3 Aralık 2021 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 3 Aralık 2021 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’den ve dünyadan öne çıkan gelişmeleri haftalık olarak derleyip istifadenize sunduğumuz A Gündem’in bu sayısında, ülkemiz ve dünyadan ekonomik gelişmelere odaklanıyor, Avrupa’da İngiltere-Fransa arasında yükselen gerilime değiniyoruz.

Kültür Sanat, Teknoloji, Derin Okuma kategorilerimizdeki zengin muhtevaya göz atmayı unutmayın… Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Faiz Haramdır)

“Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, “Alım satım da ancak faiz gibidir” demeleridir. Hâlbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah’tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişteki kendisinindir, durumunun takdiri Allah’a aittir. Kim de yine faizciliğe dönerse işte bunlar orada devamlı kalmak üzere cehennemliklerdir.”
(Bakara Suresi, 275)


Hadis-i Şerif (Fâizin Sonu İflas)

“Kim malını fâiz yoluyla artırırsa, onun âkıbeti mutlakâ malının azalarak iflâsa (fakirliğe) sürüklenmesidir.”
(İbn-i Mâce, Ticârât, 58)


Nükte (İlahî Tehdide Dikkat)

“Eğer bir mü'min fâizle iştigâl ederse, ya malını veya îmânını kaybeder. Fâsıkın ise, böyle yanlış yollara gittiğinde müstehak olduğu cezâya istihkâk kesbetsin diye malı ziyâdeleşir. Yâni o yol ona kârlı kılınır. Çünkü Cenâb-ı Hakk, ihmâl etmez, imhâl eder (mühlet verir). Böyleleri, mâruz kalacakları cezâ ânına kadar bir mühlete nâil olmuş olurlar. Âyetteki ilâhî tehdîde çok dikkat etmek îcâb eder. Aksi hâlde durum çok vahimdir.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Yoğun ekonomi gündemiyle geçen bir haftayı daha geride bırakıyoruz. Hafta boyunca ekonomiyle ilgili açıklamarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni ekonomi modelini anlatırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda görev değişimi yaşandı.

"Yeni ekonomi modeliyle, yüksek faiz verecek sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle itiyoruz. Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz” sözleriyle tezini savunmayı sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan büyüme rakamlarına dikkat çekti. Üçüncü çeyrek büyümesinin beklentilerin üzerinde gerçekleştiği belirten Erdoğan, küresel salgın döneminde her şeyden önce Türkiye'nin özellikle bu üç çeyrekte de çok farklı bir ayrışma ortaya koyduğunu ve yıl sonu itibarıyla da bu pozitif ayrışmayı devam ettireceğine inandığını söyledi. Erdoğan, "Bunu zaten sadece biz değil OECD, onlar da aynı şekilde söylüyorlar." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan’dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nurettin Nebati atandı. Konuya ilişkin atama kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla perşembe günü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Nureddin Nebati, atama sonrası sosyal medya hesabından ilk paylaşımını yaptı: “Rabbim, kolaylaştır, zorlaştırma, Rabbim hayırla sonuçlandır. İşimizde bize doğruluk ver, bizi muvaffak kıl. Sn. Cumhurbaşkanımızın şahsımı layık gördüğü Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini hayırla ifa etmeyi, bize gösterdiği güvene layık olmayı Rabbim nasip etsin inşallah"

Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu yeni ekonomi modelini destekleyen mesajlarıyla dikkat çeken Nebati, sosyal medya hesabından döviz dalgalanmasına yönelik yaptığı paylaşımda Türkiye ekonomisinin yalnızca döviz kurunu baz alarak değerlendirilmemesi gerektiğini ve daha büyük bir pencereden bakılması gerektiğini belirtmişti. Nebati ayrıca, bir başka paylaşımında Türkiye'nin hedefinin düşük faiz yüksek üretim hacmiyle yüksek istihdam, yüksek ihracat ve düşük cari açık ile düşük dış borç olduğunu dile getirmişti.


Bursa'dan gelen acı haber, tüm Türkiye'nin yüreğini yaktı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görevli gönüllü 4 genç, Bursa'da düzenlenen teknoloji kampına gitmek için çıktıkları yolda trafik kazası geçirerek hayatını kaybetti.
İstanbul Genç İHH Başkanı ve Türk Telekom Veri Mühendisi Kağan Talip Tığlı, Genç İHH Personeli Murat Can Kaya, Yedihilal Teknoloji Takımları Sorumlusu Yusuf Taha Göktaş ile Baykar Uçak Mühendisi ve İHH Gönüllüsü Tarık Kesekçi'nin vefat haberi sevenleri başta olmak üzere tüm Türkiye'yi yasa boğdu. İyilik yolunda vefat eden 4 isim, mühendislik alanında da gelecek vadediyordu.


İngiltere ve Fransa rasında göçmen krizi devam ederken, Fransa merkezli bir dergide gerilimi artıracak bir iddia ortaya atıldı. Le Canard Enchaine dergisi, Macron'un Johnson yönetimini danışmanlara bir "sirk" olarak nitelendirdiğini ve Johnson'ın Brexit'in "feci" sonucu nedeniyle kendisini kurban gibi gösterdiğini yazdı. "Başbakan 'Brexit'in başarısızlığı nedeniyle günah keçisi arıyor" diyen Macron, Boris Johnson'a 'palyaço' dedi.

[Ne olmuştu?] Fransa'nın Calais kentinden Manş Denizi üzerinden İngiltere'ye geçmeye çalışan göçmen botunun batarak 17 erkek, biri hamile 7 kadın ve 3 çocuğun hayatına mal olması, "Manş Denizi'nde son yılların en büyük can kaybı" olarak kayda geçti ve göçmenlerin ölümü iki ülkede de geniş yankı uyandırdı. Yaşanan facianın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Birliği'ni "göç sorununa" ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı ve Fransa'nın, Manş Denizi'nin mezarlığa dönüşmesine izin vermeyeceğini söyledi.

[Diğer yandan] Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde konuşan İngiltere'nin dış istihbarat teşkilatı MI6'nın şefi Richard Moore, ülkesini tehdit eden 4 büyük unsuru sıralarken Çin ve Rusya'nın faaliyetlerine dikkati çekti. Bir dönem Türkiye’de de görev yapan Moore, Çin, Rusya, İran ve uluslararası terörizmin İngiltere'nin "en büyük tehdit listesinde" yer aldığını söyledi.


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarına 2.500 ile 5.000 TL arasında zam yapılacağını açıkladı: “Pratisyen hekimlerin ek göstergesi 13 binden 33 bine, diş hekimleri dahil olmak üzere uzman hekimlerin göstergesi 17 binden 40 bine çıkmış olacak. Pratisyenlere 2 bin 500, uzman hekimlere 5 bin olmak üzere bir düzenleme gerçekleşecek”. Hekimlere ek gösterge zammı, TBMM Genel Kurul’nda teklife eklenerek kabul edildi.


2016 yılında Türkiye'nin terörle mücadelesini alçakça karalamaya çalışan sözde 'Barış İçin Akademisyenler Bildirisi' ile ilgili çok çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Adeta teröristlere kalkan olurcasına Türkiye'nin hedef alındığı bildirinin imzacılarından David Selim Sayers, halen savunduğu bildiriye imza atan akademisyenlerin, Macar asıllı Amerikalı Yahudi spekülatör ve kadife devrim operasyonları gibi kirli işlerin arkasındaki isim, George Soros tarafından fonlandığını itiraf etti.

[Osman Kavala bağlantısı] Gezi'nin finansörü ve Türkiye'deki Açık Toplum Vakfı'nın kurucularından Osman Kavala'nın yargılamasında, Soros-Kavala ilişkisi bir kez daha gözler önüne serildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan itiraza ilişkin istinaf dilekçesinde, Kavala'nın, Açık Toplum Vakfı Kurucusu Soros bağlantısı ve FETÖ elebaşı Gülen'in Açık Toplum Vakfı Kurucu Üyesi Alaton arasındaki ilişkiler ortaya çıktı.
Dilekçede, Gezi kalkışmasının planlanması, eylemlerin yönlendirilmesi, eylem çağrıları, uluslararası girişimler, eylemlerin finansmanları ile sanıkların tek tek eylemlerine yer verilen dilekçenin detaylarına da yer verildi.


İngiltere Müslüman Konseyi'nin (MCB) yayınladığı rapor, İngiliz medyasının, Müslümanlar ve İslam'la ilgili haberlerinde 'yanlış bilgi, genellemeler ve İslamofobik ifadeler' kullandığını ortaya koydu. MCB'ye bağlı Medya İzleme Merkezi'nin hazırladığı raporda, Ekim 2018-Eylül 2019 arasında 48 binden fazla makale ve 5 bin 500 TV haberi bandı analiz edildi.
"İngiliz Medyasının Müslümanlar ve İslam'la İlgili Yayını (2018-2020)" başlıklı raporda, Müslümanlarla veya İslam'la ilgili makalelerin neredeyse yüzde 60'ının ve televizyon haberlerinin de yüzde 47'sinin olumsuz olduğu bildirildi. Raporda, 5 makaleden en az 1'inde terörizm veya aşırılığa odaklanıldığı; din, terörizm, aşırılık başlıkları altında Müslümanlara ve İslam'a karşı büyük bir önyargı sergilendiği ifade edildi. Raporda ayrıca, The Spectator, Daily Mail Australia, Mail on Sunday, Christian Today ve Jewish Chronicle gazetelerinin, özellikle Müslümanları veya İslam'ı düşmanca ele aldığı tespit edildi.

[Avrupa’da İslamofobi yükselişte] Avrupa ülkelerinin ezici bir çoğunluğu İslamofobi vakalarını ayrı bir nefret suçu sınıfı olarak kaydetmiyor. Müslüman karşıtı/İslamofobik suçların polis tarafından ayrı bir nefret suçu sınıflandırması altında kaydedilmesi bu sorunun gerçek boyutunu açığa çıkarma ve bu sorunla mücadele için karşı stratejilerin geliştirilmesi adına önem arz ediyor. Rakamlar, Avrupa’da İslamofobik saldırıların her geçen gün daha da arttığını gösteriyor.


KISA...KISA...KISA...

Nijerya'da özellikler okul baskınları ve kız çocuklarının kaçırılması ile gündeme gelen Boko Haram üyelerinin teslim olmaya başladığı öne sürüldü. Nijerya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Garba Shehu, ülkede son zamanlarda terör örgütleriyle mücadelede büyük başarı elde edildiğini belirterek "Son istatistikler, 14 bin 500'den fazla Boko Haram üyesinin gönüllü teslim olduğunu gösteriyor." dedi.


AB’nin sınır güvenlik ajansı Frontex’te çalışan bir tercüman, Yunan güvenlik güçleri tarafından göçmen zannedilerek dövüldü, değerli eşyalarına el koyuldu ve bir bota koyularak Türkiye’ye gönderildi. Tercüman her şeyi kaydederek Frontex’e verdi ve resmî şikayette bulundu.


Azerbaycan'da Devlet Sınır Hizmetlerine ait askeri helikopterin uğradığı kazada çoğu rütbeli 14 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı. Karabağ savaşında da görev aldıkları açıklanan şehitlerin naaşları, silah arkadaşlarının omuzlarında 2. Şehitler Hiyabanı’na götürülerek buraya defnedildi.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 263 milyon 500 bini geçti
• Vefat sayısı 5 milyon 225 bine yaklaştı.
• Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 7.809.694.904 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 8 milyon 820 bini,
• Vefat sayısı 77 bini geçti.
• Verilen toplam doz sayısı 120.650.718 oldu.


ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, Covid-19 Direnç Listesi'ni yayımladı. Türkiye, dünyada kuzey yarım küre kış mevsimine girerken yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı direncin en yüksek olduğu ülkeler listesinde 6. sırada yer aldı.


Pfizer Ceo'su Dr. Bourla, önceleri aşıya ulaşmak için bir yarış yaşandığını ancak 2022'de her ülkenin "istediği kadar dozda aşıya sahip olacağını" ifade etti. Koruma düzeyinin yüksek tutulması için de büyük olasılıkla her yıl Covid aşısı yapılması gerekeceği bilgisini verdi.


Almanya'nın tanınmış bulaşıcı hastalık uzmanlarından Prof. Dr. Karl Lauterbach, Omicron varyantının, corona virüsün grip gibi daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü bir hastalığa dönüştüğünü öne sürdü. Varyantın ilk kez ortaya çıktığı Güney Afrika'daki doktorlar, Omicron'un baş ağrısı ve yorgunluk gibi hafif semptomlara neden olduğunu duyurmuştu. Ancak, farklı bilim insanları bunu söylemek için çok erken olduğunu belirterek, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Türkiye ekonomisi, yılın 3'üncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 büyüme kaydederek, bu oranla verisi açıklanan G20 ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. Yılın 3'üncü çeyreğinde verisi açıklanan G20 ülkelerinden Birleşik Krallık yüzde 6,6, Suudi Arabistan yüzde 6,2 ve ABD ile Çin yüzde 4,9 büyüme kaydetti.

Ekonomistler, sanayi ve hizmet sektörlerinin katkısıyla Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 7,4 büyümesinin yıl sonuna ilişkin büyüme görünümünü desteklediğini belirtirken, beklentiler 2021 sonunda yüzde 10'un üzerinde çift haneli büyüme rakamına erişilebileceğini ortaya koyuyor.

[Tahminler ne diyor?] Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s da, Türkiye’nin 2021 ve 2022 yılları için büyüme tahminlerini yükseltti. Kredi derecelendirme kuruluşunun raporunda, Türkiye’nin 2021 yılı için ekonomik büyüme tahmininin 1,2 puan artırılarak yüzde 9,8’e, 2022 yılı için büyüme tahmininin ise yüzde 0,4 artırılarak 3,7’ye revize edildiği kaydedildi.

Diğer yandan, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Eylül’de yüzde 5,7 olarak açıkladığı 2021 için küresel ekonomide büyüme tahminini yüzde 5,6’ya indirirken, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisini yüzde 8,4’den yüzde 9'a revize etti.


ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, kalıcı yüksek enflasyon riskinin açıkça arttığını belirterek, Fed'in politikasının buna uyum sağladığını ve sağlamaya devam edeceğini söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden ise enflasyonun küresel bir sorun olduğu vurgusunu yaparak Almanya, İngiltere ve Kanada örneklerini verdi. "Problemi çözmek yerine, şikayet etmek daha kolay." diyerek Cumhuriyetçilere yüklendi.

[Avro Bölgesinde durum ne?] Avro Bölgesi'nde, kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 4,9'luk oranla son 25 yılın en yüksek seviyesinde ulaştı. Enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 27,4 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzde 2,7 ile hizmetler, yüzde 2,4 ile enerji dışı sanayi ürünler ve yüzde 2,2 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri izledi.


Türkiye'nin ihracatı ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 artarak 20 milyar 792 milyon dolar, ithalat yüzde 12,8 artışla 22 milyar 230 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı, ekimde yüzde 40,1 azalışla 1 milyar 438 milyon dolara gerilerken ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 93,5'e yükseldi.

[İhracat rekor kırıyor] Ekimde ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sırayı Almanya aldı. Bu ülkeye 1 milyar 692 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Almanya'yı 1 milyar 306 milyon dolarla ABD, 1 milyar 223 milyon dolarla Birleşik Krallık, 1 milyar 131 milyon dolarla Irak, 1 milyar 104 milyon dolarla İtalya takip etti.

[İthalatta Çin en önde] İthalatta ise ilk sırayı Çin aldı. Ekimde Çin'den yapılan ithalat 2 milyar 525 milyon dolar olurken, bu ülkenin ardından 2 milyar 434 milyon dolarla Rusya, 1 milyar 509 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 58 milyon dolarla ABD, 945 milyon dolarla İtalya geldi.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kasımda üretici ile market arasındaki fiyat farkının 9 kata ulaştığını bildirdi. Bayraktar açıklamasında, kasım ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 790,44 ile limonda yaşandığında dikkati çekti. Bayraktar, bunu yüzde 309,42 ile kuru soğan, yüzde 246,94 ile mandalina, yüzde 233,42 ile ıspanak, yüzde 224,72 ile havuç, yüzde 220,96 ile portakal, yüzde 220,82 ile elma, yüzde 217,67 ile kabak, yüzde 210, 69 ile marulun izlediğini belirtti.


Kültür • Sanat

Portre

Türkiye İstatistik Kurumu, 2020 yılına ilişkin kültür ekonomisi ve kültürel istihdam verilerini açıkladı. Buna göre, kültür harcamaları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 5,9 artarak 60 milyar 346 milyon 102 bin liraya yükseldi.

Toplam kültür harcamaları içinde genel devlet harcamalarının payı yüzde 55,2, özel harcamaların payı ise yüzde 44,8 oldu. Genel devlet harcamaları içindeki kültür harcamaları geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,2 azalarak 33 milyar 334 milyon 483 bin liraya geriledi. Harcamaların yüzde 78,1'i merkezi devlet, yüzde 21,9'u mahalli idareler bütçesinden gerçekleştirildi.

Hane halklarının geçen yıl gerçekleştirdiği toplam kültür harcamasının dağılımına bakıldığında, televizyon ve ekipmanı masraflarının yüzde 20,2, veri işlem ekipmanlarının yüzde 15,3, kablolu/özel TV yayın hizmetlerine ödenen ücretlerin yüzde 13,6, kırtasiye ve çizim malzemelerinin yüzde 13,2 ve kitapların yüzde 13,1 paya sahip olduğu görüldü.

Kültürel sektörlerde faaliyet gösteren girişimlerin cirosu geçen yıl 2019'a kıyasla yüzde 6,8 artarak 89 milyar 938 milyon 70 bin lira olurken bu sektörlerde çalışan sayısı aynı dönemde yüzde 1,9 düşerek 251 bin 232'ye geriledi.


Siyer Vakfı ile Fidan Sanat Vakfınca bu yıl festival olarak düzenlenen "7. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali", Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Festivalin "Ulusal Bölümü"nde "En İyi Ulusal Belgesel" ödülünü "Tülütabaklar Ölümsüz Kahramanlar" adlı yapımıyla Yasin Öztürk, "En İyi Ulusal Kurmaca" ödülünü ise "Bir Nehir Kıyısında" filmiyle Muhammed Furkan Daşbilek aldı. "Uluslararası En İyi Kurmaca Kısa Film Ödülü"nü Rusya'dan yarışmaya katılan Ignat Bagirov'un "Flowers for You" adlı filmi kazandı.


Türk-İslam eserlerinin başyapıtı sayılan Selimiye Camisi'nin kapsamlı restorasyonuna başlandı. Restorasyonun 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. Restorasyon süresince Selimiye Camii ibadete ve ziyarete açık olacak. Bugüne kadarki en büyük cami restorasyonu olacak Selimiye Camii’ndeki çalışmaların bütçesi 109 milyon 300 bin lira olarak açıklandı.


Altınoluk dergisinin Aralık 2021 sayısı çıktı. “Rahmet Toplulukta, Azap Yalnızlıkta” kapağıyla çıkan Altınoluk’un yeni sayısı okurlarına zengin bir muhteva sunuyor. Aralık sayısına dair tüm detaylar ve sunuş yazısına ulaşmak için tıklayın...


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarının gökyüzündeki uçuşu 400 bin uçuş saatini aştı. Böylece TB2 SİHA gökyüzünde en uzun süre görev yapan milli hava aracı oldu.
Baykar tarafından geliştirilen, teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlar değerlendirildiğinde kendi sınıfında dünyanın en iyisi olan milli SİHA Bayraktar TB2, 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine girmişti.
2015'te silahlandırılan insansız hava aracı şu anda TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından operasyonel olarak kullanılıyor. Bayraktar TB2 SİHA, güvenlik güçleri tarafından 2014’ten beri yurt içi ve yurt dışında terörle mücadelede etkin olarak görev yapıyor.


Yapay zeka teknolojileri insanlığın hayatını kolaylaştıracak birçok fayda sağlarken bir yandan da temel etik sorunları beraberinde getirebiliyor. İklim krizi ya da çevre sorunları gibi gezegenimizin ve tüm insanlığın ortak sorunlarını ele almada ve bu konulara çözüm üretmede güçlü bir araç olabilirken küresel ölçekte kullanabileceğimiz böylesine bir teknolojik gücün düzenlenmesi için de küresel standartlara ihtiyaç bulunuyor.
2030 yılına kadar yapay zekanın küresel ekonomiye etkisinin yüzde 70 civarına ulaşması bekleniyor. Yapay zekanın birkaç yüksek gelirli ülkenin hakimiyeti içerisinde olması muhtemelen gelişmekte olan ülkelerin daha fazla geride kalmasına neden olacak.

UNESCO bu doğrultuda, verilerin yapay zeka vasıtasıyla çevrim içi ortamda nasıl toplandığını ve internetteki çerezlerin özel hayatın gizliliğini ne denli tehdit ettiğini The Cookie Factory isimli uzantıyla gösteriyor.


Türkiye’de Dijital Şiddet Araştırması’nın sonuçları yayınlandı. 3 bin 346 kişiyle gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre Türkiye’de her beş kişiden biri dijital şiddete uğruyor. Dijital şiddet eylemlerinin en çok gerçekleştiği platformlar Instagram (%53), Facebook (%35) ve Twitter (%19).

Kişiler, dijital platformlarda en çok tanımadıkları kimseler ve troller tarafından şiddete maruz bırakıldıklarını ifade ediyorlar. Toplumun karşılaştığı dijital şiddetin türleri incelendiğinde, çoğunluğun hakaret, küfür ve tehdide, taciz mesajlarına ve ısrarlı takibe maruz kaldığı görülüyor. Dijital şiddetle başa çıkmak için en sık başvurulan yöntemler ise bloklamak/engellemek (% 65) ve uygulama içinde şikayet etmek (%39).


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Uzmanlar, vitamin deposu olarak bilinen Trabzon hurmasını tüketirken miktarına dikkat edilmesi uyarısı yapıyor. Lifli yapısıyla tam bir enerji deposu olan Trabzon hurmasının 'azı karar, çoğu zarar' mantığı ile tüketilmesini öneren uzmanlar, bir anda çok fazla tüketilmesinin çeşitli sorunlara yol açabileceğini söylüyor. Tezgahlarda kasım ve aralıkta bolca görülen Trabzon hurması, A, B, B1, B2, B3 ve C vitaminleri, çinko, demir ve kalsiyum gibi çeşitli mineralleri içeriyor.


Adana’ya özgü bir lezzet olan şalgam, içerdiği antioksidan özelliğiyle vücudu toksinlerden arındırdığı gibi başta kanser olmak üzeri birçok hastalıktan koruma sağlıyor. Probiyotik açısından zengin olan şalgam suyu, bağırsak florası dengesini sağlayarak sindirim sistemi hastalıklarından koruyor.


Türkiye’de evlilik oranlarında ciddi bir azalma görülürken, boşanma oranları da gün geçtikçe artıyor. Toplumun temel taşı olan ailede huzur ve mutluluğun sağlanmasında öncelikle güven ortamının oluşturulmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, ailede bütün bireylerin sorumluluk alması gerektiğini vurguluyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’nın yurt içi ve yurtdışındaki 30 ülkede sürdürdüğü gıda yardımları devam ediyor. İstanbul’dan Azerbaycan’a, Kosova’dan Afganistan’a, Somali’den Filistin’e farklı coğrafyalarda gıda yardımlarına katkı sağlamak için tıklayın.


Lider Eğitim ve Hüdayi Kültür Ünitesi’nin düzenlediği Ödüllü 111 Hadis Ezberleme Yarışması’na başvurular başladı. Başvuruları 18 Aralık’ta sona erecek yarışmanın yarı finali 24 Nisan, finali ise 14 Mayıs’ta gerçekleşecek. Başvuru için tıklayın..


Irak’ın başkenti Bağdat’ta yaşayan Um Abbudi adlı kadın, kendi imkanlarıyla kiraladığı arsayı yoğun şiddet ve ihmale uğrayan sokak kedisi ile köpekler için bakım evine çevirdi. S avaş yorgunu kentte şiddet mağduru sokak hayvanlarına anne şefkatiyle bakıyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Analiz] 400 yıllık bir koloni devleti olan Barbados, hafta içinde önce İngiltere'nin de verdiği onay ile Cumhuriyeti kabul etti. Görkemli bir tören ile kutlamalar gerçekleştirilen Barbados'ta ne oldu da asırlar sonra yönetim biçimi değişti?


[Analiz] Etiyopya’da tarih tekerrür eder mi? Tigray silahlı güçlerinin Etiyopya’nın 5 milyon nüfuslu başkenti Addis Ababa’ya oldukça yaklaştığı bugünlerde en fazla merak edilen soru bu sanırım. TPLF tıpkı 1991 yılında yaptığı gibi bir kez daha Addis Ababa’yı kuşatarak yeniden iktidar koltuğuna oturabilir mi?


[Yorum] Mehmet Akif'in hayatına iki ana perspektiften bakmak, Akif'i sadece bir Safahat şairi ya da İstiklal Marşı şairi olarak değil aynı zamanda istiklal uğruna mücadele eden bir aksiyon adamı olarak değerlendirmek zorundayız. Bu iki boyuttan birisi eksik bırakıldığında Akif'i anlamak güçleşecek ve Akif'in düşünce dünyasına nüfuz etmek zorlaşacaktır.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: