28 Ocak 2022 Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 28 Ocak 2022 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Anadolu toprakları kar bereketi yaşıyor. Yağışların bir ay daha sürecek olması kuraklık endişesini bertaraf ediyor, hamdolsun.

Dünyanın gözü Rusya-Ukrayna hattındaki gerilime odaklanmış durumda. NATO, ABD ve Avrupa ülkeleri pozisyon alırken, Türkiye ise arabulucu rolüyle öne çıkıyor. Bu hafta Derin Okuma kategorimizde Rusya-Ukrayna krizine dair detaylı okuma notları sunuyoruz, mutlaka bakınız. Haftaya yeniden görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Sözünüzü Yerine Getirin)

“Antlaşma yaptığınız zaman Allah'a verdiğiniz sözü yerine getirin; Allah'ı kendinize kefil tutarak kesinliğe kavuşturduktan sonra yeminlerinizi bozmayın. Unutmayın ki yaptıklarınızı Allah bilmektedir.”
(Nahl, 91)


Hadis-i Şerif (Ahde Vefa)

“Allah’ın Peygamberi (s.a.v.) bize hutbe verdiği zaman mutlaka şöyle buyururdu: ‘Emanete riayet etmeyenin imanı yoktur; ahde vefa göstermeyenin ise dini yoktur.’”
(İbn Hanbel, III, 134)


Nükte (Gönlün Gül Bahçesi Vefa)

"Vefâ, peygamberlere, velîlere ve fazîlet sahibi kimselere âid bir vasıf olarak beşerî hayatı en yüce bir seviyede taçlandıran mânevî bir sıfattır. Bu itibarla bazı müfessirler İslâm’ı, dil ile ikrar ile beraber hem kalb ile tasdik, hem Allah Teâlâ’ya bütün kaza ve kaderinde teslimiyet ve hem de bir vefâ olarak tarif etmişlerdir.
Gönüllerini vefâ menbaından nasiblendirenler, ateş gibi olan nefislerini gül bahçesi hâline getirmişler demektir. Öyle bir gül bahçesi ki, içinde zikir gülleri, tesbîh bülbülleri, îmân ve irfân çimenleri, ilâhî lutuf çiçekleri ve amel-i sâlih ırmakları vardır. Böyle bir gönlün mükâfâtı da kendi hâline uygun olur ki, bu, cennet-i âlâ ve cemâlullâhtır. "
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Rusya – Ukrayna hattında tehlike çanları çalıyor. Ukrayna sınırına 100 bin asker yığan Rusya anlaşma zemininden kaçarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arabuluculuk teklifi karşılık buldu; Putin ülkemize geliyor.

Kritik süreçte; İngilizler Rusya’yı uluslararası ödeme sisteminden çıkarmayı, Ruslar Avrupa’ya petrol ve gaz akışını durdurmayı, Amerikalılar ise Doğu Avrupa’ya asker yığmayı konuşuyor.

Rusya-Ukrayna krizinde tarafların askeri manevraları büyük oranda tamamlandı. ABD’nin NATO Mukabele Gücünün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak üzere 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirmesi üzerine Rus ordusu da harekete geçti. Rusya Savunma Bakanlığı, 20 savaş gemisinin askeri tatbikat için Baltık Denizi'ne, 20’den fazla savaş gemisinin ise Karadeniz’e girdiğini duyurdu.

Ukrayna kanadı, Rusya'nın henüz sınırda geniş çaplı bir saldırı düzenleyecek yeterli altyapıyı oluşturmadığını belirtirken, yetkililer Rusya'yı ülkesinde panik oluşturmaya çalışmakla suçluyor.

Diğer yandan ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Avrupa Birliği ve NATO liderlerinin hafta başında katıldığı video konferans görüşmesinde, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali durumunda hızla "benzeri görülmemiş" yaptırımlar uygulanması kararlaştırıldı.

[Nereden Nereye?] 2014'te Rusya ve Ukrayna sınırında yaşanan gerilim, Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını ilhakıyla sonuçlandı. Batı'dan Rusya'ya yönelik yaptırımlar geldi. Aynı dönemde Ukrayna'nın doğusundaki, Rusya sınırındaki Donetsk'te de Rusya'dan destek alan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasında da çatışmalar yaşanmıştı. Savaş 2015'te sona ermiş olsa da Temmuz 2020'deki ateşkese kadar çatışmalar devam etti. Yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetti.

[İnfografik - 5 soruda Rusya-Ukrayna krizi] 2014'ten bu yana devam eden Rusya-Ukrayna krizi, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde 26 Mart'ta 4 Ukrayna askerinin ölmesi ve Rus ordusunun Ukrayna sınırlarındaki hareketliliği nedeniyle tekrar dünya gündemine geldi.


Son dönemde yoğun olarak tartışılan, gerçek ile sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği, insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verdiği dijital bir dünya olan 'Metaverse' Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncelikli gündemi oldu. Erdoğan, 'Metaverse'ye ek olarak kripto para ve sosyal medya başta olmak üzere üç ayaklı bir çalışma yapılması konusu üzerinde duruyor.


Avrupa Birliği içinde yaşanan çocuk istismarı, son yıllarda ciddi boyutlara ulaştı. Son örneği ise İngiltere'de ortaya çıktı. BBC'nin hazırladığı belgeselde Romanya'dan İngiltere'ye kaçırılıp istismar için satılan çocuklar anlatıldı. Belgeselde çetelerin okul önlerinde bekleyerek çocukları kaçırdığı, çocukların İngiltere'ye götürülmek üzere Romanya'da hazırlandığı aktarıldı. Tüm bunlar yaşanırken güvenlik güçlerinin de çetelere göz yumduğu, kaçırılan çocukların İngiltere'ye nasıl girdiklerinin bilinmediği vurgulandı.

[Rakamlar ne diyor?] Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 yılında paylaştığı rapora göre, 2-17 yaşları arasındaki 1 milyara yakın çocuk 2019 yılında fiziksel, cinsel ya da duygusal şiddete maruz bırakıldı. World Vision’ın verilerine göre ise, her yıl dünyada 1 milyar 700 milyon çocuğun istismara uğradığı rapor ediliyor.


Yerli savaş uçağında heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. ABD merkezli Sciaky şirketi, TUSAŞ'ın dünyanın en büyük metal elektron ışınlı 3 boyutlu yazıcısı EBAM 300 serisini sipariş ettiğini açıkladı. 3D Yazıcı, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi'nde kullanılmak üzere tedarik edildi.


KISA...KISA...KISA...

Suriye'deki katil rejimin lideri Beşşar Esed iç savaşın devam ettiği ülkede rejim ordusu saflarından firar edenleri kapsayan yeni bir "af" kararı ilan ederken, uzmanlar göstermelik olarak değerlendirdikleri bu karara kuşkuyla yaklaşıyor.


• Ankara'da evinin önünde uğradığı suikast sonucu öldürülen Doç. Necip Hablemitoğlu'nun katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır, MİT'in Ukrayna'daki operasyonuyla Türkiye'ye getirildi.


• İsrail yapımı "Pegasus" casus yazılımının üreticisi NSO Group'un CEO’su istifa etti. İstifanın "İsrail polisinin Pegasus yazılımıyla kendi vatandaşlarını da izlediği" yönündeki haberlerden bir hafta sonra gelmesi dikkati çekti.


Mali Hükümeti, Fransa ile diplomatik, askeri ve ekonomik ilişkilerin kesildiğini ilan etti. Ülkede Fransızca resmi dil olmaktan çıkarılırken, yerel Bambara dili resmi dil olacak.


• Türkiye’de geçtiğimiz yıl 1 milyon 47 bin 975 bebek dünyaya geldi. Erkeklere en çok Yusuf, kızlara ise Zeynep ismi verildi.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 362 milyonu
• Vefat sayısı 5 milyon 620 bini geçti. • Aşılama sayısında ise verilen toplam doz sayısı 9.976.338.443 oldu.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 11 milyon 168 bine,
• Vefat sayısı 86.500'e yaklaştı.
• Verilen toplam doz sayısı 140.803.795 oldu.


Corona virüsü salgını karşısında çok kısa bir sürede Covid-19 aşısı geliştiren Pfizer ve BioNTech, Almanya’da bilim insanlarının radarında… Ülkenin saygın gazetelerinden Berliner Zeitung’a bir açık mektup yazan bilim insanları BioNTech’in kurucusu ve CEO’su Uğur Şahin’den bazı “bilimsel” açıklamalar talep etti.


Bir anda ortaya çıkarak dünyayı kasıp kavuran Omicron varyantıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. İngiltere'de bu yeni varyantla ilgili olarak yeni yapılan bir araştırmanın sonuçları ise oldukça şaşırtıcı: Omicron'a yakalanan kişilerin büyük bir çoğunluğunun daha önce koronavirüs enfeksiyonu geçirmiş kişiler olduğu ortaya çıktı.


Danimarka hükümeti, Covid-19'u sosyal açıdan kritik hastalık kategorisinden çıkarırken, 1 Şubat itibarıyla tüm kısıtlamaları kaldırmaya karar verdi. Danimarka Devlet Serum Enstitüsü Baş Epidemiyologu Tyra Krause, 3 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Omicron varyantının Covid-19 salgınının sonunu getirdiğini ve 2 ay içinde insanların normal hayatlarına geri döneceğini vurgulamıştı.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Kur korumalı TL vadeli mevduat hakkında son durumu açıklayan Erdoğan; 25 Ocak itibarıyla büyüklük 203 milyar lirayı aştı. 58,6 milyar lirası döviz hesaplarından dönüşen tutar" ifadelerini kullandı.


Milletvekilleri, ekonomist, akademisyen ve iş dünyası temsilcilerine finans sektörü alanında atılacak yeni adımlarla ilgili bilgi veren Bakan Nebati, önümüzdeki süreçte kamu bankalarının sermayelerine hazineden kaynak aktarımı yapılacağını, böylece bu bankaların kredi imkânlarının genişletileceğini söyledi. “Hedefimiz enflasyonu aşağı çekmek.” diyen Nebati, “Bir süre yüzde 40’lar civarında olacak. Yaz aylarında bir miktar düşme olacak. Yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 30’ların altına indirmeyi hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.


Amerikan Merkez Bankası Fed küresel piyasaların odaklandığı faiz kararını açıkladı. Beklentiler doğrultusunda politika faizi %0-0,25 aralığında sabit tutulurken karar metninde %2’yi aşan enflasyon ve güçlü istihdam piyasasıyla birlikte faiz artışlarının yakında başlamasının uygun olacağı belirtildi.


TÜİK’in açıkladığı verilere göre 2021 yılında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki yıla göre %11 artarak 1,153 milyon adet olurken trafikten kaydı silinen taşıt sayısı %11,2 azalarak 42,92 bin adet oldu. Böylece 2021 yılında trafikteki toplam taşıt sayısında 1,110 milyon adet artış yaşandı.


Kültür • Sanat

Portre

Kıymetli İslâm âlimi, İstanbul ve Marmara bölgesinde yıllarca ilmî hizmetlerde bulunmuş, binlerce talebe yetiştiren Molla Hüsnü Geçer Hoca Hakk'ın rahmetine kavuştu. Kendisine Allah'tan rahmet sevenlerine sabr-ı cemil niyaz ederiz. Bu vesileyle 1991 Temmuz ayında Altınoluk dergisinde yayınlanan mülakatı muhterem okuyucularımızın istifadesine sunuyoruz..


RTÜK ve Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen "Yunus Emre Yılı, Görsel ve İşitsel Medyada Doğru Türkçe Kullanımı Ödülleri” Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
“Radyo Yapımlarında Söyleşi - Yorum’’ kategorisinde görsel ve işitsel medyada doğru Türkçe kullanımı ödülünü Erkam Radyo'da yayınlanan ‘Gönül Sadası’ programı yorumcuları Sadettin Ökten ve Kemal Sayar aldı.


Belgeselciliğe farklı bir boyut kazandıran TRT Belgesel’in Su Savaşları yapımı, Afrika’nın en ücra köylerine giderek su kuyusu açarak orada yaşananları kayıt altına alıyor. Suyu bulduklarında insanların yaşadıkları sevinci anlatan programın sunucusu Çağlar Demirkapı, “Onun kutlaması hiç bitmesin istersiniz” diyor.


2021'de 7,8 milyar küresel çapta atılan tweet ile Kore popu, 2020'deki 6,7 milyar tweet'lik rekorunu kırdı. Küresel tweet sayılarında yüzde 16'lık artış olurken; Türkiye, K-pop hakkında en çok tweet'leyen ve en çok K-pop fanına sahip 15 ülke arasına girdi.

[Uzak Doğu'dan yayılan K-Pop tehlikesi] K-Pop gruplarının görseli oldukça renkli kliplerin yanı sıra, farklı giyimleri, dansları, imaj ve yaşam tarzları, hayran kitlesi tarafından sıkı takip edilerek rol model olarak benimseniyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki gençler arasında da büyük ilgi görerek davranışları örnek alınan bu grup üyelerinin imaj ve davranışlarının "cinsiyetsizliğe" yönlendirdiğine işaret eden uzmanlar, ailelerin dikkatli olması, yetkililerin de önlem alması konusunda uyarılarda bulundu.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Teknolojik cihazlar her gün milyonlarca veri oluşturuyor, topluyor ve saklıyor. Öyle ki, artık dünyada 40 zettabayttan fazla veri bulunuyor ki bu da 40 trilyon gigabayta denk geliyor. Durum böyle olunca, olası veri kayıpları özellikle hassas bilgilere sahip olan kuruluşların en önemli gündem konusu oluyor. Yapılan tespitlere göre 2021’de ortalama veri ihlali maliyetleri son 17 yılın rekorunu kırarak 4.24 milyon dolara yükseldi.


Sosyal medya platformlarının artması birçok insanı bilgi kirliliğiyle karşı karşıya bırakırken, konuya dair yapılan araştırmalara göre internet kullanıcılarının %86’sı yalan haberlerle kandırıldıklarını söylüyor. Bilgi kirliliğine kalıcı çözüm getirmeyi hedefleyen TED Üniversitesi’nin “Sosyal Ağlardaki Trollerin Otomatik Tespiti” isimli projesi, TÜBİTAK 1001 programı kapsamında 36 ay süresince desteklenmeye hak kazandı.


Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan "Dünyanın En Değerli 500 Markası-Global 500-2022 Araştırması" sonuçlandı. Değerini geçen yıla göre yüzde 35 artırarak 355 milyar dolara çıkaran Apple "Dünyanın en değerli markası" unvanını korumayı başardı. Apple, 2021 araştırmasında da 263,4 milyar dolarla ilk sırada yer almıştı. Apple'ı sırasıyla yaklaşık 350 milyar dolar marka değeriyle Amazon, 263 milyar dolarla Google takip etti.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Ağız içindeki tükürüğün azalmasıyla ortaya çıkan ağız kuruluğu, birçok nedene bağlı olarak gelişebiliyor. Kserostomi olarak da bilinen ağız kuruluğu, diş çürükleri ve ağız içi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Bazı ciddi hastalıkların belirtisi de olabilen ağız kuruluğundan kurtulmak için altta yatan nedenin belirlenmesi gerekiyor.


Türkiye'yi etkisine altına alan yağışlarının ardından neredeyse herkesin tükettiği karın, sanayileşmenin yoğun olduğu yaşam alanlarında zararlı olabileceğini belirten uzmanlar, "Kar yemek zararlı ve kar yemeyi kimseye tavsiye etmiyoruz, çünkü kar havada duran zararlı toksik partikülleri toplayıp aşağıya indiriyor, zararlı kimyasal maddeleri içinde barındırdığı için birçok hastalığa davetiye çıkartıyor" diyor.


Sömestr tatilinde öğrenciler için, kaliteli zaman geçirebilecekleri doğa yürüyüşü, açık hava etkinlikleri, kişisel gelişimine katkıda bulunacak kültürel geziler planlanması gerektiğini dile getiren uzmanlar, aile içi iletişimi artırmak için büyükleri ziyaret etmeyi öneriyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, Suriye’nin İdlib, Azez, Afrin bölgelerinde çadır kamplarda hayat mücadelesi veren savaş mağdurlarına; soba, kömür, battaniye, gıda-hijyen paketleri ve nakdi yardımları dağıtmaya devam ediyor.


İHH, “Dünya iyilikle ısınacak” sloganıyla zorlu kış şartlarında üşüyen Suriye kamplarındaki çocuklarımız için acil bot ve mont kampanyası başlattı.


Uzaktan eğitimle İslami ilimler öğrenmek ister misiniz? Tefsir, hadis, ilmihal, akaid, siyer, tasavvuf gibi İslâmi İlimler öğrenmek isteyen herkes HUZEM’E kayıt yaptırabilir.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Ukrayna’da yeni bir bloklaşmaya doğru] Ukrayna’ya İngiltere, Gürcistan, Polonya ve Japonya’dan gelen destek açıklamaları Rusya karşıtı yeni blokun organize olmaya başladığını gösteriyor. Mevcut birlik ve ittifakların etkisiz kaldığı bir zeminde dünyanın bugünkü şartlarına uygun AUKUS gibi daha homojen ve etkin yeni birlik ve ittifakların oluşması için muhtemel bir zemin beliriyor.


[Küresel mücadelenin tampon ülkesi Ukrayna] Ukrayna üzerinden Rusya ve Batı arasında yaşanan gerilimde diplomasiye tanınan şansta artık sona gelindi. Rusya'nın son iki aydır bölgede yaptığı askeri hazırlıklar kapsamında bölgede 100 bin asker bulunuyor. Batı diplomasisi masada çözüm üretmekten kaçındığı gibi Rusya'nın kendisini köşeye sıkışmış hissetmesine de neden oluyor. Bu durum Rusya'yı daha da agresif hale getiriyor ve Rusya ile bölge ülkeleri arasındaki gerilimi de git gide artırıyor.


[Rusya-Ukrayna Krizi ve Türkiye’nin Arabuluculuk Rolü] Rusya ile Ukrayna arasında yıllardır devam eden krizin büyük bir savaşa dönüşme ihtimalinin en çok arttığı bugünlerde, Ankara bir kez daha Moskova ile Kiev arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu duyurdu. Moskova, Türkiye’nin dış politikasında Rusya ile Batı arasında gelgitler yaşadığını ve dolayısıyla “bir koltukta iki karpuz taşımaya” çalıştığını düşünmekte.


[Türkiye, Ukrayna Krizinde Nasıl Bir Rol Üstlenebilir?] Erdoğan, daha önce kapalı kapılar ardında Rus lider Putin’e söylediği “arabuluculuk” teklifini bugünlerde daha yüksek sesle dile getiriyor. Hem Rusya hem de Ukrayna ile geniş işbirlikleri olan Türkiye’nin bu iki ülkenin çatışması ihtimalinden duyduğu rahatsızlık ortada. Türkiye, bir çatışma sebebiyle savunma sanayisinden enerji ve turizme uzanan alanlarda milli çıkarlarının zedelenmesini arzu etmiyor. Kaldı ki, NATO’nun önemli üyelerinden birisi olarak Türkiye istese de bu krizin dışında kalamaz.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: