19 Kasım 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 19 Kasım 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye gündemi bu hafta ekonomi odaklı ilerlerken, kamuoyu bölgesel ve küresel gelişmelere kayıtsız kalmıyor. Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri sizler için derlediğimiz yeni bültenimizde her hafta olduğu gibi ekonomi, kültür sanat, teknoloji ve diğer kategorilerde onlarca içerikle birlikteyiz.

Keyifle okuyunuz…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Bilmeyen Bilenle Bir mi?)

“De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Ancak akıl sahipleri öğüt alır”
(Zümer Suresi, 39/9)


Hadis-i Şerif (Sadakanın En Faziletlisi)

“Bilmeyenlere ilim öğretmek sadakadır, sadakanın en faziletlisi de bir Müslüman’ın ilim öğrenmesi ve başkalarına öğretmesidir.”
(İbni Mâce, Mukaddime 16)


Nükte (En Büyük Muallim)

“Allah Teâlâ, insanlığa en büyük insan terbiyecileri olarak Peygamberleri lûtfetmiştir. Onlar da Cenâb-ı Hakk’ın kendilerine ihsân ettiği ebedî saâdet ve kurtuluş reçetesi olan dîni insanlara ulaştırmanın gayreti içinde olmuşlardır. Her güzellik ve hayrın kemâl noktasını temsil eden Peygamber Efendimiz, bu fazîlet ufkunda da zirvedir. Nitekim Efendimiz talebeleri bütün bir insanlık olan en büyük muallimdir..”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

2023’te yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile ilgili olarak bugüne değin en gençler konuşuldu, gençler tartışıldı. 6 milyondan fazla gencin ilk kez oy kullanacağı seçimleri yorumlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki seçimlerin kilidi şu veya bu parti değil, gençlerimizdir. Bu bakımdan gençlerimizin hayalleri, beklentileri, düşünceleri tespit ve teklifleri bizim için hayati önemdedir” dedi.

Türkiye'nin bir sonraki insani ve ekonomik kalkınma eşiği olan 2071 vizyonunu gençlerin şekillendireceğini söyleyen Erdoğan, "Türkiye en büyük gücü ve avantajını çocukları ve gençleri olarak gören bir ülkedir.” dedi.

Avrupa'nın, Amerika'nın ve Asya'nın hızla yaşlanmaya başladığı dönemde Türkiye’nin nüfusunun neredeyse üçte birinin çocuklardan ve gençlerden teşekkül etmesinin önemini vurgulayan Erdoğan, “Biz evlatlarımızı eğitimleriyle, sağlıklarıyla, kültür, sanat ve spor altyapısıyla, istihdamlarıyla geleceğe hazırlamak için çalışıyoruz. Gençlerimiz de çok farklı alandaki başarılarıyla bizleri gururlandırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

[Rakamlar ne diyor?] SETA verilerine göre; 2002 yılı ile 2019 seçimleri kıyaslandığında; 2019 Belediye seçimlerde oy kullanan 16 milyon yeni seçmen bulunuyor. 2023 seçimlerinde seçmen sayısına en az 5 milyon kişi daha eklenecek.

2002 ile 2023 yılı kıyaslandığında oy kullanacak yeni seçmen sayısı yaklaşık 22 milyon civarında olacak. Bu rakam, 2002 yılında oy kullanan nüfusun yaklaşık yüzde 60'ına denk geliyor. 2023’te sadece İstanbul’da 1 milyon seçmenin ilk kez oy kullanması bekleniyor.


Milli İstihbarat Teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyindeki ortak operasyonunda, PKK ve KCK'nın kurucularından "Fuat" kod adlı Ali Haydar Kaytan isimli terörist etkisiz hale getirildi. Terör elebaşı Öcalan ile terör örgütünü kurarak PKK’nın temellerini birlikte atan Kaytan, Türkiye Cumhuriyeti’nin son 44 yıldır karşı karşıya kaldığı tüm terör eylemlerine karar veren “çekirdek kadro” içerisindeki en yaşlı örgüt kadrosuydu.

[Kimdir?] Kaytan'ın terör örgütü PKK adına canlı bomba eylemi yapacak teröristleri seçtiği, 2016 yılında Ankara'daki Merasim Sokak ve Güvenpark saldırılarının talimatını verdiği biliniyordu.

[Neler yaşandı?] Kaytan'ın etkisiz hale getirildiği operasyon sonrasında yaşananlar da ortaya çıktı. Kaytan'ın ölümü, PKK'dan kopmaların önüne geçmek ve teröristlerin moralini yüksek tutmak amacıyla gizlendi. Terörist Kaytan'ın cesedi sadece üst düzey kadro tarafından bilinen bir yere gömüldü ve defin işlemini yapan PKK'lılar infaz edildi.


Popüler hizmet uygulamalarından Yemeksepeti bir yıl içinde ikinci kez hacklendi ve korsanlar kullanıcı verilerini ele geçirdi. Gazeteci İbrahim Haskoloğlu verileri ele geçiren siber korsana ulaştığını ve kişisel bilgilerinin korsan tarafından kendisine gönderildiğini açıkladı. Hackerların elindeki verilerin, Mart'ta yaşanan sızıntıda ele geçirilen veriler olmadığını da aktaran Haskoloğlu, korsanların verileri yaymamak için şirketten fidye talep ettiğini belirtti.

Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Yemeksepeti, hacklendiği iddialarını reddederek "Kötü niyetli bazı kişiler, kaynağı belli olmayan verileri Yemeksepeti ile ilişkilendirerek fidye talebinde bulunmuştur" dedi. Şirket, taleplerin yasadışı olduğunu belirterek konuyu resmî makamlara ilettiklerini ifade etti. Veri sızıntısı iddiasını da araştırdıklarını açıklayan Yemeksepeti, "herhangi bir veri ihlali ya da hırsızlığı tespit edilmemiştir" ifadelerini kullandı.

[Bir yılda iki kez] Şirket, Mart'ta da siber korsanların hedefi olmuştu. 18 Mart'ta yaşanan ve şirket tarafından 25 Mart'ta keşfedilen veri hırsızlığında 21 milyon kullanıcıya ait isim-soyisim, doğum tarihi, cep telefonu numarası ve adres gibi kişisel veriler ele geçirilmişti. Yemeksepeti o dönemde yaptığı açıklama kullanıcıların kredi kartı bilgilerinin çalınmadığını açıklamıştı.


KISA...KISA...KISA...

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun sınırdaki provokasyonları sonucu çıkan çatışmalarda 1'i teğmen 7 askerin yaşamını yitirdiğini, 10 askerin ise yaralandığını bildirdi. Açıklamada, Ermenistan'ın provokasyonunun başarısızlıkla sonuçlandığı, sınırda durumun normalleştiği ifade edildi.


ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping yaklaşık 3 saat süren bir toplantı yaptı. İki ülke ilişkilerinin gergin olduğu dönemde yapılan görüşmede Biden, Tayvan’a desteğini yinelerken, Çin lideriyse Tayvan’a verenlerin ateşle oynadıklarını söyledi.


Libya'da 24 Aralık'ta yapılacak seçimlerde Libya Ulusal Ordusu'nun lideri Hafter de aday oldu. "Güç istediğim için değil; halkımıza zafere, kalkınmaya ve refaha giden yolda liderlik etmek istediğim için adayım" diyen darbeci Hafter, savaş suçu işlemekle itham ediliyor.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 255 milyonu geçti
• Vefat sayısı 5 milyon 125 bine yaklaştı.
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 7.594.846.069 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 8 buçuk milyona yaklaştı,
• Vefat sayısı 74 bini geçti
• Verilen toplam doz sayısı 119.027.382 oldu.


Dünyadaki ekonomik ve sosyal eşitsizlik, pandemide çok daha belirgin hale geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yoksul ülkelerin, dünyadaki tüm aşı arzının yüzde birinden daha azını almasına tepki gösterdi. Pandeminin yoksul ülkelere itildiğini aktaran kurum, zengin ülkelerin aşıları elinde tutmasının önemli küresel sorunlara yol açacağı konusunda uyardı. Bununla birlikte, BioNTech ile aşı geliştiren ABD'li ilaç şirketi Pfizer, yeni Covid-19 hapında önceliğin yoksul ülkelere verileceğini duyurdu.


Pfizer Paxlovid adı verilen ve hap şeklinde kullanılan ilacın acil durum kullanımı için ABD Gıda ve İlaç Kurumu'na (FDA) başvurulduğunu ve deneylerde elde edilen sonuçların kuruma iletildiğini açıkladı.
Söz konusu ilaç, hastalığın erken aşamasında evde tedaviyi mümkün kılarak hastaneye yatışları ve can kayıplarını azalttığı için salgın ile mücadelede önemli bir silah olabilir. İlaç, aşılara erişimin sınırlı olduğu ya da aşılama oranlarının düşük olduğu bölgelerde salgınla mücadelede de önemli bir araç olabilir.


Sağlık Bakanlığı, COVID-19 Rehberi'ne, okullarda karşılaşılabilecek koronavirüs vakalarında yapılması gerekenleri 18 örnek olay üzerinden aktaran bir bölüm ekledi.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. TCMB politika faizini beklentiler doğrultusunda 100 baz puan indirimle yüzde 15 seviyesine indirdi. Metinde, faiz indiriminin aralıkta devam edeceği mesajı verildi. Kararın hemen öncesinde 10,57 olan dolar/TL, karar sonrası yükselişe geçti.

[Hangi mesajlar verildi?] Karar metninde enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte, gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve talep gelişmelerinin etkili olduğu, para politikası duruşunda yapılan güncellemenin ticari krediler üzerinde olumlu etkilerinin görülmeye başlandığı belirtildi.


Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz işlemlerindeki kimlik tespiti zorunluluğunu, 100 dolar ve üstü işlemlerde geçerli olacak şekilde gevşetti. Resmî Gazete'de, 12 Ekim'de yayımlanan tebliğle, döviz büroları müşterilerin kimlik numarasını, işlem tarihi, saatini ve miktarını gösterecek şekilde ayrı bir defter tutmakla yükümlü hâle getirilmişti. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı, TL'nin değerini koruma kapsamında "işlem limitlerini belirlemeye" yetkili kılındı.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin maden ihracatının ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak 4,38 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. “Dünyada ve Türkiye'de enerji ve maden fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Bu süreçten elbette bizler de etkilendik. Ancak dünyanın geneliyle karşılaştırıldığında Türkiye, diğer ülkelerden daha hızlı bir şekilde toparlandı.” diyen Bakan Dönmez, en çok ihracat yapılan ülkelerin Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya olduğunu söyledi.


TAB ekonomisi, salgın tedbirlerinin yumuşadığı yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2,1 büyüme kaydetti. Avro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 2021'in üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2,2 yükseldi. AB'de mevsimsellikten arındırılmış GSYH, bu yılın üçüncü çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2,1, 2020'nin üçüncü çeyreğine göre de yüzde 3,9'luk artış gösterdi


Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker), kristal şeker fiyatına %25 zam yaptı. Kilogramı KDV hariç 3.93 TL'den satılan şekerin fiyatı 4.91 TL'ye yükseldi; KDV dahil fiyat ise 5.30 TL olarak belirlendi. Türkşeker, şekerde arz problemi olduğu iddialarını da yalanlayarak, "Piyasada bazı firmaların fiyatları yükselterek ürün satmalarından dolayı böyle bir ortam oluşmuştur" açıklamasında bulundu.


Ekonomide yılın üçüncü çeyreğine taşınan toparlanma, işsizlik rakamlarına da yansıdı. Türkiye'de işsizlik oranı, bu yılın üçüncü çeyreğinde, ikinci çeyreğe göre 0.4 puanlık azalışla yüzde 11.7 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 57 bin kişi azalarak 3 milyon 842 bin kişiye geriledi. Genç işsizliği ise %1.1’lik azalışla %22’ye düştü. TÜİK atıl işgücü oranını %22.4 olarak tespit etti.


Kültür • Sanat

Portre

İkinci Yeni akımının son temsilcilerinden, "Monna Rosa", "Ey Sevgili", "Samanyolunda Veba", "Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine" gibi eserlerin şairi Ahmet Sezai Karakoç, 88 yaşında Hakk’a yürüdü. Diriliş Yayınevi, Diriliş dergisi ve ardından Diriliş Partisi ile Yüce Diriliş Partisi'nin de kurucusu olan Karakoç'a 2011'de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmişti. Şair, yazar ve fikir adamı Sezai Karakoç'un vefatı, toplumun her kesimi tarafından derinden hissedildi.”

Dostları ve sevenleri Sezai Karakoç'u anlattı: Onun kitapları akan bir çeşmedir.

Şehzadebaşı Camii’nde kılınan namazın ardından buraya defnedilen Sezai Karakoç için, Türkiye’nin neredeyse her şehrinde gıyabi cenaze namazları kılındı. Karakoç’a dua etmek için gıyabi cenaze namazında bir araya gelenler arasında ABD'nin New Jersey eyaletindeki sevenleri de vardı.

Şairi yıllardır düzenli olarak ziyaret eden genç şair Zeynep Karaca, Karakoç’un vefatından 3 gün önce aralarında geçen sohbeti anlattı:
“Türk Devletleri Teşkilatı’nın öneminden bahsetti. ‘Birliğe Türkmenistan da katıldı, bu iyi oldu’ dedi. Girişimin anlamlı bir başlangıç olduğunu ama faaliyetlerle desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Teşkilatın kurulması basında yeteri kadar yer almadığı için üzülmüştü. ‘Çok önemli bir olay böyle alelade geçiştirilmemeliydi’ dedi.


Piri Reis'in 1513 yılında çizdiği dünya haritası, uzun bir aranın ardından yeniden Topkapı Sarayı'nda sergilenmeye başlandı. Sergilenen harita keşifler çağından günümüze ulaşan en önemli ve ilginç eserler arasında yer alıyor. Sergiye ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.

Dünya haritacılığının en önemli eserlerinden 508 yıllık Piri Reis'in çizdiği dünya haritası Topkapı Sarayı'nın üçüncü avlusunda yer alan III. Ahmed Kütüphanesi'nde uzun bir aradan sonra yeniden sergilenmeye başladı.


Arap edebiyatının şaheserleri arasında sayılan ve çeşitli nüshaları bulunan Ebussuud tefsiri, Diyanet tarafından orijinali üzerinden yayımlandı. İki yıllık titiz bir çalışmanın ürünü 9 ciltlik “İrşâdü’l-Akli’s-Selîm ilâ Mezâya’l-Kitâbi’l-Kerîm” adlı eser, İslâm âleminde büyük ilgi gördü.


Teknoloji • Dijital Medya

Teknoloji

ASELSAN, topluma ve çevreye sunduğu değer ve katkılarla dünya arenasında ödüller almaya devam ediyor. ASELSAN son olarak, atık yönetimi çalışmaları alanında İngiltere’de gerçekleştirilen "Uluslararası Green Apple Çevre Ödülleri"nde gümüş ödül alarak "Yeşil Dünya Elçisi" oldu.


Dünya üzerinde sosyal medya kullanan kişi sayısı belli oldu. 8 milyara yakın dünya nüfusunun 4,55 milyarının sosyal medya kullanıcı olduğu görüldü. Küresel nüfusa yüzdesel oranı ise yüzde 57,6 olduğu belirlendi. Kişilerin sosyal medyada geçirdiği süre incelendiğinde ise 2 saat 27 dakika olarak kayıtlara geçti.


İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığınca, vatandaşların afet ve deprem anında yardım ekiplerine cep telefonu üzerinden ulaşmasını sağlayan "AFAD Acil" adlı mobil uygulama kullanıma sunuldu.

[Nasıl çalışıyor?] Çağrı başlatıldığında 112 acil çağrı merkezine bağlanılıyor, bundan sonra afetzedenin durumunu kısaca anlatan butonlar kullanılabiliyor. Kişi konuşabilecek durumda değil ise uygulamadaki acil durum cümleleri kullanılarak mesaj yoluyla yardım alınabiliyor.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Her yıl, doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 10'u prematüre olarak dünyaya geliyor. Uzmanlar, prematüre bebeklerin takibinde gelişen sağlık hizmetleri yanında, anne-bebek iletişimi açısından sosyal ve duygusal hazırlık gibi takiplerin yapılmasının önem arz ettiğini ifade ediyor.


Araştırma Şirketi Areda Survey, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin iş birliğiyle Türkiye’de aile yapısının ele alındığı bir çalışmaya imza attı. Araştırma bulgularına göre aile yapısının az veya çok güçlü olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 35,6 iken, aile yapısının zayıfladığını düşünenlerin oranı yüzde 37,1, ailenin tamamen çöktüğünü ifade edenlerin oranı yüzde 11,8 oldu.


Uzmanlar, havaların aniden soğuduğu kasım ayında kalp krizi riskinin arttığını söyleyerek bu mevsimde kişileri hastalıklardan korunmaya karşı uyarıyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı’nın Afrika’ya yönelik hizmetleri sürüyor. Son olarak Nijerya’da bulunan Ogbomosho’da Behice Hatun Camii’nin açılış programı gerçekleştirildi. Ayrıca Nijerya’nın Abuja kentinde düzenlenen programda, siyer yarışmasının pandemi karantinası sebebiyle ertelenen ödül töreni yapıldı.


Hüdayi Vakfı’nın Tanzanya’daki paydaş kuruluşu Rehema Wakfu bünyesinde eğitim hizmeti veren Rehema Wakfu High School (İmam Hatip Lisesi), 2021 yılı Eylül ayında İslamî eğitim veren okullar arasında yapılan sınavlarda ülke birincisi olma başarısını gösterdi.


İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı Kurumsal Yönetim Akademisi STK'lar İçin Uluslararası Rapor Yazma Eğitimi düzenliyor. Programa başvuru için linke tıklayabilirsiniz.


Düzce'de meydana gelen 5,0 büyüklüğündeki depremin ardından geceyi evlerinde geçirmek istemeyen Düzceli vatandaşlara Kızılay tarafından gece boyunca çay ve kumanya desteği sağlandı.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Üçüncü dünya savaşı çıkar mı?] Soğuk savaşın sona ermesiyle Fukuyama’nın “sürekli barış” söylemi pek de uzun sürmedi. Aksine Huntington’un adeta senaryo yazarcasına dünyada “fay hatları” boyunca yeni savaşların ve çatışmaların çıkacağı kehaneti gerçekleşti ve literatüre yeni giren savaş türleriyle dünya yine çatışmadan uzak kalamadı. Peki topyekun bir savaş mümkün mü?


[Dijitalleşme Serüveni ve Dijital Çağda Beceri Eğitimi] Salgın döneminde zorunlu izolasyon tedbirleri kapsamında bireylerin hayatlarını devam ettirmek için dijital ortamları kullanmak zorunda kalması, her zamankinden daha hızlı ve derin bir dijital dönüşümün meydana gelmesini sağladı. Süreç içerisinde neredeyse tüm ülkeler ve sektörler dijitalleşmeyi deneyimlemek zorunda kaldı.

Bu süreç sonrasında dijitalleşmenin bireylerin günlük aktivitelerini daha kolaylaştırdığını fark eden kurumlar, toplumsal ihtiyaçlara uyumlu olarak hizmetlerini bireylerin daha etkin ve aktif kullanabileceği şekilde çevrim içi ortamlarda sunmaya başladı.


[Müslüman milletler ittifakı] Pandeminin küresel ekonomide yarattığı kırılganlıklar, faili ve sınırları belirsiz bir soygun demek olan enflasyon, etrafımızda devam eden jeopolitik çekişmeler, çatışma ve savaşların altında sessiz sedasız bir başka dünya doğuyor. Bir tespihin taneleri gibi dağılmış olan İslam milleti ve memleketleri yüz yıllık bir aranın ardından, bir ittifaklar zinciri içinde yeniden bir araya gelmeye ilk defa bu kadar yakın duruyor.


[Türk dili konuşan ülkelerden Türk devletlerine] Bağımsızlıklarının 30. yılını kutlayan Türk Cumhuriyetleri ve 2009'da kurulan Türk Konseyinin bu kadar kısa sürede "Türk Devletleri Teşkilatı"na dönüşmesinin yakın zamanlara kadar hayal dahi edemeyeceğimiz tarihi bir gelişme olduğunu belirtmek gerekir. 21. yüzyılda ekonominin sıklet merkezinin Asya'ya kaydığı bir dönemde, Avrupa-Asya arasındaki İpek Yolu güzergahında yer alan büyük Türkistan coğrafyası ile Türkiye ve Azerbaycan'ın 2040'a kadar entegrasyonu, halihazırda 300 milyon nüfusa, 4,5 milyon kilometre karelik bir alana ve 2 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip olan Türk dünyasına 21. yüzyılda önemli imkanlar sağlayacaktır.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: