiye, 2001 yılında 6,2 trilyon dolar olan dünya ihracatından, 31,3 milyar dolarla yüzde 0,51 pay alırken son 20 yılda ihracatını 6 kattan fazla artırmış oldu. Yıllıklandırılmış ihracat temmuz ayında 201 milyar dolar, ağustosta 207,4 milyar dolar ve eylülde 212,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.


Eğitim alanında yaşanan paradigma değişimiyle güçlenen meslek liseleri Türkiye ekonomisine güç katıyor. Öğrenci becerilerinin artması için büyük öneme sahip olan döner sermaye kapsamındaki üretim kapasitesi, her geçen gün artıyor. 2021 yılı başından Eylül ayı sonuna kadar meslek liselerinde üretimden elde edilen gelir, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 418 milyon 591 bin liraya ulaştı.


Kültür • Sanat

Portre

‘Kudüs Şairi' olarak bilinen, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Nuri Pakdil'in vefatının üzerinden 2 yıl geçti. Pakdil, 1969'un Şubat ayından 1984 Aralık'a kadar aylık olarak okuyucuyla buluşturduğu . 'Edebiyat' dergisini 'Sabır üssü' olarak tanımlıyordu


Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden elde edilen güncel bilgilere göre, Türkiye genelindeki müze sayısı 2020 yılında 27 artarak 494’e ulaştı. Bunların 205’i Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, 289’u ise özel müze kategorisinde yer aldı. Geçmiş yıllara bakıldığında ise bu rakam 2004 yılında 270 iken, 2008 yılında 286, 2015 yılında ise 409, 2018 yılında ise 451 olarak karşımıza çıktı. Özel ve bakanlığa bağlı olmak üzere müze ve ören yerleri ziyaretçi sayılarında geçen yıl azalma görülürken, pandemi ile birlikte yüzde 73,6 gibi büyük bir düşüş yaşandığı kaydedildi.


Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Topkapı Sarayı Müzesi'nin ev sahipliği yaptığı, 1300 yıllık geniş bir zaman dilimi içinde tarihlendirilen, saldırı, savunma ve törenlerde kullanılan 33 bini aşkın silahın yer aldığı koleksiyon, özel tekniklerle restore edilerek geleceğe taşınıyor. Topkapı Sarayı Müzesi'nde Kutsal Emanetler'den sonra en çok ziyaret edilen Osmanlı padişahlarının kullandığı, diplomatik hediye olarak gönderilen 1300 yıllık paha biçilemez kılıç, kalkan, miğfer, hançer gibi silahlar restore ediliyor.


Teknoloji - Dijital Medya

Teknoloji

Cep telefonumuzdan, bilgisayarımızdan, tabletimizden hatta akıllı saatimizden her an sosyal medyayı takipteyiz. Yakın geçmişte hayatımıza dâhil olan sosyal medya kavramı artık vazgeçilmezimiz oldu. Milyarlarca kullanıcıya ulaşan bu platformlar, artık kendi gündemini de oluşturur hale geldi.

Peki bu gündemlerin ne kadarı gerçek? İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre Haziran 2015 ile Eylül 2019 döneminde Türkiye’de oluşturulan yerel gündemlerin yüzde 47’si sahte.


Statista verilerinden elde ettiği güncel bilgilere göre aylık 1 milyar aktif kullanıcıya ulaşan sosyal medya platformları belli oldu. Böylelikle TikTok’un aylık 1 milyar aktif kullanıcıya ulaştığını ve bu dönüm noktasına ulaşan en yeni çevrimiçi platform olduğu açıklandı.

TikTok’un 1 milyar kullanıcıyı aşması 5.1 yıl sürerken, Facebook Mesenger, 4.9 yıl içinde aynı sayıda aktif kullanıcıya ulaşması ve dünya çapında bunu başaran en hızlı sosyal ağ olması özelliğini hala elinde bulunduruyor.


Netflix'in şirket içi belgelerine ulaşan Bloomberg, dünya genelinde milyonlarca hayran kazanan Güney Kore dizisi Squid Game ile ilgili gizli verileri yayımladı.

Bloomberg'ün haberine göre, California merkezli Netflix şirketi, dizinin getirisinin 891,1 milyon dolar olacağını hesap ediyor.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Evin enerjisini değiştiren, kişinin daha ferah hissetmesini sağlayan bitkiler, evi ferahlatarak ruh halinde olumlu etkilere sahiptir. Evdeki kötü enerjiyi alarak daha rahat uyumanızı sağlar. Peki depresyona iyi gelen bitkiler hangileridir?


Ülkemizde giderek artan ve önemli halk sağlığı problemlerinden biri olan obezite yetişkinlerde yüzde 31,5 oranında görülüyor. Aktif çalışma hayatına katılımla, bireylerin yemek hazırlama ve tüketimi için ayırdığı sürenin azaldığı bunun da sağlıksız beslenme davranışına neden olduğunu belirten uzmanlar, maliyeti ucuz besin tercihlerinin obezite, diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve kanser gibi bulaşıcı olmayan kronik hastalıklarda artışa neden olduğuna da dikkat çekiyor.


[Altınoluk'tan] Arzu Şahin yazdı, ‘Televizyon ve Eğitim’ : “Televizyon görsel ve işitsel duyulara yönelik etkili bir iletişim aracı olması nedeniyle, olumlu hizmetlerinin yanısıra olumsuz sonuçlara da neden olmaktadır.”


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Eylül ve Ekim aylarında Hüdayi Vakfı’na bağışlanan 919 hisse adak, akika ve nafile kurban, Kamerun, Burkina Faso, Tanzanya, Gana, Senegal ve Makedonya’da kesilerek ihtiyaç sahiplerine ve Kur’an talebelerine ulaştırıldı.


Türkiye'nin her şehrinden katılım fırsatı sunan Sosyal Bilimler Akademisi’ne başvurular başladı. Güz ve Bahar döneminde online, Ara ve Yaz döneminde yüz yüze eğitim kamplarıyla sosyal bilimlere ilgi duyan tüm öğrencilerin başvurabildiği akademiyle ilgili detaylar için tıklayın.


1967 yılındaki sel afetinde evleri hasar gördüğünde 8 kardeşiyle Kızılay'ın çadırında barınan, Kızılay'ın aşevinden çorba içen Kuddis Amca, yıllar sonra evini başka ihtiyaç sahipleri için Kızılay’a bağışladı.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Analiz] ABD medyasında yer alan haberlere göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, geçen ay Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile yaptığı görüşmede, Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkileri normalleştirme olasılığını gündeme getirdi. İddiaya göre Prens, bu çıkışı direkt reddetmedi ve biraz zaman alacağını söyledi.


[Analiz] Avrupa'nın göbeğinde içine yolsuzluğun da karıştığı 'taht savaşları' yaşanıyor. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz kendisine yöneltilen yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle istifa etti ancak bu 'gerçek anlamda' bir istifa anlamına gelmiyor.

Kurz ve beraberindeki 9 kişi bir medya kuruluşuna 'anket sonuçlarını yanıltması' için rüşvet vermekle suçlanıyor. İddiaya göre, rüşvetin kaynağı da devlet hazinesi. Kurz ilk başta istifa etmemek için direndi, ancak sadece bir günde fikri değişti. Peki, Kurz'ün fikrini değiştiren ne oldu?


[Görüş] Afrikalı gençler Fransa'yı değişime zorluyor. Sadece eski sömürgelerden değil kıtadaki 54 ülkeden gençlerin ve sivil toplum örgütlerinin yer aldığı lidersiz Afrika zirvesi, hem gençlere kendilerini ifade şansı hem de Paris yönetimine kıtada nasıl algılandığını görme imkanı tanıdı.


[Yorum] Bu yılki Dünya Gıda Günü’nü kritik bir zamanda kutluyoruz. COVID-19 pandemisi, tarifi zor kayıplara ve zorluklara neden olan küresel bir sınav olmaya devam ediyor. İklim krizinin etkilerini her an, her yanımızda görebiliyoruz. Mahsuller alevler içinde kalmakta. Evler sellerle sürüklenip gitmekte. Çatışmalar ve diğer insani acil durumlar nedeniyle yaşamlar ve geçim kaynakları kargaşaya sürüklendi. Küresel gıda güvenliği sorunları hiç bu kadar şiddetli olmamıştı.


[Analiz] Son bir yılda dünya genelinde kahve yüzde 79, pamuk yüzde 65, şeker yüzde 46, buğday yüzde 43, mısır yüzde 42, arpa yüzde 35, tahıl yüzde 31, et yüzde 22 ve süt yüzde 13 artış göstererek global enflasyonu ciddi oranda etkiledi. Yaşanılan çip krizi ise araç fiyatlarını yukarıya taşıdı. Farklı sektörlerde birleşen belirsizlik, arz sorunu ve güvensizlik küresel enflasyonun temel bileşenleri olarak ortaya çıkıyor. Az gelişmiş ülkelerde aşırı yoksulluk seviyesinin altına düşen milyonların küresel enflasyondan ciddi oranda etkilenmesi kaçınılmaz.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: