3 Haziran 2022 - Cuma

 

Altınoluk

Bir Altınoluk hizmetidir.

Bugün 3 Haziran 2022 - Cuma

Selamunaleyküm, hayırlı cumalar.

Bu hafta siyaset arenası sert tartışmalara sahne olurken, şüphesiz en önemli gündem maddesi Suriye’ye düzenlenmesi planlanan yeni harekatla ilgili gelişmelerdi. Türkiye ve bölgesi için önümüzdeki günlerde hem Yunanistan/Kıbrıs hem de Suriye sınırında sıcak gelişmeler yaşanabilir.

Hafta boyunca Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan gelişmeleri sizlerle buluşturan A Gündem, bu hafta da her kategoride dolu dolu muhtevayla karşınızda. Yeni sayımızda buluşmak dileğiyle…

Ayet • Hadis • Nükte

Ayet-i Kerime

Yeryüzünde olanların çoğunluğuna uyacak olursan, seni Allah'ın yolundan şaşırtıp-saptırırlar. Onlar ancak zanna uyarlar ve onlar ancak 'zan ve tahminle yalan söylerler.'
(Enam; 116)


Hadis-i Şerif

“Sana şüphe veren şeyi terk et, emin olduğun şeye ulaşıncaya kadar git. Zira sıdk (doğruluk) kalbin itminanıdır, yalan şüphedir, diye cevap verdi."
(KAYNAK,NUMARA)


Nükte

“Asılsız, gerçeğe uymayan, doğru olmayan ve kandırmak için söylenen söz mânâsına gelen yalan; kişiyi cehenneme sürükleyen rezil bir günahtır.”
(Osman Nuri Topbaş)

Haberler

Gündem Haberleri

Geçtiğimiz hafta Suriye'de planlanan yeni harekatı duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, konuyla ilgili yeni bir açıklama daha geldi. Erdoğan, Güney sınırları boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararının yeni bir safhasına geçtiklerini söyledi: “Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz. Ardından da aşama aşama diğer bölgelerde aynısını yapacağız. Türkiye'nin bu meşru güvenlik adımlarına bakalım kimler destek verecek, kimler köstek olmaya çalışacak göreceğiz."

[Operasyon başladı] Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Suriye'nin kuzeyindeki Barış Pınarı bölgesine taciz ateşi açan 11 PKK/YPG'li teröristin Türk Silahlı Kuvvetlerince etkisiz hale getirildiği belirtildi.

[PKK’nın hedefi yine çocuklar] Teröristler çocuk kaçırmak için hususi birim kurdu. Kaçırılan çocuklar kimsenin giremediği özel kamplarda ideolojik eğitime tabi tutuyor. Hainler, DEAŞ kamplarındaki öksüz çocukları toplayıp önce silah eğitimi verip sonra cepheye sürüyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı, Rasd Suriye İnsan Hakları Derneği gibi kuruluşlar kaçırılan çocuklar konusunda düzenli liste tutuyor. Şu ana kadar Kamışlı, Menbiç, Tel Rifat, Haseke, Rakka, Deyr ez-Zor, Ayn el-Arab gibi Suriye işgal beldelerinden 600’ü aşkın çocuğun kaçırıldığı tespit edildi. Bu çocukların yüzde 55’i kız olduğu öğrenilirken, ortalama yaşları ise 11 ila 17 arasında.

[Geri dönüşler sürüyor] İçişleri Bakanı Soylu, ülkesine dönen Suriyeli sayısına dair yeni açıklamada bulundu: “Son verilere göre 503 bin 150 Suriyeli kardeşimiz ülkesine gönüllü olarak geri döndü. Bunu artırmak, oranın daha çok istikrara kavuşmasına, barınma imkanı oluşturulmasına bağlıdır. Bu noktadan hareketle 20 bin briket ev hedefiyle başladığımız ve şu anda 60 bini tamamlanan kampanyamızda vites yükseltiyoruz. Cumhurbaşkanımızın verdiği hedef doğrultusunda bugün itibarıyla 100 bin briket ev hedefine adım atıyoruz.”

[İstanbul’da son durum] İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre; bu hafta 6 bin 686 düzensiz göçmen sınır dışı işlemleri için geri gönderme merkezlerine sevk edildi.


Birleşmiş Milletler, Türkiye'nin talebinin ardından yabancı dillerde "Turkey" olarak kullanılan ülke adını "Türkiye" olarak değiştirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Türkiye'nin yabancı dillerdeki isminin "Türkiye" olarak değiştirilmesine yönelik Genel Sekreter Antonio Guterres'e gönderdiği mektubu aldıklarını söyledi. Dujarric, ülke isminin değiştirilmesinin mektubun alındığı andan itibaren geçerli olduğunu belirtti.


İletişim Başkanı Fahrettin Altun, geçtiğimiz günlerde Meclis'e sunulan 'Sosyal Medya Yasası'nı değerlendirdi.

Bu düzenlemeden dezenformasyon yapanların rahatsız olduğunu belirten Altun, "Bu düzenlemeden ancak ve ancak dezenformasyon yapanlar, kişilik haklarına saldıranlar, yalan ve çarpıtılmış bilgilerle kamu düzenini bozmaya çalışanlar, haber alma özgürlüğünü ipotek altına almaya çalışanlar, demokratik değerli tahrip edenler, sistematik yalan mekanizmalarına çomak sokulanlar, siyaset sahnesini ve toplumsal huzuru zehirlemeye çalışanlar rahatsız olurlar. İfade özgürlüğü güvence altında olacak" ifadelerini kullandı.


Rusya-Ukrayna savaşı 100. gününde devam ederken, Rus güçlerinin Ukrayna'da yaklaşık 15 bin savaş suçu işlediği öne sürüldü. Yetkililer, işkence, infaz, tecavüz ve sivil binaların bombalanması gibi insanlık suçları işleyen 600 kişinin kimliğinin tespit edildiğini açıkladı. Bununla birlikte, Rusya, kritik önemdeki Severodonetsk kentinin çoğunda kontrolü ele geçirdi. Luhansk bölge valisi Serhiy Gaidai Rusya'nın kentin yüzde 70'inde kontrolü sağladığını belirterek, kent merkezine doğru ilerleyen Rus güçlerinin 3 yönden saldırdığını açıkladı.


KISA...KISA...KISA...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile 23 dış temsilcilikte bulunan büyükelçiler merkeze alınırken 25 yeni büyükelçinin ataması gerçekleştirildi.


• ABD Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezi’nin açıklamasına göre Maymun Çiçeği virüsünü en çok LGBT'lilerin eşcinsel ilişki sonrası kaptığı ve yaydığı açıklandı.


Otoyollarda yeni dönem başlıyor, otomobillerin hız sınırları yükseltildi. 1 Temmuz'da başlayacak yeni uygulamaya göre, hız sınırları Edirne’den Şanlıurfa'ya kadar uzanan otoyolda (Ankara - Niğde arası hariç) 130 kilometre/saate, Kuzey Marmara, İstanbul-İzmir, Ankara-Niğde otoyollarında ise 140 kilometre/saate çıkarılacak.


Ekonomi • Finans

ekonomi

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyüme kaydetti. Yerleşik hane halklarının tüketim harcamaları yüzde 19,5 yükseldi. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 0,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 1,1 artış gösterdi.


TÜİK teşkilatına yeni birim eklendi. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile Türkiye İstatistik Kurumu Merkez Teşkilatı hizmet birimleri arasına 'Bilgi Dağıtım ve İletişim Daire Başkanlığı' eklendi.

Yeni başkanlığın görevleri arasında resmi istatistik programını hazırlamak, izlemek, değerlendirmek, raporlamak, bu konudaki koordinasyon ve bilgi akışını sağlamak da yer alıyor.


Kripto para piyasasına bu sefer de Solana endişeleri hakim oldu. Solana ağı son 1 ayda ikinci kez durdu. Bu sebeple Solana kripto parası bir günde yüzde 14.3 değer kaybetti. Son 1 ayda Solana'nın toplam piyasa değeri 16.4 milyar dolar eriyerek 13.6 milyar dolara geriledi. Bu süreçte yatırımcı yüzde 59 kaybetti. Solana'da yaşanan endişeler Bitcoin'in de yüzde 5.5 değer kaybederek 30.000 doların altına gerilemesine katkıda bulundu.


Elektrik ve doğalgaza zam yapıldı. Doğalgazda fiyatlar konutta yüzde 30, sanayide yüzde 10 arttı. Sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektiğe yüzde 25, konut ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe ise yüzde 15 zam geldi.


Mayıs ayında ihracat yüzde 15.2 artışla 19 milyar dolar, ithalat yüzde 43.8 artışla 29.7 milyar dolar olurken dış ticaret açığı yıllık yüzde 157 artışla 10.7 milyar dolar oldu.


Kültür • Sanat

Portre

Altınoluk dergisinin Haziran 2022 sayısı çıktı. “Safları Sıklaştırma Zamanı: Sımsıkı Durun Ki Kalpleriniz Karışmasın” kapağıyla çıkan Altınoluk’un yeni sayısının muhtevasına erişmek için tıklayın:


Ayasofya tadilata giriyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ayasofya’da 1930 ve 1960’lı yıllarda yapılan çalışmalarda çok fazla beton kullanıldığını, restore çalışmalarında bu fazlalıkların alınacağını söyledi.

“Mimar Sinan ve Gaspare Fossati döneminde Ayasofya'ya çok ciddi bir bakım yapılmış. O dönemlerden sonra en ciddi bakım şu anda hazırlanıyor.” diyen Bakan Ersoy, “Çok ciddi bir bütçe ayrıldı. Önemli bir bilim kurulu oluşturuldu. Yıl sonuna kadar proje çalışması bittikten sonra Ayasofya'da çok ciddi bir tadilat gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.


Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) 2021 yılının ‘Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları’ ödülleri, sahiplerini buldu. 41 yıldır gelenekselleşen 29 farklı kategoride 31 kişi ve kuruma verilen ödüllerden bazıları şöyle:

Hikaye dalında “Aynı Yağmur” kitabıyla Selma Aksoy Türköz, şiir dalında “Mangan Mangan Gün Batarken Gün Doğumu” kitabıyla Adem Turan, gezi dalında “Bir Rüyayı Hatırlar Gibi & Savaştan Önce Suriye” kitabıyla Taha Kılınç, bu yılın ödül alan isimlerinden oldu. Dergi yayıncılığında Post Öykü’ye, TV Belgesel dalında “Tarihin Efsaneleri” belgeseliyle TRT’ye ödül verildi. Üstün hizmet ödüllerine ise Yavuz Bülent Bakiler, Beşir Ayvazoğlu ve Necmettin Turinay layık görüldü.


Teknoloji • Dijital Dünya

Teknoloji

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının Şubat ayında başlamasından bu yana, Türk yapımı insansız hava aracı, Ukrayna savunma kuvvetlerinin düşmanlarını karada defalarca püskürtmesine yardımcı oldu. Ukrayna'nın başarısından ilham alan dünyanın dört bir yanındaki ordular, Bayraktar TB2 satın alamak için birbiriyle yarışıyor. İnsansız hava aracını tasarlayan Selçuk Bayraktar, Reuters'e verdiği röportajda "Tüm dünya müşterimiz haline geldi" dedi.


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, dijital oyunların dijitalleşmenin en önemli parçalarından biri olduğunu ifade ederek “Pandemi etkisiyle dijital oyun sektörü 2021 yılında, küresel oyun pazarında 175,8 milyar dolara ulaştı. Bunun 79 milyar $’ını ‘Mobil Oyunlar’, 49,2 milyar $’ını ‘Konsol Oyunları’, 33,3 milyar $’ını indirilebilir bilgisayar oyunları ve kalanını da tablet ve tarayıcı bilgisayar oyunları oluşturmakta. Türkiye’de de oyun sektörü her yıl olduğu gibi 2021 yılında da büyümeye devam etti. Ülkemizde dijital oyunlardan elde edilen gelir 880 milyon $’dan 1.2 milyar $’a yükseldi. Bunun 600 milyon $’ı mobil oyunlardan elde edildi. Bir önceki yıla göre oyun sektörüne yapılan yatırımlar 20 kat artarak 13,1 milyon dolardan, 266 milyon dolara yükseldi. Türk oyun sektörü 2021 yılında en çok yatırım alan sektör oldu. Rakamlar da gösteriyor ki sürekli gelişen ve ilerleyen bir sektörle karşı karşıyayız” açıklamasını yaptı.


Giyilebilir cihaz pazarının sürükleyici kategorisi haline gelen akıllı saat pazarında yılın ilk çeyrek sonuçları açıklandı. Araştırma şirketi Counterpoint Research’ün paylaştığı verilere göre küresel ölçekte akıllı telefon pazarı bu yılın ilk çeyreğinde, 2021 yılının ilk çeyreğine oranla yüzde 13 büyüdü.

Apple’ın liderliğini koruduğu pazarda, satılan yaklaşık her üç saatten biri Apple Watch oldu. Bu performansla Apple’ın akıllı telefon pazarındaki payı yüzde 36.1’e çıktı.  Pazarda Apple’ın ardından ise yüzde 10.1’lik payı bulunan Samsung yer aldı.


Aile • Sağlık

Aile & Sağlık

Dünya Tütüne Hayır Günü dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, tütün ürünü kullanımının çevre ve insan sağlığına zararları ele alındı.

Açıklamada tütün kullanımının her yıl 8 milyon kişi, 600 milyon ağaç, 200 bin hektar arazi, 22 milyar ton su ve 84 milyon ton oksijene mal olduğu belirtilerek, "Çevreye saldığı 7 binin üzerinde zararlı kimyasal bulunduran tütün ürünleri, dünyada en çok çöpe atılan madde." ifadesi yer aldı.


ABD'de alzaymır üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Dr. Martin L. Pall, cep telefonu ve kablosuz bağlantı Wi-Fi teknolojisinden kaynaklanan radyasyonun alzaymır vakalarında artışlara neden olabileceğini duyurdu.


Probiyotik bakımından zengin olan turşu suyuyla yapılan çalışmaların sonuçları bilim insanlarını bile şaşırttı. Vücudun ihtiyacı olan eksikliği yüzde yüz karşılayan turşu suyunu bilim insanları düzenli olarak 30 gün boyunca bir bardak tüketildiği taktirde vücudun yaşadığı değişimleri paylaştı.


Gönüllü Haberler

Gönüllü Haberler

Hüdayi Vakfı, yurtiçi ve yurtdışı kurban organizasyonu için hazırlıklarını hızlandırdı. İstanbul’da gerçekleşecek kurban organizasyonu için kayıtlar 18 Haziran’da başlıyor.


Afrika'da beslenme, iklim koşulları ve tedavi imkanlarının yetersizliği sebebiyle pek çok insan genç yaşta katarakt olup görme yeteneğini kaybediyor. Kızılay’ın kampanyasına SMS’le destek olabilirsiniz.


İHH İnsani Yardım Vakfı, sivillerin yoğun olarak yaşadığı Suriye'nin Halep iline bağlı Akterin kasabasındaki çalışmaları sonlandırarak Cihangir Camii'nin açılışını yaptı.


Derin Okuma

Derin Okuma [Suriye'ye 5. operasyon neden gerekli?]

Türk askerinin Suriye'de, Irak'ta bulunması Türkiye'nin güvenliği, sınır hattının huzuru içindir. Bu yüzden her sene TBMM'de sınır ötesi tezkereleri oylanır. Maalesef gelişmelerin vahametinin idrakinde olamayanların, bilinçli olarak anlamak istemedikleri bir durum var ki o da şu sorunun cevabında gizli: Eğer sınır ötesi tezkereleri bugüne kadar hiç geçmeseydi, neler olurdu?


[Küresel jeopolitik hareketliliğin Balkanlar’a etkisi]

Dünya Ukrayna Savaşı’nı izlerken Balkanlar’da da jeopolitik hareketlenmeler kendini gösteriyor. Ülke, Bosna Savaşı’nın patlak vermesinden 30 yıl sonra yeniden Sırbistan ve Rusya tarafından desteklendiği iddia edilen bir bölünme tehdidiyle karşı karşıya.


[CHP Elitlerinin Zihin Haritası]

Oldukça uzun bir zamandır CHP Genel Başkanlık makamının başvurduğu tehditkâr, mütecaviz, ayrıştırıcı ve marjinalleştirici nefret kodları üzerinden kurgulanan siyaset dili ve öğretmenlerden yargı mensuplarına ve bürokratlara; işçi, esnaf ve çiftçilerden sanatçılara uzanan çok geniş bir spektrumda toplumun ‘kendisi’ dışındaki kesimlerine yönelik işlettiği marjinal siyaset yaklaşımını oturtmaya çalıştığımız yer, karşımıza bir ‘zihin haritası’ sorununu çıkarıyor.


[Türkiye, Afrika ve ortak insani yardım perspektifi]

Özellikle eğitim alanındaki iş birliği çalışmaları, insani kalkınma projelerinin sürdürülebilir temellere oturmasına yardımcı olmaya devam ediyor. Afrika kıtasının neredeyse tamamını kapsayan hava yolu ağı ile Türkiye, insani yardım çalışmaları için güçlü bir lojistik avantaj sunuyor. Afrika için geliştirilen Türkiye modeli elbette henüz güçlü geleneklere sahip değil ancak geliştirilen politikalarda barışın esas alındığı ve toplumların menfaatlerinin öncelediği perspektif, birçok kesim tarafından beğeniyle karşılanıyor.


Dua

Dua

Bir Saniye...

[Sıra Sizde]
Altınoluk ailesi olarak bu bülteni sizler için her hafta titizlikle hazırlamaya gayret ediyoruz, okuduğunuz ve takip ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Siz de aşağıdaki bağlantıyı çevrenizle paylaşabilir, sevdiklerinizin Altınoluk gündeminden haberdar olmasına vesile olabilirsiniz.
https://www.altinoluk.com.tr/gundem-abonelik

Bu e-postayı Altınoluk bültenlerine kayıt olduğunuz için yolladık. İsteğiniz dışında e-posta aldığınızı düşünüyorsanız bizi bilgilendirebilirsiniz. Geri bildirimlerinizi ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Altınoluk

TWITTER | INSTAGRAM | FACEBOOK | YOUTUBE

İkitelli Osb. Mh. Atatürk Blv. Haseyad 1. Kısım No : 60 / 3C, Başakşehir / İstanbul

© Altınoluk Dergisi | 1986 - 2022 altinoluk.com.tr
Sitede yer alan yazıları kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz. Her hakkı saklıdır.

KÜNYE | İLETİŞİM

ALTINOLUK GÜNDEM ABONELİĞİNDEN ÇIK

 

 
PAYLAŞ: