11 Şubat 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 11 Şubat 2022 - Cuma

Selamunaleykum, hayırlı cumalar.

Türkiye’de ve dünyada hafta boyunca yaşanan gelişmelerden öne çıkanları sizler için derlediğimiz A Gündem’in yeni sayısından merhabalar.

Bu hafta, tüm haber kategorilerinde öne çıkan başlıklar, gözden kaçan detaylar, derin analizlerle dolu dolu bir bülten sunuyoruz. Haftaya görüşmek dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime (Şunlar Haram Kılındı)

“Size şunlar haram kılındı: Kendiliğinden ölen murdar hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkasının adına kesilen hayvanlar, henüz canı çıkmadan yetişip şartına uygun tarzda kestikleriniz dışında boğularak, bir şey vurularak, yukarıdan yuvarlanarak, boynuzlanarak yahut yırtıcı bir hayvan tarafından parçalanarak ölen hayvanlar, putlara ait sunaklarda kesilen hayvanlar ve zar atarak, kumar oynayarak elde edilen etler, yiyecekler. Bunları yemek, Allah’ın yolundan çıkmaktır. Bugün artık kâfirler dîninizi söndürmekten ve sizi dinden döndürmekten ümitlerini kesmiş durumdadırlar. O halde onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin dîninizi kemâle erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı seçtim. Ancak kim açlıktan bunalıp çaresiz kalırsa, günaha meyletmeksizin haram olan bu etlerden yiyebilir. Çünkü Allah çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.”
(Maide, 3)


Hadis-i Şerif (Bereket Nerede?)

Ashap, “Ey Allah’ın Resûlü, yiyoruz ama doymuyoruz!” deyince Resûlullah, “Ayrı ayrı yiyor olmalısınız.” demiş. Onlar, “Evet” deyince ise şöyle buyurmuştu: “Yemeği topluca yiyin ve (başlarken) Allah’ın adını anın ki, bereketli olsun.”
(Ebû Dâvûd, Et’ıme, 14; İbn Mâce, Et’ıme, 17)


Nükte (Cennete Davet)

Cenâb-ı Hak bizi üç şeyle esas olarak Cennet’e davet ediyor.
Bir; kalb-i selîm: Rafine olmuş bir kalp, tertemiz. Nasıl çocuk doğduğu zaman tertemiz doğar, mâsum. İbadetlerle, muâmelâtla, kalp o hâle gelecek.
Kalb-i münîb: O hayır ve şer o kalpte netleşmiş, dâimâ o kalp hayra doğru gidiyor, hayır arıyor. Şerden, ateşten kaçar gibi kaçıyor.
Nefs-i mutmainne: Cenâb-ı Hak’la huzur bulmuş bir nefs. Çerçöp olmuş altındaki her şey, yok olmuş, çakıl taşına dönmüş. Bütün dünyevî servetler, makam-mevkî vs… Cenâb-ı Hak’la beraber olmanın lezzetine kavuşmuş.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, koronavirüse yakalandı. Omicron varyantına yakalandıklarını açıklayan Erdoğan, hastalığı hafif atlattıklarını açıklayarak, çalışmalarına evden devam ettiğini söyledi.

Erdoğan’a yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda geçmiş olsun mesajı gelirken, Cumhurbaşkanı Twitter hesabından gelen tüm mesajları yanıtladı. Muhalefet liderlerinden gelen tüm mesajlara teşekkürlerini ileten Erdoğan ayrıca, Pakistan, Azerbaycan, Kıbrıs, Ukrayna, Katar, Yunanistan, El Salvador, Kazakistan ve diğer dünya ülkelerinin liderlerinden gelen “geçmiş olsun” mesajlarını da Twitter hesabından yanıtladı.

[Kabinede vakalar artıyor] Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Omicron varyantını açıklamasının ardından, kabineden de yeni vaka haberleri geldi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Çevre Bakanı Murat Kurum da coronavirüse yakalandıklarını açıkladı.


AP’ye konuşan ABD’li yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme hazırlıklarını % 70 oranında tamamladığını öne sürdü. Putin’in ay ortasında işgal emrini verebileceğini ifade eden yetkililer, işgalin ne kadar büyük olacağının henüz netlik kazanmadığını dile getirdi. Olası bir savaş halinde Kiev’in kısa sürede düşeceğini de tahmin eden ABD, 50 bin civarında insanın hayatını kaybedeceğini, 5 milyon kişinin ise mülteci durumuna düşebileceğini hesaplıyor.

[Yoğun diplomasi trafiği] Ukrayna’da gerilimin düşmesi adına haftaiçinde dünya liderleri bazında çok sayıda görüşme gerçekleşti. Putin, Ukrayna krizini görüşmek üzere Macron’u ağırladı. Yaklaşık 5 saat süren görüşme sonrası somut mesajlar gelmezken, “Sosyal mesafe kuralları”na uyarak yapılan görüşmedeki masanın uzunluğu ve basın toplantısı sonrası Putin’in Macron’u beklemeden salondan ayrılması gündem oldu.

[Avrupa yaptırımları konuşuyor] Almanya Başbakanı Olaf Scholz da ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda Rusya'dan Almanya'ya uzanan Kuzey Akım 2 boru hattını "sonlandıracağını" söyledi. Scholz ise ABD ve Almanya'nın Rusya'ya karşı olası yaptırımlar konusunda tam fikir birliği içinde olduğunu belirterek, Rusya'ya karşı yaptırımların çok sert olacağını dile getirdi.

[Erdoğan-NATO görüşmesi] Coronavirüs tedavisi gören Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le görüştü, arabuluculuk çabasını aktardı. Stoltenberg de "krize siyasi çözüm bulunmasına yönelik aktif desteği" nedeniyle Erdoğan'a teşekkür etti.

[Ukrayna’dan Bayraktarlı Tatbikat] Ukrayna, 10-20 Şubat arasında Türkiye'den satın alınan Bayraktar SİHA’ların da deneneceği bir tatbikat yapacağını duyurdu. Rusya’nın Belarus ile yaptığı ortak tatbikata yanıt olarak nitelenen askerî egzersizde, ABD yapımı Javelin tanksavar füzeleri ile İsveç yapımı NLAW füzeleri de denenecek.


Kamuoyunda uzun bir süredir tartışılan ve büyük beklenti oluşan nafaka konusundan hazırlanan taslak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın masasına geldi. Taslağa göre 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7-8 yıl, 5-10 yıl arasındaki evliliklerde ise 12 yıl nafaka verilmesi planlanıyor. Süre sonunda nafaka alan eşin maddi durumundaki sorunlar devam ediyorsa “ara süre” uygulanacak ve bu eş 2-3 yıl daha nafaka alabilecek.


Dünya Gıda Programı, Afrika Boynuzu’nda 1981’de bu yanan en kurak dönemin görüldüğünü belirterek “açlık salgını” uyarısı yaptı. Etiyopya, Kenya ve Somali’de 13 milyon kişinin yılın ilk çeyreğinde açlıkla karşı karşıya kalacağına dikkati çeken WFP, önümüzdeki 6 ayda 4.5 milyon kişiye yardım edebilmek için yaklaşık 327 milyon dolara ihtiyaç olduğunu söylüyor.


1 Ağustos 2019 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, ülkemizde yayın faaliyetleri yürüten internet platformlarının yayın lisansı alması gerekiyor. Aradan geçen zamana rağmen Amerika'nın Sesi, Deustche Welle ve Euronews olmak üzere Türkçe yayın yapan siteler halen lisans başvurusu yapmadı. RTÜK hafta içerisinde bir adım atarak bu sitelere lisans başvurusu için 72 saat süre tanıdı.

[Karşılıklı misilleme] Geçtiğimiz hafta kamu yayıncısı medya platformlarıyla ilgili Almanya ve Rusya arasında karşılıklı adımlar gelmişti. Rusya, Rus RT televizyonunun Almanya’daki yayınlarının yasaklanmasına karşılık olarak Alman Deutsche Welle’nin Rusya’daki yayınlarına son verilmesi kararı almıştı.


KISA...KISA...KISA...

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddialarıyla gündeme gelen Halil Falyalı, Girne'de aracına kimliği belirsiz kişilerce otomatik silahlarla açılan yaylım ateşinde hayatını kaybetti.


Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bakanlığa bağlı yurtlardaki internet kotasının 16 GB'tan 32 GB’a yükseltildiğini açıkladı.


İstanbul'a su sağlayan barajların seviyesi son yağışlarla birlikte yüzde 76.84'e yükseldi. Kentte etkili olan karın erimesi ve ardından sağanak yağışla birlikte hızla yükselişe geçen barajlardaki doluluk oranı son bir haftada yüzde 20 arttı.


Küresel Salgın

[Küresel Salgın]

Dünya Sağlık Örgütü’nün son verilerine göre;
Dünya genelinde;
• Vaka sayısı 399 milyonu
• Vefat sayısı 5 milyon 757 bini geçti.
Türkiye’de ise;
• Vaka sayısı 12 milyon 445 bine,
• Vefat sayısı 90 bine yaklaştı.


Bakan Koca, Istanbul’daki son durum hakkında konuştu: “Günlük vaka sayıları 40 binden 20 binin altına indi. Hastaneye yatışlar %10’dan fazla azaldı. Yoğun bakıma yatışların da düşmesi bekleniyor.”


Amerikan ilaç şirketi Pfizer, yeni tip koronavirüs aşısı ile hapından bu yıl toplam 54 milyar dolarlık gelir elde etmeyi beklediğini duyurdu.


Bilim insanları, grip veya Covid-19 aşısı sonrası 90 dakikalık hafif-orta yoğunlukta egzersiz yapmanın vücudun antikor üretimini iyileştirilebileceğini ortaya koydu.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Londra’da yabancı yatırımcılarla biraraya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kurun mevcut seviyelerde kalacağını söyledi. Enflasyona da değinen Bakan Nebati, döviz kurlarında sağlanan istikrar ile birlikte ülkemizdeki enflasyonun geçici olduğunu bu toplantılarda dile getirdi.


BOTAŞ, sanayicilere uygulanan doğalgaz kısıtlamalarının sona erdiğini açıkladı. Kurum, gösterdikleri anlayış ve işbirliği için sanayicilere teşekkür etti.

[Ne olmuştu?] 20 Ocak’ta İran’dan gelen hattaki arızanın da etkisiyle sanayi tesislerine verilen doğalgazda %40 kesinti yapılmış, 31 Ocak’tan itibaren kesinti oranı %20’ye düşürülmüştü.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarına ilişkin büyüklüklerin kurumun periyodik yayınlarında 14 Şubat tarihinden itibaren paylaşılacağını duyurdu.


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, elektrik faturası tartışmalarına ilişkin, “Çok yakında elektrik faturalarına yeni düzenleme gelecek. İyileştirmeler devam edecek.” Açıklamasında bulundu. Enerji Bakanı Fatih Dönmez de 'elektrik faturalarında yeni düzenleme olacak mı?' sorusuna yanıt verdi ve "Gelen talepleri değerlendiyoruz" ifadelerini kullandı.

[Zamlar sonrası hamleler] 1 Ocak’ta açıklanan elektrik zammı sonrası yeni bir düzenleme yapılmış ve tasarrufun neredeyse imkânsız olduğu 150 kilovatsaat üst limitinden 210 kilovatsaate çıkarılmıştı. Yeni düzenlemelerin faturanın hangi kalemlerini kapsayacağı merak ediliyor.


Kültür • Sanat

Portre

Pandemi sonrası psikoloji, manevi alanlar, aile içi iletişim ve kişisel gelişim kitapları en çok tercih edilenler arasında. Bunda psikoloji dizilerinin de etkisi olduğu bir gerçek. Öte yandan çok satma garantisi olduğu için tanınan yazarların veya sosyal medya fenomenlerinin kitaplarının yayınevleri tarafından tercih edilmesi, yayın sektörünün çeşitliliğini tehdit ediyor.


UNESCO, yayınladığı global raporunda 2020 yılında kültür, sanat ve yaratıcılık sektöründe Covid-19 salgını sebebiyle 10 milyon işin yok olduğunu açıkladı. Salgın kısıtlamaları sebebiyle insanların daha fazla kültür ve sanat içeriklerine yönelirken, bununla ters orantılı olarak artan dijitalleşme birçok sanatçıyı ve sektör çalışanını işinden etti.


Lübnan'da ve Doğu Kudüs'te bulunan şeriat mahkemelerinde Osmanlı hukuku uygulanmaya devam ediyor. Lübnan'ın Sayda kentinde Sünni Müslümanlara hizmet veren Şeriat Mahkemesi Baş Kadısı Şeyh Muhammed Ebu Zeyd, Mecelle ile Hukūk-ı Âile Kararnâmesi'ni bugünkü davalarda sıkça kullandıklarını söylüyor.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Deloitte Digital kapsamlı bir e-Ticaret Raporu yayınladı. Rapora göre, 2021 yılının ilk yarısında ülkemizde e-ticaret hacmi 161 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 oranında büyüme yaşandı. 2016 yılında 1.7 milyar dolar olan influencer marketing (etkileyici pazarlaması) pazar büyüklüğünün 2020 yılında 9.7 milyar dolara ulaştığı görülüyor.


Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), 21 milyonu aşkın müşteri bilgisini çaldıran Yemeksepeti’ne 1 milyon 900 bin lira idari para cezası verdi. Veri hırsızlığını 8 gün boyunca fark etmeyen Yemeksepeti’nin kusurlu olduğunu belirten KVKK, şirketin güvenlik kontrollerini de düzgün şekilde yapmadığını tespit etti.

[Ne Olmuştu?] Mart 2021’de yaşanan sızıntıda Yemeksepeti’nin 21 milyondan fazla kullanıcısının ad-soyad, adres ve telefon numarası gibi kişisel verileri siber korsanlar tarafından ele geçirilmişti.


Instagram ve Facebook’un çatı şirketi Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, veri paylaşım faaliyetlerini yürütmelerine izin vermemeleri durumunda sosyal medya platformlarını Avrupa ülkelerinden çekmek zorunda kalabileceklerini söylemişti. Zuckerberg’in bu tehdidine Avrupa’lı yetkililerden cevap geldi. Almanya ve Fransalı bakanlar, Avrupa’nın Facebook ve Instagram olmadan da gayet iyi durumda olacağını belirtti.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Sosyal medya dikkat dağınıklığına yol açabiliyor. Araştırmalar, sosyal mecraları hem takip edip hem yönetmenin vakit aldığına ve uyku bozukluğuna neden olabildiğini gösteriyor.


Koronavirüs 2 yılda 6 milyona yakın can alırken sigara yüzünden her yıl 8 milyon kişi hayatını kaybediyor. Ayrıca her yıl dünyada 1,3 milyon, Türkiye'de ise 20 bin pasif içici hayatını kaybediyor.


DSÖ tarafından en son yayınlanan raporda Türkiye, yüzde 32 prevalans ile Avrupa'da yetişkin nüfusta obezitenin en yüksek olduğu ülke oldu.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, Suriye’nin İdlib, Azez, Afrin bölgelerinde çadır kamplarda hayat mücadelesi veren savaş mağdurlarının yanında olmaya devam ediyor. SMS bağış hattı aracılığıyla, bağış başlıklarından dilediğinizi yazıp 4832’ye SMS atarak 15TL bağışta bulunabilirsiniz.


İHH’nın yardım atölyesinde yetim anneleri, ihtiyaç sahipleri için çalışıyor ve üretiyor…


Türk Kızılayı, Afgan halkının yanında olmak ve yaralarını sarmak için gıda, sağlık, barınma malzemeleri, eğitim materyalleri ve giyim malzemeleri gönderiyor.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Ruslar Afrika’ya indi] Rusların asırlarca kurduğu “sıcak denizlere inme” hayaline dair Putin döneminde önemli mesafeler alındı. Suriye, Libya, Mısır başta olmak üzere elde ettiği kazanımlarla birlikte Rusya’nın Afrika’daki bazı ülkelere, Wagner Grubu vasıtasıyla stratejik askeri danışmanlıklar yaptığı ve silah desteği sağladığı da bilinmektedir.


[Soğuk Savaş'ın ruhunu kim çağırdı?] Moskova Donbass'taki ayrılıkçı Ruslar yoluyla zaten Ukrayna'da etkisini tesis etmiş durumda. Ayrıca, Rusya istediği takdirde Ukrayna'nın istikrarını bozabileceği birçok asimetrik imkana (siber saldırılar, ayrılıkçı provokasyonlar vb) sahip. Dolayısıyla Ukrayna krizinde Moskova'nın hemen silaha sarılmasına gerek yok. Washington bir taşla birden çok kuş vurmak derdinde.


[Elektrik faturaları ne olacak?] 2021 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle, barajlardan beslenen hidroelektrik santrallerinden yeterli verim elde edilemedi. Öyle olunca, sadece ısınmak için değil, elektrik üretmek için de hem doğalgaza hem de kömüre yüklenmek zorunda kalındı. Doğalgaz ve kömürün fiyatları dolar üzerinden fırlayıp gittiği gibi, buna bir de kur ataklarının negatif etkisi eklendi.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2020 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: