5 Ağustos 2022 - Cuma

 

Altınoluk

 Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 05 Ağustos 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının küresel etkileri sürerken dünya kamuoyu bu hafta iki kritik noktada çatışma ihtimalini konuşuyor; Çin-Tayvan ve Kosova-Sırbistan.

Balkanlar’da ateş bir nebze düşse de Asya-Pasifik bölgesinde gerilim artıyor. Tüm detaylar bültenimizde.

A Gündem’e bu hafta yeni bir bölüm açıyoruz: “Sosyal Medya”

Bu haftadan itibaren, Türkiye’de sosyal medyada haftanın öne çıkanlarını da sizlerle paylaşacağız. Haftaya yeniden görüşmek üzere…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

"... Ey inananlar! Oruç sizden evvelki kitap ehli olanlara farz kılındığı gibi, Allah'a karşı gelmekten sakınasınız diye, size de sayılı günlerde farz kılındı..."
(Bakara, 183)


Hadis-i Şerif

“Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.”
(Müslim)


Nükte

“Muharrem ayının ilk on günü, mânevî bir hazinedir. Ondan istifâde için; bilhassa gündüzleri orucu, seherleri de teheccüdü ihmâl etmeyelim.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

ÖSYM tarafından pazar günü gerçekleştirilen KPSS sınavının ardından ortaya atılan iddialar Türkiye’nin bir numaralı gündemi oldu. Sınav sorularının Yediiklim yayınevinin deneme kitapları ile aynı olduğuna dair ortaya atılan iddialar sonrası ÖSYM ortaya çıkan skandalı kabul etmedi ve bir açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KPSS ile ilgili gerekli adımların atılacağını dair açıkladı ve Devlet Denetleme Kurumunu görevlendirdi. Devlet Denetleme Kurumu Başkanı Yunus Arıcı çalışmalara başlandığını duyururken, ilk açıklamasında “problemli bir durumun varlığına” işaret etti.

Konunun muhatabı Yediiklim yayınevi yetkilileri ise ilk açıklamalarında iddiaları yalanlayarak, bir kaç sorunun sadece benzer olduğunu ve bunun tesadüf olduğunu belirttiler.

Devlet Denetleme Kurulu’nun savcılığa iddialar ile ilgili suç duyurusunda bulunmasıyla birlikte harekete geçen savcılık soruşturma başlattı. Bu gelişmeler yaşanırken YÖK de bir açıklama yaparak inceleme başlattıklarını duyurdu. Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri ise Yediiklim Yayınevi’ne ait iş yerlerinde arama başlattı. Hadise sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınan ÖSYM eski başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 4 yıllık görev süresinin tamamlanmasına bir ay kala itibar suikastı yapıldığını söyleyerek, “Alnım açık, vicdanım rahat” açıklamasında bulundu.

ÖSYM’ye başkan olarak atanan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 31 Temmuz'da yapılan KPSS oturumlarının iptal edildiğini, 6-7 Ağustos 2022 ve 14 Ağustos 2022’de yapılacak KPSS oturumlarının da ertelendiğini açıkladı. Konuyla ilgili soruşturma sürüyor.


2022 yılına Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı damga vururken, senelerdir tam olarak bir istikrara kavuşamayan Balkanlar’da; bölgenin en genç devleti Kosova’da tansiyon yükseldi.

Ülkenin yüzde 8 oranla en büyük azınlık grubunu oluşturan Sırplar, Kosova hükümetinin ‘Sırp kimliği yerine geçici bir kimlik taşınması’ ve ‘otomobil plakalarının Sırbistan yerine Kosova plakalarına çevrilmesi’ isteklerine yolları kapatarak yanıt verdi. 1999’dan beri ülkede bulunan NATO ise, ‘istikrarın tehlikeye girmesi halinde müdahale etmeye hazır olduğunu’ açıkladı. Rusya ile yakın ilişkileri olan Sırbistan’ın, ABD’nin desteğini alan Kosova’yı ‘kendi toprağı’ olarak görmesi sebebiyle 'sıcak çatışma' ihtimali her zaman masada


Tahıl sevkiyatı anlaşması çerçevesinde Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan yola çıkan mısır yüklü Razoni adlı gemi Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler'den oluşan heyet tarafından denetlendi.

27 bin ton mısır taşıyan gemi Lübnan'a gitmek üzere Çanakkale Boğazı’nı da geçerek seyrine devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı, bundan sonra tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna limanlarından her gün 3 geminin yola çıkabileceği belirtildi.

[Buğday fiyatları düşüyor] Ukrayna’dan tahıl ihracatının yeniden başlaması buğday fiyatlarını düşürdü. Buğdayın Chicago borsasında işlem gören kontratları tahıl ihracatının yeniden başlamasının arz endişelerini hafifletmesiyle bir haftanın en düşük seviyesini gördü. Buğday vadeli kontratları ton başına 283,7 dolarla 25 Temmuz’dan bu yana en düşük düzeye geriledi.


ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin’in tüm tehditlerine rağmen Tayvan’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Ancak Çin, Tayvan'ı, sonunda yeniden Pekin'in kontrolü altında olacak bir ayrılıkçı eyalet olarak tanımlarken; Tayvan, kendi anayasası ve demokratik olarak seçilmiş liderleriyle kendisini bağımsız bir ülke olarak görüyor.

Bu nedenle ABD'li üst düzey bir yetkilinin 25 yılın ardından Tayvan ziyareti, Çin'in öfkesine neden olurken savaş korkularını artırdı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Tayvan ile "yeniden birleşme" için askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceğini söyledi.

[7 soruda Çin ve Tayvan arasındaki krizin tarihçesi]

[Tayvan-Çin gerginliğinin tarihsel arka planı ne?]


KISA...KISA...KISA...

• ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan ve BAE’ye 5 milyar dolarlık silah satışını onayladı.


• 28 Şubat’ta Müslümanlara zulmeden darbeci Çevik Bir, 11 aydır kaldığı cezaevinden “demans hastalığı” sebep gösterilerek tahliye edildi.


• 112 Acil Çağrı Merkezlerinde yılbaşından bu yana 59 milyon 107 bin çağrıya yanıt verilirken, bu çağrıların 40 milyonunun asılsız olduğu açıklandı.


• BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, "dünyanın en fazla sayıda mülteci barındıran ülkesi" olması dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür etti.


• Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Genel Müdürlüğü açıkladı: “Erkek memurların sakal bırakabilmesine izin veren yönetmelik güncellemesi yayımlandı. Artık memurlar kamuda sakal bırakabilecek.”


TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

Türkiye’de bulunan sosyal medya kullanıcıları bir haftadır KPSS sorularıyla ilgili ortaya çıkan skandalı konuşuyor. Yediiklim Yayınları’nın soru kitapçığındaki 20 sorunun aynısı Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) çıkmıştı. Çok konuşulan hadise, yayınevinin sosyal medya hesaplarından yaptığı reklamlar sonucu ortaya çıkmıştı. Yayınevinin avukatı ise olayı “Sosyal medya sorumsuzca bir tık ile paylaşılan” şeklinde tarif etti.


CHP'ye yakınlığı ile bilinen gazeteci Özlem Gürses, yaptığı açıklamada itiraf gibi cümleler kurdu. Gürses "İktidarın çalışmalarıyla ilgili CHP'ye ve 6'lı masaya içeriden bilgiler geliyor." dedi. Kılıçdaroğlu, iktidarın hayata geçirdiği KYK borçları, EYT ve ÖTV’ye dönük projeler için "Biz söyledik, yaptılar" ifadelerini kullanmıştı.


Tanzanyalı Hafız Kari Eidi Şaban Pakistan'da bir etkinlikte tek nefeste Duha Suresi'ni okudu. Muhteşem kıraat sosyal medyada en çok paylaşılan videolar arasına girdi.


Ekonomi • Finans

ekonomi

TÜİK, temmuz ayına tüketici fiyatları endeksini açıkladı. Buna göre enflasyon temmuzda aylık yüzde 2.37 oldu. Beklenti aylık yüzde 4.95'ti. Yıllık TÜFE ise yüzde 79.6'ya yükseldi. En yüksek artış yıllık yüzde 119 ile ulaştırma grubunda yaşanırken en az artış haberleşmede yaşandı.


Kabine toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiye yönelik açıklamalarda bulundu. İşte konuşmadan öne çıkan satırbaşları:

“Dünyada istihdam azalırken biz 31 milyona dayanarak tarihimizin en yüksek rakamına ulaştık. Bütçemiz 2022’nin ilk 6 ayında 94 milyar liraya yakın fazla verdi. 2021’de % 11’lik büyümeyle G20 ülkeleri içinde ilk sıraya yerleştik. 2022’yi 47 milyon turist ve 37 milyar dolar turizm geliriyle kapatmayı hedefliyoruz.”


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yeni sosyal konut projelerimizi, önümüzdeki ay itibarıyla cumhurbaşkanımızın vereceği büyük bir müjdeyle duyuracağız. Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut projesini, 81 ilimizde başlatacağız" dedi.


Avrupa Merkez Bankası'nın anketine göre Euro Bölgesi'nde tüketiciler ekonominin küçülmesini ve yüksek enflasyonun gelirlerini eritmeye devam etmesini bekliyor.


Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Et ve Süt Kurumu olarak kuzu eti fiyatıyla ilgili yüzde 25'lik bir indirim yapacağız." dedi. Kirişçi ayrıca, "Un, yağ, şeker gibi stratejik ürünlerle ilgili bir planlama yapacağız. İhtiyacımız olan ürünlerde kendi kendimize yeterliliğimizi sürdüreceğiz." diyerek, temel gıda ürünlerinde yapılacak hamlelere ilişkin bilgi verdi.


Kültür • Sanat

Portre

Altınoluk dergisinin 2022 Ağustos sayısı çıktı. “Bütün Peygamberlerden İnsanlığa Ortak Çağrı: Utanmadıktan Sonra Dilediğini Yap” kapağıyla çıkan Altınoluk’un “Haya Asaletin Şah Duygusudur” başlıklı sunuş yazısı ve muhtevasına ulaşmak için tıklayın:


Dünyanın önde gelen şehirleri sıralamasında daima kendine yer bulan İstanbul, son olarak Time dergisinin ‘2022’nin en muhteşem 50 şehri listesinde yer aldı. İstanbul’daki mimari ve kültürel yeniliklere vurgu yapılarak, kentin rönesanstan geçtiği belirtildi.

[Ayrıca] İstanbul yılın ilk yarısında 6 milyon 755 bin 300 turist ağırladı.


Yahya Kemal Beyatlı'nın bir şiiri 120 yıl sonra ortaya çıktı. Yazarın 18 yaşındayken kaleme aldığı eserin adı ‘Hüsn-Gönül’ olarak açıklandı.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Veri ihlalleri nedeniyle şirketlerin uğradığı ortalama zararlar, bugüne kadarki en yüksek seviyeye çıktı. 2022’de veri ihlalleri, şirketleri küresel olarak ortalama 4.35 milyon dolar zarara uğratırken; Türkiye'de ise bu rakam 16.26 milyon lira olarak belirlendi.


Türkiye'nin 5G yolculuğu İstanbul Havalimanı'ndan başladı. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, artık İstanbul Havalimanı'nda 5G'nin deneyimlenebileceğini belirterek, "Havalimanında kurulu olan 5G servisini, telefonu 5G destekli olan ve 5G'ye abone olmuş abonelerine kullandırmaya başlayacağız." dedi.


Google Play Store'da yer alan bazı uygulamalar kullanıcıların bilgilerini çalıyor. Bu uygulamalardan bazıları milyonlarca kez indirilmiş durumda. Güvenlik uzmanları daha önce de kredi kartından para çeken 8 zararlı uygulamayı açıklamıştı.

Liste güncellendi; İşte son listeye göre Android tabanlı cep telefonlarındaki 35 zararlı uygulama.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Yanan ormanların yeniden orman haline gelebilmesi için ağaçların büyüme sürelerinin değil, ekosistem oluşturma sürelerinin önemli olduğunu belirten uzmanlara göre bu süreler 20 ile 60 yıl arasında değişebiliyor.


Yazın en lezzetli habercisi karpuz, tek başına vitamin ve mineral deposudur. %96'sı su olan karpuzun insan bedeni için çok önemli faydaları bulunur. Bunun yanında genellikle çocukların tek tek ayıklayıp yemek istemedikleri karpuz çekirdeği, çok güçlü bir mineral kaynağı olarak kas gelişimini destekler, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Peki karpuz çekirdeğinde hangi vitaminler var?


Covid- 19 hayatı tehdit eden bir hastalıktan, iş gücü kaybı meydana getiren bir hastalığa dönüşmüş durumda. Artık "grip oldum" yerine "Kovid oldum" terimini kullanıyoruz. Hastalık, semptomlar, seyir ve artık uzmanların uyguladığı gelenseksel tedavi dahil her şeyi ile grip ile aynı seyrediyor.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Geleceğin etkin eğitimcileri arasında yer almak isteyen üniversite öğrencilerini, öğretmenleri ve eğitime dair bilgi sahibi olmak isteyen herkesi ilgilendiren sertifikalı eğitim programı. Detaylı bilgi ve başvuru için:


İLAM Lise 2. Etap Başvuruları Başladı! Son Başvuru Tarihi 13 Eylül. Detaylı bilgi ve başvuru için:


İFTAM Akademi Kayıtları Başladı! İFTAM Akademi 2022-2023 eğitim dönemi öğrenci alım duyurusuna çıktı. Daha fazla bilgi almak ve kayıt olmak için lütfen linke tıklayın:


Derin Okuma

Derin Okuma

[Rusya-Ukrayna Savaşı nereye evriliyor?]

Rusya-Ukrayna savaşının nereye doğru evirileceğine de bütünsel bir çerçeveden bakmakta fayda vardır. Söz konusu bütünsel bakış açısının belki de en önemli ağırlık merkezini, jeopolitik cephe oluşturuyor. Rusya'nın revizyonist ve yayılmacı stratejisinin Avrupa ölçekli bir kırılmayı beraberinde getirmesi nedeniyle en büyük mücadelenin Rusya-Batı arasında yaşanacak olması, savaşın devam edeceğine yönelik tezi destekliyor. NATO, yeni Stratejik Konsept belgesinde Rusya'yı konvansiyonel bir askeri tehdit olarak yeniden kodladı ve bu yeni strateji, Rusya'nın Avrupa jeopolitik eko-sisteminden dışlanacağı bir hedefi devreye soktu.


[Türk jeopolitiğinde bir kâbus senaryosu: Şii-Helen hilali]

Türk dış ve güvenlik politikalarında yıllardır sorun/fırsat kaynağı olarak yer bulan İran ve Yunanistan, günümüzde de artan etkileriyle birlikte, Türk güvenlik düşüncesinde yeniden yükselişe geçmiş görünüyorlar. Türk stratejilerine meydan okuyan bu iki devlet, günümüzde sahip oldukları sınır ötesi imkânlarla bir diğerini tamamlayan tehdit kaynakları olarak belirmekteler.


[Terörle Mücadelede ABD’den Gelen İkircikli Mesajlar]

Türkiye’nin birçok alanda “müttefiki” olan, daha bir ay önce NATO Zirvesi’nde Ankara ile beraber önemli kararlara imza atan, PKK’yı resmi olarak terör örgütü kabul eden ABD’nin bu terör örgütünün uzantılarıyla iş birliği yapması zaten başlı başına önemli bir sorun olarak dururken, Amerikan Savunma Bakanlığı’na bağlı 11 komutanlıktan birisi olan bir birimin, etkisiz hale getirilen teröristler için İngilizce ve Türkçe başsağlığı mesajı yayınlayacak kadar “cesur” adımlar atmasından çıkarılacak iki mesaj var.


[İnternet ve linç kültürü arasında masumiyet karinesi]

Suçlu ilan etmek, yargının mı, internetin mi görevidir? Merhametin bizi bir arada tutacak en kıymetli şey olduğunu unutmayalım. Bu çarkın, dönüşüne dur demezsek, Strawdog filminin etiketindeki "Her korkağın gözünde bir samandan köpek yanar" şeklindeki ifadenin gerçekleşme ve yayılma enflasyonunun altında bir lince maruz kalacağız. İspat edilinceye kadar masum muyuz? Sosyal medya gündemine girmişse, hayır! Sosyal medyadaki "ekosistem" "masumiyeti öğütme makinesi" oldu sayılır.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

PAYLAŞ: