9 Şubat 2024

 

 

 

GÜNDEM

              9 Şubat 2024
 

A Gündem’in yeni formatıyla sizlerleyiz.
Bültenimizi e-posta, WhatsApp ve Telegram 
kanallarıyla takip edebilirsiniz.
Keyifli okumalar...

ABONELİK İÇİN TIKLAYINIZ


OKU - PAYLAŞ 
 

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar…

Türkiye hafta boyunca deprem gündemini konuşurken, DHKP-C terör örgütünün Çağlayan’da katliam girişimi son anda engellendi. Gazze’de ise ateşkes ihtimali var.
Tüm kategorilerde dolu dolu içeriğiyle Haftalık Haber Özetiniz A Gündem‘i istifadenize sunuyoruz.

Ayet-i Kerime

Allah, faiz malını mahveder, sadakaları ise artırır (bereketlendirir). Allah hiçbir günahkâr nankörü sevmez.
(Bakara, 276)


Hadis-i Şerif

Her meşrû ve güzel iş sadakadır.
(Buhârî)


Nükte

Zekât, sadaka ve infak; kulu, Cenâb-ı Hakk’a kulu yaklaştıran ibâdetlerdir.
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

53 binden fazla canımızı kaybettiğimiz, 11 ilde 14 milyondan fazla kişinin etkilendiği, 38 bin 901 binanın yıkıldığı 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde milletçe hüzünlendik... Tüm kayıplarımızı rahmet anıyoruz.

[Asrın afetinin acı bilançosu...]

Pazarcık ve Elbistan merkezli iki deprem 500 atom bombası gücündeydi. 200 binden fazla personel deprem haberini alır almaz yola çıkarken, uluslararası yardımı da içeren 4'üncü seviye alarm sonrası 90 ülkeden arama kurtarma ekipleri deprem bölgesine gitmişti.

[Erdoğan sahada]

Haftayı deprem bölgesinde geçiren Cumhurhurbaşkanı Erdoğan, bir çok kentte açılış ve kura çekimine katıldı.


[Bu kez DHKP-C saldırdı]

PKK ve DEAŞ‘ın ardı ardına saldırıları sonrası bu kez DHKP-C sahneye çıktı. Çağlayan Adliyesi'ndeki kontrol noktasına saldırı girişiminde bulunan DHKP/C üyesi 2 terörist etkisiz hale getirildi. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, 3'ü polis 5 kişi yaralandı.

[Saldırganlarının hedefleri belli oldu]

Teröristlerin çantasından çıkanların bir katliama hazırlandıklarını gösterdiği belirtildi.

[Saldırı planı "5 dakika"da engellendi]

İstanbul Adalet Sarayı önündeki polislerle bazı vatandaşlara silahla ateş ederek 1 vatandaşı şehit edip 3'ü polis 6 kişiyi yaraladıktan sonra etkisiz hale getirilen teröristlerin adliyeye yönelik saldırı planı polislerin dikkati sayesinde engellendi.


Gazze’de bilanço ağırlaşıyor. Hamas Sağlık Bakanlığı, savaşın 125'inci gününde verdiği yeni bilançoda İsrail saldırıları sonucu Gazze Şeridi'nde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 27 bin 840 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

[Gazze'de açlık 12 kat arttı]

Birleşmiş Milletler, İsrail saldırısı altında Gazze'de açlığın 12 kat arttığını duyurdu. Gıda kıtlığı, sağlık hizmetlerindeki yıkım, yetersiz temiz su tesisleri ve hijyen koşulları nedeniyle 5 yaş altı çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ciddi risk altında.

[Ateşkes görüşmeleri ne durumda?]

Filistinli uzmanlar, ABD'nin de aralarında bulunduğu arabulucuların baskısı altında devam eden müzakerelerin birkaç hafta sürebileceğini öngörüyor.


ÖNE ÇIKANLAR

[İngiltere’de göçmen tranferi hazırlığı]

Başbakan Rishi Sunak: İngiltere'ye giren tüm kaçak sığınmacıları, Ruanda'ya giden uçaklara tek gidiş biletleriyle göndereceğim.

[ABD’nin göçmen politikası göçtü]

ABD Başkanı Biden, ülkeye giren kaçak sığınmacılar nedeniyle göçmen politikalarının çöktüğünü açıkladı.

[Azerbaycan’da kazanan Aliyev]

Azerbaycan'da sandık çıkış anketine göre, İlham Aliyev Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların %94'ünü aldı.

[Mısır’a da İHA satacağız]

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ile Mısır arasındaki normalleşme süreci kapsamında Mısır’ın Türkiye’den insansız hava aracı almasının gündemde olduğunu söyledi.

[Okullarda müfredat değişiyor]

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: “Ana paradigmasından tutun, bize ait ve bizim değerlerimizle inşa edilmiş, bizim referans değerlerimizin ışığında oluşturulmuş bir eğitim sisteminin inşası için gerekli çalışmalarımızı tamamladık.”

[2024 Fitre miktarı açıklandı]

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 TL olarak belirlendiğini duyurdu.




TÜRKİYE SOSYAL MEDYADA NE KONUŞUYOR?

sosyalmedya

[Deprem bölgesinde muhalefete tepki var]

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Hatay'da yeniden aday gösterdiği Lütfü Savaş deprem anma programında yuhalandı.

[Yavaş’tan ilginç engelleme taktiği]

Mansur Yavaş’ın, AK Parti ABB adayı Turgut Altınok afişlerini engelleme biçimi gündem oldu.

[Talimat yine Kandil’den]

Terörist Elebaşı Mustafa Karasu’nın “DEM ve CHP ittifakı olmalı” sözleri sosyal medyada en çok konuşulanlar arasına girdi.

[Deprem öncesi ve sonrası gündem]

Sosyal medya kullanıcılarının 6 Şubat depremleri öncesi-sonrası paylaşımları haftaya damga vurdu.


Ekonomi • Finans

ekonomi

[Yeni MB Başkanından enflasyon raporu]

Merkez Bankası'nın 2024 yılının ilk enflasyon raporu açıklandı. Raporu, Hafize Gaye Erkan’ın görevden alınmasının ardından geçtiğimiz cuma günü atanan yeni başkan Fatih Karahan sundu. Karahan, “Enflasyon gerileyene kadar parasal sıkılığı koruyacağız” dedi.

[Emekliye bayram ikramiyesinde artış]

Emekliye bayram ikramiyesinde artış olacağını açıklayan Bakan Işıkhan, "Emeklilerimizin refahını artırmak için projelerimizi sürdüreceğiz." dedi.

[TL'nin reel değeri en yüksek seviyede]

MB verilerine göre; TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 56,95’e ulaştı. Böylece TL'nin reel değeri seçimlerin yapıldığı Mayıs ayından beri en yüksek seviyesini gördü.


Kültür • Sanat

portre

[Alatlı'nın vasiyeti paylaşıldı]

Tedavi gördüğü hastanede vefat eden Türk düşünce dünyasının usta yazarı Alev Alatlı'nın vasiyeti paylaşıldı.

[İntihal tartışmaları sürüyor]

Geçtiğimiz günlerde Elif Şafak'ın "Bit Palas" romanının intihal içerdiği hükmünün ardından intihal tartışmaları ve gelen tepkiler olaya başka bir boyut kazandırdı.

[3 bini aşkın tarihi eser Türkiye’de]

Türkiye’den yurt dışına kaçırılan tarihi eserler 2023’te de ait olduğu topraklara dönmeye devam etti. Yıl boyunca 3 bin 18 eser, Türkiye’ye getirildi.


Teknoloji • Dijital Dünya

teknoloji

[İlk Türk astronot dünyaya döndü]

Astronot Alper Gezeravcı’nın perşembe günü saat 17.05'te dünyaya yeniden ayak bastı.

[Gemini Pro artık Türkçe]

Google’ın, aralık ayında duyurduğu ve bugüne kadar oluşturduğu en yetenekli genel yapay zeka modeli olan Gemini artık Türkçe dilinde de kullanılabilecek.

[Meta, yapay zeka görselleri işaretleyecek]

Meta, kullanıcıların Facebook, Instagram ve Threads'te paylaştığı, diğer şirketlerin yapay zeka (AI) araçları ile oluşturulan görselleri etiketleyeceğini bildirdi.

[Baykar, Ukrayna'da fabrika kuruyor]

Baykar'ın, Kiev yakınlarındaki fabrikası 1 yıl içinde tamamlanacak. 500 kişinin istihdam edilmesi planlanan fabrikada TB2 ve TB3 modelleri üretilecek.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

[Nüfus artış hızı 15 yılın en düşüğünde]

Türkiye’de nüfus artış hızı 2023’te binde 1.1 ile tarihin en düşük seviyesine geriledi. 2007’de yüzde 7.1 olan 65 ve daha yukarı yaştaki nüfusun oranı yüzde 10.2’ye yükseldi.

[Peygamberimiz döneminde sosyal sınıflar var mıydı?]

Son Peygamber Hz. Muhammed gönderildiği zaman, dünyada yedi sınıf insan vardı. Allah Teâlâ’nın elçisi bu sınıflardan hiçbirini başka bir sınıfa geçmeye zorlamadı.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

[Deprem bölgesi çalışmaları devam ediyor]

Hüdayi Vakfı, hayırseverlerin desteğiyle deprem bölgesindeki kardeşlerimize yardımlarına devam ediyor.

[Deprem bölgesinde gönüllülük seferberliği]

İstanbul Aile Vakfı depremden etkilenen 10 ilimizde “Gönüllülük Seferberliği” projesi ile afetzede kardeşlerimizin yanında yer aldı.

[Hatay’da gönüllüler sahada]

Genç Gönüllüler, Hatay-Hassa’da bulunan Buhara İlkokul ve Ortaokulunda duvar boya ve süslemeleri gerçekleştirildi.


Derin Okuma

Derin Okuma

[Büyük felaketten 365 gün sonra]

Ülkemizde, son 120 yılda 7’nin üzerinde 20, can ve mal kaybına sebep olan 269 deprem meydana geldiği gerçeğini dikkate aldığımızda, depremin hayatımızın içinde bir gerçeklik olduğunu anlıyoruz. Deprem bir doğal tehlikedir ancak bunu afet ya da felakete dönüştüren bizleriz.

[YRP ve DEM Parti’nin verdiği kararların etkisi ne olur?]

İYİ Parti'den sonra YRP ve DEM Parti'nin kendi adayları ile seçime girme kararı siyasi partilerin konumlanmasını değiştiren bir trende işaret ediyor. Üçüncü yol tartışmasının canlanacağı bir yeni siyasi topoğrafya oluşuyor. Cumhur İttifakı cenahında YRP haricinde ittifak olgusu kendisini korurken muhalefette yepyeni bir müstakil siyaset arayışı öne çıkıyor.

[Muasır medeniyetlerin hali pürmelali: Gazze]

Holokost, mitleştirilerek “demokratik olmayan” idarelerin er ya da geç ayrımcı bir çılgınlığa teslim olacağı ve zulme yol açacağı iddiasını besleyen bir kıssa olarak anlatıldı durdu. Son yarım asırda yürütülen dünya liderliği/jandarmalığı pozisyonunun meşrulaştırılması için kullanıldı. Aslında korudukları ise, Holokost’un anısından ziyade üstüne bina ettikleri egemenlikleri oldu.

[Uluslararası sistem çökerken]

Gelinen noktada uluslararası sistemin temel kurumları iflas etmiş gibi görünüyor. Ancak bu durum, yeni iş birliği kanallarının açılmasına engel değil. Tam tersine mevcut kurumların işlevini kaybetmesi, bunların yerlerine daha demokratik şekilde meydana getirilmiş yenilerinin kurulmasını zorunlu kılıyor.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olmak için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta görüşmelerinden bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWİTTER | İNSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Bulv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak olarak yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK 

 

PAYLAŞ: